Vackert inrett beige sovrum
Tretow Deco

Fyra inredningsdestinationer och smygstylning i Hollywood

Nyligen var jag, mina andra personligheter och min familj i Los Angeles på jobb och ”semester”. Min man säger vid väl valda tillfällen mycket kloka saker. Innan den här resan gav han mig rådet att ringa alla butiker som jag hade planer på att besöka och fotografera i förväg, för att de skulle veta redan innan att jag ämnade trampa runt på en hel del tår genom att i all välmening flytta runt på lite saker. Några saker, bara. Eftersom jag inte kan låta bli.

Men, som så många andra gånger som folk säger till mig att göra vettiga saker, vägrade jag. Om vi nu snabbspolar fram till den sekund då jag står på Ralph Laurens inredningsavdelning på Rodeo Drive med handen i väskan, så ska ni få veta exakt vad man inte ska göra om man vill styla i lugn och ro i någon butik på Rodeo Drive: Man ska inte låta bli att ringa och sedan smyga runt bland exklusiva vaser, mattor, soffbord, ljusstakar och kuddar med handen i väskan och se ut som om man gärna vill vara ifred. För det som händer då, är det exakt motsatta.

 

Butiksfasad samt vacker rosa klänning

 

Inredning som passar i olika miljöer

Anledningen till handen i väskan var att jag hade tänkt göra en fotoserie med några av mina favoritprodukter från Oscar & Clothilde utplacerade i vackra miljöer för att visa hur bra de passar…ja, överallt. Jag hade med mig ett par fat från John Derian, en ask med dominobrickor, smidigt nog kallad ”Dominobox”, anteckningsboken ”Physiologie du Gout” och en silverskål, som jag nu famlade efter i väskan för att placera intill ett stilleben med en fantastisk vinkylare och en fotoram. En ung, nervös man med lång mustasch som hade strykt runt i närheten och kastat misstänksamma blickar åt mitt håll drog sig nu hastigt betydligt närmare – lite för nära faktiskt – och frågade om han kunde hjälpa till med något, vilket fritt tolkat betyder:

 

”M’am, you have your hand in your bag, and that makes me nervous and pretty convinced that you have one of our couches in there.  Please step away from the silverware and go steal from Hermés next door instead. That guy took my lunchbox yesterday, so he has it coming.”

 

Oombedd styling av olika rum

Tänk, ibland är det först när man ser sitt eget beteende avspeglas i ögonen på Ralph Laurens butikspersonal som man inser hur irriterande man är när man stylar om deras stilleben. Konstigt nog verkar folk i allmänhet, och butiks- hotell- och restaurangpersonal i synnerhet, inte alls uppskatta när man oombedd flyttar på blommor och fyller skålar med macarons för att ta en behaglig bild. Nåja, vägen till självinsikt är lång, och jag har precis börjat vandra min. Och jag har väldigt många butiker, restauranger och hotell kvar att styla oombedd. Efter Ralph Lauren var jag lite ur balans, så jag behövde något stärkande: Afternoon Tea. Med Bourbon i, om det var möjligt. Mina kriterier för ett bra Afternoon Tea är både rimliga och okomplicerade:

Det ska finnas (1) estetiskt tilltalande bakelser, trekantsmackor, porslin och omgivningar, annars går jag hem. Och just det; te också. Det vackraste hittar du på Culver Hotel, där man kan fröjdas över att till och med menyn är estetiskt tilltalande nog för att rama in (tips!).

 

Rosa inredning med vasar och mässingdetaljer

Vacker exteriör med lampor

Sovrum med säng och fåtölj i beige färgskala

Beige inredning av ett sovrum med gröna väggar

 

Hotell med inspirerande inredning

När man är jetlaggad bortom alla fattningsförmåga och knappt minns vad man heter (jag trodde att jag hette Steve i två dagar. Jag visste någonstans att det inte var riktigt rätt, men kunde inte sätta fingret på problemet) är Restoration Hardware ändå väl värt ett, eller 300, besök. Även här stryker personalen runt i faggorna och ser lite förnärmad och panikslagna ut när man förstulet placerar en liten, liten blombukett i en liten, liten vas från Oscar & Clothilde på en badrumskommod. Jag var åtminstone diskret den här gången, men ljuset i butiken blänkte uppifrån vilket alltid komplicerar inredning, fotograferingar och ens vilja att fortsätta leva.

 

Beige säng och sängbord i trä

 

Inred så rummen harmonierar med varandra

Jag bestämde mig istället för att att dokumentera hur väl de illustrerar betydelsen av att inreda rum som ligger i fil så att de harmonierar med varandra. Rummet på fotona ligger mellan två badrum, som man ser direkt in i. Dörröppningarna fungerar som en ram, och om rummen är inredda i samklang med varandra blir helheten lugn och utrymmet känns rymligt och genomtänkt. Skulle det däremot vara en osammanhängande färgskala och inredningsstil, skulle det kännas mycket plottrigare och inte tillnärmelsevis lika exklusivt. Ett bra inredningsknep är alltså att låta alla rum hänga samman genom färgskala och stil!  Ett annat bra knep är att skapa ett blickfång i den ram som dörrkarmen utgör. Då drar man genast in blicken i rummet och skapar intresse.

 

Vackert sovrum i beige färgskala

 

Väggbelysning och kristallkronor

På den vänstra bilden står jag och vinkar i en spegel åt en säljsugen expedit, och låtsas ta en alldeles normal gammal selfie när jag egentligen vill åt väggbelysningen på motsatt vägg. Ser ni den? Yum, yum, yum. På den högra bilden ser ni mig igen, för hur mycket jag än försökte lyckades jag inte komma åt att fotografera hur spegelfälten som är placerade mittemot varandra gör att det ser ut som om det är en oändlig korridor med tusen vackra kristallkronor,  utan att stå precis framför dem. Speglar mittemot varandra  – ett annat intressant inredningsknep!

 

Speglar, väggbelysning och kristallkronor

 

Inredning är viktigt, men det är pannkakor också

Som ni vet är den verkliga anledningen att åka till USA – förutom Ralph Lauren och Restoration Hardware – pannkakor. Det håller alla med om, även de som inte håller med om det. De är bara förvirrade.  Riktigt fantastiska pannkakor med mascarpone och tillhörande lyxhotell finns att avnjuta på Shutters på stranden i Santa Monica. Det tråkiga med att bo här är att det är så trevligt att man inte får så mycket annat gjort.

 

Vackert hus, pool och strand
Här kan man stå lutad mot staketet och se dekorativ ut, utan att få något annat gjort. Man kan även ligga och bli blöt (i poolen) eller fortsätta att vara torr (i en solstol) utan att få något annat gjort.

 

Gula kuddar, vit bänk och vacker dukning
Här kan man sitta bland en massa gula ballonger, utan att få något annat gjort. Man kan även äta en ljuvlig middag, även här utan att få något annat gjort.

 

Det var allt för den här veckan. Vi ses väl nästa fredag?

Och kom ihåg: Om ni vill småprata lite om inredning, pannkakor  eller något annat trevligt, så kan  ni alltid mejla mig på sofia@tretowdeco.com.

Kram! /Sofia

4 kommentarer