• Tretow Deco

  Inred uteplatsen med krukor, statyer och den hemliga ingrediensen

  Kära inredningstokiga vänner!

  Det har gått en hel månad sedan förra blogginlägget. Vet ni varför? För att det är bra att ligga lite lågt på somrarna, så att man inte får inredningsöverhettning. Det kan man få under sommarmånaderna om man dricker kaffe samtidigt som man scrollar på Pinterest. Folk dör som flugor av det.

   

  Generös kruka på svart pelarbord

   

   

  Den andra anledningen till att det varit både blogg- och Instagramtorka för min del är alltid blir väldigt, väldigt mycket jobb precis innan semestern, och jag vill inte lägga upp något halvdant. Varken i livet eller på Instagram. Då är det väl ingen idé, tänker jag? Så jag hoppas att ni har överseende med månadsbloggande och Instagramsnålande ett tag till.

   

  Sommarens inredningsprojekt

  Förutom en mängd enormt roliga entimmeskonsultationer på distans – tänk vad man hinner göra med ett rum på en timma! – arbetar jag just nu med tre stora projekt i Stockholms innerstad, som alla har sin egen speciella karaktär:

  Den första är en sexrummare från jugendperioden där interiören ska låna inspiration från Balmains butik i Paris, den andra är en femma från 20-talet där kunderna gärna vill ha en miljö inspirerad av Hotell Pigalle i Göteborg, Hotel Providence i Paris och House of Hackney, och den tredje är en femma från 1901. Till vårt första möte hade den kunden med sig ett nummer av Sköna Hem,  i vilket ett reportage om lägenheten som barnen till grundarna till de Gournay bor i var med. Känner ni till de Gournay? De tillverkar handmålade sidentapeter som är så vackra att ögonen exploderar. Bara så där: Poff! Men det är verkligen värt det.

  Ni börjar kanske redan nu ana att en av de saker som den här kunden inte sa, var: ”Jag vill gärna ha det minimalistiskt och avskalat”?

  Utekontoret

  Mitt i alla detta kommer då äntligen sommarvärmen! Då måste man alltså flytta ut kontoret till balkongen, vilket sätter igång en årlig kedjereaktion som slutar med att jag tillbringar åtta timmar på Pinterest för att hitta inspirerande uteplatser. Ni kan se resultatet i en helt egen anslagstavla på Tretow Decos Pinterestsida som heter ”Outdoor Spaces”, om ni också behöver lite inspiration.

  Under dessa årliga Pinterestbalkongvandringar inser jag alltid med förnyad kraft ungefär samma sak: Växter gör något odefinierat underbart med all inredning, och avsaknaden på växtlighet i ett rum är nästan alltid en starkt bidragande orsak till att en inredning känns livlös och platt.  Vilket alltså gör det där med att hitta rätt krukor till en fråga om liv eller död! Fel krukor får mig att inte vilja stiga upp om morgnarna; det är en av de där situationerna då inte ens glass hjälper.

  Naturligtvis vill jag då göra det enda rätta och förskona er från denna horribla levnadslott genom att ge er några inrednings- och kruktips. Det känns fint att kunna ge tillbaka till mänskligheten.

  Palmen – en växt som passar alla stilar

  Palmer är något jag alltid älskar att se i inredningar! Men de behöver en lugn plats att få spreta på, annars kan myriaden av blad ge ett oroligt intryck. Här tonas brokigheten ned tack vare symmetrin. Om du har ett rum där det händer mycket inredningsmässigt är en planta med större blad att föredra, och symmetrin – två strategiskt placerade plantor  – hjälper till att göra rummet lugnare.

  Mönstrad kudde från Oscar & Clothilde

  Stora rum kräver stora krukor

  Satsa hellre på en kruka av det större slaget, än fler små. Det ger ett lugnare och mer sammanhållet intryck.  Ett bra riktmärke som jag alltid använder mig av, är att stoppa ned huvudet i krukan. Går det bekymmersfritt och utan smör kan man anta att krukan börjar närma sig en respektabel storlek. Om du inte har ett ovanligt litet huvud, förstås – då har man tyvärr värre problem än för små krukor.

   

   

  När man så småningom har lyckats hitta både krukor och tillhörande växter – detta brukar ske lagom till november för min del – är det dags att ta ut dem och se om man kan få någon rimlig  fason på uteplatsen.

  Jag har några goldenboys som jag alltid tar till:

        1. Klätterväxter & buxbom

  Buxbom är odiskutabelt stiligt och går att formklippa, och sånt gör mig helt galen. Jag älskar det! Klätterväxter ramar in uteplatsen och skapar en skyddande vägg mellan dig och omvärlden. På så sätt kan inte grannarna se dig om du tar ett glas vin trots att det inte ALLS är wine o’ clock. Clever!

        2. Tvåsamhet

            Tänk precis som med inredningsdetaljer inomhus: Välj växter som passar ihop med  varandra och arbeta gärna med par.

  3. Bekväma utemöbler

  Det här är ett stort problem. Din uteplats ska inte vara en campingplats, men trots det är många utemöbler pinniga, skrangliga och obekväma på medeltidstortyrvis. Jag hatar dem. Satsa istället på något riktigt härligt att sitta i. Det finns ingen anledning att vältra sig i misär bara för att du är utomhus!

  4. Enfärgad, slätvävd, väderbeständig matta 

  Detta är min hemliga ingrediens för en riktigt härlig uteplats! Den suddar ut gränsen mellan ute och inne, och skapar verkligen ett uterum i dess rätta bemärkelse. Det blir som ett litet vardagsrum, som av en händelse råkar sakna tak. Vårt allra största och svenskaste möbelvaruhus har en väldigt fin variant som påminner lite om sisal på långt håll, men är gjord av polypropen.

  En riktigt generös linneduk gör din uteplats extra ombonad. Låt den gärna hänga ända ned till golvet!

   

   

  Här ser vi ett exempel på hur tvåsamheten (jag syftar på formklippt buxbom i krukor från Oscar & Clothilde i bakgrunden) skapar symmetri och lugn.

   

   

  72 timmar senare – när sommaren är över och det är julafton igen – blir man ju extra glad om krukorna man har köpt till uteplatsen även passar inomhus. Därför är det bra att tänka på att den röda tråden även omfattar uteplatsen, som ju är en naturlig fortsättning på ditt hem.

  För mig funkar alltid blåvitt porslin!

   

  Gröna pigga skålar från Bordallo Pinheiro

   

  Något som ger lite extra liv på uteplatsen är vackra statyer. Den du ser på bilden har jag vanligtvis inne – det funkar finfint det med – men såhär på sommaren behöver hon jobba lite på brännan.

   

   

   

  Ska du ut och shoppa krukor? Det gör du rätt i! Här kommer mina favoriter från Oscar & Clothilde just nu:

  Vackra krukor från Bergs Potter

   

  Kruka med leopardmönster
  Kruka med leopardmönster

   

  Kruka med tassar
  Kruka med tassar

   

  Lycka till med din uteplats!

  /Sofia, Tretow Deco

   

 • Det dukade bordet,  Inredningsdetaljer,  Tretow Deco

  Presenter till vårens tillställningar

  ”Presenter” är ett sådant härligt ord. Även om det i slutändan visar sig att ”presenten” var en snyting eller en lektion i hur man lägger asfalt, så är det ändå inte lika hemskt om det från början lindades in i ordet ”present”. Värt att tänka på, om man gärna vill ge någon en snyting, men samtidigt känner sig lite kluven.

  Det finns olika typer av presenter, och som människa skaffar man sig snabbt bitter erfarenhet av de flesta sorter: Sådana som ges i högsta välmening men som blir helt fel, praktiska presenter som får mottagaren att börja gråta, presenter som givaren själv så gärna vill ha att hon inte kan tänka sig att mottagaren kan ha motsatt önskan och presenter som egentligen är en pik (hälsoböcker, ”Hitta din stil”, och ”Träna upp ditt IQ” ).
  Idag ska vi såklart prata om presenter som alla vill ha, antingen medvetet eller gömt under flera lager av låtsasintressen, såsom sport och att samla på årsredovisningar från tjeckiska icke-börsnoterade bolag: Inredningspresenter! Kom igen, det är lika bra att erkänna att alla blir glada av ljusstakar! Vi vet det ju redan, om vi bara vågar släpper prestigen och vara oss själva.
   Nu skojade jag. Men jag menar ändå lite allvar.
  Cocktailglas
  silverskålar
  På tal om allvar:
  När jag mitt under min juicefasta var på Oscar&Clothilde för att plocka ihop mina tre-i-topp förslag på presenter lärde jag mig två viktiga saker om mig själv, som jag ska utforska grundligt senare i kväll på La Piazza (ett ställe där hela världens kärlek ryms i en enda portion risotto), när min helvetesjuicefasta är över :
  1. Jag är oerhört hungrig…
  2. …och tydligen väldigt sugen på en drink. Åtminstone på själva glasen, som jag är smått galen i.

  Cocktailglas med pärlor

  Bricka med glas

  Dekadenta pärlor i glaset

  Jag gick runt med den här drinkbrickan med silverskålar fulla med snacks och vackra kristallglas  – tips 1 – som är ett fantastiskt presentkoncept tycker jag, och testade olika ställen att torrdricka en drajja på. Det finns många ställen, men jag fastnade framför allt för idén om en dry martini medan man gör sig fin för att gå till någon rolig plats där det finns mat. Och kanske andra människor också. Det är oviktigt i sammanhanget att dry martini är ganska äckligt. Glasen är fina och tanken på drinkar är rolig! Här ligger det lite dekadenta pärlor i glaset istället; så kan man nämligen också göra.

  Silverbricka

   

  Jag skulle också kunna berätta väldigt målande om hur det känns att fotografera/hålla i snacks när man juicefastar, eller exakt hur svårt det är att låtsas sträcka fram chips i en skål kål – tips 2 – som till och med heter något matrelaterat,  när det enda man tänker på är att mosa in alltihop i ansiktet. Men det tänker jag inte göra.

  Skål kål

  silverskål

  Silverbricka på puff

  Handla alltså inte presenter när ni är hungriga, för då blir det tydligen antingen en present som kan innehålla någon form av föda eller ser ut som någon form av föda.
  Bricka med cocktailglas

  Vad behöver man till en drinkbricka i den här stilen?

  1. Drinkglas. Här finns några favoriter!
  2. Drinkpinnar att spetsa oliverna på.
  3.Små skålar för snacks
  4. En bricka
  5. Liten vas för rosor

  Mitt sista tips

  Ska jag berätta om en helt annan sak som är en oerhört bra present (lägg märke till avsaknaden av citationstecken, vilket indikerar ett vi nu slår an en ännu allvarligare ton)? Jo, en timmeslång inredningskonsultation hos mig  – tips 3. Priset är bra, inredaren är för det mesta trevlig, hel och ren och dessutom generös med kaffet.
  Man får gärna höra av sig till info@oscarclothilde.com och boka in en tid, om det är så att man känner att det är rätt beslut. No pressure.
  Trevlig helg!
 • Inredning,  Inredningsdetaljer,  Inredningstips,  Tretow Deco

  Undvik de 10 vanligaste misstagen när du väljer belysning

  Det brukar förekomma något som statliga bloggverket  kallar “humoristisk ton” här på bloggen för att förmedla att inredning inte är på så himla blodigt blodigt allvar som man först kan tro. Men nu är det minsann slut på sötebrödsdagarna och de jovialiska anekdoterna. Vi ska nämligen ta itu med en högst allvarlig fråga: Belysning.

  Utan den är är nämligen alla annan inredning överflödig, eftersom man inte ser den. Så: Sträck på ryggen och spotta ut tuggummit, för här kommer de tio vanligaste missarna!

  1. För liten taklampa.

  Många olika ljuskällor i rummet är naturligtvis viktigt för att sprida ut ljuset jämnt över ytan, men är lamporna för små för rummet kan det kännas plottrigt och rörigt. Precis som med möbler handlar det om proportioner. Åtgärd: Ta rummets storlek i beaktande när du väljer lampor.

  2. Lampan “lånar” varken stil, färg och form från något annat i rummet, och saknar därför förankring i inredningen.

  Åtgärd: Låt valet av lampa dikteras antingen av något befintligt element – ett material, en kulör – eller låt den utgöra en kompletterande kontrast.

  En fin blandning av material och form som hålls ihop av en enhetlig färgställning.

   

  3. För hårt ljus utan dimmer. En oförlåtlig dealbreaker.

  Åtgärd: Installera en dimmer och välj en ljuskälla med varmt ljus.

   

   

  4. Taklampan hänger för högt. 

  Åtgärd: Hissa inte upp taklampan så högt att den tappar kontakten med resten av möblemanget.

   

  Tänk på proportionerna på lampskärmen i förhållande till lampfot.

  5. Lampskärmen på bordslampan är för liten. 

  Åtgärd: Som regel bör lampskärmen på en bordslampa utgöra ungefär en tredjedel av lampans totala höjd.

  6. En liten bordslampa i ett högt fönster.

  Åtgärd: Tänk proportioner även här. Om fönstret var en målarduk, hur stor lampa skulle du måla dit? Ibland hjälper det att tänka så, för att väcka det kreativa.

   

  Enhetliga lampskärmar hjälper till att få harmoni ifall du vill blanda och mixa olika sorters lampfötter.

   

  7. För brokig blandning av bordslampor.

  Det är roligt med många olika sorters lampor! Men om intrycket känns rörigt kan man ena och lugna det genom att använda samma färg på lampskärmarna.

  8. Fel lampskärm.

  Det finns många olika former på lampskärmar, och att byta skärm kan plötsligt göra en fruktansvärd lampfot till en riktigt acceptabel liten rackare! Jag har också råkat pröva på motsatsen några gånger, och det är minsann inte lika roligt.

  Vägglampor är bra i utrymmen där du inte har naturligt ljus.

  9. För få ljuskällor.

  För att ett rum ska kännas välbalanserat och ha en behaglig och jämn matta av ljus behövs minst sju olika ljuskällor: Vägglampor, bordslampor, taklampor och golvlampor. Strunta inte i det här, för det är det som gör att ditt rum går från mediokert till enastående!

  10. Du har försökt smygstrunta lite i taklampan och tänkt:

  ”Det är nog inte så viktigt, jag tar den här gamla säcken och hänger över glödlampan istället”. Klassiskt misstag. Om taklampan är vald med lite kärlek och eftertanke är det som om rummet har fått lösögonfransar, Spanx och vunnit en miljon dollar samtidigt. Så stor skillnad gör en riktigt bra taklampa.

   

  Nu vill det sig så väl att Oscar & Clothilde har en kampanj på belysning den här veckan, så det finns ingen som helst anledning att gräva ned sig i bittra självförebråelser för att belysningen kanske inte sitter riktigt som den ska. Än.

  Skönt, va?

  Ha en ljuvlig vecka!

  /Sofia, Tretow Deco

 • Tretow Deco

  Hemliga skåp och platsbyggd förvaring för äktenskapligt bagage

  Min man är en otroligt omtänksam, stark och trofast människa. Men förra veckan hände något fruktansvärt i mans-mått mätt: Det platsbyggdes förvaring i form av ett hemligt, osynligt skåp.

  Om han hade fått sin vilja igenom och försökt ta ut skilsmässa hade det låtit såhär hos den bistra skilsmässoadvokaten:

  Skilsmässoadvokaten: ”Jaha, så du har alltså bestämt dig för att avsluta äktenskapet och flytta in i kyffet mellan väggen och tvättmaskinen i källaren? Vi skulle gärna låta protokollet återge anledningen?”

  Vad bråkar jag och min man om? Skåp.

  Min man (tvekar och sneglar nervös och samtidigt lite surt på mig): ”Vi har varit tillsammans i över 20 år. Det började ju som ett oskyldigt intresse, det där med inredning. Men nu bygger hon hemliga skåp och sätter upp paneler överallt!  Inte bara hos oss – hos en massa andra människor också, som betalar henne massor för att göra det! Helt plötsligt har hon bytt ut matbordet och i förrgår hade hon flyttat på soffan så att jag satte mig i tomma intet! Det här våren har varit supersvår, rent inredningsmässigt. Först hamnade mitt stilleben av gymkläder som jag samlat i hallen ända sedan januari 1996 helt oförhappandes i klädkammaren. Sedan skulle jag hämta ett par begagnade öronproppar ur min hög med muttrar, öronproppar, reklamnyckelringar och batterier som jag naturligtvis förvarar i en permanent installation på köksbordet – men då hade hon flyttat på högen och SORTERAT den! Och vår köksentré anlitade hon en hantverkare för att måla, så nu är den varken sunkig eller full av sopor längre! Jag känner aldrig igen mig; ibland går jag vilse mitt i natten!”

  Kan inte allt bara få vara som det är?!

  ”Ojojoj”, börjar Skilsmässoadvokaten, men han får tyvärr inte fortsätta eftersom jag naturligtvis måste få försvara mitt skåp:

  Jag: ”Min man vägrar kännas vid vare sig existensen eller nyttan av mitt superhemliga, platsbyggda skåp. Han har dessutom kastat obefogade glåpord och arga blickar i skåpets – och inte minst sin hustrus! – riktning och har varken lovordat den invändiga zebratapeten (från Thibaut) eller det faktum att TV:n sitter som en smäck. Till sist förnekar han att han någonsin gått med på att bygga det, trots att han vid ett flertal tillfällen ordagrant har sagt: ”Okej,  bygg skåpet, då!” Herr Skilsmässoadvokat, jag dristar mig att påstå att han inte bara hatar mitt skåp; han hatar alla skåp! Era också! Han är helt enkelt en skamlig skåphatare.”

  ”Jaså, det låter verkligen inte bra”, säger skilsmässoadvokaten, som heter Arne, och ser strängt på min man. ”Vad har ni att säga till ert försvar, min herre?”

  Men min man har inget alls att säga till sitt försvar, eftersom det aldrig har existerat färre förmildrande omständigheter än i detta fall. Dessutom är han för långsam; jag tänker då inte försitta ett tillfälle att lägga ut texten om mitt hemliga skåp:

  ”Bäste herr skilsmässoadvokat – vilken stilig fluga ni har idag förresten, flugor är verkligen smickrande, särskilt på en kort och stubbig hals som din – har ni någonsin drömt mardrömmar om att sladden till TV:n, datorn, X-boxen, kanalboxen stryper er och att ni sedan blir begravd under en hög av fjärrkontroller och VR-hjälmar?”

  Skilsmässoadvokaten gör stora ögon ovh skakar stumt på huvudet.

  ”Inte? Men det har jag. Fast det är ingen dröm. Det är verklighet. Och inte bara min verklighet – o, nej. Det är din mammas verklighet. Din systers. Din frus! Överallt i våra hem tvingas vi dag ut och dag in möta synen av oestetisk teknik, med slingrande elkablar och blinkande ljusdiodrar. De finns överallt! Och min enda oskyldiga önskan var att få samla några av dem i ett hemligt skåp som ser ut som en helt vanlig, vacker vägg för att få lite lugn och ro i sinnet och kunna vila ögonen på något härligt! Är det verkligen för mycket begärt?”

  Skilsmässoadvokaten ser på mig med uppspärrade ögon som tåras  av medlidande. Och jag vet att jag äger honom.

  Han sväljer hårt och säger med darrande stämma: ”Jag hade ingen aning om att ni hade det så svårt, frun!” Han vänder sig mot min man.”Skilsmässa INTE beviljad, min bäste herre!”

  Haha! Bättre lycka nästa gång, make!

  Hur som helst. Nu ska jag berätta för ER om skåpet på bilden ovan. ”Var är det? VAR ÄR DET?”, undrar ni förvirrat. Säger jag inte! Gissa!

  Nu börjar ni ana något, smartingar! Okej, ni ska få se fler bilder. Med dörrarna öppna!

  Platsbyggd TV-förvaring
  Platsbyggd TV-förvaring, med utrymme för allt som är irriterande – eller för fina inredningsdetaljer!

  Platsbyggd TV-bänk

  Skåpet kom till som en reaktion på min oförblommerade kärlek till hemliga dörrar och platsbyggda bokhyllor, och är designat för att smälta sömlöst in i rummet. Det ger ett underbart lugn till rummet att inte behöva se sladdar och TV när de inte används, och det är otroligt skönt att slippa en skrymmande TV-bänk. Jag har velat slippa dem i tre årtionden. De kan nästan inte vara snygga – det verkar som om det är nära på olagligt!

  Jag är övertygad om att skåpet kommer visa sig vara bra för vårt äktenskap – på något vis som ännu är höljt i mörker. Kanske kommer min man på andra tankar om han får bo i det ett tag?

  Lycka till med era egna äktenskapliga ”skåp”, om ni också brukar bråka om ”inredning”, så ses vi nästa vecka. Kram!

 • Inredningsshopping!
  Tretow Deco

  Jakten på de perfekta matstolarna

  Någon gång kanske ni har varit på väg till jobbet en helt vanlig morgon och plötsligt hört någon säga något som inte alls har med sammanhanget att göra, rätt ut i luften? Med en lätt underton av hysteri på rösten?  Till exempel: ”Har ni sett vad Oscar & Clothilde har fått in nu då?!”.

  Om ni har hört det, så var det förmodligen mig ni hörde. Innan jag började med inredning, och innan jag började samarbeta med Oscar & Clothilde, hade jag nämligen bara en kompis som jag kunde säga sådant åt utan att hon gick sin väg. Så ibland gick jag runt som en spaghettikastrull med lock på, en sån där som pyser över så att det börjar fräsa på spisplattan. Men det var inte spaghettivatten som sipprade ut, utan slumpmässiga  inredningsrelaterade påståenden och frågor. ”Ha inte för korta gardiner, hörni!” eller ”Har ni sett den där nya, gröna kudden på Hm Home? Jag älskar den!” True story. Nu när jag har ett tydligt forum för all den energin kan jag rikta den mot er läsare,  mina kunder och alla andra som också älskar Oscar och Clothilde. Alltså:

  HAR NI SETT VAD OSCAR & CLOTHILDE HAR FÅTT IN NU DÅ?!

  Antikt skåp

   

  Nu blev ni väl jättenyfikna? Det blev till och med jag, så spännande är det!

  Butiken har fått in ett alldeles nytt tillskott nämligen deras egen möbelserie Chloé. Vackra fåtöljer och fotpallar av mjukaste sammet! I deras sortiment finns ett stort urval av baljfåtöljer, vackra skrivbord, matbord och en hel del annat och även de här stolarna! Yum, yum, yum.

  Matstol i sammet

   

  Att vara besatt av en ottoman

  I jobbet  är jag ständigt på jakt efter riktigt fina matstolar, men jag tycker ofta att utbudet på marknaden är lite skralt. Därför blev jag extra glad när dessa kom in! Sammetsstolar är ju onekligen väldigt au courant och finns i många utföranden, men det jag verkligen gillar med just de här är att benen är lite bitigare än de brukar vara, vilket gör att de ger ett lugnare intryck. Många smala ben kan i vissa sammanhang göra att matplatsen känns lite orolig, och det är ju motsatsen till hur man vill att ett rum ska kännas, tycker jag. Det som är extra bra med dem är att man kan få dem i nästan vilken färg som helst, och tyget är ett riktigt vackert sammetstyg från Designer’s Guild, som  kallas ”Varese”. Färgen på bilden heter ”Smoke”.

  När man är och hälsar på i butiken vet jag av egen erfarenhet att det är väldigt svårt att behålla fokus. Jag må ha siktet inställt på matstolar när jag kommer in, men sedan kommer jag likväl ändå hem med gröna skålar ur serien Kål istället! Man kan ju tro att jag borde bli avtrubbad eller åtminstone lite immun. Om det ändå vore så väl.

  Redan tre steg in i butiken blev jag distraherad av ett vackert skåp:

  Franskt skåp

  franskt serveringsskåp

   

  Sedan upptäckte jag blomsterarrangemanget framför skåpet, och då var det kört igen:

   

  vårbukett

   

  Sedan råkade jag få syn på det här nya soffbordet, som är en klädd ottoman. Och sådana råkar jag vara besatt av. Nyligen använde jag mig av en sådan i inredningen av ett vardagsrum hos en kund, men den var klädd i zebramönstrat tyg! Det, ni!

  Soffbord ottoman

  Men nu har jag visst kommit från ämnet lite, vilket är – om det känns oklart – matstolar. Och i det sammanhanget måste jag även nämna baljfåtöljer – ja, jag har ju sagt att de funkar till alla ändamål! Jag har en – ibland två – som jag släpar med mig nästan överallt. Det är ett mycket positivt beteende för livskvaliteten!

  vardagsrum med baljfåtölj

   

  Trevlig helg på er, allihop!

  Kram, Sofia

 • Hästtavla urna sidobord
  Tretow Deco

  Ljusstakar – en förbisedd form av psykofarmaka?

  Som ni vet är inredning mångdimensionellt och så mycket mer än bara vackra, onödiga ting. Jag har flera gånger i den här bloggen hävdat att fåtöljer kan rädda liv och avvärja katastrofer, runda entrébord få havererande äktenskap på rätt köl och det perfekta sidobordet bota svampinfektioner. Men ljusstakar är den mest potenta inredningspsykofarmakan av dem alla.

  Även om vetenskapen kanske inte har hunnit ifatt mig på alla dessa punkter, så är det en ren tidsfråga innan man kan ta examen i inredningsterapi. Man utsätter då patienten för olika typer av inredning, medan man mäter EEG . På så sätt kommer man fram till vilken typ av möbler som har störst effekt, och patienten får sedan en subventionerad och personligt anpassad behandling på en inredningskurort i Schweiz under 6-9 veckor, där man växelvis läser inredningsmagasin, klistrar collage och sniffar på möbeltyger från bland annat Manuel Canovas. Det har visat sig oerhört effektivt och prognosen är förbluffande positiv.

  Det goda resultatet kan sedermera upprätthållas genom endast 1-2 besök i veckan  till Oscar & Clothilde, samt uppfluffning av 4-6 kuddar.

   

  Bathroom styling

   

  En ljusstakes osannolika effekt

  Jag läste nyligen en artikel om en östtysk kvinna vid namn Gottwolf  som hade ett brokigt förflutet innan hon kom i kontakt med inredningsterapin. Hon hade vuxit upp i en mycket idrottsintresserad familj, där fadern redan innan Gottwolfs femårsdag  tydligt hade klargjort att hon skulle bli basketproffs vare sig hon ville eller inte. Hon ville inte. Men faderns auktoritära natur i kombination med Gottwolfs rara lynne föste in henne i basketens likgiltiga barm, och dagen efter sin gymnasieexamen skickades hon iväg på ett 2,5 år långt träningsläger i södra USA:s träskmarker. ”Den som kan spela basket halvvägs dränkt i lera, hon kan spela basket!”, resonerade hennes far, som både var omogen och ganska korkad.

   

  marble bathroom floor

   

  När Gottwolf återvände med basketbollen under armen – hålögd, mager som en sticka och fullkomligt okontaktbar – fick hennes mamma nog och gav fadern ett rejält kok stryk med sportbilagan. Hon tog med sin älskade dotter till inredningsinsitutet, där de utsatte henne för olika typer av bordslampor utan resultat.

  När modern sedermera i ett sista desperat försök att nå sin dotter föreslog att de skulle hålla en ljusstake – som var mycket lik den här ljusstaken, som jag händelsevis just har använt mig av i ett inredningsreportage som du snart kan se i Sköna Hem  – under hennes näsa inträffade det mirakel som det sedan stod om i julinumret av New York Times 1969:  Gottwolfs blick klarnade gradvis, medan hon sniffade lätt på ljusstaken. Plötsligt ryckte hon den ur händerna på de förvånade psykologerna och började kärleksfullt slicka och klappa på den!

  Hennes snabba tillfrisknande blev så vida omtalat, att sportsargade människor världen över vallfärdade till inredningsbutikerna för att slicka på ljusstakarna. Jodå, det är visst sant.

  Levande ljus är alltid en viktig faktor i inredning

  Bara för att det börjar bli ljust ute nu igen, ska du inte låta dig luras att tro att ljusstakar, ljuslyktor och ljuslampetter inte är lika viktigt för välbefinnandet eller inredningen under vår- och sommarmånaderna.

  Att ha för vana att tända ljus vid middagen, även en vardag, gör middagen mer speciell även om maten kanske inte alltid är det. Levande ljus är lite som kolasås – det funkar till allt och gör till och med måndagar lite trevligare.

  Ljusstakar – mina gamla och nya favoriter

  Här kommer alla mina favoriter från Oscar & Clothilde på samma bild! Från vänster ser du ljuvliga Spotted,  därefter kommer Tsar.

   

  Mässing marmor badrum

   

  De två övriga ljusstakarna är gamla godingar från Oscar & Clothilde och smärtsamma bevis på att man måste passa på när man ser något fint, annars försvinner det ur sortimentet.  Sådana tragiska saker får mig alltid att tänka på att det borde finnas ett forum för ”Vintage Oscar & Clothilde” där man kan sälja sådant som man har älskat klart och byta det mot något nytt. Som Blocket, fast bara Oscar & Clothilde.  ”Bloscar & Blothilde”, kan det heta. Det vore väl jättebra?

   

  tassbadkar marmorgolv ljusstakar

   

  Två likadana ljusstakar i all ära. Det sätter piff på det saggigaste av middagsbord. Men olika ljusstakar i grupp är ändå något alldeles speciellt!

   

  Ljusstake mässing urna väggfärg grå

   

  interior details inspiration

   

   

  candel holder brass scandinavian style

   

  Hästtavla urna konstgjorda växter

  Ett nytt doft- och kroppsvårdsmärke

  Till sist vill jag påminna dig om Bamford, som jag upptäckte på det underbara hotellet ”Ett Hem” i Stockholm för några månader sedan. Sedan dess har det varit ett av mina favoritmärken, speciellt den som doftar lavendel och pepparmint. Otippad kombination? Det tyckte jag också. Men då var jag så ung och dum! Nu vet jag bättre.

  Jag har även hört ryktas om att det har kommit in ytterligare ett doft-  & kroppsvårdsmärke i butiken: Baobab. Jag har inte testat dem själv än, men tydligen är doftljusen något alldeles extra!

   

   

  Bamford med tassbadkar

   

  Här har jag nu ännu en gång hamnat på badrumsgolvet med med en typ av arrangemang, denna gång ett Bamfordarrangemang. Jag tror att det är överflödigt att berätta att jag är en ivrig anhängare av produkter som både är bra och paketeras vackert. Annars är det ju rent omöjligt att bygga de viktiga stillebenen.

   

  Hudvård marmorgolv

   

  Badrumsstyling

   

  Ha en riktigt härlig helg, med extra mycket inredningsinspiration!

  Kram, Sofia