Styla nattduksbord
Inredningstips,  Okategoriserad

2019 – året då du sätter din sovrumsinredning (med dessa enkla knep)!

Du är nog lite sur efter förra veckans inlägg. Helt förståeligt! Nu har ju du helt osjälviskt fixat en otroligt fin sovrumsinredning åt dina gäster, men själv vältrar du dig fortfarande i misär i ditt eget sovrum, som nu känns som ett litet, slemmigt knarkarkvartskyffe. Är det så här du ska börja det nya året? Är det det?

Av den händelse att du svarar ”nej”, så är detta inlägg till dig. Nu är det dags att inreda ditt sovrum. Kul! Med förra inlägget i färskt minne vet du nu hur du får till ett riktigt välkomnande gästrum, och eftersom du kan ta med dig alla de tipsen in i ditt eget sovrum har du redan en bra grund att stå på:

En riktigt skön säng, en vacker sänggavel, kvalitativa sängkläder och några detaljer för atmosfärens skull: ett doftljus, snittblommor i vas… Det enda som fattas är att göra detta rum lite mer personligt än gästrummet, som man gärna kan hålla neutralt.

Symmetri skapar en vilsam atmosfär

Minns du förresten det här inlägget, som handlar om hur man stylar sitt sängbord? Man behöver inte ha två likadana sängbord, om man inte strävar efter exakt symmetri. Två olika bord med varsin likadan lampa ger också symmetri, samtidigt som inredningen känns levande. På bilderna i det här inlägget har jag använt det lilla bordet Oliv, som faktiskt är så bra och mångsidigt att jag ständigt flyttar det mellan rummen, och ett litet glasbord som finns i liknande utförande här.

 

Fördelarna med att inreda för en god nattsömn

Vet du, även om det är mörkt större delen av tiden som man tillbringar i sitt sovrum, så är man ändå medveten om rummet och vad som finns där. Bara vetskapen om att det är välstädat och möblerat på ett sätt som man älskar gör skillnad för nattsömnen. Och när man inte ser, så är de andra sinnena så mycket viktigare: känsel, doft…

Mjuka, silkeslena sängkläder, värmande matta på golvet, färska snittblommor…ja, för du är nämligen en filmstjärna och du spelar huvudrollen i filmen om ditt eget liv (hoppas jag). Inred bara med sådant som gör dig glad!

 

Färgskalan i sovrummet påverkar också sömnen

Ja, det tog emot att måla väggarna i ”Plummet”, som den här mörka, gråa kulören heter. Men jag var TVUNGEN att göra det. Man måste pröva. Medan jag målade blev jag mer och mer nervös…kalsvettig och lite illamående. Men det är ju faktiskt bara målarfärg, så till slut bestämde jag mig för att lita på min magkänsla, lita på att min trestegsplan stämde: Den franska, romantiska tapeten som tonas ned och förankras med hjälp av ”Plummet”, som i sin tur värms upp av sisalmattan. Och med jämnt utplacerad belysning – på dimmer! – får rummet en gyllene, varm glöd på kvällskvisten. Det blev mitt absoluta favoritrum och är perfekt för vila. En otroligt ombonad stämning, helt enkelt, och allt tack vare väggfärgen.

Så lita på din magkänsla och inred med bilder för din inre blick som gör dig lugn. Håll slutmålet i sikte och vik inte av på vägen för att självförtroendet sviktar eller för att du får en annan idé. Det är när målbilden blir suddig som du börjar gå i en annan riktning, och resultatet blir spretigt och ogenomtänkt. Fokus!

 Väl utvalda inredningsdetaljer

Gör plats för småsaker som du gillar, men inte för många. Gruppera dem i ett stilleben, eller välj ett fåtal som får stå ensamma i rampljuset.

Guldbordet på bilden värmer upp väggfärgen som kommer till sin rätt mot den kala väggen, och rådjuret får ta plats.

Fyll på med små askar där man kan förvara trista saker. Som tandtråd. Usch, nu blev jag deppig bara av att tänka på tandtråd! Det är precis en sådan där opåkallad tandtrådsdepression som man med alla medel ska försöka att undvika i ett sovrum – därav askarna. Det gäller även de andra i stort sett okända sjukdomarna Idominfrossa, öronproppsskabb och smutstvättskorv; de kan alla förebyggas med hjälp av förvaringsaskar, korgar eller burkar. Vibbarna ska hållas positiva, därför kan även vackra ramar med foton på till exempel barnen vara perfekt i sovrummet. Dina barn! Om du inte är släkt med dem kan besökare och myndigheter känna sig väldigt obekväma.

Om man har ett husdjur, en stygg man eller kanske en elak moster, så kan en sådan här liten hundsäng på bilden nedan vara mycket praktisk. Jag har pratat mycket om den här med vår katt, som jag tycker ska älska den, men han stirrar bara förvirrat på mig när jag placerar honom i den. Min teori är att det spökar i just det här exemplaret, men det har inte bekräftats. Än. Den smälter i alla fall sömlöst in inredningen, även om katten tydligen anser sig vara förmer och vägrar befattas med den. Kanske är han rädd att den ska överglänsa hans charm eller också såg han att det stod ”hundsäng” på prislappen. Själv älskar jag den och är minsann inte för fin för att rulla ihop mig och ta en liten tupplur i den mellan inredningskonsultationerna.

Pläden får däremot godkänt av de flesta, och den kan du köpa här.

För min del är det oerhört viktigt med tidningar eller böcker på sängbordet, annars börjar jag Instagramma och jobba istället, utan att jag märker det.  Och det är roligt, men då somnar jag aldrig!

 

Passa nu på att måla om något, spika upp något eller flytta på något kul medan det fortfarande är lite lugnt och skönt och julledigt. Det finns inget som är mer avkopplande än spontana inredningsprojekt!

Kram, Sofia/Tretow Deco