Oscar clothilde porslin
Tretow Deco

En dukning för midsommarens festligheter

Kulinariska äventyr är inte mitt gebit, kanske för att jag på vägen till mataffären oftast blir distraherad av en bollfrans eller något annat som låter roligt. Okej, låt oss vara ärliga med en gång: Jag har egentligen aldrig tänkt handla mat, men det där om bollfransen är sant.

 

Just nu får du 20% på utvalt glas och porslin på Oscar & Clothilde! Kampanjen gäller t.o.m måndag 18/6 2018.

 

Hur du lurar i dina midsommargäster att du har lagat Boeuf Bourguignon

Även om matlagningsvägran är en betingad reflex hos mig, så lider jag även av en typ av självbedrägeri som är mycket användbar när gästerna knackar på dörren med midsommarhumöret och rosén under armen, och det enda jag har lyckats slänga ihop i matväg är en bruschetta minus tomaterna och basilikan. Och olivoljan. Och det där brödet hittades förresten bakom diskmaskinen och är av tvivelaktigt ursprung.

 

Vitt porslin Oscar Clothilde

 

”Min speciella talang är att jag kan bete mig precis som om jag just har lagat en fransk sjurättersmåltid”

 

Eftersom jag redan i förväg har ägnat mig åt den subtila konsten att förvirra mina gäster med en aptitretande dukning, så räcker det som tur är att leende slänga upp dörren iklädd ett förkläde med några strategiskt charmiga Boeuf Bourguignon-fläckar och en morot bakom örat för att övertyga dem om att jag har slavat framför Agaspisen i timmar. I själva verkat har jag bara ordnat stilleben av staplade tallrikar på trädgårdsbordet och hällt upp vinet (som jag av ren omtanke redan har kvalitetssäkrat). Jag skulle nog säga att det är först när man står där med sin dukning och ser lätt överhettad ut (som om man har en krävande sufflé i ugnen) som spjutspetsbegåvningen verkligen sätts på prov: Nu har man nämligen fem sekunder på sig innan gästerna upptäcker att uppläggningsfaten är tomma.

 

Tallrik Porto Oscar Clothilde

 

Åtgärd: Uppmana gästerna att ta för sig av vinet och rör dig diskret i riktning mot köket med ursäkten att värdskapets plikter kallar. Väl dold bakom en gardin med en kikare kan man nu nöjt se på medan gästerna lovprisar bordet och deras tankar på mat blir alltmer avlägsna i takt med att vinet försvinner. Vid en väl vald tidpunkt kan man sedan glida ut med ett bländande leende och en bunke ogräddad kaksmet till dessert och motta välförtjänta applåder.

 

Dukning midsommar

 

Men hur åstadkommer man ett välklätt bord?

I kulinariska kretsar ryktas det om något som brukar kallas för “recept”. Jag har efter vissa efterforskningar förstått att det är en typ av bruksanvisning inom matlagning och tänkte här använda mig av något liknande för att räta ut frågetecknen kring dukningen.

 

Recept på lätthalstrad och mör midsommardukning:

1. Det första du behöver är en (1) st harmonisk färgskala. Här har jag valt grönt och rosa tillsammans med vita blomsterdekorationer i kombination med gröna ränder.

2. Ett (1) ymnigt överflöd av textilier, gärna i lagom skrynkligt linne, både i duk och servetter. Duken på bilderna är i nyansen ”Committed” och ingår i Himlas kollektion ”Sunshine”, liksom de gröna servetterna i nyansen ”Antique”. Servetterna  med de gröna ränderna hittas även de i butiken

3. Romantiskt sirliga bestick (anpassa med fördel efter antalet gäster)

4. 1-22 uppsättningar tung, gedigen, handgjord keramik i ljust, grågrönt och gräddvitt

5. En nypa vinglas med fasettslipad dekor

6. Ett stänk av säsongens blommor i tilltalande vas

7. Och slutligen, som sagt: 1 bunke kaksmet

 

Porslin till dukning

 

Just nu har Oscar & Clothilde 20% på utvalt glas och porslin. Kampanjen gäller t.o.m måndag 18/6 2018. In och fynda!

 

Bon Apétit!/Sofia