Tretow Deco

Allt du behöver för ett magiskt gästrum eller air b’n’b

Det var en gång en ganska ung ungkarl. Jag menar: Han var förhållandevis ung, men precis som med allt annat beror det helt och hållet på vad man jämför med. Låt oss säga så här för att inte låta berättelsen stagnera för mycket: Han var mycket  yngre än de flesta berg, men ändå äldre än vissa mattor. 

Han var också en glad typ, oroande gänglig (så att han såg ut att kunna välta om det blåste för häftiga nordanvindar) och obegripligt intresserad av hydroponi. Att han älskade Gilmore Girls var ett försonande personlighetsdrag som kompenserade det sorgliga faktum att han hade låtit kråkslottet i Stocksund som han ärvt av sin mamma förfalla sedan 2005. Inte med flit – han visste helt enkelt inte hur han skulle ta hand om det och var alldeles för intresserad av plantor + vatten – jord för att ha plats i sitt liv för fakta om asbest och hur man bilar källargolv.

 

 

Gulddetaljer gästrum

 

Uppfräschning av ett gästrum

En vacker dag, efter att ha kastat iväg en golfboll så att den, till den treåriga systersonens stora förtjusning, for rätt igenom den murkna vardagsrumsväggen, bestämde han sig för att det kanske trots allt var dags att ge sitt barndomshem en liten uppfräschning. Han hade vägt för och emot tills han till slut – uppgivet – ringde upp mig. Vi hade bytt visitkort på en lanseringsfest för en ny deckarroman, där han hade fattat tycke för mina paljettskor och jag för hans Bernard Sennervalp. Vi hade genast börjat diskutera märgben (som hundvalpar gillar) och paljetter (som alla gillar) över buffén, och slutligen bestämt att vi skulle höras och prata vidare om mitt favoritämne och hans Everest – inredning.

Så kom det sig att jag nu stod högst upp i denna nationalromantiska skönhet och blickade ut över det rum som skulle bli det grandiosa gästrummet.

 

“Jag är inte så bra på inredning och sånt”, erkände min kund,“men jag vill gärna ha det fint. Du vet, om jag får…sällskap”,

 

tillade han med en min som avslöjade att han gärna ville det. Han resonerade som så, att det viktigaste i hela huset var ett fint gästrum, så att han kunde bjuda hem nära, kära och annat…sällskap med förvissningen om att de skulle trivas. Varför “sällskap” skulle inhysas i gästrummet vet jag inte, men det kan ha berott på att min kund allra mest kunde beskrivas med dessa två ord: Lättväckt och excentrisk.

 

Gästrum med heltäckningsmatta

 

Hur du inreder ett gästrum

Som det alltid är med inredning, så brukar minsta lilla förändring sätta igång en dominoeffekt. I det här fallet innebar det att börja med ett stambyte, nytt tak, ny el, nytt kök och badrum;  det är helt enkelt ingen idé att putsa på ytan om grunden inte finns (då måste man göra alla vackra detaljer ogjorda ett par år senare när man inser att man MÅSTE laga taket eftersom det regnar in på din nya matta – tänk dig DEN ångesten…nej sluta, det är för smärtsamt!).

Det var med stor entusiasm som jag efter en omfattande renovering kunde sätta tänderna i den saftiga inredningsstek som ett gästrum av hög kaliber utgör. 

Det är nämligen snäppet härligare än ett vanligt sovrum, eftersom betoningen här ligger lite mer på trivsel än funktion, och man kan tillåta sig fler extravaganser. Kundens önskemål om “hotellrumskänsla” ligger verkligen i tiden, därför tänkte jag att det är ett bra tema för bloggen denna vecka! Det passar både dig som vill piffa till ditt eget sovrum eller gästrum, eller för dig som kanske hyr ut ett boende genom Air b’n’ b  och vill göra något extra för dina gäster!

 

Vad behöver man för ett riktigt underbart gästrum eller air b ’n’ b?

Ja, ett rum är en ypperlig början. Har man inte det kan samma recept nedan även appliceras på ett vardagsrum som för tillfället får tjänstgöra som gästrum. Ni ser; jag är flexibel och inte så svår att ha att göra med.

 

Gästrum hotellinredning

 

Fantastiska lakan är viktigt i ditt gästrum

Det första man behöver förutom ett rum är förstås en säng eller sängliknande möbel. Annars är det nämligen extra svårt att bädda med riktigt fantastiska lakan. Och, som det kända talesättet lyder: ”Once you go 100% egyptisk bomull in your sängkläder you can’t go back”. Detta är så vist och sant att det nästan är lite sorgligt. Det är nämligen när man testat hur 100% egyptisk bomull känns och börjar jämföra med andra sängkläder som man upptäcker att allt kommer till korta. Alltså – väldigt snällt mot din gäst, men väldigt taskigt mot de andra sängkläderna som genast får komplex och måste gå i terapi. Och i så fall är det lika bra att byta ut alla sängkläder mot egyptisk bomull med en gång, eftersom terapin i slutändan kommer att bli mycket dyrare. Så kan man tänka, om man är lite ekonomisk!

 

Hur man bäddar som på ett hotell & vad man bör undvika

Perfekt för ditt gästrum:

 • 2 dunkuddar i måtten 50X90. Dessa utgör basen och placeras närmast sänggaveln.
 • 4 dunkuddar i måtten 50X60. Placeras omlott eller i två rader.
 • 1 duntäcke för dubbelsäng. Vik ned kanten vid huvudändan två varv, så att kanten blir fluffig. Men visste du att det som gör sängarna i inredningsbutiker så fantastiska är bland annat att de ofta är bäddade med två duntäcken?
 • Sängkappa av lite kraftigare canvaskvalitet med veckade hörn, som går hela vägen ned till golvet. Låt den matcha sänggavelns färg.
 • Tunt överkast. Vik detta och lägg det horisontalt vid sängens fotända.
 • En mjuk kashmir- eller ullpläd
 • En avlång ottoman, minst 2/3 av sängens bred, att ställa vid sängens fotända.

Inte perfekt för ditt gästrum:

 • Täcken och kuddar med knölig fiberfyllning
 • Personliga loppisfynd som du placerar i gästrummet
 • Extra många porträtt av dig själv
 • En knölig madrass eller gamla, udda sängkläder som blivit över

 

 

Inredningsdetaljer som sätter guldkant

Två likadana sängbord som flankerar sängen skapar symmetri och lugn, och är en perfekt plats för sådant som sätter guldkant på din gästs tillvaro:

I den vackra glasburken Macmillan kan du lägga öronproppar, huvudvärkstabletter och plåster, så slipper din gäst tigga om det. Om du inte verkligen vill att de ska göra det förstås – no judgement.

 

Gästrum inredning

 

En annan viktig sak som min frilansande,  internationella gästrumspanel bekräftade är en mycket viktig punkt, är handdukar. De ska vara många (åh, härligt!), fluffiga (jaa!) och det ska finnas någonstans att hänga dem när de är våta.

Och finns det galgar att hänga upp kläder på också så finns det inte mycket som kan göra din gäst grinig! Om de inte slår i tårna någonstans; då finns det inget som hjälper.

 

Satsa på belysning och textilier

Nu har vi ju känt varandra ett tag, så ni vet att det här är något som jag brukar tjata lite om.

Höj ditt gästrum till oanade höjder med hjälp av mörkläggande gardiner, heltäckningsmatta och dimbar belysning. Både bords- och taklampor. Jodå, det är värt det!

Vill man vara riktigt riktigt snäll kan man även inkludera detta:

 • En vinkylare med en flaska vitt
 • En liten skål med choklad
 • En korg innehållande hudvårdsprodukter. I den här kan man göra ett fint arrangemang med både handdukar och roliga produkter.

Tänk hur mycket du själv skulle uppskatta det!

Med detta önskar jag er ett strålande gott nytt år! Hoppas att detta år blir ert bästa inredningsår hittills!

Kram,

Sofia/Tretow Deco