Mönstrade tapeter
Tretow Deco

Inred med franska muraler

När man väl har smakat på franska muraler är man en sådan som älskar muraler med brinnande intensitet

För ungefär åtta år sedan sådde min vän ett frö i min hjärna. Hon visade mig en bild ur en inredningsbok, pekade på en svart byrå med någon typ av sirligt mönster på och gav stilen ett namn: ”Chinoiserie”. Det hade jag aldrig hört talas om och fnös lite åt det hela. Så som man kan göra när man inte är på humör för något nytt och tycker att det där nya är lite för brokigt och påminner lite för mycket om en gammal bordsduk. Från det startskottet tog det cirka fyra timmar för mig att utveckla en osunt intensiv kärlek till allt chinoiserierelaterat, och den växer sig starkare för varje dag.  Särskilt när vi pratar om handmålade sidentapeter.

 

Inredningstips beträffande mönstrade tapeter

Det finns de som ohämmat lastar in pjäs efter pjäs, men personligen tycker jag bäst om när chinoiserie funkar som en smakförhöjare – man saltar lite lagom för att ge inredningen dimension, djup och i vissa fall lite extra tyngd. Stilen gör sig väldigt bra i en lite lugn och luftig omgivning; Den förankrar det flytande lugnet och ger det en intressant tyngd och något att fästa blicken vid. Lugnet i sin tur tonar ned mönstret och ger det en bakgrund där det framträder i all sin prakt.

För ett par år sedan fick jag chansen att leta upp en tapet i chnoiseristil åt en kund, och tillbringade många timmar på nätet och i telefon med dekormålare i Kina och tapetföretag i London och Paris för att få riktig koll på det där med handmålade sidentapeter.
Vad jag lärde mig var att det knappt finns något som är mer fantastiskt! De målar alltså. För hand. I veckor. För att få till en panel. Det är ett seriöst åtagande.

Det finns en liten nackdel  med handmålade sidentapeter – en smärre detalj, bara –  om man inte vågar beställa dem från en mörk gränd i internets skummare kvarter. Det är att de kostar precis så mycket som man tror att handmålade sidentapet kostar. Faktiskt lite mer och din mamma. Min vackra kund valde att satsa på en från deGournay i alla fall (hennes mamma var ändå ganska gnällig), och det rummet kan jag inte ens prata om utan att börja gråta. Tapeten…!

 

Vacker hall med mönstrat golv och tapeter
Det här är tapeten som min kund valde. För inredningen på bilden står Mary McDonald. Älskar henne!

 

Alternativ till handmålade sidentapeter

Men eftersom jag ändå hade letat så länge tänkte jag att jag ville hitta alternativ som inte kostade alla skjortor man har, men som ändå är som en smocka mitt i nyllet av den behagliga sorten. Efter en sökning på nätet med alla möjliga kombinationer av sökorden ”mural” ”chinoiserie”, ”panoramic” och ”men kom igen nu då, tapeten!” hittade jag till slut många värdiga alternativ,  framför allt ett franskt företag som heter Ananbô. Deras specialitet är muraler. När man väl har smakat på franska muraler så är man en sådan som älskar muraler med brinnande intensitet.

 

Sovrum med vacker tavla i exotiskt motiv
Inredning och styling: Tretow Deco för Gods & Gårdar Foto: Anne Nyblaeus. Tapeten Chao Phraya från Ananbô blir utan tvekan rummets stjärna!

 

Att inreda med mönstrade tapeter

Ananbô grundades av begåvningen Anne Boghossain, som förvånande nog INTE har klätt hela sitt hem i sina egna muraler – jag har lite svårt att förstå hur det går till. Har hon försetts med lugnande och en tvångströja? Själv har jag efter två års tätt samarbete med dem nämligen rekommenderat dem till flera kunder – de som verkligen förstår storheten – , klätt tre rum i vårt hus och är inne på det fjärde, och det är verkligen inte slutet på den berättelsen. Min man tror det, men det är det inte.

 

Öppen spis och inredning i pastellfärger
Inredning och styling: Tretow Deco för Gods & Gårdar Foto. Anne Nyblaeus. Om man känner sig lite tveksam till ett helt rum kan man tapetsera en mdf-skiva och istället göra en tavla.

 

Tapetsering av en öppen spis

Bilderna nedan är från ett extra roligt projekt  på Östermalm i Stockholm som jag för närvarande arbetar med. Renoveringen är inte riktigt klar, men om kunden tillåter visar jag gärna fler bilder vid ett senare tillfälle då allt är mer klart.

Kunden är helt underbar och helt orädd, kan visualisera slutresultatet och är en dröm att arbeta med. Hon hade en öppen spis som fungerade som en avdelare mellan vardagsrum och kök, något som ger båda rummen oändlig potential!

Tyvärr var själva spisen lite trist och saknade den spismantel som hade varit en naturlig fortsättning på resten av lägenhetens vackra sekelskiftesstuckatur. Därför valde vi att skapa en spismantel av gipsstuckaturdelar, sätta upp spegelfält och bröstpanel, och sedan tapetsera inuti spegelfältet över öppna spisen. Till vänster ser ni spisen i sin ursprungsversion. Jag skulle bli väldigt frestad att ta genvägen genom spisen för att komma till köket, skulle inte ni? Och om det inte finns något bra på Netflix kanske någon kan stå på andra sidan och läsa upp nyheterna. Praktiskt!

På bilden åt höger har vi kommit en bit på väg med en ny spismantel. Jag älskar den. Och då menar jag: Jag ÄLSKAR den. Jag hoppade upp och ned en lång stund första gången jag såg resultatet. Den är komponerad av flera delar gipstuckatur som är förstärkt med en inre struktur av glasfiber. Frisen är egentligen ett dörröverstycke, och dekorelementen på sidorna är pilastrar och kapitaler.

 

Vit spis med gulddetaljer

Vacker rosa tapet vid öppen spis
Här har både bröstlister och spegelfält tillkommit, och målats med Worsted och Peignoir från Farrow and Ball. Och tapeten är uppe!

 

Att tänka på vid val av tapet

Om ni vill se en av dessa muraler i verkligheten så har Oscar & Clothilde ett av de vackra motiven monterat i butiken. Annars får ni komma hem till mig och mitt showroom och ta en liten rundtur! Jag vet att ni är många som tycker om dem, för jag får ständigt frågor om den. Det är många som har köpt dem genom mig – så roligt, eftersom bara tanken på att få inspirera er att tapetsera ert hem med något så vackert gör mig glad!

Men en sak är viktig att komma ihåg när man funderar på en tapet i den här stilen: Den har dignitet. Den tar för sig av ett rum som inget annat. Den dikterar villkoren för resten av inredningen. Eftersom den har en sådan pondus och stark utstrålning passar den inte i alla typer av rum. Tänk även på att de intilliggande rum som har fri sikt in till tapetrummet borde ta upp tapetens färger på något sätt, till exempel i väggfärgen eller accentfärgen, och att det i övrigt hålls lugnt. Då blir övergången mellan rummen mjuk och behaglig, istället för ”rum, rum, KA-POW! Tapet!!”. Det gäller förresten alla sorters tapeter. Jag hjälper er gärna om ni tycker att det är svårt att välja en tapet som passar.

 

 

Vackra tapeter i sovrum

På bilden här ser ni att kunden till min stora lycka även förälskade sig i en annan av mina favoriter från Ananbô, som nu stoltserar i sovrummet. Bröstlisterna och det angränsande rummet är målade i Pale Powder från Farrow and Ball, vilket gör att de hänger ihop visuellt och att övergången mellan rummen blir mjuk.

 

Sovrum med iögonfallande tapet med exotiskt motivVacker tapet i sovrum

 

Tapeter med asiatiska influenser

Till er som tycker om tanken på en tapet som strösslats med asiatiska influenser, men som kanske inte är redo att kliva rätt in i muralernas värld riktigt än, tänkte jag tipsa er om mina favorittapeter på rulle.

Ta fram pekingankan och fröjda ögonen, för här är de!

 

Manuel Canovas ”Pagoda”. Han kan, han.
Lee Jofa, ”Willow Pattern Blue”. Yum!
Braquenié, ”Cantone” Rose.
”Stairway To Heaven”, Sanderson

 

 

 

 

 

 

 

 

Mejla mig gärna om ni har frågor om tapeterna eller något annat trevligt! Håll utkik på Instagram för tips på hur man kan kombinera tre av mina favoriter från Ananbô med möbler och detaljer som förstärker  och väver in den i inredningen.

Trevlig inredningshelg!

Kram, Sofia/Tretow Deco

2 kommentarer

 • Maria Mejstedt

  Hej!

  Jag är precis, likt dig, helt besatt av tapeter i stil med dem från Ananbô och undrar febrilt om det finns möjlighet att köpa tapeter från just Ananbô via dig? Jag har nämligen inte funnit att köpa dem tapeterna förutom att ta ett tripp till La France.

  Tack på förhand och tack för en otroligt inspirerande och helt magisk blogg!

  /Maria

  • Sofia Tretow

   Hej, Maria!
   Jag är så ledsen att jag har dröjt med svaret. Jag har inte riktigt fått in vanan att svara på kommentarerna, men jag försöker!
   Vad roligt att du gillar bloggen och Ananbô!
   Ja, det är bara att mejla mig om du vill köpa dem: sofia@tretowdeco.com.
   Kram, Sofia