Tretow Deco

Undvik de 10 vanligaste misstagen när du inreder ditt vardagsrum

Att kalla Harry oresonlig var, vad Harry själv anbelangade,  en lika grov förolämpning som en spark i skrevet. Han kunde faktiskt mycket väl tänka sig att ibland låta bli att ha kalkon på mackan eller åka till Mallis, fast han helst ville vara med om bådadera. ”Det låter i mina öron som en mycket resonlig man”, insisterade Harry som just hade beskyllts för motsatsen av sin fru, och det framför personalen på en prestigefylld möbelbutik på Nybrogatan där de befann sig för att det var dags att förnya vardagsrummet. Tydligen.

Nu var det ju så att Harry  hade tänkt sig en lampa som heter ”Cabosche” – en sådan där intressant lampa som såg ut att bestå av tusen såpbubblor arrangerade i en ring – men tydligen hade det utan hans vetskap smugit sig in en ny medtävlare i mixen: ”Lindseyadelmanbranching” tror han att den hette. Hustrun, Erica, hade nämligen upprepat det ordet minst elva gånger sedan de kom in i butiken.

Ja, han hade sett att de hade den på hotellet ”Ett Hem”. Han ångrade att han tog med sin fru hit på hennes 40-årsdag. Hon hade blivit helt besatt och velat måla om hela deras hem i grått – till och med fönsterspröjsen, förstod hon inte hur jobbigt det är? – och hade tjatat om Ilse Crawford hit och Ilse Crawford dit i ett helt år nu. Han gillade den där branchinglampan. Men något han inte gillade var att hans fru ändrade sig precis när han hade lyckats vänja sig vid tanken på ”Cabosche”.

Det gick runt i huvudet på honom. Hans fru tycktes nu vara övertygad om att den där lampan som såg ut som en bunt molekyler var det enda som stod emellan dem och det perfekta livet. Han var osäker på om det stämde. Men han var säker på att han kunde köpa mer än fyrahundra hyggliga paddletennisracketar för samma summa som den där snorkiga försäljaren meddelade att lampan kostade.

Försäljaren blängde vasst på honom som om han hade hört vad Harry tänkte. Sedan vände han sig med ett bländande leende mot Erica och demonstrerade med dramatiska gester det rökfärgade glaset i lampans kupor. Hon såg helt bortkollrad ut och blank ut på ögonen. Harry blev rädd. Han visste att en glasartad blick + inredning = jättedyrt.

Han la över tyngden på andra foten, svajade till lite på prov och övervägde att låtsassvimma. Han föreställde sig hur ambulanssjukvårdaren skulle rusa in in med defibrillatorn just som Erica tog upp kreditkortet, och på sjukhuset skulle överläkaren ta henne åt sidan och förklara för henne att hon inte under några omständigheter fick vifta med kreditkortet framför sin make sådär vårdslöst igen. Han skulle strängt peka på flygelns namn – ”Intensivvårdsavdelning  för inedningsrelaterad stroke” – och hustrun skulle börja gråta ångerfulla tårar då hon insett vad hon nästan hade gjort.

Just det, så skulle det ha blivit om han låtsassvimmat, tänkte Harry indignerat. Men istället rosslade han bara till medan hustrun tog upp plånboken och betalade den lismande försäljaren, som tänkte på alla svarta polotröjor av mohairull som han skulle köpa för den här provisionen.

Harry tänkte kompensera sig själv för den ansträngning som hans jovialiska rossling hade krävt med ett glas Pinot noir sen, så läget var faktiskt inte riktigt så illa som det först kändes. Det var ju trots allt hennes surt förvärvade slantar, och om hon blev sinnesrubbat lyckligt för en gammal lampa så var det väl värt det. Som så mycket annat när det gällde kvinnor visste han att han inte alltid måste förstå varför, eftersom svaret nästan alltid är ”därför”.

De 10 vanligaste missarna när man inreder  – en checklista

Harrys fru – en god vän till mig – har superkoll. Men innan hon satte sina vardagsrumsplaner i verket bad hon mig sätta ihop en checklista för de 10 vanligaste missarna när man inreder ett vardagsrum, och jag tänkte att det kan ju vara något som passar för bloggen! Alla bilder i detta inlägg är tagna av begåvningen Cecilia Möller, och finns just nu ute i senaste numret av Hus & Hem.

Misstag 1 – Att inte ha en tydlig plan för rummet.

Åtgärd – Samla inspiration och skapa moodboards.
Samla ihop bilder på Pinterest, Instagram eller från magasin, på rum som förmedlar den stämning, färgpalett eller stil du vill ha i ditt eget vardagsrum. Låt dig inspireras av dem och skapa en egen moodboard med möbler, detaljer och rumsbilder i till exempel Pages i mobilen. Lätt och smidigt, och du har den alltid med dig!

Vackra möbler och detaljer på soffbordet från Oscar & Clothilde

Misstag 2 – Soffan, vardagsrummets kanske viktigaste möbel.

Få möbler är så tongivande för ett rum som soffan. Det har  hänt många gånger att en kund har bett mig om en ny stil i vardagsrummet, men att samtidigt behålla soffan. Det är en enorm bromskloss, eftersom en av tydligaste stilmarkörerna i vardagsrummet är just soffan.

Åtgärd – Våga byta soffa och gå på det du gillar.
Välj en klassisk modell i en tidlös, neutral färg. Då kan du låta andra detaljer i rummet sätta stilinriktningen. Eller satsa på färg och gör det personligt för just dig.

 

Misstag 3 – Att kopiera någon annans stil.

Att kopiera ovannämnda inspirationsbilder eller köpa allt från samma varumärke – och få ett rum någon annan redan har.

Åtgärd – Gör en personlig tolkning
Inspirationsbilderna är till för just inspiration, och är bara tänkta som ett första utgångsläge. Därifrån lägger du till sådant som just du har fastnat för och tycker passar in. På så sätt får du en alldeles egen tolkning.

Misstag 4 – För lite belysning.

För få belysningspunkter och fel sorts glödlampa. Det hemskaste i ett rum är om belysningen är fel, och värst är belysning uppifrån med kyligt ljus utan dimmer. Det är lika bra att börja gråta med en gång!

Åtgärd – Använd belysning som får dig att känna dig vacker.
Satsa på glödlampor för lyktor eller LED som är märkta ”warm white”. Här får man prova sig fram, men hemligheten är att hitta ett ljus där du känner dig vacker. Då har du hittat rätt.

 

Misstag 5 – För liten matta.

Jag ser det så ofta – hur man har valt en vacker, mjuk och härlig matta, som inte möblerna får plats på. Ett typiskt misstag. En stor matta kostar lite extra. Men en för liten matta är på sitt vis mycket dyrare, eftersom den gör så att rummet inte når sin fulla potential. Och det vill man ju att det ska, nu när man ändå har bestämt sig för att inreda.

Åtgärd – Våga satsa på en stor matta.
Välj en matta där alla möbler får plats. Soffan kan i nödfall få stå med endast de främre benen på mattan.

 

Misstag 6 – Gardiner med fel proportioner.

Gardiner som är för korta,  för smala eller hänger fel. Ljuset är en bristvara, fönster är för vackra för att skymma, och rätt textilier är som att vara snygg i håret dygnet runt.

Åtgärd – Välj generösa gardiner.
Välj gardiner med väl tilltagen bredd och längd och häng dem så högt det går (läs mitt inlägg om gardiner här).

 

Misstag 7 – Inga förvaringsmöjligheter.

Det är skönt att vara lite stökig av sig och inte behöva plocka bort saker omedelbart. Men för att det ska gå smidigt och utan blodvite när man väl städar behövs det plats att göra av allt skräp som man har en tendens att samla på sig. Det finns inget som förstör vibbarna i ett rum mer än stök!

Åtgärd – Förvaring, förvaring, förvaring.
Det otroliga uppsvinget av platsbyggda förvaringslösningar är så roligt, tycker jag! En platsbyggd bokhylla med underskåp, ett skåp att dölja TV:n i, elementskydd med dold förvaring, garderober inbyggda längst en hel vägg ända upp till taket – vilket oerhört lyft för vardagen och inredningen!

Misstag 8 – Möblera på rad

Att placera möblerna längs väggarna.

Åtgärd – Våga variera placeringen av möbler.
Lek med placeringen och lämna lite luft mellan möbler och väggar.

 

Misstag 9 – Att inte tänka på det första intrycket.

Ofta glömmer man att dörröppningen är som en ram för rummet, och att det man ser genom den påverkar stämningen i intilliggande rum.

Åtgärd – Se det stora blickfånget.
Detta är ju inte möjligt i alla rum, men där det funkar är det oöverträffat att se till att rummets stora blickfång – kanske en cool taklampa eller soffgruppen – ramas in av dörröppningen. Annars räcker det att tänka på att man ser något vackert från angränsande rum.

Misstag 10 – Att TV:n får för mycket uppmärksamhet.

Att rikta alla möbler mot den vägg som TV:n står vid. Om man är noga med att flödet ska kännas rätt i rummet, är det inte alls självklart att den vägg där TV:n får plats är den som känns mest naturlig att rikta uppmärksamheten mot.

Åtgärd – Placera TV:n på väggen.
Sätt upp TV:n på väggen med ett väggfäste med vrid- och lutningsfunktion. På så sätt blir inte TV:ns placering avgörande för möblemanget.

 

Vardagsrummet är mitt favoritrum, både att vara i och att inreda. Jag ser fram emot att få se hur ni inreder det hos er!

Trevligt helg från mig och alla på Oscar & Clothilde.

Sofia/Tretow Deco

 

 

 

 

 

 

2 kommentarer