Tretow Deco

Kärleken har ett namn, och det är sisalmatta

Mattor är en sådan där sak som jag kan bli helt fixerad vid. Jaså, har jag sagt det om andra inredningsrelaterade saker också? Oj då. Okej, men nu menar jag det verkligen. Jag ska nu berätta om en plågad kvinna* som i fyra år arbetat med en inredningsrokad enligt trestegsraketsprincipen. Det skulle kunna vara mig själv jag berättar om, eller också inte – jag lämnar det mysteriet olöst. Eller gör jag? Hur som helst.

 

Inredning av en trapphall

*Bakgrundsinfo:  Plågad Kvinna.

Ålder: 39 år

Intresse: Att bli av med den gula 70-talslacken på parkettgolvet.

Samlar på: Gamla oförrätter, amerikanska litteraturklassiker och tygprover.

Anledningen till att hon var plågad var inte psykisk, som så ofta är fallet, utan fysisk eftersom det rörde sig om en högst konkret, svårmöblerad trapphall med ljusinsläpp norrifrån, gulnad fiskbensparkett och många tomma väggar för ljudet att studsa mellan. I det stora hela alltså ingenting alls att direkt beklaga sig över – den plågade kvinnan är mycket medveten om att det finns människor som inte har någon trapphall att oja sig över och skäms tillbörligt. Tro mig. Men som man säger är allt relativt och nu utgjorde denna trapphall alltså en nagel i denna inredningsbesatta kvinnas öga;  för fasiken en sådan sak som höll henne sömnlös om nätterna. För att det är så kul att fundera på trapphallar, alltså.

Det mystiska plågade kvinnan – kanske blir det tjatigt att inte ha något namn, så vi kallar henne Montgomery Clift, honom är det aldrig nån som tänker på nu för tiden – bestämde sig sent en av de där sömnlösa nätterna för att formulera en långsiktig plan, eftersom hon på en 39-årings sluga vis insåg att de förändringar hon ville åstadkomma var av den typen som skulle framkalla ångestattacker hos maken.* Det gällde därför att hänsynsfullt skynda långsamt, en etapp i taget.

 

Sisalmatta som heltäckningsmatta

 

Maken med ett obefintligt inredningsintresse

*Bakgrundsinfo: Maken.

Ålder: 40 år

Samlar på: One liners och roliga saker av plåt från containrar

Gillar: Att elda saker i badkar (utomhus) och odla svampmycel i lådor (inom- och utomhus).

Speciell talang: Inredningslöpning (att automatiskt börja springa åt motsatt håll när det pratas inredning och åstadkomma ett mansformat hål i väggen, med eller utan rök. Man har funnit fornlämningar över hela världen som tyder på att detta är en mycket gammal och populär sport).

Inredningsintresse: Ja, han var mycket intresserad av att absolut inte tänka på, bli tillfrågad om eller uppleva någon som helst form av inredning.

 

Sisalmatta i sovrum

 

Inredningstaktik och en absurt vacker sisalmatta

Åter till Montgomery Clift:

När hon låg sömlös och smidde underbara planer den där kvällen 2015 kisade hon genom mörkret med blicken stadigt fäst på hösten 2018. Hennes sluga inredningstaktik var en trestegsraket, och kunde som benämningen antyder delas upp i tre punkter:

  • Sätta upp bröstpanel och spegelfält i enlighet med husets befintliga stuckatur och måla trappstegen svarta. Verkställande: Sommar 2016.
  • Montera belysning i spegelfälten och måla väggarna med Alcros “Fjäder”. Verkställande:  Vår 2017
  • Lägga in sisalmatta. Verkställande: Höst 2018

Detta kanske inte verkar som om det gör en överväldigande skillnad, men tro mig: Det gör en helt enorm skillnad för ljus, ljud, trivsel och värme! Tyvärr är det exakt dessa argument som en person med ringa inredningsintresse vägrar köpa.

Viktigt att notera: Jag vet detta av erfarenhet. Både hemifrån mig och mina kunder.

Viktigt att notera, del två: Jag vet också att just de personerna blir chockade ända in i märgen när det hela är fait accompli och de inser att inredaren faktiskt hade rätt.

Eftersom Mongomery Clifts makes och dotterns känsligare – och något mer krävande  – fötter föredrog mjukare mattor, ingick det även i planerna att lägga en sådan variant i de två sovrum där det fanns avgränsande dörrar, och i det rum som användes som walk in closet. På så sätt störs inte flödet genom de utrymmen utan dörrar som angränsar till varandra, och resultatet blir lugnt och får en genomtänkt känsla.

De två mattor som valdes ut – sisalmattan ”Country” från Sicoma och den mjuka heltäckningamattan ”Infinity” från JAB – är klara favoriter i respektive kategorier och är ABSURT snygga. Jag menar ”jag-vägrar-gå-hemifrån-jag-ska-vara-med-min-matta-snygga”. Så om någon av er har bokat in ett möte med den här kvinnan och hon inte dyker upp, så har ni greppat situationen.

 

Heltäckningsmatta som skapar harmoni i inredningen

Trestegsprincipen i bilder:

Före:

Bra förutsättningar, men utrymmet är dött och icke funktionellt. Det är inte heller införlivat i bostaden, utan är endast en försummad, oälskad passage där skräp hamnar. Synd, eftersom det är ett nav i huset och skulle kunna vara så mycket mer än en transportsträcka!

 

Bild innan heltäckningsmattan

 

Steg 1: Bröstpanel har utformats med husets befintliga listverk som förlaga. Rummet har redan mer dynamik!

Inför steg 2: Panelen har målats och väggarna inväntar färg och belysning.

Steg 3: Äntligen har det lagt sig en fridfull ro över det här oroliga utrymmet. Det känns harmoniskt, ombonat och är en fröjd att vistas i; inte alls en karg passage som man ogärna vistas i, utan ett rum, en plats att bo.

 

Inredning med sisalmatta

 

 

Heltäckningsmattor i olika rum

Den romantiska tapeten i gästrummet får sig ett välbehövligt ”ankare” i sisalens kontrast, och nu behöver ingen vakna av knarrande fotsteg. Rummet som används som walk-in closet fick en mjukare matta (här ska skarven täckas av en skena) som fick ett lager av en extra matta: Underbara rosa ”Cheetah” från Layered.

 

Lyxig inredning med heltäckningsmatta

 

Inredning med känsla av en hotellsvit

Hela övervåningen är tänkt att kännas som en enda stor hotellsvit, så att passagen blir som en förlängning av sovrummen, egentligen utan tydlig gräns sinsemellan. Den lugna, klassiska och neutrala fonden gör att detaljerna är lätta att byta ut efter tycke, eller för att åstadkomma ett nytt uttryck, och den består tidens tand och trender som kommer och går.

 

Heltäckningsmatta i sovrum

 

Jag hoppas innerligt att jag har lyckats förmedla storheten med heltäckande sisal med detta inlägg. Och jag har inte ens snuddat vid alla fallolyckor som har undvikits med hjälp av mattor!

Trevlig helg på er!

2 kommentarer