Spegel ovanför beige sängram
Tretow Deco

Speglar: En fantastisk inredningsdetalj

Speglar är en trevlig sak även de dagar då man har ovanligt stripigt hår. Häromdagen hade jag bestämt mig för att sitta och se business ut med min trenchcoat och dator på Hotell Lydmar, som för övrigt är ett underbart ställe att jobba på. Jag hade precis avslutat min lunch och hade nått det moment då man kollar om något har fastnat i tänderna eller om mascaran möjligen har ramlat ned över hela ansiktet – som den brukar göra.

 

Speglar förhöjer känslan i inredningen

För er som inte har varit där, så är hotellet en mycket stilfull plats där man kan känna sig avslappnad och tillfreds utan att te sig som för udda – så länge man inte drar fram spegeln Slott S ur handväskan (det var en stor handväska) och lagom nonchalant speglar sig i den. Den råkade ligga i min handväska eftersom jag visat den för ett kund tidigare på morgonen, och den råkade tillgodose mina behov för tillfället. Vem tar en liten puderdosa när man har en stor spegel inom räckhåll, frågar jag dig? Ett fullt normalt beslut, menar jag. Det menade inte mina bordsgrannar. Men det kan vi gå in på en annan gång.

 

Sovrum inrett i grå och beige samt spegel med mässingram
En oval spegel som kulmen av en sänggavel känns mer som en del av gaveln än en fristående inredningsdetalj

 

Speglarnas fantastiska egenskaper

Ni som brukar följa mig på Instagram (tack snälla, fina ni), har kanske lagt märke till att jag älskar speglar. Det beror beklagligt nog inte på att jag är särskilt imponerad av det som reflekteras när jag står framför dem, även om det vore roligt.

Nej, det beror på att de:

  • ger ett alldeles speciellt djup, ljus och en lyster åt ett rum
  • kan placeras strategiskt för att förstärka ljuset från en armatur
  • kan användas för spegla ett bord där du ofta har blommor för att få en dubbel uppsättning
  • ramar in spegelbilden av ett intilliggande rum
  • tar upp färgaccenter och förstärker dem
  • berättar diplomatiskt men ändå rakt på sak att du glömt klippa bort prislappen på klänningen, att de där jeansen är alldeles för låga för dig eller att du har ovanligt stripigt hår idag.

Utöver detta räddar de mig för egen del ofta från att gå ut med bara ena ögat färdigsminkat. (Jag blir nämligen ofta trött på mig själv när jag sminkar mig. Så jag tar en paus och gör något roligt, till exempel tänker en stund på fåtöljer. Sedan har jag glömt bort vad jag höll på med och går ut med bara ett färdigsminkat öga. Ni som är blonda vet vad jag menar).

 

Speglar i varierade storlekar med mässingram

 

Inred med rätt spegel

När du väljer spegel finns det några saker som du kan ha i åtanke: Storlek, form, stil. Nedan får du tips om vad du bör ha i åtanke när du ska välja vilken spegel du ska inreda med.

 

Hur stor spegel ska jag ha?

En vägg behöver en spegel som är proportionerlig. En för liten spegel på en stor vägg blir lika apart som en för stor spegel på en pytteliten vägg. Spegeln behöver andrum och plats att sträcka ut sig, men också en ”koppling” till väggens ytterkanter, så att den inte simmar runt som en liten fågelunge i ett ensamt hav av ångestfylld vägg. Speglarna på bilden nedan är relativt små, men att de sitter nära varandra gör att de har en koppling sinsemellan och upplevs som en enhet, och blir då även mer av ett blickfång i rummet.

 

Runda speglar på färgglada väggar
Inredning & styling: Tretow Deco – Foto höger bild: Anne Nyblaeus,

 

Vilken form ska spegeln ha?

Låt oss anta att vi befinner oss i ett vardagsrum, och att mattan, bordet, fönstren, soffan och själva rumsformen är rektanglar eller kvadrater. Då kan en rund spegel eller en spegel med välvt krön vara något att satsa på, eftersom det ”skakar om” lite bland de raka vinklarna och mjukar upp. En rektangulär eller kvadratisk spegel stramar tvärtom upp och ger ett sobrare intryck. Jag föredrar runda, ovala eller välvda speglar, eftersom de skapar ett härligt, böljande flöde och en mjuk koppling med de andra föremålen i rummet.

 

Rund spegel med svart ram i badrum
Foto: Anne Nyblaeus Styling och inredning: Tretow Deco Här möts vi av boaseringens många rektanglar i kombination med ett kallt marmorgolv, men de hårda hörnen och materialen mjukas upp av spegelns, mattans, badkarets och urnans rundade former.

 

Vilken stil på spegeln ska jag välja?

Speglar med enkel och diskret utformning i all ära – de kan vara otroligt coola och snygga – men de får mig inte att känna något särskilt överhuvudtaget. Och att känna något är ju själva kärnpunkten i inredning. Men bara för att jag råkar ha en fäbless för antika guldspeglar behöver inte betyda att du har det. Det är jag nästan säker på.

En rikt ornamenterad ram blir som ett fantastiskt smycke i ett rum! Men den kan behöva placering med omtanke för att den ska komma till sin rätt. Kombineras den med flera andra rikt utsmyckade föremål finns risken att den inte får det utrymme den behöver för att stråla, och det hela blir istället en ogenomtränglig gröt – något jag berörde beträffande det underbart beroendeframkallande materialet sammet i inlägget ”Ta det lugnt med sammeten, Bob”.

Så gör en avvägning där: Tillsätt ett föremål i taget, ta ett steg tillbaka och känn in om balansen funkar.  Gör den det blir spegeln ett alldeles underbart blickfång som kan göra hela rummet!

 

Rektangulär och rund spegel i badrum
Placeringen av spegeln är viktig. Här förstärks effekten av den runda, konvexa spegeln i ytterligare en spegel.

 

Inred med speglar som varierar stilen

Den ovannämnda ogenomträngliga inredningsgröten är förresten skälet till att antika speglar kan funka så bra i ultramoderna miljöer. Det uttryck som ibland kan upplevas sterilt värms upp och de vassa kanterna rundas av, och spegelns rika ornamentering får sig en intressant kontrast. Precis som en antik guldspegel mjukar upp en stram inredning, tonar en spegel med ett sobert, minimalistiskt uttryck ned den mjuka, romantiska sekelskifteskänslan och kan göra sig fantastiskt i en sekelskiftesmiljö, som kontrast till väggpaneler, kakelugnar och takrosetter.

 

Spegel med grå ram, sidobord och bordslampa i mässing
Den här spegeln är placerad mittemot en dörröppning, som i sin tur är mittemot ett stort fönsterparti (som inte syns ur den här vinkeln, men det finns där). Ljuset från fönstren reflekteras således i spegeln och sprider ljuset vidare.

 

Erbjudande på speglar

Nu blev ni allt sugna på speglar, va? Jag föddes sugen på speglar, så jag är med er där.

Som av en händelse råkar Oscar & Clothilde erbjuda 500 kronor rabatt på utvalda speglar mellan 6/9 -10/9. Min nuvarande favorit är spegeln Eklöv. Jag vill ta den, krama den och äta upp den, så fin är den. När jag fyller år? Nästa vecka, tackar som frågar.

Ha nu en underbar helg!

Kram,

Sofia/Tretow Deco