• 30 dagars öppet köp
  • Snabba leveranser
  • Betala enkelt med Klarna
0

Vad har du för ljusbehov?


Allmänbelysning: Ljuspunkter som sprider ljus över allmänna ytor i hela rummet.

Funktionsbelysning: Arbetsplats, läslampor etc. En tydlig funktion som kräver rätt belysning.

Punktbelysning: Riktad belysning som framhäver konst, växter, möbler etc.

Stämningsbelysning: Precis som det låter, till för att skapa en stämning eller mysbelysning. Här är levande ljuskällor perfekt.

 

Tips 1 - Placering

Ett tips för att rummet ska upplevas som större och mer levande är att ha olika ljuspunkter i varierande höjder som belyser från flera håll. Ju större rum desto fler belysningspunkter behövs.

En takpendel bör alltid ha någonting under sig, t.ex. ett matbord eller soffbord, då funktionen är att belysa ett föremål man vill framhäva. En takbelysning ger sällan en effektiv belysning av sig själv så komplettera gärna med flera ljuskällor så att du kan punktmarkera t.ex. tavlor.

Vägglampor fungerar utmärkt som exempelvis sängbelysning och gör att du slipper ha en större lampa på ett vanligtvis ganska litet sängbord.

Tips 2 - Ljusstyrka

Levande ljus är en mycket vacker och effektfull form av belysning. Att använda sig av ljuslyktor, ljusstakar samt att belysa speglar kan ge dramatiska effekter och skapa en härlig trivsel. Våga använda levande ljus även under vår-och sommartid då det alltid bidrar till en varm och effektfull stämning i hemmet.

 

Ett enkelt sätt att få behagligare och vackrare ljus är att sätta dimmer på alla lampor, då kan du själv höja-och sänka styrkan efter behov, humör och årstid.

 

Att använda en ljuskälla med för stark watt kan lätt blända, ska belysningen användas som mysbelysning så är det idé att använda en lägre watt för att få ett mer behagligt sken.

 

 

Tips 3 - Ytor och färg
Tänk också på vilka färger du har hemma när du väljer din belysning, mörka ytor absorberar ljus och ljusa ytor reflekterar. Har du ett mörk rum med lite dagsljus behövs det fler lampor. Har du ett generöst naturligt ljusinsläpp kan du satsa mer på stämningsbelysning.

Tips 4 - Dimensioner

Med lampskärmar kan du på ett enkelt sätt ge ett nytt liv till din belysning och inredning. Här är några generella tips på hur du kan tänka vid val av storlek på lampskärm:

Lampfot: Höjd 30-40 cm
Skärm: Diameter 20 cm

Lampfot: Höjd 40-50 cm
Skärm: Diameter 20-25 cm

Lampfot: 50-70 cm
Skärm: Diameter 30-35 cm

Upptäck vår belysning