• Inredning,  Tretow Deco

  ”Byta ut soffan? Över min döda kropp.”

  ”Byta ut soffan? Över min döda kropp”, erbjöd min man frestande och såg ut som att han var väldigt säker på att den dagen skulle dröja. Ett misstag. Kidding! Ish*.  

  Visst håller jag med om att man ska köpa en soffa som håller, eftersom det är en dyr investering. Men vad gör man när man köper en soffa som håller alldeles för länge, så länge att man blir arg? Man går runt och känner sig lite mordisk.

   

  Byta ut soffan?

  Vad gör man när det enda sättet att slippa soffan är att ge den en egen utbyggnad?

  Köp inte en väldigt kvalitativ soffa helt utan att ens försöka, som vi gjorde för 20 år sedan*. Jag tänker inte ens visa den på bild, för att den irriterar mig så mycket. Jag har varit sur på soffan sedan 2005, och i hemlighet spillt saker på den sedan 2007. Soffan ni ser på bilderna är en soffa som jag fortfarande älskar (också superbra kvalitet, men bättre modell än soffsvinet som jag ska berätta om)!

   

  Denna underbara soffa är INTE den jag beskriver i inlägget – den soffan får inte vara med på bild. Jag tror inte ens att den fastnar på bild, faktiskt.

  Vad gjorde jag för fel, den där dagen för 20 år sedan?

  • Kvalitet

  För det första köpte vi en soffa med massiv trästomme och kvalitativ fjädring. Det ska man absolut inte göra om man inte känner för att lova soffan evig trohet och en långsiktig relation. Inget rår på det där soffmiffot! Det går att hoppa i den och tända eld på den utan att det händer ett enda dugg. Den bara skrattar på sitt typiska dryga, skadeglada soffvis.

   

   

  • Avtagbar klädsel.

  En annan klassisk miss när man hade tänkt att göra slut efter kanske 5-7 år och sedan köpa en yngre soffa med fastare stomme är att köpa en soffa med avtagbar och utbytbar klädsel.  Här kan man inte skylla på att klädseln är fruktansvärt smutsig – då förväntas man bara tvätta den! Jaha, både extra tvätt och en ful soffa i oklanderligt skick! Det här blir ju bara värre och värre. Förutom att den jäkla perfekt formsydda klädseln är avtagbar fanns det i flera år möjligheten att köpa en ny när andan föll på. (Nu finns det inte det längre. Haha, Ett – noll till mig, soffan).

   

  • En klassisk, tidlös modell – precis som min mans fru

  När vi köpte den hoppades jag såklart att soffan skulle hålla länge, men jag hade inte alls räknat med att dras med den i 20 år. Hur mycket man än önskar det, blir de där enerverande tidlösa klassikerna aldrig  irriterande för några andra än inredare som vill testa nya uttryck, och de  sätter inte alls en omisskännelig tidsprägel på ett rum. Ytterligare en spik i kistan! Jag kommer aldrig att bli av med den där gamla haggan, och då syftar jag både på soffan och mig själv.

   

   

  • En färg som passar i många olika färgpaletter.

  Eftersom färgen är neutral passar den in i nästan alla färgpaletter. Den smälter omärkligt in i alla miljöer och vet alltid precis vad den ska säga om det uppstår obehagliga tystnader. Om folk fick välja mellan den och mig är det ingen hemlighet vem som åker ut. Skit också!

   

   

  • Ett slitstarkt tyg som tål allt och aldrig gnäller

  Vi valde ett slitstarkt tyg – 30 000 martindale – i en blockfärg. Ett grov, vitt linnestyg med mycket hög slitstyrka. I ett hem brukar det räcka med 15 000, men 30 000 funkar till och med i offentlig miljö. Nu kan 500 000 kaktusar i sandpappersbyxor sitta i soffan,  och den gäspar ända bara uttråkat och undrar när vi tänker ge den en utmaning. Förolämpningar bara rinner av den, det är som om den inte ens förstår dem.

  • Förväntningar.

  Vi – jag, soffan och min man – var överens om att soffan kommer att kläs om när det behövs, och räknade in det i budgeten. Vi bestämde också att vi inte skulle titta på andra, läckrare soffor om vi inte uttryckligen hade kommit fram till att det var inom förhållandets ramar.  Jag drömmer ofta om att vi inte hade kommit överens om det. Allt vore så mycket enklare då. Hej då, soffa!

   

  • Användningsområde

  Vi var helt på det klara med vad den skulle användas till – skamlöst slöande. Den är därför 110 cm djup och 270 bred – som en traktor – och alla vi någonsin har träffat får plats i den samtidigt. Jag kan alltså inte skylla på att den är för liten och inte bryr sig om oss längre.

   

  ”Varför är det här ett problem för den där bortskämda snorungen?”

  Det kanske du undrar, men det är verkligen onödigt att kalla mig snorunge bara sådär.

  Jo, ett av mina allra minst populära partytrick är att jag kan berätta för dig om alla soffor på marknaden. Eller nästan alla: De som jag älskar eller de som är så fula att de gör mig förbannad. Det är 700 000 modeller, om du ber mig berätta, och 500 000 om du inte ber mig (men jag tänker berätta om dem ändå tills du låtsas få ett brådskande samtal och går din väg). Det är därför samma soffa i 20 år blir ett problem för mig. Som att ha vingar men inte få flyga, liksom! Ni förstår nivån på misären.

   

  Soffa Oscar
  Soffa Oscar

   

   

  PS! Kolla in min favoritsoffa i butiken: ”Oscar”! En riktig pärla som man faktiskt ALDRIG  kan tröttna på.  Aldrig, aldrig. Aldrig.

  Kram, Sofia

  *Nej då, du är jättefin, älskling! Det ska mer till än en ful soffa för att jag ska röja dig ur vägen! Minst ett par fåtöljer också.

  **Till sist vill jag lägga in en liten fotnot till och förklara att jag naturligtvis tycker att man ska köpa en tillräckligt stor soffa i en tidlös modell med kvalitativ fjädring, ett slitstarkt tyg i en gångbar kulör och massiv trästomme som fungerar för just den aktivitet man har i åtanke, och att den håller i 20 år. Men ibland tar ironin överhanden och jag måste vara ironisk genom hela inlägget. Det blir helt enkelt en roligare vinkel.

 • Okategoriserade

  Hur bor du?

  Vi föds som original. En del förblir original, en del växer in i en samlande uniform. Hur vi bor säger en del om vilka vi är, men det som syns på utsidan behöver inte ge svaret på hur insidan ser ut. De hus och fasader vi gömmer oss bakom kan vara underlag för förutfattade meningar eller intressanta överraskningar. Hur ser ditt hem ut? Hur vill du att ditt hem ska se ut? Här följer en liten övning som utmanar ditt sätt att se på saker och ting. Det finns inget RÄTT svar, utan svaret finns i dig själv. Hur du vill ha det hemma avgör bara du, och oavsett hur din utsida ser ut så kan Oscar & Clothilde hjälpa dig se ditt hem med nya ögon. Tänk dig själv, Oscar & Clothilde & du skulle kunna bygga ett trivsamt hem i alla dessa miljöer. Tänk om..!

   

  Välkommen från din värld till hela våra härliga värld /Oscar.

 • Okategoriserade

  Higgs, religion och Pinterest

  Mina vänner, solen skiner igen och jag är tillbaka från min tillflykt i regnskyddet. Det har varit Självständighetsbulleribång i vanlig ordning den 4 juli i USA. Passande nog så ägnades den 4 juli åt minst lika stora saker i Cerns partikelaccelerator. Alla pratade om ”the God particle” (som kommer från ”the goddamn particle” eftersom det kostsamma sökandet hittills varit fruktlöst) och vad dess existens betyder för förklaringen av universum och Big Bang. Men hur förklarar man Higgs-bosonen och vad, i så fall, betyder den för en religiös fundamentalist.

  Den möjliga upptäckten av Higgspartikeln är tydligen av enorm vikt för att förstå universum. Jag som lekman blir nog inte mycket klokare trots upptäckten. Men hur förklarar man den för en lekman, ett barn eller en idiot? Eller en skattebetalare? Eller, som jag nämnde, för religiösa fundamentalister…  Om vi börjar med genomsnittsmänniskans fattningsförmåga så skulle man kunna säga att ”Higgspartikeln (bosonen) är en slags subatomisk punktion (punkt) vars massa (som i vikt) är nånstans mellan ett semikolon och ett osynligt komma. Utan detta skulle universum vara ett meningslöst moln av nonsens – ungefär som Da Vinci-koden. Till ett barn skulle jag nog svara att det är en partikel som vetenskapsmän har letat efter länge för att de vet att utan den skulle inte universum fungera och för att utan den skulle andra partiklar i universum inte väga någonting och färdas med ljusets hastighet.  Om det var ett intelligent barn som inte frågade följdfrågor, alltså. Skattebetalaren skulle nog vilja höra att dess upptäckt är ett aldrig tidigt skådat slöseri med en oändlig massa pengar. Miljarder och åter miljarder har det kostat. Till den religiösa fanatikern skulle jag bara helt kort svara: Det finns ingen Higgspartikel!! (Det är ju liksom lönlöst att försöka förklara eftersom de i alla fall inte tror på Big Bang och övriga biologistiska evolutionsförklaringar.) Hahaha.

  Ett helt annat universum lever i det universum som vi just talade om – nämligen Pinterest. Denna globala anslagstavla där människor nålar upp saker, prylar, intressen, mat, kläder, cyklar, båtar, hus och hundar för resten av världen att se. I denna sociala sfär har Oscar&Clothilde gått från icke-existerande till mer eller mindre välkända – kanske snart berömda – på bara några veckor. Det är alldeles uppenbart att det finns människor med förträfflig och oändligt god smak där ute. Vi är lite som en Higgspartikel i det inredningsuniversum som lite har saknat det besjälade och vackra och personliga. Med den skillnaden att vi bevisligen finns. Och vi är betydligt större (och lättfångade) än den förmodade komponent som är en förutsättning för kvantfysikens förklaringsmodeller. Och billigare 🙂

  Universella hälsningar

  /Oscar