Inreda ett dressing room
Tretow Deco

Att inreda för känslan av en metaforisk cigarr

Förr fick blotta tanken på ett dressing room mig att skämmas lite. Ett helt rum, bara för att ta på sig kläder…! Jag kunde knappt rättfärdiga själva konceptet ens för mina kunder. Första gången jag stod i begrepp att föreslå det för en kund tyckte jag att det var så genant att jag satt där längst ut på Howardsoffan och rodnade. Men som tur var, var hon en mycket klok kvinna, och det hon sa fick mig att omvärdera hela idén och förstå det underliggande syftet.

 

Omklädningsrummets syfte

Hon förklarade att det inte är ett rum att skämmas för. Eller ens ett rum vars primära syfte är att klä på sig i. Det är ett helt rum bara för att känna sig härlig i. Min kund var en dam i 60-årsåldern. Jag kallar henne ”dam”, eftersom hon verkligen var en dam i ordets rätta bemärkelse; alltid oklanderligt klädd i skräddarsydda dräkter, perfekt nylagt hår och aldrig – aldrig! – maskor på strumpbyxorna (jag misstänker fortfarande att hon ser precis likadan ut när hon sover eller tar sin morgonlöprunda. Detta har inte bekräftats, men hennes make darrade lite på mustaschen när jag en gång passade på att fråga medan hon gjorde te i köket. Jag tolkade detta som ett medgivande).

 

Beige fåtölj och gardiner

 

Uppfräschning av en gigantisk våning

Paret bodde sedan 15 år i en alldeles lagom gigantisk våning med alldeles lagom bombastisk stuckatur, och de hade nu tillsammans enats om att fräscha upp den. Jag såg genast på maken att ”tillsammans” var omgärdat av mycket tydliga citationstecken och att han i själva verket hade föga aning om vad jag var för en typ och hur han egentligen hade hamnat i mitt showroom. Faktum var att han misstänkte att hustrun hade lagt något, i bästa fall receptbelagt och i värsta fall olagligt, i hans kaffe samma morgon och låtit forsla ut honom med lyftkran till mitt kontor.

Hur som helst: Här satt han nu mittemot mig med sin förväntansfulla hustru bredvid sig och såg sig en smula sömndrucket omkring. Hans blick svepte förvirrat och skrämt över tygprover, chinoiseriepaneler, rosa- och grårandiga baljfåtöljer, stannade lättat vid en naturtrogen gräsand för att efter en stunds respit vandra vidare upp mot det rosarandiga taket och slutligen landa på mig.

 

Inredning av ett dressing room

Han öppnade munnen för att svara på min fråga, som var:

”Har ni några särskilda planer för det lilla utrymmet precis bredvid sovrummet?”, men hans hustru hann avsluta en hel mening innan han ens hade hunnit forma bokstaven ”o”. ”INTE något tråkigt kontor, det är då ett som är säkert”, utbrast hon. ”Över min döda kropp!” Hon kastade en sträng blick på sin make, som tydligt förmedlade att han inte skulle tolka det som ett intressant uppslag och börja fundera på att leja in mordbenägen personal. ”Inte spelrum eller cigarrum heller”, fortsatte hon, ”trots att det står det på originalritningarna från 1907. Det ska bli ett dressing room! Nu är det dags att damerna får röka sina ’cigarrer’!”, avslutade hon kärnfullt och slog näven i mitt skrivbord/soffbord, så att Farrow & Ball-kartan föll i golvet med en smäll. ”Cigarrer? Men käresta, inte röker väl du cig…”, protesterade mannen förvirrat, men blev snabbt återigen avbruten av sin hustru:

 

”Metaforiska cigarrer, raring – M.E.T.A.F.O.R.I.S.K.A!”

 

Walk in closet

 

Den metaforiska cigarren

Hon vände sig uppgivet mot mig och gav mig en trött blick som sade: ”Metaforiska cigarrer – hur svårt är det att fatta vad det betyder? Du fattar väl?”. Ja, självklart förstår jag vad metaforiska cigarrer betyder. OCH vilken livsavgörande betydelse de kan ha. Ska jag berätta?

 

”En metaforisk cigarr är den där speciella känslan man får i ett rum som sjunger till livsandarna”

 

Då man träder över tröskeln till ett sådant dressing room känner man sig plötsligt vacker, speciell, lätt om hjärtat och fylld med tillförsikt. Det är välinrett, harmoniskt, lugnt och balanserat, och när du går därifrån tar du med dig allt detta ut i världen. Och det redan innan du ens tagit din första morgonglögg!

 

”För att skapa sig en metaforisk cigarr i form av ett dressing room behöver man inte ens ett rum. Visst börjar det här bra?”

 

Det räcker med en pytteliten klädkammare, skrubb, eller till och med en strategiskt placerad skärmvägg eller dekadenta draperier som skärmar av en del av ett annat rum!

 

Fåtölj och heltäckningsmatta i dressing room

 

Ett charmigt rum men en utmaning att möblera

Rummet du ser på bilderna råkar dock ha varit ett litet sovrum med dörrar och snedtak placerade så att det inte fanns en enda hel vägg upp till tak någonstans – alltså ett riktigt charmigt rum, men en utmaning att möblera. Lösningen blev att bomma för en av dörrarna och bygga en garderobsvägg som löper längs hela väggen ända upp till nock. Att avsluta dem vid nock gör att takhöjden känns frikostig och utrymmet maximeras. På motsatt sida gör snedtaket att det blir en ypperlig plats för lägre platsbyggd förvaring istället för fristående byråer, och det svarta, tunga, blir jämnt fördelat på båda sidor och förhindrar att rummet ”tippar”.

 

Sätt din egen prägel

Det är roligt att sätta sin egen prägel på saker och ting, och att utforma egna skåpdörrar gör att du får något alldeles unikt (men ni får härma mig om ni har lust med det, det tar jag bara som en komplimang! Ni kan väl skicka bilder, i så fall?) På de här dörrarna har jag valt en utsmyckning av gips och en ram av spegellister av samma sort som på rummets väggar. Dessa har jag sedan målat in i samma kulör som dörrarna, och avslutat med pampiga draghandtag som harmonierar med husets byggår och interiören i övrigt.

 

Eleganta dörrhandtag

Inredning handlar om balans

Ni minns kanske när jag talade om balans i förra inlägget? Dessa handtag, som har stark utstrålning och drar blickarna till sig, hade jag förmodligen inte valt om inte färgskalan och inredningen i övrigt inte hade varit så pass dämpad som den är. Om många möbler eller föremål måste tävla om uppmärksamheten blir det en enda röra, och inget kommer riktigt till sin rätt. Och vet ni, om jag hade fått bestämma helt själv i det här rummet hade jag faktiskt valt en sisalmatta, som är fantastisk på att jämna ut balansen och jorda inredningen när vissa element, såsom dessa handtag, hotar att tynga ned vågskålen mot till exempel den överdrivet feminina, pråliga eller excentriska sidan.

 

”Men näst bäst är en mjuk, heltäckande matta av viskos med alldeles lagom mycket lyster”

 

Oavsett vilken matta du väljer, är det just mattans varande som genast gör att rummet blir alldeles…tyst! En remarkabel sak! Det, tillsammans med den obligatoriska dimmern, får ett rum kännas i det närmaste eteriskt. Att få sitta där inne i en stund varje dag och bara varva ned med sina strumpor borde vara obligatorisk självhälsovård och rekommenderas från högsta statliga instans.

 

Dekorera sittpuff

 

Detaljer som förhöjer känslan i rummet

I mitten valde jag att placera ett runt salongsbord som jag köpte på auktion för en summa som motsvarar fyra semlor av den bättre sorten. Den runda formen tar udden av rummets skarpa vinklar och rektanglar (garderober, skåp, spegelfält, fönster), och det är en underbar plats för exempelvis vackra snittblommor och skrin för smycken. Här passar det naturligtvis också vansinnigt bra att ha en sittpuff istället! Och det finns absolut inget som säger (jag har kollat) att man inte kan ha snittblommor på en sittpuff om man ordnar en snygg bricka till.

 

 

Taklampans vikt

Taklampan är en otroligt härlig variant av siden, och den avger ett vidunderligt mjukt och smickrande ljus. Tur är väl det, eftersom det tyvärr är lätt hänt att råka hamna i den ålder då man gärna vill ha med sig en sådan lampa i princip överallt: På möten, i tunnelbanan, till vännerna som envisas med att BARA ha takbelysningen (lysrör) tänd.  Lampan kostar tyvärr mer än fyra semlor, men det är å andra sidan mycket som gör det nu för tiden. Själv har jag precis blivit smått besatt av den här lampan – vad tycker du om den?

 

 

En vacker fåtölj är en viktig möbel

Sist, men inte minst behöver du en till möbel här inne: En bekväm fåtölj! Jo, du har ju satt snittblommor på puffen, så nu får du inte plats där! Ta nu in något riktigt vackert. Något som säger: ”Hej sötnos, du ser trött ut idag – inte på ett slitet sätt, utan på ett skört och vackert sätt! Kom hit till mig och vila lite”. Okej, det vore lite slemmigt läskigt om fåtöljen faktiskt sa det, så det vill vi ju inte. Men en fåtölj som förmedlar den känslan vill jag att du hittar!

 

Fåtölj och kudde i leopard

 

Skapa en svitkänsla i din inredning

Tycker du att stil- och färgval känns bekanta? Detta rum är ett av de rummen som jag nämnde i förra inlägget ”Hur ett vackert badrum gör dig till en vacker människa”, som är utformat för att ”hänga ihop” med de tre intilliggande rummen och på så sätt skapa en slags ”svitkänsla”. Så kan man göra, om man vill. Men det går också bra att låta bli.

 

”Försök bara att behålla någon slags gemensam nämnare genom rummen, så att man känner att de tillhör samma bostad”

 

Kimono lampa dressing room

 

Är ni sugna på mer inspiration till ett eget dressing room? Titta in på Tretow Decos Pinterestsida, där det finns en hel anslagstavla full med härliga bilder!

Kram,

Sofia/Tretow Deco

4 kommentarer

 • Maria

  Hej!
  Rammlade just in på din blogg. Så snygga bilder och samtidigt rolig att läsa. Du skriver väldigt bra. Hade du skrivit en bok om dessa damer och herrar i deras liv och shopping-rundor skulle jag läsa den…

 • Elin

  Hej Sofia! Tusen tack för en otroligt inspirerande blogg, älskar den! Blev smått besatt av taklampan i detta inlägg, var kommer den ifrån? Letade på oscar & clothildes hemsida men hittade den inte. Kommer eventuellt gråta en skvätt om den är slutsåld 😉

  • Sofia Tretow

   Hej, Elin!
   Åh, vad du är snäll! Tack så hemskt mycket, jag blir så glad att du gillar den! Jag är också besatt av lampan! Den kommer från en butik som heter Deco Djursholm – ring dem och fråga om lampan. Om de inte har eller kan beställa hem dem ska jag försöka leta reda på den åt dig.
   Kram, Sofia