Tretow Deco

Hur man gör för att få tänka ostört på gardiner

Ursäkten. Min officiella ståndpunkt är att jag har en övermänsklig förmåga att uppfatta drag, blir stressad av för många glaspartier, men framför allt att jag är väldigt lättbländad. Sanningen är egentligen att jag älskar gardiner och äntligen har hittat tre realistiska ursäkter att fundera på gardiner ofta utan att behöva ljuga när någon frågar vad det är jag sitter och tänker på med det där drömska ansiktsuttrycket.

Jag behöver bara famla i luften framför mig, se lidande ut, skugga ögonen med handen och säga: ”Vad sa du? Åh, jag hör inget, det är så ljust. Det skulle verkligen vara bra med gardiner i det där fönstret, så att inte behöver kisa hela tiden. Ett lägligt ”Aj, aj, min hornhinna” sagt med eftertryck har historiskt visat sig mycket effektivt.

Därefter brukar konversationen utveckla sig såhär: ”Hur sa? Gardiner? Nej, du behöver inte – det kan jag ordna. Det blir väldigt mycket jobb, men om du tar hand om disken och tvätten så antar jag att det jämnar ut sig. Ok, Släng in det nya numret av Sköna Hem, så är vi överens!”

Ett riktigt övertygande avslut, som köper dig extra tid på Pinterest och i lyckade fall gardiner till ytterligare 1-1,5 fönster, är att snubblande stapla ut ur rummet medan du trevar längs väggen och drar på dig en ögonlapp. Pluspoäng om du senare på natten låtsas mumla ”Det drar så hemskt – min gikt!” i sömnen.

 

Det finns tusen anledningar till att skaffa gardiner, men du behöver bara dessa fem…

Gardiner är ju något alldeles underbart. Det är svårt att förklara för någon som inte upptäckt det än, men som jag ser de är det en helt legitim anledning till att prioritera Pinterest framför familj, eventuellt jobb och personlig hygien. Till er som inte godtar ”det är snyggt” som ett fullgott säljargument kommer här ytterligare anledningar till att investera i riktigt härliga gardiner:

•Med rätt upphängning kan du lura ögat och få takhöjden att kännas mer generös.

•De ramar in fönsterpartiet och framhäver det, och känns med rätt gardiner bredare än det egentligen är.

•De gör rummet svalare på sommaren och varmare på vintern.

•Rummet blir mer ombonat.

•Inredningen känns mer komplett, uttänkt och elegant.

 

 

När du stöter på en gardinmotståndare

En vedertagen anledning att inte ha gardiner som jag ofta hör, är ”det blir för mörkt”. Det blir det inte, eftersom du inte ska ha gardinerna framför fönstret, utan på sidorna och endast dra för dem om du har sagt till alla att du är ”lättbländad”. Det får du leva med nu, men det är ett billigt pris.

 

Regler för att ge rummet lite ooomph med gardiner…

För att gardiner verkligen ska ge rummet den ”ooomph” som det obestridligen behöver, finns det några viktiga förhållningsregler:

•Varje gardinvåd bör vara i en bredd som motsvarar fönsterbredden x 1,5. Som riktmärke kan man säga att man utan problem ska kunna gömma minst en korpulent dammsugarförsäljare bakom en våd utan att han syns.

•Låt dem gå ända ned till golvet, och lägg sedan på 2 cm (även här funkar dammsugarförsäljare som riktmärke)

•Fodra dem (gardinerna). Antingen med ett bomullsfoder, eller med filt för ett vansinnigt snyggt fall.

•Häng dem så nära taket du kan. Om du har vackra taklister hänger du dem strax under dessa.

•Upphängningsmetoden gör också en vansinnigt stor skillnad för fallet och uttrycket. Jag föredrar veckband med fingerkrokar. På det sättet kan man själv reglera hur vecken läggs.

Och slutligen:
•Se till att gardinstången är ca 20 cm bredare än fönstret på båda sidor. Då blir gardinerna en ram, och skymmer inte ljuset!

Material:

Det beror på vilken inredningsstil du gillar. Själv föredrar jag överdådiga gardiner av naturmaterial, såsom siden, linne eller bomull, men det finns helt fantastiska syntetiska material också;  Larsen Fabrics och Designer’s Guild hör till mina favoriter. Sammetsgardiner ger ett härligt varmt och mjukt intryck, och är perfekt när du vill ha ett riktigt ”klätt” rum som känns dämpat och mjukt. Perfekt för ett sovrum! För dig som gillar ett luftigt uttryck passar skir voile eller linne, men glöm inte att ha ordentligt med tyg även här!

 

Färg:

I mitt jobb blir jag handlöst förälskad i nya tyger varje dag. Jag älskar till exempel Manuel Canovas Anvers, L’Envole och Bengale  och Pierre Freys Macao Bleu De Chine och Roses Anciennes, men när det kommer till kritan väljer jag nästan alltid neutralt enfärgade gardiner, eftersom jag själv älskar att förändra efter humör och vill att mina kunder också ska kunna göra det. Då vill jag inte att gardinerna dikterar för starkt vilka accentfärger som funkar i rummet. Dessutom gillar jag mönstrade mattor och tapeter, och då blir enfärgade bäst för att hålla rummet lugnt och harmoniskt.

I detta rum är det ganska kört beträffande accentfärger – de är begränsade i och med den mycket talande väggfärgen och tapeten. Därför valde jag att satsa helhjärtat och ha gardiner som går ton i ton. De lugnar därmed ned rummet men tillför ändå intresse genom tygets struktur som skiljer dig från mattans bomull, sittmöblernas linne och prydnadskuddarnas sammet.

Dessa gardiner blir extra fina i kombination med grått och blir en lugn bakgrund till en matta eller möbel som tar mer fokus.

Håll koll på mitt Instagramkonto @tretowdeco under veckan för att se hur man löser olika typer av gardinproblem!

Ha en riktigt trevlig helg!

/Sofia