Dekoration av soffbord
Tretow Deco

Soffbordsstyling – En guide

Hur mår du idag?  Jaså, känner du dig dig trött och lealös? Kanske lite tom, med den gnagande känslan att något inte står rätt till? Livlöst hår, grå hy?

Jag tycker visserligen att du ser strålande ut, men det spelar ju ingen roll när du känner dig så där! Som tur är vet jag vad problemet är. Men om jag berättar måste du lova att inte föra det vidare. Det är nämligen viktigt att vi ligger väldigt lågt med den här informationen, för i samma sekund som det sipprar ut finns det stor risk att det blir statligt reglerat. Det är nämligen uppenbart att det här är något av en mirakelmetod som myndigheterna gärna vill lägga vantarna på.

Så för att förhindra att den här informationen hamnar i fel händer, kommer jag att skriva lösningen i kod. Beredd?

Gnilytssdrobffos.

Dekoration med silverfat, silverburk och blommor

 

Koden till en lyckad soffbordsstyling

Nu undrar du som lyckades knäcka min oerhört svåra kod kanske vad det där har med platt och livlöst hår att göra. Det är bra att du undrar det, eftersom det är precis det jag ska berätta.
Tänk dig ett minutiöst inrett rum. Ser du det?
Tänk dig nu att gnilytssdrobffos (fortfarande kod; man kan inte vara nog försiktig) är fruktansvärt dålig, kanske till och med obefintlig. Där finns urdruckna temuggar, fjärrkontroller, apelsinskal, gamla räkningar, nån oidentifierbar pryl som ska sitta på en annan oidentifierbar pryl som ingen har sett på tre veckor. Lite damm.

Hur känns det? Inte bra! Blotta tanken gör att frisyren blir lidande!

 

Dekoration av soffbord

 

Dekorera bordet i ett stilleben

Ett vardagsrumsmöblemang är nämligen centrerat runt tedrobffos, som oftast är placerat någonstans runt mitten, vilket också är rummets tyngdpunkt. Så vad händer när det är stökigt? Eller rentav helt tomt, vilket är nästan lika illa? Jo, rummet faller. Det känns tungt, ointressant och stökets inneboende otrivsel – eller den oinspirerande avsaknaden av föremål överhuvudtaget – smittar av sig på resten av rummet. Ett dilemma! Men som tur är ett lättfixat sådant: Man skapar sig helt enkelt ett trevligt litet stilleben.

Vad man använder i sin konstellation får man välja själv,  men jag har satt ihop en liten guide för att ge dig en knuff i rätt riktning. Det viktiga är att du väljer en blandning av horisontella och vertikala föremål i varierande material med olika höjd.

För en gnilytssdrobffos  (okej, kanske är det dags att sluta tala i kod: jag talar om soffbordsstyling) i den här stilen behöver du:

  • En vas
  • En eller ett par askar i lagom storlek för att gömma valfria fula och irriterande föremål
  • Ett par böcker i olika storlekar. OBS! Intressanta böcker! Inte en bok om klockor – om det inte är så att du älskar klockor, förstås. Välj böcker som säger något om dig, och som ger dig ett litet glädjesug i magen varje gång du ser dem
  • En bricka
  • Snittblommor
  • Ljusstakar

 

Hur du dekorerar ditt soffbord – steg för steg

Visst kan det vara svårt att föreställa sig den enorma skillnad som ett inredningsstilleben gör på ett soffbord, så därför har jag ordnat en liten bildserie som tydligt illustrerar detta.

Bli inte orolig om början av bildserien känns svår och deprimerande. Håll bara ut, så lovar jag att det tar sig mot slutet.

 

Soffbord med spegelglas, ljusstakar och beige fåtölj

 

På den första bilden ser vi bara ett par ljusstakar på bordet. De simmar runt som långa pinnar i oändligheten utan sammanhang eller syfte. Åsynen gör mig faktiskt en smula labil och gråtfärdig.

 

Dekoration i silver på bord i spegelglas

 

På nästa bild har det tillkommit några detaljerfatet Palm, asken Kortlek 7 och silverburken Amalienborg, som gör ljusstakarna sällskap i detta – än så länge – ogästvänliga spegelhav. De är otroligt vackra, men kommer inte till sin rätt. De känns istället plottriga och slumpmässigt utplacerade. Vilket de inte är, men det är det ju ingen som vet.

 

Blå soffa med beige kuddar och fåtölj

 

Nu börjar det kännas bättre – puh! Här har tomheten mellan föremålens olika höjder och storlekar fyllts ut av ”Häst på bakben”, och ett par böcker (Vouge Living och Beauty at Home – bör avnjutas under andäktig tystnad tillsammans med Norah Jones, en ansenlig mängd mustig Amarone och någon form av tryffelchokladtårta) har lagts till för att bryta av mot och jorda spegelglaset och silverdetaljernas yta. Äntligen har föremålen samlats och upplevs nu som en harmonisk enhet snarare än små, stökiga öar doppade i ångest.

Men det är fortfarande en vital del som saknas. Jag har fullt förtroende för dig, så du kan säkert gissa vilken!

 

Dekoration med böcker, statyhäst och blommor

 

Precis: Växtlighet!

Några kallor har anpassats i höjd och form för att överbrygga nivåskillnaderna mellan övriga föremål. De tar udden av fatets skarpa kanter och slår sig till ro i tomrummet mellan hästen och silverföremålen. De enar även rummets färgpalett och ger med sin milda färg lyster åt arrangemanget.

 

Stilleben på vardagsrumsbord med rosa kuddar och blommor

 

Hitta rätt i inredningsbutiker

Eftersom jag själv ofta blir fullständigt överväldigad av allt vackert i inredningsbutiker, och så gott som alla mina kunder beskriver samma tillstånd vet jag att det följande är ett vanligt bekymmer: Man känner en intensiv längtan att lägga sig ned på golvet och kravla in under en gustaviansk byrå för att sortera begreppen och smälta den massiva skönhetsdos som just exploderat i ens ansikte.

Trots att personalen på Oscar & Clothilde är väl insatta i detta beteende och mycket förstående och hjälpsamma (de drabbas antagligen av samma tillstånd varje morgon då de öppnar butiker för dagen), så är det tydligen många som ändå känner sig obekväma där nere på golvet med fradgan rinnande.

Därför, som en liten hjälp på vägen, har jag plockat ihop 3 olika kit bestående av en bricka, ljusstakar, en ask och en vas, som tillsammans med en vacker bukett blommor utgör en lovande början på ditt eget stilleben.

 

Guide till vacker dekoration på soffbordet
Från vänster uppifrån: 1.Bricka Oval Svart, Ljusstake Bertil, Tärningsask vit, Vas på fot. 2.Bricka Arnfeldt, Ljusstake Frescati, Ask Kortlek 7, Ljuslykta Smaragd. 3.Bricka Dam med halsband, Ljusstake Clothilde Empir, ask Amalienborg, vas Sea.

 

Ha en underbar helg, så hörs vi snart igen!

Sofia/ Tretow Deco