Dukning
Tretow Deco

Inredningsansvarig – tveklöst den viktigaste rollen i köket

Ni kanske inte vet att tygprover och måttband får en aningens rökig arom blandat med bränd cellulosa om man lägger dem på lite lätt rostning i ugnen? Skälet till att ni kanske inte vet det är antagligen att ni inte har gömt tygprover i ugnen och sedan glömt dem där.

Det har jag gjort, och jag misstänker att det är därför jag är portad från köket. Kanske också för att jag pratar för mycket om inredning och var-soffan-borde-stå-och-vet-du-vilken-soffa-min-kund-valde-idag-jag-önskar-mig-samma-i-födelsedagspresent, medan andra lagar. Och medan jag själv lagar. Jag tycker att det är en bra kombo, men inte helt sällan får jag vibbar som skulle kunna antyda motsatsen. Förmodligen bara inbillning.

Inredningsdetaljer i köket

Så medan någon annan lagar hovrar jag i närheten, redo att i all välmening och med en millisekunds varsel förse kocken med snygga accessoarer. Jag skulle säga att min uppgift är den viktigaste i köket. Det märkliga är att kocken kontinuerligt tar fel saltströare och ignorerar det självklara i att saltet blir godare och saltare ur den där saltströaren. Ja, den där, den som jag håller fram så vänligt. Och uppläggningsfatet med en fågel på, som någon förutseende person med stil har lagt fram, verkar han inte ens se, utan lägger parmesanen på en bit alldeles alldagligt gammalt hushållspapper. Klassiskt nybörjarmisstag! Jag känner mig generös,  han får en chans till! Kannan då, som vinet till risotton är upphällt i så att man slipper boxen, ser han den? Nähä.

 

Köksbänk & vinglas

 

Dukning & vackra vinglas

Vissa saker är ju så självklara att ovannämnda person med stil inte ens har ansett det nödvändigt att informera omgivningen, som att temat på dukningen går i blåvitt med Tory Burch-influenser. Därför verkar det just nu väldigt konstigt att det åker fram en 20 år gammal salladsskål i världens värsta terrakottanyans. Jag hatar den. Men jag ska inte ta upp det nu. Jag ska stå här och le ljuvt och be honom att hålla i vinglaset (det snygga) så att jag kan ta en en bild, sådär lite spontant och direkt ur livet. Han anlägger en min nu som en känslig person skulle kunna tolka som besvärad eller rent av lite irriterad. Igen: Bara inbillning. Han gör ett uppgivet försök att slippa: ” Jag vill inte ha vin”. Vadå, ”Vill inte ha”? Jodå, vill du visst,  det är jättegott i de där glasen. De är ju från Oscar & Clothilde! Se spontan ut nu då, så att jag kan ta min bild. Vad sa du? Jo, det är visst jättelätt att vara gift med mig.

Silverskålar för ett exklusivt intryck

Alla snacks ser mycket dyrare ut i silverskålar. Det här är förstås inte något vidare bra tips om man vill att snacksen ska se billiga ut. Då går det bra att servera dem ur valfri typ av hink också, eller varför inte direkt ur tröjan?

 

Silverskål på marmorbord

 

Matbord inrett till drinkstation

Här har jag anordnat en drinkstation med dessa glas åt gästerna: ”Kom in, ta en drink, mingla lite”. Men de kom, drack upp drinken som svampar och nästan sprang ut i köket med en jättesnygg ljusstake som behövdes till matlagningsprocessen. Nej förresten, det var ju jag.

 

Dukning på matbord

 

Dukning med serveringsskålar

Jag gillar att lägga saker i serveringsskålar. Då känner jag att jag har bidragit med något väsentligt till trivseln. Hemligheten med att lyckas med fransk matlagningen sägs vara ”smör, smör, smör”. Så jag gör bara som de säger, och köper massor med franskt smör.

 

Dukning

 

Kökets inredning

Köksinredning

 

Jag förlorade privilegiet att använda den här pannan då jag omedelbart efter inköpet brände bort kopparlegeringen från den tillhörande kastrullen. Misstag eller listig plan för att eskalera portningen från köket? Hemligheten dör med mig.

Nu måste jag tyvärr gå och fortsätta arbeta med golvet i ett underbart vinrum som jag håller på att utforma! Så roligt uppdrag!

Ni som såg mina stories på Instagram häromdagen vet att det finns så många vackra golv att det kan vara farligt för blodtrycket att beställa för många prover på en gång.

Vi ses nästa vecka, om jag överlever efter alla golv jag ska titta på.

/Sofia, Tretow Deco