Så bygger du din vasgarderob

Så bygger du din vasgarderob

Äntligen är det säsong för vårens snittblommor och vi får möjlighet att dekorera hemmet med allt ifrån stora blomsterarrangemang till nätta buketter och enkla kvistar. Det är bara fantasin som sätter gränsen. Till buketten vill man hitta den rätta vasen som presenterar blommorna på ett så snyggt sätt och det är inte alltid så lätt. Vi frågade vår florist Benita som sätter samman våra uppskattade fredagsbuketter i butiken att komma med sina bästa tips på hur vi ska tänka kring vaser och hur din ”vasgarderob” borde se ut.

Så bygger du din vasgarderob


Hur ska jag tänka när jag väljer vas till min bukett?

Det viktigaste är att tänka proportionerligt och se till bukettens omfång och storlek, det får styra vilken vas man kommer att använda och hur man vill att blommorna ska framträda.

Ett misstag som är lätt att göra är att stjälkarna är för höga för vasen och det tar bort helhetsintrycket. Det är fint att buketten får luta lite likt en hatt på sniskan, det skapar ett vackert blickfång. Vaser, där öppningen är mindre än vaskroppen är extra bra för yviga buketter då blommorna kan få luta ordentligt och spreta.

Ska man ha en stor vas eller många små?
Det finns inget rätt eller fel utan allt är ens personliga tycke och smak. Små buketter i minivaser är fint att gruppera och är lätt att variera. Att ha en pampig rund vas på bordet är elegant men har vasen väldigt stor öppning så kräver den också mycket blommor.

Vackra snittblommor

Hur många vaser ska man ha i sin vasgarderob?
Vasen ska komplettera buketten och lyfta den! Det gäller både snittblommor, enkla kvistar eller små minimalistiska buketter. Bra bas i en ”vasgarderob” är att ha 3-4 vaser som fungerar till de flesta buketter.

Vas Lupin och vas viol har tacksam form och är väldigt användbara. Blanda gärna in andra material än glas. En vacker vas i tenn ser helt fantastiskt ut med bland annat färggranna anemoner.

Hur ska man tänka när man arrangerar en bukett?
Du får vackrare och mer hållbara blommor om du väljer blommor som är i säsong, vilket är bättre för både plånbok och miljö. Ta gärna vara på det som finns tillgängligt i naturen. Plocka vackra kvistar, blåbärsris och videkvistar från tomten.

Ett enkelt men iögonfallande knep är att välja blommor i samma nyans. En bukett med bara vitt /grönt ser både elegant och fantastisk ut. Man behöver inte heller tänka symmetri, det är väldigt fint att gruppera blommor i buketten! Det skapar en spännande variation och buketten ser mer modern ut.

Våra vastips
 1. Vas rund liten mässing
  Special Price 279 kr Ordinarie pris 399 kr
 2. Vas 18 cm tenn
  499 kr
 3. Vas Ängsklocka 17 cm glas
  Special Price 200 kr Ordinarie pris 399 kr
 4. Vas Viol 23 cm glas
  Special Price 349 kr Ordinarie pris 499 kr
30 dagars öppet köp
Säkra betalningar med