Tretow Deco

Inspireras av vackra nyårsdukningar för säsongens stora fest

Ni vet väl hur julen brukar smyga sig på en, oskyldigt säga ”Stressa inte, jag kommer först om flera veckor”, och sedan plötsligt storma in och ha mage att vara över innan du ens har rätat ut julslipsen? Sedan ligger du bara kvar på golvet i en pulserande hög av stress och antiklimax och undrar hur det kommer sig att du inte ens hann hänga upp julkransarna på dörren. Vid närmare eftertanke hann du faktiskt inte ens köpa någon sabla julkrans!

Och precis när du har lyckats återhämta dig något sånär och kopplat ifrån vitvinsdroppet är det till din stora förvåning plötsligt dags för nyår!  Nu måste man hotta till sig rejält i glittriga saker, helst i kombination med hela strumpor, begrunda livet och lova betydelsefulla saker hit och dit. Det här är ju första dagen på resten av ditt liv! Ta nu chansen att börja OM, annars måste du vänta ett helt år på nästa chans!

Det kan bli lite väl mycket press för en normal människa som helst bara vill sitta i ett hörn och skissa på fåtöljer. Därför har jag löst åtminstone nyårsdukningen tidigt i år. Ja, faktiskt gjorde jag den i förrgår.


Du har väl inte missat att Oscar & Clothilde har 30% rabatt på allt julpynt?


 

Nyårsdukning

 

Planera din nyårsdukning

Jag faller så ofta offer för pressen att göra det extra festligt på nyår, att jag gör tvärtom istället och slänger fram några smörpapper på bordet som gästerna får sleva i sig maten från (min man har informerat mig om att detta faktiskt inte är ett straff, utan en ynnest i trendiga internationella maktkretsar). Men nu har jag alltså ordnat bildbevis, så gästerna kan opponera dig hur mycket de vill: Jag HAR nyårsdukat. Att det kanske inte skedde på nyår är väl inte så himla noga.

En annan sak som hjälper till med motivationen är när Amanda på Oscar & Clothilde skickar hit ett bud med nästan hela butiken och undrar om jag vill välja ut mina favoriter och göra ett blogginlägg om nyårsdukning. Amanda vet att jag inte kan motstå det, och hon vet också att det kommer att komma många lirkande mejl från mig då jag försöker övertyga henne om att sponsra mig med sakerna. Men det vill hon inte.

Och vet ni vad? 

Det är så ni läsare vet att jag verkligen älskar det som jag skriver om. Jag är inte partisk. Jag är entusiastisk.

 

Detaljer nyårsdukning

 

Kombinationen av tallrikar, servetter, bestick och glas i dukningen

Tänk dig att du  målar en tavla, och lägg till och dra ifrån tills du får ett vackert landskap.

Vi börjar med undertallriken Wismar eller Erik . Bara dem..! Jag tar fyrahundra, tack! De gör sig otroligt bra med porslinsserien Porto – som faktiskt gör sig bra i de flesta sammanhang. Om den porslinsserien vore en människa vore det en sån där person som är fantastisk på att mingla och småprata behagligt om nästan vilka ämnen som helst. Du kan även se den stylad på olika sätt i inläggen  ”En vacker juldukning är ett måste. Annars vet man inte vad som kan hända!” och ”En dukning för midsommarens festligheter” . Till dessa väljer jag bestickserien Louise, som med sin sirligt klassiska dekor och vackra lyster blir en härlig kontrast till de djupt mörkgröna linneservetterna från Himla i servettringarna Löv och Lövslinga.  I ”Löv” them. Raggadish.

 

Nyårsdukning med silverdetaljer

 

Tänk på att ta upp rummets färgpalett i dukningen

En välkommen bonus får du uppleva om du väljer servetter som tar upp någon av nyanserna i rummet. Du kanske tänker: ”Men herregud, ska servetterna matchas med inredningen, nu också?”, men det gör faktiskt stor skillnad för helhetsintrycket. Vasen Tenn och ljusstakarna Alice etablerar tenntemat, och höjden är perfekt på bordet. Till sist har vi älsklingarna, och det är vinglasen Tobias. Jag har blivit fixerad vid dem; det är något med den slipade dekoren och formen som får mig att bli helt galen. På ett övervägande positivt sätt!

 

Vacker nyårsdukning

 

Det svåraste med ett dukat festbord är att få det att se elegant och slipat ut, utan att det ser stelt ut (det finns redan tillräckligt mycket som kan göra julmiddagen stel, så varför ta risken med servetterna – ammaright?). Bordslinnet är en viktig del av detta, eftersom den böljande formen av äkta textilservetter, lite nonchalant arrangerade i servettringar, ger bordet en mycket mjukare och mer inbjudande känsla än prydligt vikta pappersservetter. Jag hatar prydligt vikta saker.

 

Dukning inför nyår

 

Prioritera alltid att möblera om när du dukar

Ytterligare en sak som hottar till livet i allmänhet och nyår i synnerhet är naturligtvis att ta tillfället i akt och testa en möbelrokad. Det är alltid lika uppfriskande för blodvärdena.

Här på bilderna får jag äntligen tillfälle att visa min älskade man att ett runt bord i det här rummet är mycket bättre än det rektangulära bord som brukar stå där. Titta där vad trevligt, make! Bordet är visserligen för litet för rummet, men det funkar ändå bra för att driva hem poängen.

Runda matbord är för övrigt ytterligare en av mina käpphästar och något du absolut borde överväga nästa gång du funderar på att byta bord. Det är något speciellt med att samlas runt något. Det heter inte ”Kung Arthur och riddarna av rektangulära bordet”, och det berömda bordet på hotellet The Algonquin var även det runt.  Mer bevis behövs inte!

 

Nyårsdukning med linneservetter och silverdetaljer

 

Nyårsdukning och mina främsta råd

 Vad har vi lärt oss om inredning denna vecka?

  • Planera festdukningen i förväg,  så orkar du när det väl gäller
  • Bordslinne mjukar upp festbordet och gör det mer inbjudande, och kan precis som porslinet med fördel matchas med rummets färgpalett.
  • Duka bordet som om du målade en tavla
  • Överväg ett runt matsalsbord. Det blir en mycket härligare stämning runt bordet!

 

Inspiration nyårsdukning

 

Med detta önskar jag er en stämningsfull tredje advent, och jag hoppas att ni trots allt julstök finner ro för era stilleben.

Kram från Oscar & Clothilde och Tretow Deco!

PS!

Ni som vill se fler bilder från mitt hem kan göra det i senaste numret av tyska Elle Decor, där det finns ett hemma-hos-reportage. Så roligt att jag till och med tänker lära mig tyska.

Ihre Schuhe werden gelöst!

DS.