Tretow Deco

Styla din bokhylla med rätt inredning – en guide och ett varnande exempel

Idag ska ni få veta varför det är viktigt att redan i ett tidigt skede i ett förhållande göra det klart precis var du står när det gäller inredning (och hur du vill styla din bokhylla). Det kan vara svårt, men sanningen kommer alltid fram till slut!

Greta, 29, berättar:
”Vi träffades utanför min favoritbutik Oscar & Clothilde en vårdag för drygt ett år sedan. Fred var på väg till hamburgerhaket Phils’s Burger på Birger Jarlsgatan för en lunch med sin bror, och jag hade just köpt ett par fantastiska ljusstakar i form av svanhalsar av mässing med en vacker fot av svart marmor i butiken. Jag hade längtat efter dem så länge att jag var tvungen att köpa en bordslampa som såg ut att höra ihop med dem! Så fin!

Jag kämpade just med den tunga dörren och mina påsar, då en lång vacker man slet upp den och snubblade rakt in i mig. Först blev jag sådär irrationellt arg som man kan bli på klantiga främlingar, men så jag mötte hans blick – ögonen var vänliga, ljust mossgröna och gnistrade av humor  – och det var som om något kollapsade och smälte inom mig.

Han höll chevalereskt upp dörren, hjälpte mig ut med påsarna, varpå han fortsatte mot restaurangen.  Själv gick jag mot Café Egoiste i Mood-gallerian, där jag skulle äta semlor med min bästa vän för att fira att hon precis startat en spännande rörelse inom VR.”

 

 

”Jag var framme en stund innan utsatt mötestid, så jag sjönk ned på en av caféstolarna i närheten av Leila’s General Store och drog upp min iPhone. Fundersamt studerade jag det nya numret som jag just hade fått, och tänkte på de vackra gröna ögonen som hade glittrat när den tillhörande mannen hade knappat in numret i adressboken. Det där är ju sånt som inte händer i verkligheten, eller hur? Inte undra på att det tog hela tre semlor och en hel del tjejsnack att smälta det!

Som om antalet tre semlor var magiskt ringde den artige främlingen efter just tre dagar. Följande vecka tog han med mig till Broms på Karlavägen som just hade öppnar sin uteservering för säsongen, och där satt vi som två idioter under alla filtar de ägde och åt våra fantastiskt goda sashimisallader och pratade, pratade och pratade…

Förutom att han hela tiden sneglade tvärsöver gatan och jag hade lite svårt att glömma en grön soffa som jag hade sett i ett skyltfönster precis innan dejten, så var det verkligen en sådan för träff som man berättar för barnbarnen om…underbar!”

Fred, 31, berättar:
”Jag var inne i en tuff jobbperiod och hade just den här marsdagen lyckats slingra mig ur lunch med kollegorna på AG under förevändningen att jag skulle fixa biljetter till den stora hockeymatchen som alla snackade om på jobbet. Det var ren lögn. Jag skiter i hockey, särskilt när det är extra mycket press på karriärfronten. Det påminner mig bara om hur brutal världen är och maxar adrenalinet. Nej, när jag är stressad behöver jag något som lägger sig som ett lager av balsam över hela själen och tar udden av konkurrensångest, deadlines och sabbade löneanspråk. Något som bara är vackert och kravlöst.

Det var därför jag tänkte slinka in en stund på Oscar & Clothilde den dagen, men just som jag slet upp dörren med blicken fäst på en sjukt cool kruka i skyltfönstret råkade jag krocka med den snyggaste tjej jag någonsin sett. Av mängden påsar att döma verkade hon ha köpt upp hela butiken, och som tur var fann jag mig snabbt och lyckades få det att verka som om jag bara hade hållit upp dörren för henne medan jag själv egentligen var på väg någon annanstans. För att äta kött. Med mina bara, manliga händer. Jag var inte alls ute på en ”inspirationsrunda gällande inredning som vanligt!”

”Första dejten med den här tjejen var fantastisk”, fortsätter Fred. ”Det enda som var lite jobbigt var att det låg ett par riktigt bra inredningsbutiker mittemot restaurangen som vi var på, och jag kunde liksom inte slita blicken från en soffa i grön sammet som stod i skyltfönstret. De skyltade om precis när vi kom till restaurangen, så jag var helt ofokuserad den första halvtimmen och råkade beställa nån äcklig sallad med rå fisk. ”

Gretas och Freds kärlekssaga blomstrade. Förutom att Fred gillade hockey tyckte Greta att han var perfekt, och Fred i sin tur tyckte att Greta hade allt han någonsin hade drömt om…förutom att hon var lite för likgiltig inför inredning.

Han hade försökt att föra inredning på tal oräkneliga gånger genom att nonchalant inflika ”snygg matta” när de promenerat förbi Layered på Engelbrektsgatan eller ”en sån skulle man ha hemma, haha” när de tittat på Millesgårdens pampiga marmorskulpturer, men Greta hade bara mumlat något vagt till svar.

Greta var otroligt glad att hon hade träffat Fred. Hon vägrade förstöra ännu ett fantastiskt förhållande med sitt vanliga prat om inredning, och hade därför inte ens frågat när de de gick förbi Layered och Fred ironiskt hade sagt ”snygg matta” och fnyst. Inte heller på Millesgården hade hon kommenterat hans spydiga anmärkningar om de vackra skulpturerna, men känt ett litet sting av besvikelse.

Nu får ni följa med mig några relationssteg framåt i tiden, till april nästa år, då Greta och Fred har flyttat ihop i hans femma på Kungsholmen.
Som ni vet är det aldrig bra att ljuga eller undanhålla saker i ett förhållande, speciellt inte när det har med inredning att göra. Så låt det som hände sedan bli en läxa:

En dag kom Greta hem tidigare från jobbet och hittade Fred i färd med att smygstyla deras nya bokhylla. Detta var en sådan chock för Greta att hon släppt påsarna med soppa från Cajsas Fisk i Hötorgshallen med en ljudligt plask och skrikande låst in sig i städskåpet. Fred rusade panikslaget efter med spegeln Joseph i famnen och bönföll henne att låta honom förklara.

Först fyra timmar senare hade Greta hämtat sig från det obestridliga faktum att Fred hade varit otrogen med en bokhylla, och kommit ut från skåpet. De visade sig – som du och jag redan visste – att båda var oerhört intresserade av inredning och att hockey nästan alltid förstör precis allting.

Med tanke på Greta och Fred tycker jag att det passar med en liten stylingguide för alla er som tycker om att styla hyllor. Ni som inte tycker det har uppenbarligen inte gett det en ärlig chans.

 

Inredning med eller utan böcker

Det finns två varianter av styling: Antingen med böcker eller utan.

Är det böcker man gärna vill organisera för att få ett lugnare uttryck är det bara att börja sortera dem i storleks – eller färgordning. Det tar ett tag, men det är värt det för sinnesfridens skull, och ganska roligt är det också.

Vill man däremot göra en ”Pinterest-hylla”, där man utöver eller istället för böcker har inredningsdetaljer, behöver man det här:

 • Dekorativa böcker som stämmer överens med varandra färgmässigt
 • Inredningsdetaljer som går att arrangera i olika grupper, vilket innebär saker av olika form, material och storlek.
 • Exempelvis askar och burkar, skålar, små tavlor, en och annan krukväxt och/eller en skål med kottar, koraller, ett horn, snäckor
 • Konst

 

Do’s – när du inreder en bokhylla

 • Starta med att bygga olika lager. De stora sakerna gör sig bäst längst bak, med de mindre föremålen framför. På så sätt skapar du ett djup! Börja till exempel med konst och foton längst bak, och fortsätt därefter med bokhögar, både i liggande högar och vertikalt.
 • När du fått en bra balans fortsätter du med krukväxterna…
 • …och därefter med de små dekorativa inredningsdetaljerna, minnena från olika resor eller andra prydnadsföremål som du tycker om.
 • Utnyttja en färg eller ett material för att balans mellan hyllorna och få dem att hänga ihop visuellt. Även om varje hylla ska vara lika engagerande och uttänkt, ska hyllorna också ha en röd tråd sinsemellan och kommunicera med varandra, precis som rummen i ett hus. Ha alltså inte till exempel rött som accentfärg eller silver som dominant material i en hylla, om det inte sedan återkommer på flera ställen.
 • Välj material och färger beroende på hur rummet där hyllan står ser ut. Finns det någon färg du kan ”låna” från soffkuddar, gardiner, matta, tapet? Något material som kan ”eka” i hyllan?
 • Låt böcker ligga både horisontellt och stå vertikalt.
 • Låt det gå långsamt. Ta ett kliv tillbaka efter varje nytt föremål och se hur det funkar med helheten. Ta en kopp kaffe och känn efter; du kommer antagligen att ändra dig många gånger innan du känner dig helt nöjd!

Dont’s – när du inreder en bokhylla

 • Ställ inte allt på en lång rak rad. Då blir arrangemanget platt och ointressant.
 • Placera inte en bunt saker som är lika höga bredvid varandra, det ger bara ett stökigt intryck.
 • Tryck inte in för mycket – alla föremål måste ha tillräckligt med luft för att kunna synas.
 • Ha inte för många olika färger och material – då blir det en riktigt högljudd bokhylla, vilket är den diametrala motsatsen till det vi försöker åstadkomma.

Lycka till med din inredning!

/Sofia