• Inredning,  Inredningsdetaljer,  Inredningstips,  Tretow Deco

  Undvik de 10 vanligaste misstagen när du väljer belysning

  Det brukar förekomma något som statliga bloggverket  kallar “humoristisk ton” här på bloggen för att förmedla att inredning inte är på så himla blodigt blodigt allvar som man först kan tro. Men nu är det minsann slut på sötebrödsdagarna och de jovialiska anekdoterna. Vi ska nämligen ta itu med en högst allvarlig fråga: Belysning.

  Utan den är är nämligen alla annan inredning överflödig, eftersom man inte ser den. Så: Sträck på ryggen och spotta ut tuggummit, för här kommer de tio vanligaste missarna!

  1. För liten taklampa.

  Många olika ljuskällor i rummet är naturligtvis viktigt för att sprida ut ljuset jämnt över ytan, men är lamporna för små för rummet kan det kännas plottrigt och rörigt. Precis som med möbler handlar det om proportioner. Åtgärd: Ta rummets storlek i beaktande när du väljer lampor.

  2. Lampan “lånar” varken stil, färg och form från något annat i rummet, och saknar därför förankring i inredningen.

  Åtgärd: Låt valet av lampa dikteras antingen av något befintligt element – ett material, en kulör – eller låt den utgöra en kompletterande kontrast.

  En fin blandning av material och form som hålls ihop av en enhetlig färgställning.

   

  3. För hårt ljus utan dimmer. En oförlåtlig dealbreaker.

  Åtgärd: Installera en dimmer och välj en ljuskälla med varmt ljus.

   

   

  4. Taklampan hänger för högt. 

  Åtgärd: Hissa inte upp taklampan så högt att den tappar kontakten med resten av möblemanget.

   

  Tänk på proportionerna på lampskärmen i förhållande till lampfot.

  5. Lampskärmen på bordslampan är för liten. 

  Åtgärd: Som regel bör lampskärmen på en bordslampa utgöra ungefär en tredjedel av lampans totala höjd.

  6. En liten bordslampa i ett högt fönster.

  Åtgärd: Tänk proportioner även här. Om fönstret var en målarduk, hur stor lampa skulle du måla dit? Ibland hjälper det att tänka så, för att väcka det kreativa.

   

  Enhetliga lampskärmar hjälper till att få harmoni ifall du vill blanda och mixa olika sorters lampfötter.

   

  7. För brokig blandning av bordslampor.

  Det är roligt med många olika sorters lampor! Men om intrycket känns rörigt kan man ena och lugna det genom att använda samma färg på lampskärmarna.

  8. Fel lampskärm.

  Det finns många olika former på lampskärmar, och att byta skärm kan plötsligt göra en fruktansvärd lampfot till en riktigt acceptabel liten rackare! Jag har också råkat pröva på motsatsen några gånger, och det är minsann inte lika roligt.

  Vägglampor är bra i utrymmen där du inte har naturligt ljus.

  9. För få ljuskällor.

  För att ett rum ska kännas välbalanserat och ha en behaglig och jämn matta av ljus behövs minst sju olika ljuskällor: Vägglampor, bordslampor, taklampor och golvlampor. Strunta inte i det här, för det är det som gör att ditt rum går från mediokert till enastående!

  10. Du har försökt smygstrunta lite i taklampan och tänkt:

  ”Det är nog inte så viktigt, jag tar den här gamla säcken och hänger över glödlampan istället”. Klassiskt misstag. Om taklampan är vald med lite kärlek och eftertanke är det som om rummet har fått lösögonfransar, Spanx och vunnit en miljon dollar samtidigt. Så stor skillnad gör en riktigt bra taklampa.

   

  Nu vill det sig så väl att Oscar & Clothilde har en kampanj på belysning den här veckan, så det finns ingen som helst anledning att gräva ned sig i bittra självförebråelser för att belysningen kanske inte sitter riktigt som den ska. Än.

  Skönt, va?

  Ha en ljuvlig vecka!

  /Sofia, Tretow Deco

 • Inredningsdetaljer,  Inredningstips

  Kuddar, plädar och känslor

  Kuddar och plädar väcker starka känslor. Jag vet inte varför det är så, men nästan alla par kan intyga att 50% av dem är för kuddar, resten är aggressivt emot. Alltså hoppa-på-och-slita-i-stycken-och-sedan-koka-i-syra-emot! Bistra siffror, jag vet – vad är det för fel på kuddar, nu då? Inget alls! Det säger aldrig ett ovänligt ord och finns i alla prisklasser, färger, och former. Dessutom finns det inget bättre när man plötsligt inte står ut med sitt vardagsrum och måstemåstemåste göra något åt saken NU!

   

  Lägg alla kuddar i en hög och portionera sedan ut dem. Funkar bra –  om man behåller lugnet.

  Här ser ni en mild version av hur det ser ut när jag försöker förbereda mig för att fota till bloggen eller Instagram. Allt hamnar på golvet, och ofta hamnar jag i en frustrerad, skrikande hög bredvid, om jag inte känner mig ovanligt lugn den dagen. Vilket jag sällan gör. Det ingår i skapandeprocessen att få hysteriska utbrott!

   

  Kuddar & Textilier

  Hållbarhetsfilosofin applicerad på kuddar.

  Här har jag fått lite kontroll över livet och kuddarna. Färgpaletten ingår i min hållbarhetsfilosofi att jobba med flyttbara detaljer som alla har en gemensam nämnare, så att de passar ihop och kan flyttas mellan rummen. Eftersom man kan ge sina möbler och detaljer nya sammanhang i nya konstellationer blir dina inköp mer långvariga, och man skjuter upp känslan av att man vill uppdatera.

   

   

  Grafiskt och djurmönster blir alltid bra, men kombinera gärna med något lugnt och blockfärgat. Det blir som en ram för det mönstrade och gör att de kommer till sin rätt.

   

  Glöm inte kontrasterna – de är hemligheten bakom en dynamisk inredning.

  Ni har hört mig tjata om detta förut: Kontraster mellan olika material ger en mycket mer dynamisk och spännande inredning än exempelvis sammet-mot-sammet eller linne-mot-linne! Här går en blockfärgad sammetspläd mot en leopardmönstrad linnekudde och en grålila sidenkudde med linnebaksida. Och de är vänner med varandra, istället för att försöka konkurrera om förstaplatsen, som de hade gjort om kontrasterna inte fanns!

   

  Min favorit från Oscar & Clothilde just nu är den här delftblå snyggingen till kudde från Meisterwerke. Jag tycker att en sådan borde få finnas i det här rummet, där jag platsbyggde ett TV-skåp i förra veckans inlägg. Vad tycker ni?

  Vilken är er favorit? Berätta gärna i kommentarsfältet!

  Kram!

  Sofia, Tretow Deco

 • Styla nattduksbord
  Inredningstips,  Okategoriserad

  2019 – året då du sätter din sovrumsinredning (med dessa enkla knep)!

  Du är nog lite sur efter förra veckans inlägg. Helt förståeligt! Nu har ju du helt osjälviskt fixat en otroligt fin sovrumsinredning åt dina gäster, men själv vältrar du dig fortfarande i misär i ditt eget sovrum, som nu känns som ett litet, slemmigt knarkarkvartskyffe. Är det så här du ska börja det nya året? Är det det?

  Av den händelse att du svarar ”nej”, så är detta inlägg till dig. Nu är det dags att inreda ditt sovrum. Kul! Med förra inlägget i färskt minne vet du nu hur du får till ett riktigt välkomnande gästrum, och eftersom du kan ta med dig alla de tipsen in i ditt eget sovrum har du redan en bra grund att stå på:

  En riktigt skön säng, en vacker sänggavel, kvalitativa sängkläder och några detaljer för atmosfärens skull: ett doftljus, snittblommor i vas… Det enda som fattas är att göra detta rum lite mer personligt än gästrummet, som man gärna kan hålla neutralt.

  Symmetri skapar en vilsam atmosfär

  Minns du förresten det här inlägget, som handlar om hur man stylar sitt sängbord? Man behöver inte ha två likadana sängbord, om man inte strävar efter exakt symmetri. Två olika bord med varsin likadan lampa ger också symmetri, samtidigt som inredningen känns levande. På bilderna i det här inlägget har jag använt det lilla bordet Oliv, som faktiskt är så bra och mångsidigt att jag ständigt flyttar det mellan rummen, och ett litet glasbord som finns i liknande utförande här.

   

  Fördelarna med att inreda för en god nattsömn

  Vet du, även om det är mörkt större delen av tiden som man tillbringar i sitt sovrum, så är man ändå medveten om rummet och vad som finns där. Bara vetskapen om att det är välstädat och möblerat på ett sätt som man älskar gör skillnad för nattsömnen. Och när man inte ser, så är de andra sinnena så mycket viktigare: känsel, doft…

  Mjuka, silkeslena sängkläder, värmande matta på golvet, färska snittblommor…ja, för du är nämligen en filmstjärna och du spelar huvudrollen i filmen om ditt eget liv (hoppas jag). Inred bara med sådant som gör dig glad!

   

  Färgskalan i sovrummet påverkar också sömnen

  Ja, det tog emot att måla väggarna i ”Plummet”, som den här mörka, gråa kulören heter. Men jag var TVUNGEN att göra det. Man måste pröva. Medan jag målade blev jag mer och mer nervös…kalsvettig och lite illamående. Men det är ju faktiskt bara målarfärg, så till slut bestämde jag mig för att lita på min magkänsla, lita på att min trestegsplan stämde: Den franska, romantiska tapeten som tonas ned och förankras med hjälp av ”Plummet”, som i sin tur värms upp av sisalmattan. Och med jämnt utplacerad belysning – på dimmer! – får rummet en gyllene, varm glöd på kvällskvisten. Det blev mitt absoluta favoritrum och är perfekt för vila. En otroligt ombonad stämning, helt enkelt, och allt tack vare väggfärgen.

  Så lita på din magkänsla och inred med bilder för din inre blick som gör dig lugn. Håll slutmålet i sikte och vik inte av på vägen för att självförtroendet sviktar eller för att du får en annan idé. Det är när målbilden blir suddig som du börjar gå i en annan riktning, och resultatet blir spretigt och ogenomtänkt. Fokus!

   Väl utvalda inredningsdetaljer

  Gör plats för småsaker som du gillar, men inte för många. Gruppera dem i ett stilleben, eller välj ett fåtal som får stå ensamma i rampljuset.

  Guldbordet på bilden värmer upp väggfärgen som kommer till sin rätt mot den kala väggen, och rådjuret får ta plats.

  Fyll på med små askar där man kan förvara trista saker. Som tandtråd. Usch, nu blev jag deppig bara av att tänka på tandtråd! Det är precis en sådan där opåkallad tandtrådsdepression som man med alla medel ska försöka att undvika i ett sovrum – därav askarna. Det gäller även de andra i stort sett okända sjukdomarna Idominfrossa, öronproppsskabb och smutstvättskorv; de kan alla förebyggas med hjälp av förvaringsaskar, korgar eller burkar. Vibbarna ska hållas positiva, därför kan även vackra ramar med foton på till exempel barnen vara perfekt i sovrummet. Dina barn! Om du inte är släkt med dem kan besökare och myndigheter känna sig väldigt obekväma.

  Om man har ett husdjur, en stygg man eller kanske en elak moster, så kan en sådan här liten hundsäng på bilden nedan vara mycket praktisk. Jag har pratat mycket om den här med vår katt, som jag tycker ska älska den, men han stirrar bara förvirrat på mig när jag placerar honom i den. Min teori är att det spökar i just det här exemplaret, men det har inte bekräftats. Än. Den smälter i alla fall sömlöst in inredningen, även om katten tydligen anser sig vara förmer och vägrar befattas med den. Kanske är han rädd att den ska överglänsa hans charm eller också såg han att det stod ”hundsäng” på prislappen. Själv älskar jag den och är minsann inte för fin för att rulla ihop mig och ta en liten tupplur i den mellan inredningskonsultationerna.

  Pläden får däremot godkänt av de flesta, och den kan du köpa här.

  För min del är det oerhört viktigt med tidningar eller böcker på sängbordet, annars börjar jag Instagramma och jobba istället, utan att jag märker det.  Och det är roligt, men då somnar jag aldrig!

   

  Passa nu på att måla om något, spika upp något eller flytta på något kul medan det fortfarande är lite lugnt och skönt och julledigt. Det finns inget som är mer avkopplande än spontana inredningsprojekt!

  Kram, Sofia/Tretow Deco

   

   

   

   

 • Inredningstips,  Okategoriserad

  HÖSTBLOMMOR

  Den underbara hösten är äntligen i antågande, och så också alla härliga höstblommor!
  Vi frossar i Ljung, Liljor och Gladiolier och plockar rönnbär och kastanjer för att dekorera hemmet.
  Vill du hålla dina snittblommor vid liv lite längre? -Ge dem en shot vodka i vattnet så håller du bakterier borta.

 • Inredningsdetaljer,  Inredningstips

  KONTRASTER

   

  Det är de starka kontrasterna som uppstår mellan svart och vitt som vi älskar.
  Få grafiska mönster blir så snygga som just när det kommer till svart och vitt. Blanda med olika material som sammet, linne, lera eller marmor.
  Vi älskar vår vackra svarta linnesoffa som just nu står i vår butik, den utgör ett exempel på hur vi jobbat med just den svartvita kontrasten, här genom den mönstrade mattan.

   

  Med detta som bas gäller det sedan att våga dra på färgpaletten, att helhjärtat ösa på med mycket färg. Det blir vackert, vi lovar!!