Inredning,  Inredningsdetaljer,  Inredningstips,  Tretow Deco

Undvik de 10 vanligaste misstagen när du väljer belysning

Det brukar förekomma något som statliga bloggverket  kallar “humoristisk ton” här på bloggen för att förmedla att inredning inte är på så himla blodigt blodigt allvar som man först kan tro. Men nu är det minsann slut på sötebrödsdagarna och de jovialiska anekdoterna. Vi ska nämligen ta itu med en högst allvarlig fråga: Belysning.

Utan den är är nämligen alla annan inredning överflödig, eftersom man inte ser den. Så: Sträck på ryggen och spotta ut tuggummit, för här kommer de tio vanligaste missarna!

1. För liten taklampa.

Många olika ljuskällor i rummet är naturligtvis viktigt för att sprida ut ljuset jämnt över ytan, men är lamporna för små för rummet kan det kännas plottrigt och rörigt. Precis som med möbler handlar det om proportioner. Åtgärd: Ta rummets storlek i beaktande när du väljer lampor.

2. Lampan “lånar” varken stil, färg och form från något annat i rummet, och saknar därför förankring i inredningen.

Åtgärd: Låt valet av lampa dikteras antingen av något befintligt element – ett material, en kulör – eller låt den utgöra en kompletterande kontrast.

En fin blandning av material och form som hålls ihop av en enhetlig färgställning.

 

3. För hårt ljus utan dimmer. En oförlåtlig dealbreaker.

Åtgärd: Installera en dimmer och välj en ljuskälla med varmt ljus.

 

 

4. Taklampan hänger för högt. 

Åtgärd: Hissa inte upp taklampan så högt att den tappar kontakten med resten av möblemanget.

 

Tänk på proportionerna på lampskärmen i förhållande till lampfot.

5. Lampskärmen på bordslampan är för liten. 

Åtgärd: Som regel bör lampskärmen på en bordslampa utgöra ungefär en tredjedel av lampans totala höjd.

6. En liten bordslampa i ett högt fönster.

Åtgärd: Tänk proportioner även här. Om fönstret var en målarduk, hur stor lampa skulle du måla dit? Ibland hjälper det att tänka så, för att väcka det kreativa.

 

Enhetliga lampskärmar hjälper till att få harmoni ifall du vill blanda och mixa olika sorters lampfötter.

 

7. För brokig blandning av bordslampor.

Det är roligt med många olika sorters lampor! Men om intrycket känns rörigt kan man ena och lugna det genom att använda samma färg på lampskärmarna.

8. Fel lampskärm.

Det finns många olika former på lampskärmar, och att byta skärm kan plötsligt göra en fruktansvärd lampfot till en riktigt acceptabel liten rackare! Jag har också råkat pröva på motsatsen några gånger, och det är minsann inte lika roligt.

Vägglampor är bra i utrymmen där du inte har naturligt ljus.

9. För få ljuskällor.

För att ett rum ska kännas välbalanserat och ha en behaglig och jämn matta av ljus behövs minst sju olika ljuskällor: Vägglampor, bordslampor, taklampor och golvlampor. Strunta inte i det här, för det är det som gör att ditt rum går från mediokert till enastående!

10. Du har försökt smygstrunta lite i taklampan och tänkt:

”Det är nog inte så viktigt, jag tar den här gamla säcken och hänger över glödlampan istället”. Klassiskt misstag. Om taklampan är vald med lite kärlek och eftertanke är det som om rummet har fått lösögonfransar, Spanx och vunnit en miljon dollar samtidigt. Så stor skillnad gör en riktigt bra taklampa.

 

Nu vill det sig så väl att Oscar & Clothilde har en kampanj på belysning den här veckan, så det finns ingen som helst anledning att gräva ned sig i bittra självförebråelser för att belysningen kanske inte sitter riktigt som den ska. Än.

Skönt, va?

Ha en ljuvlig vecka!

/Sofia, Tretow Deco