Entrébord
Tretow Deco

Runda makar och dito entrébord:

Båda är klassiker men en av dem blir ibland utelåst och får bo på hotell.

Minst en av mina vänner är lagom kort, blond, väldigt fantastisk och en sann estet. Hennes våning på Kaptensgatan i Stockholm är i ständig förändring och det är alltid ett äventyr att titta förbi och se vad hon har ändrat sedan sist. För några fredagar sedan knackade jag på med Amaronen under armen, varpå min vän öppnade med tårarna sprutande. Hon förklarade hulkande att hon och hennes man hade börjat skrika på varandra gällande huruvida det heter “Kineserier” eller “Kinesiserande”, eller om det i själva verket är två helt skilda saker. Det hela hade kulminerat i en stycke makes irrationellt ilskna sorti, orden “Skilsmässa, så in i helvete!” hängande i luften och en hysterisk väninna med de första fem cigaretterna på tretton år hängandes i mungipan.

 

Entrébord
Jag har en fäbless för svarta entrébord med en glamorös taklampa i anslutning till en trappa med svartmålade trappsteg. Det var när vi flyttade hit för sex år sedan som jag också insåg att schackrutiga golv är det som gör formeln komplett. Svart entrébord +svarta trappsteg + schackrutigt golv= bättre än kakdeg. Och kakdeg är väldigt, väldigt, väldigt bra.

 

Ordväxlingen hade börjat med att hon hade hittat en antik, kinesisk vikvägg på auktion, som hon hade tänkt använda för att dölja några fula klädkrokar i hallen. Nu fungerade den tillsammans med ett runt salongsbord med marmorskiva i barockstil och en iögonfallande vacker sidenlampa som praktiska konstverk i hennes rymliga sekelskifteshall, och tydligen, visade det sig, även som en nagel i deras äktenskaps öga.  Alla ser inte skönheten i kinesiska vikväggar, och det får man ta och förlåta, hur obegripligt och fel det än verkar!

 

Svart avlastningsbord
Ser du – ett svart avlastningsbord i anslutning till en trappa med svarta trappsteg! En sann klassiker. Här har man placerat en väl tilltagen bukett som leder blicken upp för trappan.

 

Det runda bordet, däremot, var den enda möbel som de båda två hade varit rörande överens om att köpa till våningen när de flyttat in fem år tidigare. De hade hittat det på sin bröllopsresa i Langue-doc och sett den gemensamma förälskelsen i bordet och varandra som ett tecken på en strålande framtid tillsammans. Nu såg den emellertid  lika mörk ut som bordets mahogny, något som min vän bekräftade genom att håglöst fimpa en av de fem cigaretterna i den stora vasen med vita rosor som stod i mitten av bordet och räcka ut tungan åt det. Tydligen var det något med bordets rondör som fick henne att tänka på makens ständigt expanderande midjemått.

 

Sidobord
Bildcred: Pinterest Jag har inte mycket emot svarta golv heller. Jag älskar dem faktiskt, men vissa i hushållet har motsatt sig betsning i snart tretton år! Vad gör man inte för sitt äktenskap?

 

”Ett runt entrébord är nämligen en klassiker som aldrig gör en besviken”

 

Det faktum att hon förstod vikten av att använda utrymmet i sin stora hall till att inhysa ett runt entrébord gjorde mig dock trygg i förvissningen om att hon säkert skulle kunna applicera sitt förnuft på att lösa även sin äktenskapliga kris.  Ett runt entrébord är nämligen en klassiker som aldrig gör en besviken. Nästan aldrig.  Det kommer aldrig att vräka ur sig sårande kommentarer om din mamma eller dina nya kuddar,  och det kommer aldrig att ljuga och säga att de har sett den nya spegeln när det inte alls har det.

 

Salongsbord
Den här bilden på salongsbordet är från en underbar inredare som heter Suzanne Kasler. Hon har antagligen valt höjd på sitt stilleben så att det inte ska konkurrera med vyn in i angränsande rum, vilket är en viktig aspekt att ta hänsyn till.

 

För att ett entrébord emellertid ska göra ett riktigt bra första intryck är det viktigt att proportionerna blir rätt, och att man satsar på ett inte alltför blygsamt stilleben i mitten. Det största felet jag gjorde innan jag fått in vanan – och jag ser det så ofta hos mina kunder att jag vet att det är en akilleshäl för många – var detta:

En alldeles för låg vas med alldeles för låga blommor. Ta i lite, här. Ditt bord ska nämligen säga ”VÄLKOMMEN!” inte ”Välkommen, eller äsch, alltså,  jag vet inte…”

 

Det här behöver du för att lyckas med ditt entrébord

  • En proportionerlig vas som kan inhysa ett blomsterarrangemang som tar för sig av rummet och bordet
  • Ett skrin för nycklar, gardinkrokar och möbelnitar (det är sådant som ligger och skräpar hos mig, men du kanske behöver förvaring för andra saker)
  • Några böcker av större format
  • Ett par ljusstakar
  • En generöst tilltagen taklampa att centrera bordet inunder

 

Om du känner dig lite osäker på det här med stilleben kan du läsa mitt tidigare inlägg om just detta, som heter ”Soffbordsstyling – en guide”.

Ja just det, vill ni veta hur historien med min vän slutade? Maken fick ta sin expanderande midja och den bittra eftersmaken av orättvisa inredningstillmälen och ta in på hotell en natt eller två, tills han bett vikväggen om ursäkt.