Juldukning
Tretow Deco

Vacker juldukning är ett måste! Annars vet man inte vad som kan hända.

Matlagningskonstens ädla väsen har avvisat mig och mina goda avsikter så många gånger att jag till slut fattade vinken, stött tog min smördeg under armen och lommade iväg mot andra fronter – inredningsfronter. Eller mer specifikt: Dukningsfronten. Jag har nämligen full insikt i fenomenet att mat smakar olika beroende på hur den serveras. Jo, vissa säger att ”full insikt” betyder att jag lägger alldeles för stor vikt vid något som inte spelar någon roll, men i ärlighetens namn vet vi ju att evolutionen inte riktigt har gräddat färdigt dessa individer än. 

Så här är det nämligen:

Kaffe smakar bättre i den röda julmuggen från Starbucks i New York, Chardonnay smakar bättre i vinglas Tobias från Oscar & Clothilde och tårta smakar bättre när man inte skär upp den, utan äter den med sked från mitten samtidigt som man tittar på ”Love Actually”. 

Det bara är så.

 

Dukning med vackra bestick
Oscar & Clothildes vackra bestickset Louvren

 

Vacker dukning som får smaklökarna att dansa

Dessutom är det ett slags ode till livet och maten att presentera den så att den verkligen kommer till sin rätt. Lite som att klä på den en riktigt snygg partyklänning och dansa till Prince ”1999”. På bilden här intill ser du porslinsserien Porto i benvitt. Den är fin, den! Spana in den vackra skålen, assietterna och tallrikarna. Linneservetterna är från Himla, och finns precis som porslinet i butiken och på webben. Tänkte bara att jag  måste säga det.

 

Vacker juldukning
Oscar & Clothildes vackra bestickset Louvren med vinkylaren Nols i bakgrunden

 

Julstressen – juldukningens fiende

Tyvärr vet jag många som faller offer både för julstressen och ogräddade individer –  med katastrofala följder på dukningsfronten. Dessa är skräckhistorier hämtade ur verkliga livet och något liknande kan just nu vara på väg att hända dig eller någon du älskar:

Julen 2015: Min vän Anna råkade vända bort blicken från julbordet i en millisekund, och innan hon visste ordet av hade hennes make dukat bordet med en eklektisk blandning porslin från Buttericks och allehanda souvernirbutiker. Detta ledde naturligtvis omedelbart till skilsmässa. 

 

Dekorativ juldukning

 

Nyår 2016: min kund Amandas svärmor tog tillfället i akt, när hon på svärmoderns begäran ångade gardinerna, att byta ut Amandas Oscar & Clothilde-koppar mot både idiotiska och fula moccakoppar från sekelskiftet, där det fick plats så lite kaffe att man enligt utsago behövde skicka runt ett förstoringsglas mellan gästerna runt bordet för att avsluta den livliga debatten gällande kaffets blotta existens. Svärmodern rapporterades saknad strax efter jul och har fortfarande inte dykt upp. Amanda bedyrar ännu sin oskuld och insisterar på att hon fortfarande letade efter kaffet med ett mikroskop medan svärmodern försvann. Om svärmodern bara hade haft den goda smaken att köpa de här salt- och pepparkvarnarna till värdparet kanske hennes öde hade kunnat undvikas.

 

Dukning med salt- och pepparkar

 

Julen 2017: Min mans farbror rapporterade från sin antikaffär i Gamla Stan att ”mystiska ljud” hade hörts från butikslagret en sen julkväll. När han med svetten pärlande i pannan fullt beväpnad med en antik viktoriansk örontillplattare försiktigt närmade sig lagret upptäckte han till sin fasa en människoformad,  jämrande säck uthälld på golvet. 

Den oformliga högen visade sig vid närmare efterforskningar vara hans granne, som enligt insamlade vittnesmål hade betett sig ”besinningslöst korkat” och blivit nedpackad och bannlyst från julen. Hans brott? Han hade djärvt och utan konsekvenstänkande avvikit från den givna färgpaletten av blått, vitt och silver genom att servera salladen i en glasskål från sina ungkarlsdagar med en snuskig limerick på. Farmodern hade omedelbart dött huvudstupa i soppan och barnen hade börjat gråta, varpå hustrun utkrävde gruvlig hämnd. 

 

Dukning med vitt porslin
Vackert lövfat från Oscar & Clothilde

 

Kanske hade grannen i antikaffären kunnat undvika att bli nedpackad om han hade plockat fram servettringarna ni ser på bilden ovan. Ibland kan nämligen barriären mellan kärlek och hämnd vara just servettringar. Det kanske ni inte visste?

Med dessa anekdoter hoppas jag att jag har förmedlat allvaret i dagens ämne. Julduka nu ordentligt!

Annars, kära läsare, tvår jag mina händer.

Allvarliga julkramar, Sofia/Tretow Deco