Tretow Deco

Hur ett vackert badrum gör dig till en vacker människa

Det finns tyvärr inga vetenskapliga belägg för att man kan få hjärnblödning av ett ostylat badrum, men jag känner mig faktiskt tvungen att vara helt ärlig med att det inte heller finns bevis på motsatsen.

Det är faktiskt viktigt att ha det i åtanke när man står där och fingrar på Ralph Lauren-handduken och undrar om man verkligen förtjänar den, för svaret är nämligen: Ja, det gör man. Om man konfronteras med glädjande, själsbejakande skönhet och/eller fantastisk frotté redan tidigt på morgonen, låt oss säga i ett badrum, vad finns det då som stoppar dig från att bete dig som en riktig mensch resten av dagen? Där har jag också svaret: Absolut ingenting.

Detta resonemang måste såklart anpassas efter var och ens ekonomiska ramar, men grundtanken är densamma:

 

”Det som du uppfattar som vackert gör både tillvaron och dig en smula bättre”

 

Jag funderar ofta på hur världen skulle se ut om maktens män skulle gå runt och känna sig som mina kunder när de väljer att satsa på paneler i badrummet. Eller ett vackert marmorgolv med fris. Eller ett gjutjärnsbadkar med tassar. Det kulle aldrig bli några konflikter. De skulle bara gå runt och le fåraktigt åt varandra hela dagen – som jag gör.

Efter en dålig dag på jobbet när Uzbekistan har sagt något oerhört taskigt och orättvist, sen dessutom skyllt ifrån sig och snott allas suddgummin, då skulle världsledare X bara sjunka ned i sitt tassbadkar, göra sig en mössa och skägg av bubbelskum, kuttra förtjust över den nyinstallerade dimmern och sitt handfat från Burlington, förlåta alla för precis allt och låta bli att trycka på missilknappen.

 

inredning badrum

 

Men hur skapar man ett badrum som gör en till en bättre människa?

Nedan följer några av mina vackraste övergripande tips, som får dig att längta efter stulna rofyllda badrumsstunder.

1. Ytskikt och layout

Om man som i detta badrum på bilden ovan inte har dusch går det hur bra som helst att måla tätskiktet med våtrumsfärg och fästa spegellister på väggarna. Detta rum är gjort för att stil- och färgmässigt kännas som en naturlig fortsättning på intilliggande rum och på så sätt skapa en svitkänsla, men man kan även med fördel sätta upp en riktigt underbar tapet. Mina favoritalternativ finns för närvarande hos Braquenié och de Gournay. Surfa in dit, men sitt för Guds skull ned ordentligt. Det är viktigt att vara stadigt förankrad när man tittar på något så vackert!

Golvet är också en frestande plats att välja något som ligger utanför ramarna, vilket jag generellt inte kunde vara mer positivt inställd till! MEN golvet är svårare att byta ut än tapeten, så även om det kliar i fingrarna skulle jag ändå välja något klassiskt men med diskret wow-effekt. I detta badrum valde jag matt carraramarmor CD med en grå marmorfris.

Välj den layout som känns luftigast, och undvik typiska misstag som för lite rum för wc:n eller att placera badkaret framför ett fönster med fri sikt in till grannarna. Om ni inte absolut vill, förstås.

 

fåtölj & badkar
En gustaviansk fåtölj med eleganta ränder blir pricken över i, och etablerar en helt annan stämning i badrummet. Det är snarare en salong med hygienmöjligheter, än ett badrum!


2. Porslin

Välj porslin med lagom proportioner för just ditt badrum, och låt de olika pjäserna gå i samma stil, såvida du inte önskar ett radikalt stilbrott för effektens skull. Om ni vill att jag vidareutvecklar detta, så säg till i kommentarerna.

3. Belysning

badrumsbelysningNär du väl har klurat ut layouten och vilka funktioner du vill att ditt badrum ska ha, ska du ta tag i belysningen. Nu är “dimmer” ditt ledord före alla andra, och det gäller ALL belysning, men framför allt takbelysningen. Det här är tyvärr något jag måste insistera på med ganska sträng, gäll röst och tydlig diktion! Kom bara ihåg att vråla ”DIMMER!” och springa därifrån om någon visar tecken på att ifrågasätta det här. Börja öva redan nu, så att du är beredd! Kl 6 en måndagsmorgon är nämligen inte en lämplig tidpunkt att konfronteras med sitt ansikte i spegeln belyst uppifrån av tiotusenwattare inställda på full styrka. Och om vi nu genomför den här renoveringen för att bli bättre människor så är det ju synd att redan i inledningsskedet jobba i motsatt riktning och sedan bli känd som “tanten som sparkar på små barn i tunnelbanan”. Bara för att du inte stod på dig i dimmerfrågan!

Som takbelysning får spottar godkänt, men ännu mer underbart är det om du kan tänka dig en mer vågad typ av armatur. Till exempel en antik kristallkrona, Lindsey Adelmans Bransching eller Kelly Wearstlers Strada! De är helt väsensskilda alternativ och kräver ett volymöst badrum av rätt typ, men den gemensamma nämnaren är att synen av dem alla åtföljs undantagslöst av längtansfulla suckar, yrsel och i vissa rapporterade fall att ögonen exploderar eftersom de har sett allt ögon behöver se. Det finns helt enkelt ingen mer tillfredsställande syn än dessa lampor i ett badrum!

Nu, när vi har säkerställt dimmern och en takarmatur utanför ramarna (eller hur?), är det dags att hitta passande lampetter som ska placerats på varsin sida om badrumsspegeln. Svaret på alla badrumslampettrelaterade frågor är “Restoration Hardware”.

 

För att ge ett exempel:

“Vem har de särklass snyggaste badrumslampetterna?” Svar: “Restoration Hardware”.
De är även svaret på flera frågor, nämligen: “Vem har de i särklass snyggaste badrumsskåpen?” och “Vem har de i särklass snyggaste badrumskommoderna?”. Nej vänta, här kvalar faktiskt Burlington in på en solid delad första plats.

Men det är med sorg och frustration i hjärtat som jag tyvärr måste berätta att “Restoration Hardware” är svaret även på denna fråga:
“Vilka levererar inte till Sverige?” Lösning: Shop USA.

Det enda problematiska när man väl lyckats lägga vantarna på ett par lampetter och fått dem skickade via Shop USA, är att man måste justera lampetterna till EU-standard. Men det är bara att komma ihåg att alla lampettrelaterade utmaningar bara är nyttiga!

Har ni beställt lampetterna nu? Bra, då går vi vidare.

spegel över handfat i badrum

 

4. Spegel över handfatet

Snälla ni: Våga ta ut svängarna en smula här, om ni inte hittar en standardspegel som ni verkligen älskar.
Ett badrum eller en gästtoalett med en iögonfallande och oväntad spegel är en potentiell wow-faktor som det vore synd att förbise.
Min favorit är utan tvekan denna hos Oscar & Clothilde, och även One King’s Lane har många fantastiska alternativ. Själv har jag en från Miller, eftersom jag råkar älska den. Istället valde jag att placera en statementspegel över badkaret; en skönhet med konvext glas, eftersom det är något jag är våldsamt förälskad i.

 

dekoration badrum

 

5. Det lilla extra

Hur mycket jag än älskar alla aspekter av att rita och planera ett badrum, så är ändå “det lilla extra” det som får mig att ligga sömlös om nätterna. Det finns mycket vackert som ger badrummet ett extra lyft, och nedan följer några av min favoriter.

  • Riktigt tjocka, vita frottéhanddukar med monogram
  • En nätt sittmöbel, till exempel en baljfåtölj eller en sammetspuff med fransar
  • Tvålar i vackra förpackningar med oemotståndlig doft
  • Mattor som är allt annat än en ordinär badrumsmatta, gärna i spännande material, färg och form!
  • Vackra burkar och askar för tops, bomull och sådant som man gärna vill ha nära till hands, men vars blotta uppenbarelse dödar själen. (Vi vet alla att det är tandtråd och fotfilar jag menar)

 

fat i lövform av mässing
Detta vackra fat i form av ett löv är en av mina favoriter ur Oscar & Clothildes sortiment. Funktionellt och oemotståndligt!
zebramatta badrum
En zebrafäll som badrumsmatta ger det lilla extra till ditt badrum

 

Hur mycket jag än älskar alla aspekter av att rita och planera ett badrum, så är ändå “det lilla extra” det som får mig att ligga sömlös om nätterna.

 

 

Burkarna från MacGregor och Pembroke
De ljuvliga burkarna MacGregor och Pembroke gör trista saker oändligt mycket bättre!

 

Lackaskar badrum
Lackaskarna kan användas till smink, krämer…variationsmöjligheterna är oändliga!

Det är såklart en utmaning att få in alla dessa punkter i ett normalt badrum. Har du till exempel valt Kelly Wearstlers Strada som takarmatur kan det tänkas att du behöver välja speglar och andra detaljer med en mer nedtonad utstrålning, om du inte har ett badrum av den större sorten som tillåter lite andrum och lugn mellan pjäserna. Tanken är att du låter dig inspireras och hör mina uppmuntrande ord när du funderar på att ta in något i din badrumsdesign som gör badrummet lite mindre sterilt, och lite mer som ett vardagsrum.

Lycka till och glad midsommar!

/Sofia