dekorerat bord med vaser och porslin
Tretow Deco

Afternoon Tea-frukost: Dukning á la Hotel Raffles. Plus oumbärlig chinoiserie.

Jag har nyligen utvecklat en fullskalig besatthet av Hotel Raffles i Singapore. Nedan ser du bilden som satte igång det hela. Du förstår vad  jag menar, va?

Vacker uteplats

Den här besattheten känns lite svår att hantera, eftersom jag inte bor i Singapore. Så eftersom jag är drömmare till natur och yrke bestämde jag mig för att skapa ett chinoiserie-influerat Raffles i ett hörn av huset istället; det är ju så man handskas med fixa idéer, eller hur?

Förutom Raffles är Afternoon Tea och frukost är några av de få saker i livet som jag alltid känner för.

”Sofia, vill du klappa en spindel/äta lite paprika/vara med på brännboll?” Nej/nej/aldrig i livet.

”Vill du dricka Afternoon Tea eller äta frukost, då?”
Svar ja. Varför dröjde du så länge med att fråga?

I varje land jag besöker måste jag alltså söka upp den perfekta platsen att äta frukost och dricka Afternoon Tea. I Tokyo blev jag retad i veckor eftersom jag istället för att stå under de blomstrande körsbärsträden sökte upp det allra franskaste engelska tehuset jag kunde hitta och satt där och tryckte. Det var för övrigt hur bra som helst: Jag upptäckte att engelsk franskhet passar perfekt även i Japan. Och jag ”tryckte” inte; jag njöt av Japansk kultur på franskanglosaxiskt vis. Det är också att vidga vyerna.

 

Dukning på Raffles vis

Hur dukar man då själv upp för Afternoon Tea på Raffles vis för sina gäster när Raffles inte har det goda omdömet att befinna sig i närheten? Och när det är eftermiddag, och alla andra redan har ätit frukost? För det första vill jag bekanta dig med konceptet Afternoon Frukost, som är en perfekt hybrid mellan två underbara ting –  du kan säkert gissa vilka.

 

Vacker vit dukning med silverdetaljer

 

Bestäm färgskala för dukningen

Vad beträffar dukningen vill vi ju inte slänga fram tekopparna på bordet, hälla ut en tunna scones och vråla åt gästerna att sitta ned och hålla käften. Det finns ingen lag mot det, men eftersom man vill vara snäll mot sina vänner och gråt aldrig är en bra början på en testund, så brukar jag istället börja planera genom att sätta färgskalan och sen se hur det utvecklar sig därifrån. Jag gissar att ni, precis som jag, är esteter och tycker om att fundera ut vackra miljöer i huvudet, så det borde väl passa bra?

 

Dukning med vitt och blått porslin

 

Accenttoner och porslin

När man har valt färgskala – jag har precis valt vitt, silver och svart som grund och blått och rosa som accenter – är det dags att välja porslin. Till mina blockfärger och traditionella inslag vill jag gärna ha lite röjiga mönster för att hotta till det hela lite, och fastnade för koppar med djurprint från Oscar&Clothilde i kombination med assietter i blåvitt chinoiserie mönster från Welcome Home Company. Till det blir klassiska silverbestick väldigt vackert, visst?

En vit, grov linneduk på ett runt bord, och sedan till det som alltid är min Go-to-guy när det gäller att förhöja inredningen och livet i allmänhet: Växtlighet. Och en vacker kruka eller vas att stoppa den i. Med växter får bordet liv, ett självklart blickfång och ett vackert djup, så det är viktigt att inte strunta i det. Maten kommer på andra plats – så viktigt är det! Jag valde klassiska rosor som tar upp den rosa nyansen på vikväggen bakom, för att knyta in även den i dukningen. Likadant kan ni tänka om ni har en tapet med flera färger i: Välj en kulör och förstärk den genom färgen på blommorna (eller kuddarna, eller gardinerna, eller mattan, eller…ja, ni förstår principen).

 

Dukning med silverdetaljer

           

 Fixa stilen med Oscar & Clothilde

 

För att summera mina inredningstips:

  • Sammanhållen färgskala på detaljer och textilier
  • Blockfärger mot mönster, för att ge mönstren en lugn fond
  • Växtlighet som tar upp någon av accentfärgerna

Hoppas att jag har lyckats förmedla storheten med Afternoon Frukost (…hmmm, Afternoon Breaktea…. Afternoon Teafast!).

Ni tittar väl in nästa vecka också?

Ha en fantastisk helg, och glöm inte att tänka på gardiner eller något annat kul!

Kramar,

Sofia/Tretow Deco

www.sofiatretowdeco.com

2 kommentarer

  • Camilla

    Afternoon Tea i Tokyo Berätta gärna om dina rekommendationer! Vi funderar på att åka dit i november. Såå kul att ha hittat din ig och blogg. Ditt berättarspråk är uppfriskande härligt! ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️