Plädar i höst
Tretow Deco

Höstens fem mysigaste plädar

Vi får tolv grader varmt i vårt hus under vintern. Det är lite som att leva i en väldig kall film om människor som fryser mycket och lär sig att navigera på Netflix med tänderna (fingrarna är för kalla).  Hur som helst får man alltså flera månader på sig att öva sig i konsten att dö långsamt. Men å andra sidan slipper man den här konversationen:

”Jag har köpt en pläd.”
”Vad är det?”
”Det är en sorts filt.”
”Vad ska man med den till?”
”Den är bara fin.”
”Jaha. Vad kostade den? ”
”50 öre.”
”Du har ju ingen respekt för pengar. Min nya Airzooka, där har vi ett exempel på valuta för pengarna!”

Nej, med tolv grader i huset låter det så här:

”Jag har köpt en pläd.”
“Vad är det?”
”Det är en sorts filt.”
”Jag älskar dig.”

 

Inred med höstblommor

 

Höstens härligaste plädar

Jag begär inte en ständigt ljummen tillvaro. Att ständigt vara alldeles jämnvarm av sig själv är inget mysigt, man vill gärna ha sina Uggs på sig. Men tolv grader? Nej. Nej, nej, nej, nej, nej.

Men nu kommer ni att bli glada! Jag har i samhällets tjänst prövat mig fram och sammanställt en topplista med höstens fem härligaste plädar.
Förutom det uppenbara – ”Den matchar min garderob” och ”Passar extra bra med Pinot Noir” – har även andra egenskaper utvärderats: Hur nonchalant kan den draperas över en soffa? Hur mysig är den? Hur stor är sannolikheten att du får ha den i fred?

 

Inredning för hösten

 

Ullplädar hos Oscar & Clothilde

1. Först ut kommer Oscar & Clothildes egen kollektion av ullplädar – Morris. Morris är oumbärlig tack vare tre saker: Kvalitén, priset och färgerna. 52% ull och fransar! Bara det!

Jag har i olika styling- och inredningsjobb avverkat turkos, ljusrosa, ljusgrön, lila, stålgrå och marin, och har nu hunnit fram till en extra härlig bladgrön nyans. Jag är lite sugen på den nyansen som kallas Apelsin, och ber samtidigt att återigen få göra er uppmärksamma på att jag fyllde år förra veckan. Det känns som om ni kanske missade min diskreta vink om det förrförra veckan? *Harkelharkel*.

Mysighetsfaktor: Slam dunk.
Draperingsförmåga: Mycket hög, pluspoäng för långa fransar
Sannolikhet att få ha den ifred: Finns inte.

Matchar garderob och Pinot Noir: Jag skulle säga att den gröna matchar Pinot Noir och den rosa och stålgrå min garderob.

 

Grön pläd och mönstrad kudde

 

Plädar i fuskpäls och ull

2. En annan riktig favorit som jag brukar smyga runt med om jag känner mig lite ensam är fuskpälspläden.

Alltid tillmötesgående, alltid ett vänligt ord i beredskap, noll poäng beträffande förmåga att draperas nonchalant. Den blir lätt en pälshög, bara. Beklämmande, men ändå värt att förlåta eftersom mysighetsfaktorn är oöverträffad.

Matchar Pinot Noir på ett mycket tillfredsställande sätt! Och ja, lite fuskpäls till garderoben funkar också.

3. Den här pläden tycker jag att ni ska belöna någon snäll person med (jag upprepar: Vissa av oss fyllde år förra veckan och har kanske eller kanske inte åldersångest och frossa. Jag bara säger det).
Je vous en prèsente:
Jonathan Adlers pläd av alpackaull! Och det allra finaste är att själv kan bestämma färg, mönster och initial i mitten.
Mysfaktorn är mycket stabil, draperingsförmågan likaså, även om den kunde vara lite längre.

Matchar Pinot Noir: Ja, men med jordnötter.

 

Pläd i fuskpäls

 

Inred med klassiska plädar

4. Näst på tur har vi en sann klassiker bland märken, nämligen Hermès. Det jag gillar med den här pläden är att den – förutom den uppenbara fördelen att det är 100% kashmir – inte vrålar ut Hermès på högsta volym. Man vet liksom inte att det är det förrän man tittar lite extra noga nere i ena hörnet.

Mysighetsfaktor: Otroligt hög
Förmåga att draperas nonchalant: Ja, den vet vad den sysslar med.
Sannolikhet att få ha den ifred: Obefintlig.

Matchar Pinot Noir: Nej, jag skulle välja en Pinot Grigio här. Men garderoben funkar väldigt bra!

5. Vi avslutar med en riktig pärla från Pillowtalk: En underbar kashmirpläd som man kan beställa med sitt eget, personliga monogram! Eller någon annans, bara för att förvirra.

Mycket fin draperingsförmåga och hög mysfaktor, ett plus för stor matchningspotential och monogrammöjligheter, men tyvärr är sannolikheten att du får ha den i fred oroväckande låg. Äsch, man kan inte få allt.

Till den här tror jag att flera olika viner passar väldigt bra, och den kan med fördel kombineras med alla möjliga garderober.

Nu är ni väl väl rustade inför höstlöven?

Vi ses nästa vecka!
Kram/ Sofia

2 kommentarer

 • Rebecca

  Åh, vet precis vad du menar! Har tidigare också bott i sådant hus och det är ganska påfrestande vintertid. Då är filtar a och o och givetvis få de gärna vara vackra! 🙂
  Jag älskar ditt sätt och din stil att inreda! Jag inspireras mycket av dig och har lite idéer på hur vi äntligen kan få vårt hem (som vi flyttade till för ett drygt halvår sen) vackrare och ännu mera trivsamt. Dock är det en grej jag hela tiden tycks köras fast på: Förvaring! Har du några vackra, kloka tips där att dela med dig av, så får du gärna göra ett sådant inlägg någon gång. 🙂 Ur min personliga synvinkel går tankegången: Tidigare hade vi större rum och högre takhöjd men mindre yta totalt. Nu är det istället mer yta men rummen är generellt mindre och takhöjden inte lika generös. Helt plötsligt går det inte att ha t.ex. vackra, stora skåp eller liknande, för de liksom äter upp hela rummet. Så vad gör man? Där kör jag fast.
  Kram på dig!

  • Sofia Tretow

   Hej, Rebecca!Vad roligt att du gillar det jag gör, och vilken underbar sak att höra att jag kan inspirera dig! Tusen tack.
   Ja, jag håller med dig, förvaring är inte så lätt att få till!Tack för tipset att göra ett blogginlägg om det, det är en jättebra idé! Jag älskar när man kan ta vara på vinklar och vrår som inte kommer till användning och platsbyggd förvaring där, det känns alltid extra bra när en möbel är anpassad precis till den plats den står på. Dessutom är det så roligt att rita och utforma den precis som man vill ha den. Om det känns för kostsamt att finsnickra möbler kan man bygga in IKEA-moduler istället, det kan bli riktigt bra om man lägger ned lite tid och eftertanke på det. Jag ska fundera vidare på inlägget, och så länge har jag antecknat det i min bok! Tack och kram!/Sofia