Inredning av vardagsrum med materialen linne och trä i fokus
Tretow Deco

”Ta det lugnt med sammeten, Bob”

Under det gångna året hjälpte jag en kvinna (vi kan kalla henne Bob Dylan, för enkelhetens skull. Varför inte?) med inredningen av hennes vackra, en smula fantastiska jugendvilla i Djursholm. Hon var 42, lång, modemedveten och välfönad. Jag var livrädd för henne ända tills vi träffades och det visade sig att alla 42-åriga, långa, välfönade, modemedvetna kvinnor inte är läskiga. Jag vet inte varför jag trodde det. Kanske för att jag blir lite rädd för mig själv när jag är för välfönad.

 

Vardagsrum inrett med materialen linne och trä
Jag och Bob älskar sammet. Men i det här rummet känns det skönt att de primära materialen är linne och trä i kombination med mattans naturfiber, fällen och brickan av rotting.

 

Inredningstips för ett trendigt hem

Hur som helst visade sig Bob genast vara varm och rolig –  dessutom älskade hon mina inredningar! Hur skulle jag kunna motstå en sådan fantastisk och klok människa?
Bob gjorde det genast till en vana att ringa mig medan hon satt och åt på någon väldigt trendig och högljudd restaurang och ställa godtyckliga inredningsrelaterade frågor i stil med: ”Hur många blåvita urnor kan man ha per kvadratmeter?”, eller ”Hur långt bör stallet vara i förhållande till orangeriet?” Man kunde alltid höra kypare vråla åt varandra, disk som skramlade och glada skratt i bakgrunden. Jag tror att hon faktiskt väntade med att ringa tills hon satt på något sådant ställe.

Bob hade också för vana att presentera sig med MITT namn i luren: “Sofia!”.
Jag undrade alltid vilken Sofia det var som ringde tills jag insåg att det var mig hon menade.

 

Dekoration av hylla med naturmaterial
Naturmaterial – ramen av mocka, bysten av sten och hornet – är en skön kontrast till senare tidens vurm för blanka, glamorösa material – tycker jag! Men alla tycker olika, och det går hur bra som helst!

 

Det fantastiska materialet linne

En morgon när hon sin vana trogen ringde mig från någon nattklubb, skrotupplag eller liknande, lät hon inte riktigt som sig själv. “Sofia!”, utropade hon som vanligt till hälsning, med slamret av porslin som dukas ut i bakgrunden, och jag undrade som vanligt vilken Sofia, innan jag insåg vem det egentligen var:

“Aha – BOB!” God morgon! Du låter upprörd,” sa jag.
“Sofia, det är precis vad jag är.” Bob försjönk i fundersam tystnad i andra änden av luren.
“Upprörd och förvirrad”, sa hon till sist. ”Ja, det kan man säga.”
“Vad har hänt?”, undrade jag, samtidigt som jag föreställde mig hur hon körde sänggaveln jag hade rekommenderat i en flismaskin, att hon skulle börja gorma och kräva allmänna reklamationer, att tavlan jag hängde upp i fredags hade trillat ned och exploderat. “Det är faktiskt inget roligt”, började hon, medan mina farhågor växte, “men jag sitter här med en croissant i ena handen och kaffet i andra och stirrar på bordsduken, som är av helt fantastiskt vackert, belgiskt linne. Och Sofia, sen tänker jag: ’Jag älskar linne’. Som en blixt från klar himmel! Och Sofia, om jag nu älskar linne, då kanske fler älskar linne. Och om fler älskar linne, betyder det att sammetstrenden är över? Är den det, Sofia?”

 

Blommor i en vacker vas på en bricka av rotting

 

Är sammetstrenden över?

Trenden får gärna vara över om den behagar det. Sammet är underbart oavsett hur trendigt det är. Men eftersom det är så lätt att – precis som Bob –  förälska sig i sammet, få ett entusiastiskt frispel och klä hela sitt hem – soffa, kuddar, överkast, sänggavel, gardiner – med fyratusen meter sammet, och sedan plötsligt upptäcka att man har blivit förälskad i linne istället, så hoppas jag att fler upptäcker redan från början att

 

Det är kontrasten mellan olika material som kan göra ett rum så där oemotståndligt spännande och dynamiskt att du blir känd som inredningsgeniet i vänkretsen

 

“Men”, säger du kanske och känner dig lite ledsen, “jag älskar ju också sammet”. Jag förstår! Samma här! Men kommer du att älska det du älskar idag om fem år? Och jag talar inte om din man, nu. Det får vi nysta i en annan gång.

 

Soffbord med inredningsdetaljerna doftljus, vas och bricka i rotting

 

Konsten att kombinera olika material

Jag förstår verkligen att det är svårt att sluta inreda med sammet när man väl har börjat. Och att motstå den våg av sammet som sköljt över en i flera år kan kännas helt omöjligt! Men här gäller det att stå stadigt på avgrundens rand utan att vingla, se sammeten stint i ögonen och väsa:

 

”Sammet;  jag älskar dig. Men jag måste få ha andra vänner också”

 

Vackert inredd hylla med staty, doftljus, bilder och ramar

 

Massor av kramar!

/Sofia, Tretow Deco

 

2 kommentarer

 • Linnea

  Tack för en fantastiskt underhållande och bra blogg.
  Har idag kärat ner mig totalt i ett sammetstyg som skulle bli bra som gardiner i vardagsrum och matsal. Det finns inget annat i sammet i rummen och de är klassiskt möblerade… vågar jag sammet eller är det på väg ”ut”? Borde vi satsa på fodrade sidengardiner istället?

  Hjälp!

  • Sofia Tretow

   Hej!
   Det låter som om det skulle bli väldigt fint med sammet i det rummet.
   Sammet är ju underbart, det jag ville ta upp i bloggen är att det tappar lite strålglans när det får konkurrens av an massa andra sammetsdetaljer. Men eftersom det skulle vara den enda sammeten i det rummet, så tycker jag absolut att du ska köra på det! Lycka till!