Sammetspuff med tyllkjol
Tretow Deco

Hitta din färgpalett i garderoben

Med en genomtänkt färgsättning och färgpalett får du ett vackert flöde i ditt hem. Men hur hittar man den?

Under mina år som inredare har jag observerat att en av de frågor som kunden oftast har svaret på själv är färgpaletten. Problemet är att de inte vet om det.

Man behöver någon som kan ta ut tankarna i ljuset, översätta dem till konkreta idéer, lägga dem i ordning och peta lite i detaljerna och proportionerna. Man vet egentligen i princip hur de vill ha sitt hem, men har inte de redskap som behövs för att sålla bort bruset från trender, andras åsikter och sin egen inre kritiker (jag har minst tre-fyra inre kritiker, men de får aldrig prata. Jag slänger åt dem varsin semla med jämna mellanrum, så håller de tyst).

 

 

Min kund Clark Gable (han heter egentligen något annat, men ni som har läst de här bloggen i ett tag börjar kanske märka att jag använder pseudonymer istället för att nämna kunden vid namn. Jag ändrar även vissa andra detaljer och händelseförlopp så att ingen ska känna sig utpekad) hade åtnjutit en topposition på ett ansett försäkringsbolag och jobbat dygnet runt i åtta år. Han bar alltid runt på en extra ”partyslips” i gymväskan, av den händelse att en vardagsförsäkringssituation med en vardagsförsäkringsslips plötsligt utvecklades till en partyförsäkringssituation med lite schmooze på någon av Stockholms snyggaste krogar och således krävde en mer avancerad typ av försäkringsslips. Clark älskade sin roliga partyförsäkringsslips.

Doftljus och Sängbord

Det var egentligen blotta existensen av partyslipsen och vad den symboliserade som gjorde att han dök upp på Tändstickspalatset där jag sitter och jobbar med mina inredningsprojekt en dag i veckan, och viftade åt mig med min egen Tretow Deco-pamflett.

Jag hade just ätit den fantastiska frukost som Klubben på Tädnstickspalatset erbjuder sina medlemmar (de som hyr en kontorsplats), och hällde upp varsin kopp kaffe åt oss som vi tog med till den vackra lilla vardagsrumsliknande plats som enligt ryktet var Ivar Kreugers eget kontor då det begav sig.

Där gav jag som vanligt Per Öbergbordet en snabb klapp och en ömsint komplimang, innan vi slog oss ned i den grå sammetssoffan, varpå Clark tog till orda.

Han hade tydligen kommit hem väldigt sent föregående kväll, hade hans hustru iskallt informerat honom om. Själv kände han sig ovanligt slapp eftersom han mätte begreppet ’”sent” med McDonald’s stängningstider, och han visste att McDonald’s på Kungsgatan hade öppet minst en timma till.

Hustrun – Betty Grable får hon heta –  hade nått bristningsgränsen beträffande Clarks arbetstimmar och anklagade honom nu för att aldrig vara hemma, aldrig avsluta en mening eftersom mobilen var mer intressant, och framför allt för att vara sämst i hela världen på att spika upp, skruva fast eller bända loss saker i deras sedan åtta veckor nya hem. Det var kaos, och Clark bar ansvaret (hustruns ansvar var stegar, rollers och skiftnyckeln).

Följande morgon, efter att ha blivit noggrant uppdaterad ända in på småtimmarna (McDonald’s på Kungsgatan hade stängt) om sina brister som människa i allmänhet och som händig make i synnerhet, kände sig Clark ganska sliten men också ganska ångerfull. Han ville hjälpa sin hustru – som var en väldigt trevlig person i vanliga fall – men han ville också hjälpa sig själv att i möjligaste mån inte spontanantändas av stress och/eller bli sparkad från jobbet. Han trodde inte att försäkringsbranschen hade förberett honom för ett liv som gatutrubadur och kände starkt för att behålla sina möjligheter att använda den roliga partyslipsen.

Clark hade hittat mig en sällsynt ledig lördag några månader tidigare, då han motvilligt hade låtit sig övertalas att följa med Betty till Oscar & Clothilde (det utlovades ostörd fotbollsmatch på TV sedan). Betty hade genast försvunnit iväg mellan franska matbord och formidabla speglar, den duktiga butikspersonalen som var där  hade erbjudit Clark en sittplats i den antika Gustavianska soffan, medan de hade berättat att den var alldeles nyinkommen och omtapetserad. Han hade varit tvungen att medge att den faktiskt var riktigt vacker. Om än ingen fotbollssoffa. Eller? Han föreställde sig en match i soffan. Han föreställde sig en Glad Betty bredvid. Ja, soffan skulle kunna funka som fotbollssoffa med den där glada Betty bredvid.

Han hade försetts med en espresso och en pamflett om mitt arbete, som han förstrött hade bläddrat i medan han lyssnat på butikspersonalens entusiastiska utläggning om butikens inredningstjänster. Helt ärligt hade tankarna börjat skingras en aning i riktning mot ett försäkringsdilemma just när poletten föll ned. Det hände precis när han hörde ordet ”konsultationstimmar”. Clark tänkte igen på den glada Betty, och kopplade samman ”glad Betty” med ”konsultationstimmar”. Nu såg Betty ännu gladare ut. Han smög förstulet in pamfletten i rockärmen och nickade uppskattande när personalen demonstrerade en riktigt ståtlig skrivbordslampa med ett vilande lejon som fot.

Så kom det sig alltså att han nu satt här i soffan mittemot mig och radade upp sina tillkortakommanden som hemmafixare och tog en klunk av sitt kaffe. Sedan såg han på mig, och frågade:

”Så, kan jag anlita dig som present till min fru?” Att vara någons present är ju jättetrevligt, så jag gick gärna med på att boka in tio konsulttimmar åt Betty.

Blommor

När vi träffades för första gången i deras femma i ett gammalt hus från 1880 precis ovanför Nalen på Regeringsgatan utkristalliserades uppdraget:

Betty hade problem med allt, men framför allt med att få till färgskalan i lägenheten. Eftersom hon kände sig så överväldigad av alla färger som står till buds orkade hon heller inte ta tag i något annat gällande lägenheten. Och Clark var ju alltid på jobbet. Och hennes mamma la sig i alla beslut.

När färgskalan väl var spikad visste jag att Bettys inredningsångest skulle lätta, men Betty verkade uppgiven. Hon älskade så många färger, och hennes inspirationsmapp på Pinterest innehöll tusentals rum som hon älskade precis lika mycket. Var ska man börja?

Randig blus runt bord

Jag hade ett litet tips till Betty, och du som har läst rubriken vet nog redan vilket det är:

Börja i din egen garderob.

Förutom skeletten som först väller ut kan du mycket väl hitta din färgpalett där. Ibland är det faktiskt så enkelt som att inse vilka färger man oftast väljer att klä sig i, och sedan välja liknande till ditt hem. Jag själv insåg detta när jag hade fått en bokning hos NK:s Personal Shopping i födelsedagspresent av min underbare man och dotter, och bad stylisten – världens bästa Nina – hjälpa mig att se ut som min inredning. När hon gjorde exakt det fick jag en episk aha-upplevelse. Inredning har alltid kommit av sig själv, men mode har jag inte tid med. Inte om jag ska hinna se alla möbler!

Vi ska ta en titt på färgskalan i ett hem där kunden varken bryr sig om att jag rotar i hennes garderob eller stökar till något kopiöst när jag tar foton – mitt eget hem! Du har ju varit där många gånger nu, men den här gången ska vi se hur det blir när inredningen lånar inspiration från garderoben. Eller tvärtom, som det är i mitt fall.

Dusty Pink Ottoman
Dovt rosa är lättjobbat och bryter av så vackert mot grått…

 

Cremevit bergere och leopardkudde två
…men kan med enkla medel förses med lite hårdare kanter genom att tillsätta ett coolt mönster.

Ett sådant mönster kan användas som accent även till sobert cremevitt, som då tonas ned en aning och får en elegant bakgrund.

Tyllkjol på puff

Tyllkjolen matchar den grå sammetspuffen extra bra! Kjolen passar förresten nästan överallt, jag inreder ofta med den. I matsammanhang motsvaras en tyllkjol av en sprits fylld med mandelmassa som ens man tar med sig hem en vacker dag, helt utan förvarning eller anledning.

Walk-in closet

 

Öppen klädförvaring

 

 

Svarta garderober
Svart ger tyngd, definition och ger de milda färgerna ett djup.

Pälskrage Ikea Hack

Din tur att testa!

Plocka fram dina favoritplagg. Du kommer säkert att upptäcka att du precis som jag har en tendens att välja en viss typ av färger och att några av dem kanske passar extra bra ihop. Placera dem i den ordning som ger bäst flyt mellan färgerna. Tänk dig att vissa plagg symboliserar ett rum och andra får symbolisera inredningsdetaljerna, till exempel kuddar eller mattor. Går runt mellan rummen och placera ut plaggen i den ordning de ligger nu, så att de som ligger bredvid varandra placeras i rum som har insyn till varandra. På så sätt kan du känna om de färgerna skulle få rummen att harmoniera.

Färgpalett rosa

 

Dressingroom klädställning

Klädförvaring

 

Översätt nu färgerna till en färgkarta. Det kanske inte blir exakt samma nyans, men det kommer att hjälpa dig en bra bit på vägen.

 

Farrow and ball

Här har jag ”översatt” mina favoritplagg till Farrow & Balls färgkarta. Det är Pavillion Gray, Pink Ground, Dix Blue, Teresa’s Green, Inchyra Blue, Down Pipe och Pointing.

Eftersom jag älskar milda och lugna färger kan man ibland behöva något som ramar in dem, för att de inte ska bli för gulliga. Förutom svart som jag nämnde ovan, så är grafiska accenter svaret!

Zebrafäll
I garderoben är det den här skjortan, och i min inredning är det till exempel en zebrafäll.
Den perfekta grå kulören
Crèmevitt och grått känns klassiskt och sobert, och tillsammans med grått blir det underbart.
Djungeltapet grön klänning
Det känns extra bra att ha klänningen på sig i det här rummet!

Farrow and Balls ”Dix Blue” ramar in den här tapeten som innehåller många aquanyanser av mina favoriter grönt och blått.

 

Rosa kuddar med spegel
Har ser ni Pavillion Gray på väggarna i kombination med grårosa som ni i Farrow & Balls färgkarta har i ”Peignoir” eller den mindre dämpade ”Pink Ground”.

 

Solspegel med sidenklänning
Teresa’s Green kommer verkligen till sin rätt i kombination med guld och den här aquablå klänningen.

 

Klänningen är oerhört obehaglig att bära, men på väggen är den min bästa vän! Visst är parallellen mellan inredning och mode intressant?

Berätta gärna om era egna erfarenheter i kommentarsfältet, och ha en riktigt trevlig helg!

Kram, Sofia/ Tretow Deco

4 kommentarer