Kolonial - Indochine - Inredning
Tretow Deco

Stå emot livets törnar genom att bli grym på att arrangera inredningsdetaljer

Idag ska vi prata om inredningsdetaljer, men först ett smakprov på verkligheten:

En morgon på Roslagsbanan råkade jag få höra den hemskaste mening jag någonsin hört yttras av en ovanligt välfriserad kvinna med rutiga byxor och tumvantar. Jag kan varken upprepa den här eller för någon levande människa, men den åtföljdes av en ilsken spottloska på golvet och en lång harang av så grova profaniteter att jag är säker på att en liten bit av min själ dog, skrumpnade ihop och ramlade ut. Vem hon riktade ilskan mot var inte helt glasklart eftersom hon hade en telefon i handen, men inte pratade i den, utan i en ostmacka.

Det är naturligtvis uppenbart att hennes mentala sammanbrott hade något med inredning att göra. Det kan vi ju alla vara överens om. Min kvalificerade gissning är att någon hade sabbat hennes stilleben.

 

Berättelsen om Gretls liv, hennes öppna spis och några ord om idioten.

Det vore faktiskt inte alls svårt att tänka sig att kvinnan på tunnelbanan hette Gretl, som Gretl i ”Sound Of Music”, och att det som hade försiggått 40 minuter innan jag träffade henne var det här:

Vinden ven utanför Gretls fönster när hon efter en lång, sömlös natt kämpade sig upp ur sin varma säng med siktet inställt på en trevlig champagnerelaterad funktion som hon hade låtit specialinstallera i sin kyl (en Sodastream. Minus soda, plus champagne). På nakna fötter släpade hon sig ned för trappan, genom hallen, fräste åt den gulliga kudden med en hund på som låg i vägen, förbi det nya bordet med lejontassar som passade så bra bredvid fåtöljen och sedan vidare in i det varma köket.

Där hällde hon upp den vanliga morgonkoppen champagne och mumlade kärleksord till osten medan hon gjorde iordning en macka. Därifrån tog hon sig med ren viljestyrka in till vardagsrummet för att i lugn och ro väcka livsandarna med sin champagne, tog en tröstande klunk och slog sig ned i den rostrosa sammetsoffan. Därefter lade hon lite argt men mest förnöjsamt upp sina nyligen filade och pedikyrerade fötter på fotpallen i rokokostil (off-white, omönstrat linne; Gretl misstrodde mönster och alla som gillade dem) , och vände sina trötta ögon mot öppna spisen som var hennes stora kärlek och enda anledning att stiga upp om morgnarna.

 

Så här låg det nämligen till:

1.Jobbet inom (infoga valfri sektor)___________ var tämligen välbetalt, men fruktansvärt trist och låg långt under hennes kompetensnivå. Tyckte hon. Hon hade dessutom läst ”Omgiven av Idioter” noggrant, flera gånger, men förstod ändå inte vad den hade med henne att göra.

2.Hennes tvivelaktiga val av män hade lett till två skilsmässor, ett mystiskt försvinnande och en inneboende idiot som hon brukade kalla just ”idiot”, men som själv hellre hade valt att kallas ”Rolfe”(efter Rolfe i ”Sound of Music) om han hade blivit tillfrågad.

3.Vännerna hade en efter en visat sig vara förståndssvaga med en osympatisk förkärlek till att helt plötsligt frysa ut trevligt folk och sluta ringa tillbaka.

Saker och ting hade alltså kunnat vara mer på topp.

Det var först efter några minuter, när Gretl lyckades fokusera blicken ordentligt, som hon insåg att det var något fel med den öppna spisen. Vad var det? Den kinesiska hästen stod där den skulle, och ljusstakarna också, och…hennes samling av fullständigt ointressanta coffee table books låg ju i oordning (hon hade tyvärr inte någon av dessa fina och intressanta böcker)! Hennes misstankar riktades genast mot Rolfe och hans överdrivna intresse för att ha plats att ställa ifrån sig saker på husets avlastningsytor. Dessa orimliga krav…!  Och det hade nu resulterat i slarviga coffeetable books. Någon måste dö.

Hon drämde champagneglaset i bordet så att det skvätte och gick med bestämda steg över den tigerrandiga viskosmattan fram till spismanteln för att rätt till dem, då hon insåg den fruktansvärda vidden av det hela:

En kaffekopp hade ställts på en bok och efterlämnat en provocerande rund kaffering, men snabbt lyfts upp av en arm som genast insett sitt misstag. Tyvärr råkade armen nu slå till lampan som stod intill, och den ramlade i sin tur på en oförklarligt populär designervas, som föll ned i golvet och gick i tusen deppiga designerbitar.

En välanpassad individ hade kanske bara suckat uppgivet, börjat städa och tagit vara på tillfället att köpa den här vasen istället. Det skulle jag ha gjort, för jag är väldigt välanpassad. Men det är faktiskt ingen som har påstått att Gretl var det. Det är precis därför som hon istället hade börjat skrika okontrollerat, kastat sig ut genom dörren med sin ostmacka och sedan tagit tunnelbanan mot okänd slutdestination. Och det utan att betala…!

Ett hög bukett snittblommor som blickfång på en spismantel är en klassiker som inte kan slå fel. Kombinera gärna med ett par ljusstakar och något som fyller mellanrummet. Här är det ett par skrin.

Undvik psykisk kollaps på Roslagsbanan – börja inreda!

Jag är inte helt sugen på att träffa på Gretl igen, eller höra mer av vad hon har att säga till sin ostmacka. Jag är inte heller sugen på att själv bli en Gretl bara för att någon råkar matcha ihop fula färger. Och jag vill verkligen inte riskera att någon av er förvandlas till en!

Därför tänker jag att det här är ett utmärkt tillfälle att jobba lite med olika typer av stilleben på en spismantel (eller sideboard). För om ni tycker att det är lätt, det här med stilleben, kommer ni inte att få psykbryt när någon Rolfe i er närhet sabbar dem. Alla har vi någon typ av Rolfe i våra liv. Bilderna ovan och nedan är därför exempel på ett antal olika arrangemang på samma yta, för att visa att man med variation kan få en helt ny känsla!

Byt ut snittblommorna mot en palm, och genast har känslan blivit kolonial istället.

 

Vad ska man tänka på när man skapar ett inredningsarrangemang?

Det absolut vanligaste misstaget är att satsa på många små saker istället för ett fåtal saker som är större i storleken. Tar man många små saker och ställer dem på spismanteln, som oftast inte är vidare djup, finns risken att det bara blir en rad med plotter, där inget utmärker sig. Det känns rörigt och oinspirerat. Väljer man däremot ut ett färre antal större detaljer som fungerar som blickfång, blir intrycket pampigt och elegant.

Vilken typ av inredningsdetaljer ska man satsa på till sitt blickfång?

  • Välj detaljer som antingen står i kontrast till stilen på din spismantel eller ditt bord, eller som följer med i samma melodi.
  • Använd föremål i varierande höjd, material och form, men som alla har en gemensam nämnare; som en tråd av samhörighet dem emellan.
  • Placera dem på olika djup, vissa långt fram och andra långt bak
  • För varje detalj du lägger till – ta ett steg bakåt och utvärdera
  • Håll dig till udda antal.
Spiselkransen är en perfekt plats för en fredagsbar, där man slänger upp den där charren som ju alltid ligger och skräpar där hemma. Skojade. Bara på måndagar. Champagneglas, chipsskål och silverplätterad burk till höger från Oscar & Clothilde.

 

Att man redan råkar ha ett stilleben betyder ju inte att det räcker. Det är bra att ha stilleben både i förgrunden och bakgrunden.

 

 

 

Byt arrangemang ofta. Det gör din inredning levande och är ett enkelt knep för att lyckas hålla den fräsch och intressant. Dessutom är det en skön övning i mindfullness – det hade ju varit bra om jag hade nämnt det innan Gretl började spotta på golvet.

Ha en bra helg allihop, och hojta gärna till på  Instagram om ni tar några bilder på era egna inredningsarrangemang!

Kram, Sofia/ Tretow Deco

 

 

 

 

 

 

 

 

2 kommentarer