Dekorativ adventsljusstake
Tretow Deco

Vägra vänta på julen – ta fram adventsljusstaken genast!

Ett av mina tydligaste julrelaterade inredningsminnen är när jag råkade gå rätt in i ett bord med julgranskulor som stod i en inredningsbutik. Okej, det kan väl hända att “gå in i” inte ger rätt tyngd åt beskrivningen och den förmedlar inte heller exakt hur fruktansvärt pinsamt det var eller att jag aldrig varit densamme sedan dess.

Låt mig omformulera:

Året var 2005. Jag hade ganska nyligen blivit mamma och gick runt i snöovädret med min übercoola barnvagn från Bugaboo (precis som Gwyneth Paltrow!) otvättat hår (precis inte som Gwyneth Paltrow!), och mina två timmars nattsömn (såg ut som den hemlöse versionen av Dan Akroyd med sunkigt tomteskägg i “Ombytta Roller”).


Förresten, ni har väl inte missat att Oscar & Clothilde nu har kampanj på adventsljusstaken Katinka?


Julgransprydnader och en cool inredningsbutik

Jag och vagnen krånglade mig in genom dörren till en inredningsbutik på Östermalm, som var så cool att jag misstänker att man faktiskt bara fick gå in i den om man på något sätt kunde associeras med Gwyneth Paltrow. Även om jag grep efter ett halmstrå med min barnvagn som var av samma fabrikat som hennes, så lyckades jag ändå bli insläppt. Jaja, det kunde vara ännu mer långsökt.

I mitten av lokalen stod ett stort, runt bord som var översållat med julgransprydnader av glas; förtrollande vackra och målade i de mest fantastiska färgställningar. De var runda, ovala, lökkupolformade, stora, små; de såg ut som kottar, julgranar, kaniner och ekorrar, och alla framkallade de tidens karaktäristiska tindrande ögon och varma hjärta.

 

Adventsljusstake med dekoration
På bilden ser ni Oscar & Clothildes vackra nyhet, adventsljusstaken Näver

 

Julgransprydnader av glas som gick i kras

För att lyckas gå in i det bordet måste de flesta verkligen, verkligen anstränga sig. Jag, däremot, lyckades helt utan förberedelse briefing eller direktioner inte bara in i det, utan ramla in i det. MED HELA MIN TYNGD.

De två expediterna tittade på mig med oförblommerad avsmak och chock. Den ena lät höra ett förbluffat tjut och tappade glöggen innanför skjortan medan den andra tog spjärn mot disken för att inte kollapsa av traumat.

Jag insåg att jag hade dessa alternativ:

1. Att snabbt låtsas bli medvetslös.

2. Peka på något och skrika, så att jag kunde smita genom glaskrosset medan expediterna vände sig om för att titta.

3. Bli rasande, anklaga dem för ha ställt det i vägen med flit och storma ut.

 

Vacker adventsljusstake

 

Trasiga julgranskulor och glassplitter

Jag valde det hemliga alternativet, nämligen nummer. 4:

Att sitta kvar mitt bland alla trasiga julgranskulor som en nykläckt kyckling och upptäcka att det precis som jag alltid hade misstänkt inte alls går att trycka på rewind och spola tillbaka tiden. Att det inte går är dåligt på enormt många plan. Inte minst för förmågan att känna sig som Gwyneth Paltrow. Den har faktiskt varit i det närmaste obefintlig sedan dess.

Jag reste mig ostadigt upp ur glassplittret, borstade tafatt av mig lite, gestikulerade urskuldande på mitt otvättade hår och skyllde ifrån mig – som man ju gör – på mitt barn. Hon stirrade tillbaka så anklagande som bara en nio månaders baby kan göra, men hon visade sin lojalitet genom att vänligt spy upp lite morotspuré på mig.

Drypandes av puré och förödmjukelse och med en strid ström av ”förlåt, förlåt, förlåt, förlåt” backade jag ut ur butiken och tog mig hem. Det var nästan så att jag vägrade släppa in mig själv genom dörren, så dum kände jag mig.  Det dröjde jättelänge innan jag ens förtjänade kaffe igen.

 

Julgranskulor och julpynt

 

Julpynt, julgranskulor och jakt på julstämning

Nu för tiden tar jag medvetet en omväg runt julgranskulor ute på stan, men jag är redan i början på november mycket målmedveten i min jakt på julstämning. Därför är det verkligen på tiden att Oscar & Clothilde börjat ta fram sitt underbara julpynt redan nu!

Man kan pynta lite i smyg om man vill, om man inte känner sig helt redo att ta in amaryllis, julrosor och granris riktigt än. Det går även utmärkt att använda sig av andra färger än de som traditionellt hör julen till. Pynta i dina favoritfärger! På så sätt stämmer juldekorationerna med färgerna i ditt hem, och de blir en förlängning och fördjupning av den stil du redan har.

Jag älskar mina julgranskulor i guld, aprikosrosa och lila, och eftersom min underbara blombukett från ”Little Flower Company”, som jag har vägrat släppa taget om sedan i fredags också har de färgerna så tog jag några av de blommorna och hottade till adventsljusstaken på bilderna lite.

 

Snygg adventsljusstake

 

Skapa din egna vackra adventsljusstake

Gör så här:

Välj ut blommor av varierande art och storlek, med en harmonisk färgskala där någon nyans får ”stå ut”, som de röda bären. Kläm ned några bitar oasis i ljusstaken. Det kan vara bra att lägga lite plastfolie i botten först. Dekorera sedan med de avklippta blommorna.

Det blir som en vas och ljusstake på samma gång! Ursäkta om jag låter väldigt imponerad av mig själv här – jag är så ovan vid pyssel att jag värdesätter även en riktigt låg kompetensnivå.

 

Snabba fakta om adventsljusstaken

Ska vi ta några snabba fakta om den fina adventsljusstaken?

  • Den heter ”Näver”.
  • Den är framtagen av av Fanny Sachs.
  • Den finns endast på O&C.

Hur snygg? Mätt i deciliter – minst tio.

Nu tänker jag säga ”God jul”, för det kan man nu!

Jag önskar er alla en lugn och underbar helg!

Kram, Sofia/Tretow Deco