Rosbukett
Tretow Deco

Till dig på Alla hjärtans dag

Jag jobbade en gång med en ung singeltjej som hade köpt en oerhört fin trerummare från 1888 på Johannesgatan i Stockholm. Tillsammans hade vi kärleksfullt inrett den, hänförts av den snirkliga stuckaturen och de imponerande kakelugnarna, och utvecklat en osund kärlek till den pampiga marmoreldstaden i köket – jo, i KÖKET – och bara tagit in möbler, färger och detaljer som hon älskade. Lägenheten var alldeles perfekt inredd för att fira alla hjärtans dag, varje dag. 

 

Öppen spis med rosor

Den perfekta mannen…

Det märktes att hon trivdes, och hennes intresse för inredning och sekelskiftesarkitektur hade verkligen väckts ordentligt under våra konsultationstimmar. När det hade gått nästan ett år råkade jag stöta på henne på Sophies Canelé på St Eriksgatan hon hade en kartong franska bakverk i den ena handen, mobilen i den andra och tårar i ögonen. Hon vrålade gällt:  “…och DÄRFÖR är det SLUT!” åt telefonen just som jag kom inom hörhåll och hon fick syn på mig.

Jag gav henne en kram och frågade hur hon mådde, fast frågan uppenbarligen var överflödig.

Hon rev upp lådan med bakverk, mosade in en éclair med vaniljsmak i munnen och sa något som lät som “Jag var tvungen att dumpa honom”, fast med en fluffig filt av vaniljkräm. Jag hann inte ens fråga innan hon hade huggit in på nästa éclair – en med kaffesmak – men mellan tuggorna lyckades hon berätta att hon hade träffat “den perfekte mannen” kort efter att lägenheten var klar, och att det snabbt hade blivit allvar mellan dem. De hade dejtat intensivt under åtta månader, träffat varandras familjer och till och med skaffat hund tillsammans, när han hade friat och hon tackat ja.

 

Lampa och grå väggfärg
Ett fång vackra rosa rosor i en klassisk glasvas

 

Allt verkade frid och fröjd – ni vet, rosa hjärtan och älvglitter – ända tills den perfekte mannen plötsligt, helt utan förvarning hade föreslagit att de skulle “börja om” med en ny lägenhet. Min kund hade tittat på honom som om han hade föreslagit att hon skulle vaxa bort ögonbrynen.

 

Rosa rosor

Puff med bricka

 

Han hade prövande erkänt att han gärna skulle vilja bo i en modern lägenhet, kanske i en sån där supercool på Östermalm där det finns en foajé med lounge och concierge? Kanske kunde det finnas en sån där minimalistisk eldstad också, som man kan tända med fjärrkontroll? Och det vore faktiskt superbra om det fanns en vägg i lägenheten där man kunde hänga cykeln, och kanske ett rum för hans Virtual Reality-konsol? Framför allt kanske man kunde slänga ut sammetssoffan och ha några pinnstolar istället? Det är mycket bättre när man spelar VR.

 

Öppen spis med rosor

  

Min kund erkände att “det blev helt svart” efter det, och att hon inte minns mer från den kvällen förutom kväljningskänslor och hemska framtidsvarsel om söndagar på Teknikmagasinet. Hon beskrev det som att “alla sinnen stängde av för att komma ur en helt surrealistisk situation”, och hon hade slängt ut den perfekta mannen med tofflorna före med den nyfunna superstyrka som kvinnor i oerhört pressade situationer kan få.

 

Drinkar med tomtebloss
Drinkar med tomtebloss serverade i fantastiska champagneglas

Lägenheten och hon är fortfarande lyckliga tillsammans

“…och DÄRFÖR är det SÅÅÅ SLUT, som jag precis lugnt och sansat försökte förklara för honom i telefon”, sluddrade hon (nu var munnen full av en ny éclair, med chokladsmak). “Jag vägjar flytta och leva mä en schykel på väggen; ja göj det bara inte. Thass a  DEALBREAKER (hon citerade ofta Liz Lemon, men brukade oftast varken sludderskrika ut citaten som hon gjorde nu, eller spraya éclairer över inredare)!

Och det var slutet på min kunds stora romans. Med mannen. Lägenheten och hon är fortfarande lyckliga tillsammans.

Därför är det här inlägget tillägnat dig, som har bestämt dig för att kämpa för kärleken OCH alltid styra i motsatt riktning så fort en cykelvägg kommer på tal. Och till dig som lever med cykelväggen för att kunna använda den som motvikt vid ett strategiskt tillfälle när en väldigt snygg soffa med möbelnitar står på spel. Just det – denhär hjärnan. Not just a hat rack, my friend.

Skål för dig!

PS! De vackra glasen i det här inlägget heter ”Champagneglas Vintage” och är några av de vackraste champagneglas jag någonsin sett. Innehållet i glasen är rosa champagne och sockervadd! Som en extra liten bonus är det fullkomligt livsfarligt när tomteblosset når sockervadden, men det är ju inte meningen att en drink ska vara helt utan utmaningar.

Hoppas att vi ses nästa vecka! /Sofia

Sockervadd i champagneglas