Att inreda med statyer
Tretow Deco

Att anlita inredningshjälp

Idag ska jag berätta varför man ska anlita en inredare. Emellanåt kryddar jag texten med bilder på en underbar staty som jag smugglade hem från Oscar & Clothilde idag. Okej då, jag smugglade inte hem den, de vet att jag lånade den.

Då så, då börjar vi…

Min kund Mimi är en riktig fashionista. Hon driver en stor modeblogg där hon dagligen förser sina läsare med råd om hur man får till stilen, hur man bygger en basgarderob och hur man använder accessoarer. Hon kan sin egen stil in i minsta detalj och är aldrig osäker när hon står inför ett nytt klädinköp, utan bygger med avundsvärt självförtroende och totalfokuserad målmedvetenhet upp sin yttre persona med en till synes oändlig sträcka av klockrena val.

En annan kund, Lilian, är precis likadan, men hennes träffsäkerhet appliceras istället på kulturella upplevelser. Hon bygger medvetet upp och utvidgar sin kulturella sida genom strategiskt utvalda böcker som gradvis fyller luckorna i hennes kunskapsbank, ett musikbibliotek på Spotify som är indelat en spellista för alla typer av humör som hon vet att hon brukar skifta mellan och de vernissager, utställningar och evenemang som hon vet kommer att bli heta samtalsämnen runt det kulturella middagsbordet ett tag framöver.

Vacker Staty
Här är den. Statyn som jag blev kompis med i butiken.

Vad har dessa två kunder gemensamt?

– Båda är extremt fokuserade och målmedvetna inom sitt respektive område. De är extremt ”välinredda”, den ena på det kulturella planet och den andra på det yttre planet.

– De vet precis vad de vill, vilka de är inom sin sfär, och hur de uppfattas utåt.

– Ingen av dem hade förmågan att applicera sitt tänkande på sitt hem, eller den blekaste aning om hur de skulle inreda för att trivas.

 

Efter åratal av velande mellan olika stilar, impulsinköp och plötsliga utbrott av vild entusiasm inför skiftande inredningsdetaljer, efter arvegods, auktionsfynd och oemotståndliga flamingor på hmhome bar istället deras respektive hem spretig vittnesbörd om den oidentifierbara personlighet som levde där.

Det tråkiga var att ingen av dem stack nyckeln i låset efter jobbdagens slut och steg in i sitt hem med en lättad suck av välbefinnande. Det fanns ingen röd tråd, ingen eftertanke och ingen målbild.

Staty i hemmamiljö

 

Hur hjälpte jag dem?

En inredare kan inte bara hjälpa dig att spegla vem du är, vilka resor du gjort i ditt liv och vilka faser du har gått igenom med hjälp av få, utvalda saker, utan kan även ge dig ett hem som ger kraft, lugn och uttrycker den du vill och strävar efter att vara. Som en förlängning av ditt eget bästa jag.

Varför ska man anlita inredningshjälp, egentligen?

En inredare gör att ditt hem känns som din favoritbok, din favoritfilm, din favoritmusik. Ett hem inrett med eftertanke, där alla element hänger ihop, kommer alltid att kännas som fredag. En inredare ger dig även verktyg och en målbild att jobba med när uppdraget är slutfört – du har observerat vad som har valts ut, lyssnat på inredarens förklaring och kan nu själv fortsätta bygga i samma anda. Inredning är nämligen som ett levande väsen som man tjänar på att nära lite då och då. Med något nyinköp, en justering, en uppdatering. Ett hem är ju föränderligt och alltid på väg någonstans, precis som du. Men det är en lisa för själen att ha en tydlig riktning och bygga ett hem där man kan andas.

 

Att inreda med statyer

Hur kan man förbereda sig?

När man anlitar en inredare är det till stor hjälp att bena ut vilken typ av miljöer som man verkligen älskar, lägga det i en liten låda och bestämma sig en gång för alla! Vi bombarderas med så många inspirerande bilder på nätet att man knappt minns sitt eget namn, än mindre finslipar urskillningsförmågan. För vad är det man gillar – egentligen? En sak är att beundra en estetiskt vacker miljö. En annan är att faktiskt leva i den, gråta i den, skratta, sura och bråka. Fira jul, vara influensasjuk, skolka från jobbet, ta ett glas vin, bjuda hem alla man känner.

Därför ber jag alltid mina kunder om 3 viktiga saker innan vi börjar jobba tillsammans:

– Att göra en Pinterestsida åt mig. Den här sidan ska vara full av de allra sannaste bilderna; sådana de alltid återkommer till, aldrig riktigt släpper, och som de kan se sig själva kliva in i.

– Definiera känslan som de vill att deras hem ska utstråla. Det här vet alla innerst inne, men det kan krävas att man gräver runt lite innan man lyckas urskilja kanterna och sätta ord på den. I slutändan hjälper den här övningen min kund att förstå skillnaden mellan att uppskatta en stil på avstånd och att vilja göra den till en del av ens existens.

– Sätta en budget för vad det hela får kosta och vad som är värt mest tid och pengar.

 

Dekorativa statyer

Hur får man ut det mesta av inredarupplevelsen?

Antingen ger man inredaren fria händer, tar ett steg tillbaka och låter inredaren arbeta. När moodboarden – det inspirationscollage med möbler och detaljer, bilder och materialprov som förmedlar den stämning och stil man vill uppnå – är satt, så arbetar inredaren för att förverkliga planen medan du fokuserar på annat.

Eller också väljer man att vara delaktig med tid och engagemang och lägger ned sin själ i kommunikationen med inredaren, beredd på att ge feedback och fatta en del snabba beslut.

I båda fallen blir resultatet självklart bäst om man klarar att släppa kontrollen, vara öppen för idéer som du inte hade kommit på själv och dessutom står fast vid inriktningen ända fram till mållinjen. Att lita på att inredaren vet vad de gör är alltid det bästa sättet att få ett lyckat resultat, annars blir det en inredning full av kompromisser, och det du har betalt för att få hjälp med har du missat chansen att ta till dig. Som att anlita en personlig tränare och gå och äta hamburgare direkt efter passet!

 

Är du intresserad av inredningshjälp? Skicka mejl till order@oscarclothilde.com, eller fråga personalen på Oscar & Clothilde. Vi berättar gärna mer!

Ha en riktigt härlig helg!

 

 

2 kommentarer