Vackert handfat i marmor med silverdetaljer
Tretow Deco

Den avgörande franskfaktorn för inredningen

Idag tänkte jag faktiskt helt oombedd dela med mig av en vardagssituation som uppkommer alldeles för ofta: Ibland vill det sig tyvärr så illa att jag måste lämna mina lampskärmar, sluta inreda och istället ägna mig åt något så futilt som att städa. Jag VET! Snacka om helt orealistiska förväntningar på en människa.

Vi tar en liten paus här så att ni kan infoga lämpliga kondoleanser: ________________

Tack, vad snällt.

Det enda som då hindrar mig från att stirra ned i förtvivlans djup är att låtsas att jag inte alls diskar/dammsuger/slösar bort mitt liv. Där har jag upptäckt ett inbördes samband mellan antalet städprodukter i tilltalande förpackningar och min kapacitet att inte sura ihjäl mig.

 

Handfat med vackert silverfat, rosor och diskmedel

 

Vikten av estetiskt tilltalande produkter

Formeln ser ut ungefär så här:

Hög estetisk faktor – färre bittra kommentarer – acceptabel bitchighetsnivå och ett harmoniskt familjeliv.
vs.
Låg estetisk faktor – ett sinne försänkt i mörker – stundande skilsmässa på båda makars initiativ; barnen kräver att bli emanciperade .

Det framgår ju tydligt att inredning och friktionsfria relationer går hand i hand! #klok #gratisrelationstips

 

Rosor och silverfat på marmorbord

 

Inred i fransk stil

Det finns ytterligare en avgörande faktor, och det är hur pass fransk en enskild produkt är.
Ni kanske vet att det finns ett skalsystem för att avgöra detta? Kanske inte, eftersom det är jag som har hittat på det. För att ge er ett exempel ligger Ajax på 1 och en pistagegrön macaron på 100. En produkt med hög estetisk franskfaktor måste alltså vara lika delar estetisk, fransk och funktionell (en macaron har mycket hög funktionsdensitet, det vill säga väldigt mycket estetik och kaka förpackat på en osedvanligt liten yta). På fackspråk kallas det EFF-värde. Tycker jag.

Ett av de sällsynta fabrikat som tar den här skalan på allvar är Astier de Villatte. De råkar händelsevis vara franska, så deras höga franskfaktor infinner sig automatiskt. Skönhetsfaktorn prioriteras också högt av upphovsmännen Ivan Percoli och Benoît Astier de Villatte, och att produkterna dessutom är underbart bra är naturligtvis bara en lyckad bonus.

 

Ah, franskt diskmedel! Du ljuva vän i mörka tider!

 

Blommor, staty och doftljus
Det vackra doftljuset kommer från Astier de Villatte och finns att köpa i Oscar & Clothildes fysiska butik

 

Rökelser höjer känslan i ett rum

När man har diskat klart föreställer jag mig att Astier de Villatte gärna uppmuntrar att man tar sig en liten myspaus och tänder deras rökelse.

Rökelse är något jag aldrig riktigt har förstått mig på, men eftersom den här asken med rökelse är så vacker verkar det som om måste jag ändra mig. Kanske existerar rökelsen så att man har något att lägga i asken? Inget dåligt kan ligga i en nästan Tiffanyblå ask, det vet ju alla!

Och nu, efter att ha levt med rökelsen några dagar, blir jag lite nervös. Jag älskar den nämligen!  Om jag måste omvärdera rökelse, vad finns det då mer som jag kan ha felbedömt (inget)?

 

Rökelser i vackert fat med rosor
Även den fantastiska rökelsen kommer från Astier de Villatte och finns att köpa i Oscar & Clothildes fysiska butik

 

Doftljus är en ljuvlig inredningsdetalj

Doftljus var jag också länge skeptisk till. Men det var flera år sedan, innan jag hade något. Och min tvekan måste ha haft något med artificiell tallbarrsdoft att göra; det är fruktansvärt vidrigt och starkt förknippat med hemska saker varav inte en enda är tallbarr.

Nu vet jag emellertid att det är väldigt lätt att utveckla ett kärleksfullt beroende som kan tyckas urskiljningslöst, men den gemensamma nämnaren är för det mesta ljuvlighet. Och ofta att man blir ruinerad. Men eftersom Astier de Villattes ljus är paraffinfria och underbara kan man säga att man får 100% parafinfrihet och underbarhet, samt ett väldigt respektabelt antal doftpartiklar för runt 8 kronor i timmen i hela 70 franska timmar. Och det anser jag vara rimliga siffror för att upprätthålla en väldoftande paraffinfri tillvaro. Gör inte du?

 

Doftljus och blommor på vackert sideboard

 

Ha en fantastisk helg,  och glöm inte bort att flytta runt några möbler! Bara för att det säkert är nyttigt.

Kram, Sofia/Tretow Deco