Inredning vardagsrum med gröna och rutiga kuddar
Tretow Deco

Kuddfodral: Acceptera och ge efter för begäret

”Varför ändra ett vinnande koncept?” , brukar jag ofta undra precis innan jag ändrar konceptet ändå. För tänk om Emily Brontë hade läst ”Greven av Monte Cristo” och bestämt sig för att Alexandre Dumas placerade orden i en sådan vinnande ordning att hon inte ens orkade försöka att testa sin egen ordning genom att skriva ”Jane Eyre”. Eller tänk om Van Gogh hade tittat på ”Nattvarden” och tänkt: ”Den där Leo har ju redan använt alla sjyssta nyanser! Det är ingen idé att jag målar några solrosor. Typiskt, jag som var så sugen!”

Precis som med ord, färger och toner har vi alla i princip samma inredningsutbud att röra oss med, men vi väljer alla att kombinera dessa byggstenar på olika sätt. Vi ser de olika variablerna och möjligheterna för vår inre syn och gör en konkret verklighet av det som från början är helt abstrakt och bara existerar inom oss. Vi kombinerar på vårt eget sätt, bestämmer vår egen unika ordning och skapar då något nytt. Tänk vilken förmåga vi har!

Därför ska man aldrig drista sig till att låta bli att flytta runt saker. Eller ändra färgpalett. Eller byta ut textilier. Tänk om du skulle ha kommit på nåt jättebra förra onsdagen, men missade din idé av respekt för ditt vinnande vardagsrumskoncept, och nu står du kvar på samma ställe och stampar?

 

Vi har ju inte samma jeans och tröja varje dag, varför ska då den där blomkrukan stå på precis samma plats jämt?

 

Inredningen i ditt hem är ett föränderligt konstverk och inte ett statiskt tillstånd, och varje gång vi förändrar något växer och blomstrar vår kreativitet.

 

Mönstrade kuddar i beige fåtölj och mässingbord

 

Du kan förändra ditt vardagsrum med enkla medel

Med det i åtanke – hur åstadkommer man lättast förändring i sitt vardagsrum? Själv är jag otroligt svag för soffor och vill byta ut dem minst en gång i månaden. Just nu är det väldigt mycket enklare att göra det, eftersom Oscar & Clothilde som av en händelse har 5000 kr rabatt på sina soffor! Min favorit är den blå soffan Corolle.

Detta är självklart en snudd på omänsklig frestelse, men jag väljer ändå att värna mitt oerhört soffkänsliga äktenskap (jag uppskattar att du inser hur vansinnigt stark och osjälvisk jag är) och istället åstadkomma en radikal förändring med nya soffkuddar!

 

De är ju lite som smält ost – de gör allting mycket bättre, och Oscar & Clothilde är ju så bra på att plocka ihop ett inspirerande sortiment.

 

Blå sammetskudde och linnegardiner
Sammeten gör sig extra bra mot ett mer dämpat material, som linne. Då får den vara ensam om sin strålglans och båda materialen kommer till sin rätt

 

Utmaningar vid kuddinköp

Grön sammetskudde i beige fåtölj
Det här är en sammateskudde från Designer’s Guild. Jag är helt galen i den färgkombinationen

Vägen till nya kuddinköp kan dock vara kantad av svårigheter, vilket osökt leder mig in på veckans anekdot:

Häromdagen satt jag med min laptop och mina kataloger från The Rug Company på Saturnus på Eriksbergsgatan i Stockholm och designade en matta åt en kund med stora mängder golv. Som bollplank hade jag en kanelbulle stor som ett barnhuvud (ni som har varit på Saturnus förstår vad jag menar), och vi hade precis rådslagit om langetteringen då ett lagom långt par i trettioårsåldern klev in genom dörren.

 

Kvinnan hade två stora påsar från ett känt inredningsmärke i händerna, och mannen hade två stora påsar under ögonen.

 

De höjde blicken mot menyn över kassan och efter en stunds överläggning hörde jag dem beställa varsin Reuben och en latte. Jag och bullen nickade i samförstånd, eftersom bullen just vunnit över Reubenmackan om vem som skulle assistera mig med mattdesignen, och vi visste båda att jag hade valt rätt. Reuben i alla ära, men alla vet att den är värdelös på att designa mattor och en allmän belastning i inredningssammanhang.

Paret valde enligt god ton ett bord inom hörhåll så att jag och bullen kunde tjuvlyssna, och vi spetsade förväntansfullt öronen. Mannen sträckte sig efter dagens ”Le Monde” och låtsades att han kunde franska, medan kvinnan tankfullt smuttade på sin latte och fingrade på innehållet i påsarna, som verkade mjukt och fluffigt. Mannen, som redan hade tröttnat på att låtsasläsa, följde hennes blick och frågade:

”Var sa du att de skulle vara nu igen?”

”I soffan på landet”, sa kvinnan och tittade oförstående på honom. ”De passar inte alls i stan. Det förstår du väl?”  Mannen fixerade kvinnan med tom blick som om han inte alls förstod det.

Och sedan sa han något som 99% alla kvinnor i ett förhållande med en man får höra:

”Men vi har ju redan kuddar”.

 

Skillnad i hur vi ser på inredning

Och detta, om jag får lov att generalisera en smula, är en av de mest fundamentala skillnaderna mellan könen.

Mellan män och kvinnor och ett liv i symbios och total förståelse ligger en oskyldig och dekorativ påse med fjädrar och skymmer sikten;  I den enes ögon ett ljuvligt, evigt föränderligt och oumbärligt stycke lycka, och i den andres ögon ett föremål vars blotta existens är ett fullkomligt obegripligt mysterium.

 

Kombination av blå, gröna och beige kuddar i beige soffa

 

Eftersom kuddfodral och soffstyling ligger mig varmt om hjärtat känner jag mig manad att överbrygga skillnaden i våra tankesätt, och jag kan börja med att säga att mannen borde vara glad – nej, TACKSAM! – att kvinnan köper nya kuddar. Det betyder nämligen att hon inte tänker börja sukta efter en köksrenovering än på ett tag.

 

Kuddar är nämligen magiska på det sättet att de ögonblickligen kan andas nytt liv i ett rum

 

(Ja, till och med i ett kök, om man känner för det). Från trist och alldagligt, till spektakulärt och avantgarde! Är det ens något man har råd att aktivt tacka nej till, frågar jag dig?  ”Nej, det är det absolut inte, är du tokig?”, är jag rätt säker på att du svarar. Och att köpa kuddfodral – ja, till och med att tänka på att köpa kuddfodral – betyder ofrånkomligt att man blir ovanligt glad, trevlig och – vetenskapen är snart ikapp mig på den här punkten – mer vältränad. Förstår ni nu varför det ligger i allas intresse att inte bara tolerera, utan även uppmuntra detta beteende?

 

Att ha i åtanke inför ditt kuddköp

När man så äntligen – efter lirkande smicker och ibland ren manipulation – står i begrepp att köpa kuddar, är det bra att ha följande i åtanke:

 

Mönstrade kuddar med exotiskt djurmönster
Kudden på golvet är en riktig liten goding i blekt grönt. Vackrast blir den om man balanserar den med en enfärgad kudde eller med diskreta mönster som till exempel rutor eller ränder.

Färg: Låt till exempel kulören på väggarna, lampskärmarna, gardinerna eller mattan gå igen i kuddens kulör. Välj gärna mönster, men komplettera då med någon kudde i en blockfärg ( som du väljer med mönstrets färger som utgångspunkt).

Storlek: Variera storleken på kuddarna. Ett exempel, sa du? Okej: Två stycken 50X50, två 40X40 0ch en 30×50. Det känns genomtänkt, men samtidigt välkomnande och informellt.

Material: Välj olika material, och blanda till exempel linne, sammet och siden. Kontraster är vackra och intressanta!

Mina favoriter just nu kommer från Designer’s Guild, House Of Hackney och Chelsea Textiles. Vad tycker du om dem?

Hoppas att detta har gett dig lite inspiration att själv botanisera bland inredningsvärldens kuddar och hitta något underbart som gör dig glad resten av veckan. Du kan väl skicka en bild till sofia@tretowdeco.com, eller tagga mig på Instagram i så fall?

Kramar,

Sofia/Tretow Deco

3 kommentarer