Lampor
Tretow Deco

Hur du inreder en episk hall

Idag ska vi lära oss att inreda hallen som ett proffs, men först ska jag måla upp ett litet scenario för dig:

Det är äntligen fredag kväll och du drar med spänd förväntan på dig den pälskantade kappan för att träffa din blinddejt på färska Bank Hotel. Nycklar, pengar, mobil och…du har en gnagande känsla av att du glömt något.

Du har införskaffat en ny, snofsig klänning från Day med gammalrosa paljetter och till och med, dagen till ära, lyckats hitta ett par strumpbyxor utan hål i. De knähöga mockastövlarna ger dig den perfekta längden och du har tillfälligt lyckats lura håret att – bara för ikväll – glömma att det är tunt och slitet och istället inbilla sig att det är tjockt och vågit, och det faller nu i mjuka kaskader längs med ryggen. Mascaran har för första gången hållit sina omöjliga löften och primern har gjort porerna så osynliga att det till och med förbryllar forskarna som framställt den (“Var är de, Göransson? Har du letat på golvet?”).

Som genom ett under lyckats du undvika alla naturkatastrofer på vägen, och anländer till Arsenalsgatan utan en enda rufsig ögonfrans. Nu skrider du under den varma skruden av omgivningens beundrande blickar fram till baren där din dejt – kan det här vara sant, är det verkligen James Bond? – redan väntar. Han lyser upp i ett imponerat leende när han får syn på dig, och stämmer in i den hymn av komplimanger som riktas mot din undersköna uppenbarelse från lokalens alla skrymslen och vrår. Du sträcker behagfullt fram handen för att låta James kyssa den, och det är just när du ler ditt ljuvaste leende som du med en ilning av skräck inser att du har glömt något hemma: Dina löständer.

 

Dörr in mot hall

 

Skräckscenariot som beskrivs ovan är en metafor. Klänningen är ett vardagsrum med en vacker soffgrupp placerad på en precis lagom stor matta och med färska snittblommor på soffbordet, håret är ett sovrum med fluffiga duntäcken och nystärkta sängkläder, strumpbyxorna är ett kök med en blankputsad La Cornue-spis och en Soufflé  au fois gras i ugnen, och det tandlösa leendet som gör att hela Bank Hotel går i konkurs är… en dammig och oälskad hall!

Hallen är, precis som ditt leende, det första visitkortet. Den ger med några få beskrivande rader besökaren en föraning om vem du är och hoppas vara, och kan med enkla medel göras alldeles, alldeles underbar eller få hela hemmet att kännas som ett krigsbombat katastrofområde som till och med kan suga ut livsviljan ur tomten. 

Nu är det ju meningen att det här ska vara en upplyftande blogg, så vi ska inte grotta ned oss och deppa ihop för att hallen ser lite stökig ut just nu. Vi ska fixa den istället!

 

Sideboard och tavlor

 

Hur gör man hallen till ett rum att längta efter?

 • Belysning
 • Avlastningsyta
 • Förvaring
 • Växtlighet
 • La pièce de résistance.

 

Trappa, hall

 

Belysningen:

Den tenderar i många fall att bli av den obehagliga sorten i form av en ensam taklampa. Men eftersom detta inte är en badmintonhall eller ett tyskt förhörsrum ska belysningen komma från flera olika punkter och därtill vara mjuk och välkomnande, och ska endast vid lämpliga tillfällen  – när det är dags att leta efter vantar och skohorn – kunna skruvas upp till gestapobadmintonnivå. Införskaffa därför en eller ett par bordslampor med tygskärm utöver takbelysningen. Den lampskärm som ni kommer till om ni klickar ger ett extra varmt och milt ljus, eftersom insidan har en tunn guldfärgad film på insidan, som filtrerar ljuset. 

Jag har satt dubbla lampor här på bilderna,  för att skapa symmetri och lugn, och jag har använt mig av de här lampskärmarna.

 

Hall med trappa

 

Avlastningsyta:

Världens befolkning kan delas upp i två läger:

De som är inredningsintresserade och de som inte har fattat hur kul det är än.

De som inte har fattat hur kul det är än – vi kan kalla dem Lag B – öppnar ytterdörren, slänger ifrån sig nycklar/vantar/väskor/jackor/ibland kassaskåp av någon obegriplig anledning, och går oberört vidare. Kvar står de som är inredningsintresserade – Lag A – och gråter uppgivna tårar. Speciellt över kassaskåpet.

Lösning:

Lag B kommer aldrig att uppskatta eller lägga märke till de dubbla lamporna som du hade tänkt placera i lämplig nivå för en extra smickrande ambiance. Det enda de lägger märke till är att nycklarna hamnar  på golvet när de släpper dem. Men inte ens det absorberas riktigt ordentligt.

Lag A:s första uppdrag är alltså att införskaffa ett lämpligt bord för Lag B att släppa ned saker på, så att både Lag A och B blir glada.

Beroende på formen och storleken på din hall finns det flera alternativ:

En rymlig hall har turen att passa perfekt ihop med ett entrébord i mitten. Ni som har läst den här bloggen ett tag vet att jag älskar entrébord och har skrivit ett helt inlägg om dem här. Om jag inte redan vore väldigt lyckligt gift hade jag kunnat gifta mig med ett runt entrébord – vi hade varit så lyckliga och jag hade aldrig behövt oroa mig för var jag skulle ha vinglaset eller mitt känslomässiga bagage.

Är din hall av den mindre storleken passar ett rektangulärt sideboard kanske bättre. Min favorit från Oscar & Clothilde är det som du kommer till om du klickar på ordet ”sideboard” ovan.

 

Sideboard uppifrån

 

Förvaring:

Nu när Lag B har någonstans att slänga sina grejer har även du någonstans att ställa dina lampor. Win-win! 

”Men… “, tänker du och stirrar fundersamt på nycklar, reklamblad, småmynt och annat störigt som Lag B precis har slängt på det fina sideboardet, “Det där är ju inte vidare estetiskt”. Nej, och det var därför vetenskapen kämpade i decennier (sannolikt) innan de slutligen lyckades uppfinna skrin och askar. Investera i ett par stycken som kan gömma post, räkningar och reklam, och en som kan inhysa andra småsaker som driver en till vansinne.

Men vantar, sockor, mössor och sådant, då? De kan du lägga i korgar under sideboarden. 

Jag hittade den här papperskorgen hos Oscar & Clothilde, och tycker att den är så fin att det vore kul att hitta på något annat användningsområde för den än att slänga papper i. Voilá! Ta ett par-tre stycken bredvid varandra och så har du en liten vantsorteringsstation och kan sätta familjen i arbete!

 

Sideboard och lampor

 

Växtlighet:

En bukett snittblommor eller en otantig krukväxt gör verkligen något obestämbart underbart med ett rum. Det blir  rörligt, skört och dynamiskt på samma gång…jag vet inte vad det beror på, men det är som om det injicerar livskraft i ett rum. Eftersom jag tar så många bilder och jobbar mycket med stylingreoprtage till olika inredningstidningar så har jag samlat på mig en mängd konstgjorda växter. Även om de inte är riktigt lika kraftfulla i ett rum som äkta blommor, så tycker jag att det är bättre än inget och funkar jättebra när man inte har lust att köpa blommor. Eller ofelbart tar död på dem.

 

La pièce de résistance:

Det här är chansen du har väntat på. La pièce de résistance ska vara den där roliga saken, som inte alls är funktionell, utan bara härlig, och härmed ger jag dig en anledning att genast köpa den.

Ett exempel på en pièce de résistance är den där hästen på bilden. Nu vill jag ju inte förringa hans existensberättigande, men eftersom han inte kan läsa är risken liten att han får veta att jag tycker det här: Han är helt oduglig. En gång bad jag honom att vara lite hygglig och hämta några mattprover, men han bara stod där. Tur för honom att han är precis en sådan sak som gärna få vara helt oduglig, bara för att den är så fin och sätter prägel på hallen.

Men vilken stil ska hallen vara i, då?

 

Jag förstår att du frågar!

För att det ska bli ett behagligt flöde är det bra om hallen ”hänger ihop” med övriga rum. I dessa sammanhang talar man ofta om det ”röda tråden” och med det menas att rummen i hemmet har flera gemensamma nämnare; teman som återkommer. Det kan vara färger, material, möbelstil, mönster…

För att det ska bli lättare att applicera i praktiken kan du tänka så här:

Plocka in de element du gillar mest med varje rum i bostaden och gör en blandning av dem i hallen.

Då blir din hall som en trailer av filmen – ditt hem – och man får en tydlig bild av vad man kan förvänta sig bortom den.

Jag har till exempel ”lånat” kombinationen guld och svart från detaljer i intilliggande rum, och även lampornas skärmar stämmer bra med väggfärgen i samma  rum. Den lilla statyn har statykompisar i flera andra rum, och den randiga asken stämmer överens med en grafisk tavla några meter bort, samt trappans svarta steg mot de vita balustrarna och det svartvita golvet. Sisalmattan återkommer på flera ställen, liksom bröstpanelerna. Hallen blir, om du tänker på det här viset, helt enkelt  hemmets ”Best of…”.

Moodboard Hall

 

Det jag kommer att berätta nu kommer knappast att chocka er:

Det mesta av det ni behöver för att gör hallen till en oemotståndlig ögonfröjd finns hos Oscar & Clothilde, och ni ser mina favoriter i collaget nedan.

 

Moodboard Hall

 

De vackra  botaniska printsen hittar du här , John Derians fat ”Arabian Horse” här, samtliga speglar hittar du här,  byster och stayer här, Jonathan Adlers vas Giant Dora Maar här, papperskorgen – förlåt, vantkorgen – här, asken i präglat ormskinn här, byrån här och den underbara taburetten här.

 

 

Ha en fantastisk helg, och hälsa gärna på mig på Instagram (sofia@tretowdeco.com) för mer inredningsinspiration!

Kram, Sofia/Tretow Deco

 

 

 

6 kommentarer

 • Lena Börjesdotter

  Otroligt fina blogginlägg – och fantastiska bilder…! Proffsigt och kanonsnyggt! Jättebra råd…. tack Sofia

 • Rebecca

  ”Gestapobadmintinnivå” -du är så himla underbar! 🙂 Älskar din inredning och dina fantastiska liknelser!
  Kramar

 • Linnea

  Om man råkar ha oturen att inte ha plats med magiskt fina sideboards att ställa lampor på då? Vi har ett fönster utan fönsterbänk och vill ha en lampa där, dvs det måste vara en hängande lampa… några tips som är i samma stil som lamporna på bilden?

  • Sofia Tretow

   Kanske ett litet pelarbord eller ett grunt konsolbord
   får plats hos dig? Och har man inte plats för bordslampor är lampetter ett underbart härligt alternativ!