Hästtavla urna sidobord
Tretow Deco

Ljusstakar – en förbisedd form av psykofarmaka?

Som ni vet är inredning mångdimensionellt och så mycket mer än bara vackra, onödiga ting. Jag har flera gånger i den här bloggen hävdat att fåtöljer kan rädda liv och avvärja katastrofer, runda entrébord få havererande äktenskap på rätt köl och det perfekta sidobordet bota svampinfektioner. Men ljusstakar är den mest potenta inredningspsykofarmakan av dem alla.

Även om vetenskapen kanske inte har hunnit ifatt mig på alla dessa punkter, så är det en ren tidsfråga innan man kan ta examen i inredningsterapi. Man utsätter då patienten för olika typer av inredning, medan man mäter EEG . På så sätt kommer man fram till vilken typ av möbler som har störst effekt, och patienten får sedan en subventionerad och personligt anpassad behandling på en inredningskurort i Schweiz under 6-9 veckor, där man växelvis läser inredningsmagasin, klistrar collage och sniffar på möbeltyger från bland annat Manuel Canovas. Det har visat sig oerhört effektivt och prognosen är förbluffande positiv.

Det goda resultatet kan sedermera upprätthållas genom endast 1-2 besök i veckan  till Oscar & Clothilde, samt uppfluffning av 4-6 kuddar.

 

Bathroom styling

 

En ljusstakes osannolika effekt

Jag läste nyligen en artikel om en östtysk kvinna vid namn Gottwolf  som hade ett brokigt förflutet innan hon kom i kontakt med inredningsterapin. Hon hade vuxit upp i en mycket idrottsintresserad familj, där fadern redan innan Gottwolfs femårsdag  tydligt hade klargjort att hon skulle bli basketproffs vare sig hon ville eller inte. Hon ville inte. Men faderns auktoritära natur i kombination med Gottwolfs rara lynne föste in henne i basketens likgiltiga barm, och dagen efter sin gymnasieexamen skickades hon iväg på ett 2,5 år långt träningsläger i södra USA:s träskmarker. ”Den som kan spela basket halvvägs dränkt i lera, hon kan spela basket!”, resonerade hennes far, som både var omogen och ganska korkad.

 

marble bathroom floor

 

När Gottwolf återvände med basketbollen under armen – hålögd, mager som en sticka och fullkomligt okontaktbar – fick hennes mamma nog och gav fadern ett rejält kok stryk med sportbilagan. Hon tog med sin älskade dotter till inredningsinsitutet, där de utsatte henne för olika typer av bordslampor utan resultat.

När modern sedermera i ett sista desperat försök att nå sin dotter föreslog att de skulle hålla en ljusstake – som var mycket lik den här ljusstaken, som jag händelsevis just har använt mig av i ett inredningsreportage som du snart kan se i Sköna Hem  – under hennes näsa inträffade det mirakel som det sedan stod om i julinumret av New York Times 1969:  Gottwolfs blick klarnade gradvis, medan hon sniffade lätt på ljusstaken. Plötsligt ryckte hon den ur händerna på de förvånade psykologerna och började kärleksfullt slicka och klappa på den!

Hennes snabba tillfrisknande blev så vida omtalat, att sportsargade människor världen över vallfärdade till inredningsbutikerna för att slicka på ljusstakarna. Jodå, det är visst sant.

Levande ljus är alltid en viktig faktor i inredning

Bara för att det börjar bli ljust ute nu igen, ska du inte låta dig luras att tro att ljusstakar, ljuslyktor och ljuslampetter inte är lika viktigt för välbefinnandet eller inredningen under vår- och sommarmånaderna.

Att ha för vana att tända ljus vid middagen, även en vardag, gör middagen mer speciell även om maten kanske inte alltid är det. Levande ljus är lite som kolasås – det funkar till allt och gör till och med måndagar lite trevligare.

Ljusstakar – mina gamla och nya favoriter

Här kommer alla mina favoriter från Oscar & Clothilde på samma bild! Från vänster ser du ljuvliga Spotted,  därefter kommer Tsar.

 

Mässing marmor badrum

 

De två övriga ljusstakarna är gamla godingar från Oscar & Clothilde och smärtsamma bevis på att man måste passa på när man ser något fint, annars försvinner det ur sortimentet.  Sådana tragiska saker får mig alltid att tänka på att det borde finnas ett forum för ”Vintage Oscar & Clothilde” där man kan sälja sådant som man har älskat klart och byta det mot något nytt. Som Blocket, fast bara Oscar & Clothilde.  ”Bloscar & Blothilde”, kan det heta. Det vore väl jättebra?

 

tassbadkar marmorgolv ljusstakar

 

Två likadana ljusstakar i all ära. Det sätter piff på det saggigaste av middagsbord. Men olika ljusstakar i grupp är ändå något alldeles speciellt!

 

Ljusstake mässing urna väggfärg grå

 

interior details inspiration

 

 

candel holder brass scandinavian style

 

Hästtavla urna konstgjorda växter

Ett nytt doft- och kroppsvårdsmärke

Till sist vill jag påminna dig om Bamford, som jag upptäckte på det underbara hotellet ”Ett Hem” i Stockholm för några månader sedan. Sedan dess har det varit ett av mina favoritmärken, speciellt den som doftar lavendel och pepparmint. Otippad kombination? Det tyckte jag också. Men då var jag så ung och dum! Nu vet jag bättre.

Jag har även hört ryktas om att det har kommit in ytterligare ett doft-  & kroppsvårdsmärke i butiken: Baobab. Jag har inte testat dem själv än, men tydligen är doftljusen något alldeles extra!

 

 

Bamford med tassbadkar

 

Här har jag nu ännu en gång hamnat på badrumsgolvet med med en typ av arrangemang, denna gång ett Bamfordarrangemang. Jag tror att det är överflödigt att berätta att jag är en ivrig anhängare av produkter som både är bra och paketeras vackert. Annars är det ju rent omöjligt att bygga de viktiga stillebenen.

 

Hudvård marmorgolv

 

Badrumsstyling

 

Ha en riktigt härlig helg, med extra mycket inredningsinspiration!

Kram, Sofia

2 kommentarer

  • Veronica

    ”Gottwolf – ett sådant utsökt namn!”, tänkte Veronica medan hon sippade på den sedvanliga kvällsdrinken. Den var verkligen något extra, denna drink. Stockholm stads källvatten, en gnutta kolsyra samt gummigranulat i en raffinerad symbios, som fick ögonen att tåras av glädje. ”Och en sådan insiktsfull beskrivning av den oerhörda tillfredställelsen att äga inte bara en, utan tusentals ljusstakar! Det enda som krävs därtill är lite extra förvaringsutrymme, sedan är saken biff.”