Gardiner, kuddar och plädar
Tretow Deco

Textilkris! Hur väljer man Kuddar, Plädar & Gardiner?

Jag får många frågor på en dag.

Ibland är de av den uppfordrande sorten: ”Var är mina strumpor?”, ”Varför parkerade du i en backe utan att lägga i handbromsen?”, eller ”Vad vill du?”. Ibland är de lite trevligare, i stil med ”Varför är du så glad helt plötsligt?”. Jag har upptäckt att de är mer eller mindre retoriska, men här kommer svaren ändå:  Det vet jag inte. Men tack snälla för frågan.

För att uttrycka sig i procent är dock 95% av frågorna inredningsrelaterade. Och det är ju tur, för på det området är chansen större att jag har ett svar. Häromveckan fick jag ett läsarbrev (jag älskar att jag kan säga så: ”Jag fick ett läsarbrev”!) från någon som utger sig för att heta Linnea, och jag tror henne.

 

Prydnadskuddar

 

Hur du inreder med textilier

Hon skrev så här:

Hej, Sofia.

Med risk för att låta som en galen stalker hör jag nu av mig till dig efter att ha läst dina blogginlägg ungefär 100 gånger och detaljstuderat varje bild på Instagram med lupp.  Mitt stora problem är att jag när jag ser dina bilder vill jag kasta ut allt jag har i huset och bara börja om, helt utan verklighetsförankring – säger min man.

Jag låg för övrigt nästan på golvet och skrattade när jag läste inlägget om stilleben på soffbord samtidigt som min 3-åring och 5-åring for runt och sen sonika öste ner det som låg på soffbordet på golvet när de skulle lägga pussel.  Min lösning på det problemet var initialt att förvara barnen inlåsta, men min make försökte prata mig ur det (funderade på att låsa in honom med då).

Mitt stora är textilier! Jag ligger sömnlös och grubblar, smygsurfar gardiner på möten (och får mina kollegor att tro att jag är galen när jag plötsligt säger saker som ”rosa sammet” mitt i en helt annat debatt).

Eftersom jag inser att det inte är riktigt lagligt att helt enkelt stoppa ner dig i min enorma handväska, och därefter kunna plocka fram dig som smakråd/expertkommentator varje gång jag hittar ytterligare en kudde, gardin, draperi eller vad det kan vara så ber jag nu om ett blogginlägg om detta!

Hur ska man tänka med soffkuddar och gardiner, plädar osv och hur många kuddar är rimligt per soffa? Färg och mönster? Ska gardiner och kuddar matcha plädarna? Hur gör man med maken när han gnäller och är oförstående och vilka material är det som gäller?

Hur ska man göra med färgskala på textil? Kan det bli för mycket om även det är samma överallt, även om det är rum som man ser in till från varandra?

Så snälla hjälp mig. Nio månaders jakt på en textiluppenbarelse måste få ett slut! Jag vågar inte börja handla alls för jag vet inte ens vart jag ska börja!

Stort tack på förhand och tack för all inspiration!

Hälsningar

Linnea, svältfödd på textilier.

PS!

Älskar för övrigt gardinen på bilden nedan och en fågel viskade i mitt öra att det nog är Mimou. Men vilken variant och är de fodrade? De är underbara! Det är även ”Ritz trend frozen mint”, men dessa i samma rum är ju helt hopplöst.

 

 

Gardiner

 

 

Kuddfodral, gardiner & tygsorter

Kära svältfödda Linnea!

För det första: Vem älskar inte en galen stalker?

För det andra: Ja, det stämmer, tyget på bilden är från Mimou och heter ”Siam”. Det är dupionsiden, och de är fodrade med bomull. Kul att du gillar dem! Samma tyg men i en annan kulör ser du på den allra första bilden.

Frozen mint låter som att den skulle kunna passa till, men två olika gardintyg i samma rum blir….låt oss kalla det ”intressant”.

Absolut, ibland kräver situationen att barn och man hålls inlåsta för att de inte ska sabba viktiga stilleben eller komma med irrelevanta kommentarer om verklighetsförankring – du har troligtvis lagen på din sida här.

Tyvärr vore det förmodligen opraktiskt för dig att ha mig i din handväska, även om det är ett enormt smickrande förslag som jag bara har fått vid ett fåtal andra tillfällen. Som du skriver har du redan problem på möten med spontana utrop, och eftersom jag är ganska krävande och gnällig när jag befinner mig i en väska skulle jag utan tvekan ställa till det ännu mer för dig: Bli hungrig i tid och otid och börja sjunga mitt under Skypemöten. Ibland skulle jag till och med kräva att få mina fötter filade på tunnelbanan.

Jag förstår ditt dilemma med textilier, och även hur det känns att råka nämna dem utan kontext på möten. Det är ett vanligt problem som tyvärr många lider av i det tysta. Något som kan bli verkligt begränsande både socialt och yrkesmässigt, men som oftast inte tas på allvar förrän det är för sent!

En av mina kunder som var besatt av tartanmönster vågade inte gå på bio av rädsla för att hon mitt under filmen plötsligt skulle fara upp upp och vråla: ”SKOTSKRUTIGT”!

Eftersom textilier oftast är det som knyter samman rummen och färgskalan, och det jag får mest frågor om utöver hur man färgsätter på ett harmoniskt vis, är det en jättebra idé att skriva ett blogginlägg om det. Tack för tipset!

 

 

Kuddar & vacker inredning

 

 

Prydnadskuddar, plädar & gardiner

Så, utan ytterligare omsvep: Textilier!

Det är förstås oerhört svårt att ge generella råd som inte är så vaga att man blir mer förvirrad och arg än upplyst i frågan. Men utan att veta hur rummet i fråga ser ut – vilka kulörer och mönster som redan finns på plats,  vad som ligger i anslutning till det och hur ljuset ser ut – är det väldigt stor risk att det ändå blir rätt allmängiltiga råd. Framför allt är färgsättning med val av textilier mer en ”känsla” än något som framgångsrikt kan beskrivas med ord! Det blir som att försöka berätta hur man gör för att måla en fin tavla.

Fråga 1-2:

Hur ska man tänka med färg och mönster på soffkuddar och gardiner och plädar?  Ska gardiner och kuddar matcha plädarna?

Finns det något i rummet som redan har en distinkt kulör, en basfärg, att ta hänsyn till? Soffan? Väggarna?  Mattan? Dessa blir utgångspunkten för din färgsättning av rummet, och alltså även för valet av textilier. Vad du nu ska göra är att ”plocka upp” dessa kulörer, och antingen matcha dem med kompletterande kulörer eller sådana som går ton-i -ton.

Exempel: Din soffa eller dina väggar är grå, så du tar upp det gråa genom att även välja grå gardiner. Eller också väljer du en kulör som kompletterar det grå, som till exempel rosa.

För att hitta färger som kompletterar de du redan har, så kan du börja med att ställa dig med en färgkarta intill din vägg, din soffa eller vad det nu råkar vara. Ta med en kopp kaffe, så ser det ut som om du bara ställt dig intill väggen för att fika, och undviker på så sätt frågor som kan störa koncentrationen.

Bläddra dig fram till kulörer som ”gnistrar till” tillsammans med baskulören.

Låt oss anta att det blir en vacker dimgrön nyans, något jag för tillfället själv har snöat in på. Kanske blir det lite dämpat rost också; den är jag väldigt sugen på. Dessa kulörer kan du nu strössla med över rummet i form av kuddar, gardiner och matta. Låt en av dem vara mer dominant. Fler än tre punkter ger kulören ett sammanhang och binder ihop rummet, men bryt upp blockfärgerna med mönster som också tar upp kulörerna, och se till att mönstren är av varierande  skala och typ om de ska vara intill varandra. Stramt grafiskt med blommigt, till exempel.

 

Kuddar & dess antal

Fråga 3-4:

”Hur gör man med maken när han gnäller och är oförstående?” och  ”Hur många kuddar är rimligt?”

Dessa frågor är också fascinerande, men svaren flytande. Det beror nämligen på vem man frågar.

Min man tycker att svaren lyder: ”Sluta köpa inredning” och ”Inga, bränn hela skiten” (han är extremt gullig och fin, men han har ännu inte greppat vikten av inredning). Dessa svar är uppenbarligen både stötande och fel. Jag tycker att svaret pendlar mellan: ”Ge honom en öl och en macka” och ”Fyra till trettiotvå”. En öl och en macka säger: ”Här får du något som förtjänar mer uppmärksamhet än hur många kuddar soffan har”. Mindre än fyra kuddar ser inte inbjudande ut, och trettiotvå är antalet på det kuddar som jag för närvarande älskar. Fem-sex kuddar i varierande storlek verkar göra alla mer eller mindre nöjda och förhindra blodstörtning hos samtliga parter. Och blodstörtning tycker jag annars brukar lägga lite sordin på stämningen, likaså skilsmässa.

Vi är nog alla överens om att man själv fortfarande ska kunna få plats i soffan, och det ska inte se överlastat ut. Men det ska heller inte se ut som om skolverket har sett över inredningen.

 

Tygmaterial på textilier

Fråga 5:

Vilka material är det som gäller?

Jag svarar med en motfråga: Vilka material gillar du?

Det viktiga är att du inte satsar på ett enda material, eller det ”trendiga materialet”, utan en kombination av flera. Kontraster, kontraster!

 

 

Plädar och kuddar

 

 

Hur du ska tänka med kulörerna på dina textilier

Fråga 6:

Kan det bli för mycket om det är samma överallt, även om det är rum som man ser in till från varandra?

Ja. Varför har samma kulör när du kan ha fler? Det enda du behöver göra är att se till att övergången mellan dem känns naturlig och harmonisk. Då blir flödet i hemmet lugnt och vackert. Gör så att rummen får en röd tråd genom att plocka in färger från varandra som accenter, och låt dem bli olika dominanta beroende på vilket rum det gäller.  För att intrycket ska hållas lugnt och enhetligt brukar jag  välja tre kulörer förutom neutraler som återkommer i olika varianter men med samma styrka och intensitet genom hela bostaden.

Detta kan ju låta oerhört flummigt och svårt att applicera, men det är som sagt ett försök att beskriva en svårgripbar känsla. Jag hoppas att det åtminstone var lite hjälp på vägen!

För en mer djupgående analys av just ditt hem går det bra att anlita mig för en inredningskonsultation eller utformning av en färgpalett. Eller varför inte ta en rundtur hos Oscar & Clothilde med mig, så hjälper jag dig att välja ut lite vackra textilier? Du når mig via ljuvliga Oscar & Clothilde, eller här: sofia@tretowdeco.com. Se, där fick jag in lite reklam också!

Ha  en strålande helg!

/Sofia

Tretow Deco