Inredning

VÅRENS FÄRG

Smaragdgrönt! Det är inget snack om saken, det är smaragdgrönt som gäller våren 2013. Olof Thunman var före sin tid med sina daggstänkta berg som av smaragderna fått sin färg fallera… Förresten verkar det inte bara vara våren – utan hela 2013 års färg. I alla fall om man ska tro Pantone, välkänd färgsystemleverantör över hela världen. Och varför inte, smaragdgrönt är en fantastisk färg; en ljus nyans av grön med en svag blå ton. Frisk, fräsch och fin. Vi kommer att få se den inom mode, inredning och kanske t o m bilar, vem vet. Det är ett jäkla ståhej om smaragdens färg. Glas, muggar, plädar, kuddar, vaser, lampor, ljusstakar, klänningar, skor, nagellack, gardiner, you name it. Läs mer på http://www.pantone.com/pages/index.aspx?pg=21055. Där är det grönskönt värre.

Klangen av ”smaragd” ger även andra associationer än årets färg. Ädelstenen har funnits bra mycket längre än trendrapporter och fått ge namn åt både geografiska platser som exempelvis Costa Smeralda (Emerald Coast/Smaragdkusten på norra Sardinien. En bedårande vacker kuststräcka som är sommarviste för både jetset-liv och upplevelsetörstande turister, och vars skimrande vattenfärg verkligen ger skäl för namnet.

Om du vill leta smaragder själv så kan du fundera på att åka till Zambia, som har världens största smaragdtillgångar. Även om Colombia f n producerar mer. Smaragderna från Kabufu River sägs vara synnerligen klara, vackra och mindre porösa än colombianska. Men vad vet väl jag, jag är mest en skönhetsälskande, konstdyrkande madame som inser att vi hade smaragdgrönt i vårt sortiment långt innan Pantonanerna lanserade sifferkombinationen 17-5641. Se bara på på glasen Berthier, Ankare och Nådendal, brickan Moskva, ljushållaren Paraplyaralia eller glasflaskan Cinsau. För att nämna några. Grönt var, är och kommer att vara skönt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ja, det var väl allt i denna sköna nya gröna värld. Jo, en sak till, så här ser min smaragdring ut, jag fick den av tant Judithe på hennes 90-års dag i Montpellier för några år sedan. En art deco-ring som hon köpte i Paris 1929. Bra att ha en nästan 100-årig ring som är så trendriktig:-)

/Clothilde