Julgransinspiration till jul
Tretow Deco

Julgransinspiration

Jag börjar med det allra viktigaste, och jag viskar så att det bara är ni och jag som hör: Det är väldigt dags att klä granen och Oscar & Clothilde har 50% rabatt på sitt julpynt! Va? Det är ju fantastiskt! Det är som om de inte vet att det är nu man klär granen och behöver sitt pynt!

Jag är lite orolig att det bara är ett misstag, det är därför jag tycker att det är bäst att vi viskar. Vad sa du nu – det är lite svårt att höra när du försöker viska med en lussekatt i munnen. Jaså, du är orolig att du inte ska hinna dit? Det gör du, de har nämligen öppet 10-18 helgen före julafton, så att du kan botanisera i lugn och ro. Och kanske köpa något fint åt dig själv medan du ändå håller på? Du har ju verkligen jobbat hårt i höst, och alla vet att du är väl värd minst en baljfåtölj.

 

Julgransinspiration

 

Julgransinspiration

Då så, nu ska vi prata julgranar!

Jag har alltid älskat julgranar och vill allra helst ha en liten en på det runda entrébordet i hallen. Men det får jag inte. Så eftersom min familj är obeveklig på den punkten blir det en stor gran istället. Det är inte så illa det heller, men det tänker jag minsann inte berätta för dem. Man kan alltid passa på att mjölka martyrpositionen och möjligen byta ut den mot ett glas vin och komplimanger medan de andra julstädar, tänker jag.

 

Julgranskula

 

Hur du väljer ut julpynt som matchar inredningen i ditt hem

Man trivs extra bra med sin julgran om den, precis som bordslinnet i förra inlägget, stämmer överens med övrig färgpalett i ditt hem. Just därför har jag satsat på kulor i kulörer som tar upp färgen på soffkuddarna och som blir mjuka och vackra till väggfärgen i rummet där den står (Pavillion Grey från Farrow & Ball.). Det är bra att tänka så, så blir julpyntet en del av inredningen och man slipper irritera ihjäl sig efter ett par veckor. Guld och silver passar nästan var som helst, och vill man kan man också jobba med komplementfärgen på motsatt sida av färghjulet. Jag som till exempel har grönt vardagsrum kan ha mina rosa kulor även där inne eftersom grönt och rosa är komplementfärger och passar extra bra ihop. Jo, det är visst viktigt!

Placera julkulorna på olika höjder och djup (några inne vid stammen också, så att granen blir tät och ser ute att glittra inifrån). Se till att ha mycket fusksnö, klä dig i mjuka tofflor och angorastrumpor  och spela julmusik riktigt högt, så att det verkligen sjunker in att det är jul!

 

Julgran inspiration

 

Plötsliga attacker av julvansinne och själslig aversion mot glitter

Jag testade att ha sidenrosetter i grått och gammelrosa i granen i år, eftersom jag helt utan förvarning fick en allergisk reaktion i själen av glittret.

Ja, den incidenten var faktiskt lite konstig:

Jag klev runt på vinden och nynnande på Elvis julskiva medan jag lösgjorde granprylarna ur det som bara kan beskrivas som en obeskrivlig röra i knarkarkvartanda, och mådde hur bra som helst. Det kändes fortfarande bra när jag försiktigt tog mig ned för den smala och livsfarliga vindstrappan, ja, det kändes faktiskt väldigt,väldigt bra hela vägen ned på nedervåning där jag började rafsa runt i påsarna för att hitta en extremt ful jultomte som dansar samtidigt som den sjunger Jinglebells på oerhört hög volym. Och DÅ ser jag det. Rafs, rafs: glitter. FRUKTANSVÄRT ! Jag stod bara inte ut med det en enda sekund till, utan var tvungen att kasta/gömma det längst in på vinden under ett tungt skrivbord och skrika åt det. Det är flera som har sagt till mig den här hösten att jag jobbar för mycket; den allergiska reaktionen och skriket skulle kunna tyda på att det är sant. Alltså: rosetter. Hur jag känner mig? Balanserad, tack. Nu.

 

Inspiration julgran
Den här fina hunden finns tyvärr inte på Oscar & Clothilde i år, med det finns en minst lika fin julgranshund – den här!

 

Juldrycker i julporslin

Fåtöljerna som du ser på bilden med granen är strategiskt placerade så att man kan tvångsplacera människor i dem som av den ena eller andra anledningen motsätter sig julstämning, och snabbt servera dem varm cider, varm choklad eller något annat som folk dricker i amerikanska julfilmer, ur en sådan här kopp ur servisen ”Ciampino”. Den kommer att vara 2019 officiella julservis hos mig.

 

Juligt porslin

Julklappstips i sista minuten

Om jag har något sista julklappstips, undrar du? Vad trevligt att du frågade, för det har jag faktiskt! Bilden ovan är från ett inlägg om mitt dressing room. Ser du taklampan som skymtar på bilden? Den heter ”Indochina” och är en av mina storfavoriter. När jag köpte min fanns den inte i Oscar & Clothildes sortiment, men nu har de som tur är tagit in flera olika modeller inom samma koncept – siden med svarta kantband. Helt otroligt fina en och en, och hänger man dem i grupp över till exempel matbordet får man något alldeles extra! Här hittar du ”Silk oval kit”, som finns i två storlekar, och ”Lampskärm tak kit silk”, som jag händelsevis redan har i mitt vardagsrum. Om jag inte hade det skulle  jag se till att ändra på det illa kvickt.

 

Julkappstips

 

På min önskelista sedan länge finns också en gammal goding till ljusstake, som heter Corsica. Jag har älskat den sedan urminnes tider. De passar i många olika miljöer och är alldeles sådär lagom sirliga och extravaganta. Precis som jag vill ha det!

 

 

Ha nu en riktigt, vansinnigt god jul!

Ta det lugnt och fundera på alla härliga inredningsprojekt som jag förutsätter att ni planerar (det gör ni väl?!).

 

Sofia/Tretow Deco