Djungelmönster
Tretow Deco

Djungelfeber har drabbat hela inredningsvärlden

Berättelsen om en hårt drabbad kvinna

Häromdagen kom en av mina inredningskunder hem från en jobbresa till London. Vi sågs som hastigast över en kopp kaffe på en anrik restaurang i Stockholm för att gå igenom den nya planlösningen av hennes närbelägna bostad, men samma sekund som hon svepte in i lokalen iförd svarta solglasögon och en bredbrättad hatt som dolde nästan hela ansiktet, förstod jag att något inte stod rätt till.

Hon sjönk utmattad ned på Thonetstolen mittemot min, stödde bedrövat armbågarna på det runda marmorbordet och vilade sitt likbleka ansikte i händerna. Naglarna var lackade mörkt röda och i ena örat dinglade en diskret guldpalm. Jag betraktade hennes annars så välvårdade frisyr som nu liknade en hårig ananas, medan hon bekymrat studerade menyn. Med en smula panik i rösten mumlade hon knappt hörbart : ”Ingen papaya…? Men kokosnöt, då? Inte det heller..? Tigerräkor?”. Hon höjde frågande blicken mot vår servitör som just sällat sig till vårt bord, harklade sig ljudligt och kraxade:

”Har ni något…tropiskt?”.

(OBS! Rabattkod i slutet av inlägget!)

Kudde zebra
Blockfärger ramar in och håller djungelinslagen i schack i en miljö som annars skulle kunna bli rörig.

 

”Nej, stopp – en äggkopp i form av ett zebrahuvud!”

 

En misstanke började gro inom mig, och så nonchalant jag kunde sa jag därför: ”Vad anser du förresten om palmolja?”

”PALM!” utropade min kund och såg längtansfullt nervös ut. ”Hur tänker du då – som en fondvägg? Kanske på kuddar? Eller en riktigt stor, trevlig palm, som växer mitt genom matbordet? Med en elefantljusstake? Nej, stopp – en äggkopp i form av ett zebrahuvud!” Hon hejdade sig generat, baddade sig diskret i pannan med servetten och tackade darrande ja till servitörens förslag att få kaffet serverat i en kopp med djungelapor på. Det var vid det laget uppenbart för mig att hon vid sitt besök i betongdjungeln London hade ådragit sig en allvarlig form av djungelfeber.

Hon hade börjat sin Londonvistelse med frukost på ett trendigt café och ovetande låtit baristan så det första fröet genom att testa deras nya kaffesort ”Jungle monkey brew”. Baristan hade räckt henne kaffet tillsammans med en liten chokladbit gjord av kakao från Amazonas regnskogar och uppmanat henne att ta hand om sig eftersom det är ”rena djungeln där ute”.

 

Kudde djungel
Mattans grafiska mönster håller djungeln under sträng uppsikt och förhindrar att den går från spännande utropstecken till att ta över inredningen.

 

Sedan, efter en tråkig men innehållsrik dag bestående av olika affärsmöten hade hon på vägen hem till hotellet passerat inredningsbutiken House of Hackney på 131 Shoreditch High Street. House of Hackney tar det här med djungel på underbart blodigt allvar, vilket avspeglas tydligt i butiken och dess sortiment: Palmer, leopardmönster, tropiska fåglar… Hon hade inte ens övervägt att gå in, eftersom hon var försenad och dessutom inte hade mycket till övers för djungeln, men på något märkligt vis kunde hon bara förvånat se på då hennes hand tryckte ned handtaget på dörren och hennes kropp som styrd av högre makter trädde in i butiken.

Väl där inne fångades hennes intresse genast av blomstrande tapeter och tyger, yviga mönster och prunkande växter. Hon vandrade som i trans mellan zebramönster, tropiska lampfötter och djurformade ljusstakar, och när hon en och en halv timma senare lämnade butiken var det med en uppsättning zebrarandiga kaffekoppar och nyfunnen djungelkärlek i påsen.

 

Ni slängde förstås en enda blick på det här zebrahuvudet och konstaterade att det är en äggkopp. Och ni har helt rätt! Men om ens unge plötsligt har blivit vegan och man vill vara solidarisk, kan det även vara en olivkopp.

 

Djungeldetaljer trivs i rampljuset

Djungelfeber är mycket smittsamt och verkar till min stora glädje ha drabbat hela inredningsvärlden. Men hur gör man egentligen för att anamma den här trenden, utan att bostaden blir till en safari på Serengeti? Hemligheten är: Balans.

All inredning behöver balans mellan material, färger, uttryck och proportioner. Djungeldetaljer trivs i rampljuset och väger tungt på vågskålen, vilket betyder att även en liten detalj ger mycket effekt för pengarna. De är som den där gästen på festen som skriker högst, skrattar mest, drar olämpliga vitsar och utan hänsyn eller omsvep meddelar precis vad de tycker.

De ger välbehövlig krydda åt en slätstruken inredning, men vad vore de utan de lågmält eleganta vännerna: Det belgiska linnet, benporslinet med en enda elegant silverrand, den gråa sammetssoffan, den välavvägda färgpaletten, den sengustavianska grålaserade byrån?  Det är kontraster som gör inredning spännande och ger den en extra dimension, precis som strössel på glass. Om det blir för mycket djungel, ser man helt enkelt inte skogen för alla träd.

 

Ljusstake elefant
De exotiska inslagen smälter in fint i en monokrom färgskala, där de tillför spänning och intresse.

 

Hur ska jag applicera det på mitt hem?

”Ok, jag fattar”, tänker du, ”Men hur ska jag applicera det på mitt hem?” Jo, det ska jag berätta:

1. Börja med att ta in en djungeldetalj, till exempel en kudde eller en ljusstake.
2. Andas in.
3. Slå en kullerbytta. Nej, jag skojade; du ska såklart andas ut.
4. Ta en kaffe.
5. Andas in och ut igen. Hur känns rummet? Om svaret är: ”Jättebra!” fortsätt till punkt 6. Om svaret är: ”Överlastat. Hjälp mig”, börja om med punkt 1.
6. Upprepa steg 1-5 max tre gånger per rum.

Obs! Detta råd upphör att gälla om ”detaljen” är en riktig elefant, giraff eller leopard, men är däremot applicerbart på mindre apor och ananaser.

 

Nästa gång vi ses ska vi prata om hur man dukar så att gästerna inte märker att du har glömt att laga mat!

 

Under tiden ska ni få en liten present av snälla Oscar & Clothilde: Med rabattkoden ”TRETOWDECO” får ni nu 20% rabatt i webbshoppen! Giltig t.o.m. 29/6 2018.

 

Ställ gärna frågor till mig i kommentarsfältet gällande djungeltemat eller andra inredningsbryderier, eller mejla mig på sofia@tretowdeco.com.

 

Kramar, Sofia/Tretow Deco

 

 

 

10 kommentarer