Tenn ettorps tredelad skål
Tretow Deco

Vilka bakelser är snyggast till tenn?

Kan du gå från att vara helt likgiltig inför inredningsdetalj X, till att älska den med ett vitglödgat, hysteriskt begär efter en enda bild på Pinterest? Det kan jag. Möjligtvis är jag ensam i världen om att vara sådan. Min kärleksaffär med tenn började faktiskt just så; som en blixt från klar himmel. Det var något av ett trauma.

 

Ett oförglömligt möte med materialet tenn

Det var i december 2016 och jag och Amanda på Oscar & Clothilde höll på att sy ihop en spännande adventstävling, där den lyckliga vinnaren kammade hem ett helt set med vackra tennprodukter. Vad mig anbelangade var ”spännande”, ”lyckliga” och”vackra” naturligtvis omgärdat av citationstecken. Jag förstod inte alls tjusningen med tenn då, men det vågade jag verkligen inte säga till Amanda, som jag precis hade lärt känna.

Serveringsfat i tenn

 

Nedan följer ett realistiskt utdrag av konversationen. Amandas repliker är autentiskt återgivna, medan mina inom parentes är vad jag hade sagt om jag hade vågat:

 

Amanda: Vi tänkte att vinnaren ska få ett helt paket med underbara tennprodukter: En skål för snacks…

Jag: Toppen (Nä, varför då?)!

Amanda: …en underbar vinkylare…

Jag: Åh, verkligen underbar (Fy, vad tråkigt alltså. Stackarna).Amanda: Vinnaren får också den här brickan….

Jag: Åh, fin (petar oförstående på den).

Amanda: De får alltihop!

Jag: Wow, det är verkligen en bra vinst (Jag tar hellre en snyting med ett glödgat knogjärn).

 

”Min förbehållslösa, obevekliga, allomfattande kärlek till tenn”

 

Inför tävlingen lånade jag hem de aktuella produkterna för att fota dem, och lägga ut bilderna på Instagram för att fresta mina följare att tävla om vår fina, i brist på bättre ord, ”vinst”. Jag var naturligtvis själaglad och oerhört uppspelt över att få fota och styla produkterna, men det var ändå med en smula blä i hjärtat som jag packade upp dem ur kartongerna och radade upp dem bredvid varandra för att frammana inspiration.

Och det var då jag drabbades! Plötsligt fanns den bara  där: Min förbehållslösa, obevekliga, allomfattande kärlek till tenn. Med O&C:s produkter är det faktiskt ofta så; de jag inte vrålälskar från början faller jag ändå handlöst för när vi träffas i verkligheten.

Nåja, tillbaka till ämnet.

Vi lottade ut den fantastiska vinsten till en lycklig instagramföljare och jag begav mig omedelbart till butiken och inhandlade exakt samma uppsättning produkter till mig själv (ni förstår ju att allt samarbete med Oscar & Clothilde i slutändan kostar mig en förmögenhet).

 

Vinkylare i tenn

 

Vad är det som är så bra med tenn, då?

Jo, den sidenmatta lystern skänker omedelbar elegans till dukningen eller soffbordet. Den är glamorös på ett nedtonat sätt och dämpar andra eventuellt skrikiga eller grälla element i omgivningen. Tenn är även fantastiskt i kombination med mjuka färgnyanser, så har du ett hem som går i mjuka toner blir det ett alldeles underbart inslag i inredningen.

Det blir heller aldrig pråligt, som mässing kan bli om man råkar överdosera det, eller oxiderar på det där gnälliga sättet som silver gör (helt plötsligt: ”Poff!” – oxiderat!)

 

Mina tre tennfavoriter just nu:

1. Ett gudomligt serveringsfat i tenn där man med fördel kan förvara sitt bakelseförråd. När jag känner för att gå full-on Marie Antoinette (för mig infaller det ofta vid fullmåne – när händer det dig? ) brukar jag använda mig av detta. Jaså, har du också fickorna alldeles fulla av bakelser? Inga problem, som du ser på bilden finns det gott om plats för dem alla.

2. En annan favorit är de här ljusstakarna i tenn. Inte dumma, eller hur? Jag älskar dem med en intensitet som oroar hela min familj. Det är inget vi pratar om, men alla vet hur det ligger till, och jag har sett dem mima ”madrasserad cell” mer än en gång.

3. Min tredje favorit är den här vinkylaren i tenn. Systembolaget försöker helt listigt att behålla monopolet för att få oss att dricka mindre alkohol. Men då har de inte räknat med att en vacker vinkylare får åtminstone mig att köpa mer vin, bara så att jag har något att lägga i  den. Det råkar vara blommor i den just nu, men det är för att klockan är tio på morgonen.

 

Tredelad skål i tenn

 

Hoppas nu att ni får en underbar helg och att vi ses nästa vecka då vi beger oss ut i djungeln!

Sofia/Tretow Deco

 

Pssst… Just nu har Oscar & Clothilde 30% på alla produkter i tenn. Skynda att fynda! Erbjudandet gäller tom. 4/6 – 2018.