• Vackert inrett beige sovrum
  Tretow Deco

  Fyra inredningsdestinationer och smygstylning i Hollywood

  Nyligen var jag, mina andra personligheter och min familj i Los Angeles på jobb och ”semester”. Min man säger vid väl valda tillfällen mycket kloka saker. Innan den här resan gav han mig rådet att ringa alla butiker som jag hade planer på att besöka och fotografera i förväg, för att de skulle veta redan innan att jag ämnade trampa runt på en hel del tår genom att i all välmening flytta runt på lite saker. Några saker, bara. Eftersom jag inte kan låta bli.

  Men, som så många andra gånger som folk säger till mig att göra vettiga saker, vägrade jag. Om vi nu snabbspolar fram till den sekund då jag står på Ralph Laurens inredningsavdelning på Rodeo Drive med handen i väskan, så ska ni få veta exakt vad man inte ska göra om man vill styla i lugn och ro i någon butik på Rodeo Drive: Man ska inte låta bli att ringa och sedan smyga runt bland exklusiva vaser, mattor, soffbord, ljusstakar och kuddar med handen i väskan och se ut som om man gärna vill vara ifred. För det som händer då, är det exakt motsatta.

   

  Butiksfasad samt vacker rosa klänning

   

  Inredning som passar i olika miljöer

  Anledningen till handen i väskan var att jag hade tänkt göra en fotoserie med några av mina favoritprodukter från Oscar & Clothilde utplacerade i vackra miljöer för att visa hur bra de passar…ja, överallt. Jag hade med mig ett par fat från John Derian, en ask med dominobrickor, smidigt nog kallad ”Dominobox”, anteckningsboken ”Physiologie du Gout” och en silverskål, som jag nu famlade efter i väskan för att placera intill ett stilleben med en fantastisk vinkylare och en fotoram. En ung, nervös man med lång mustasch som hade strykt runt i närheten och kastat misstänksamma blickar åt mitt håll drog sig nu hastigt betydligt närmare – lite för nära faktiskt – och frågade om han kunde hjälpa till med något, vilket fritt tolkat betyder:

   

  ”M’am, you have your hand in your bag, and that makes me nervous and pretty convinced that you have one of our couches in there.  Please step away from the silverware and go steal from Hermés next door instead. That guy took my lunchbox yesterday, so he has it coming.”

   

  Oombedd styling av olika rum

  Tänk, ibland är det först när man ser sitt eget beteende avspeglas i ögonen på Ralph Laurens butikspersonal som man inser hur irriterande man är när man stylar om deras stilleben. Konstigt nog verkar folk i allmänhet, och butiks- hotell- och restaurangpersonal i synnerhet, inte alls uppskatta när man oombedd flyttar på blommor och fyller skålar med macarons för att ta en behaglig bild. Nåja, vägen till självinsikt är lång, och jag har precis börjat vandra min. Och jag har väldigt många butiker, restauranger och hotell kvar att styla oombedd. Efter Ralph Lauren var jag lite ur balans, så jag behövde något stärkande: Afternoon Tea. Med Bourbon i, om det var möjligt. Mina kriterier för ett bra Afternoon Tea är både rimliga och okomplicerade:

  Det ska finnas (1) estetiskt tilltalande bakelser, trekantsmackor, porslin och omgivningar, annars går jag hem. Och just det; te också. Det vackraste hittar du på Culver Hotel, där man kan fröjdas över att till och med menyn är estetiskt tilltalande nog för att rama in (tips!).

   

  Rosa inredning med vasar och mässingdetaljer

  Vacker exteriör med lampor

  Sovrum med säng och fåtölj i beige färgskala

  Beige inredning av ett sovrum med gröna väggar

   

  Hotell med inspirerande inredning

  När man är jetlaggad bortom alla fattningsförmåga och knappt minns vad man heter (jag trodde att jag hette Steve i två dagar. Jag visste någonstans att det inte var riktigt rätt, men kunde inte sätta fingret på problemet) är Restoration Hardware ändå väl värt ett, eller 300, besök. Även här stryker personalen runt i faggorna och ser lite förnärmad och panikslagna ut när man förstulet placerar en liten, liten blombukett i en liten, liten vas från Oscar & Clothilde på en badrumskommod. Jag var åtminstone diskret den här gången, men ljuset i butiken blänkte uppifrån vilket alltid komplicerar inredning, fotograferingar och ens vilja att fortsätta leva.

   

  Beige säng och sängbord i trä

   

  Inred så rummen harmonierar med varandra

  Jag bestämde mig istället för att att dokumentera hur väl de illustrerar betydelsen av att inreda rum som ligger i fil så att de harmonierar med varandra. Rummet på fotona ligger mellan två badrum, som man ser direkt in i. Dörröppningarna fungerar som en ram, och om rummen är inredda i samklang med varandra blir helheten lugn och utrymmet känns rymligt och genomtänkt. Skulle det däremot vara en osammanhängande färgskala och inredningsstil, skulle det kännas mycket plottrigare och inte tillnärmelsevis lika exklusivt. Ett bra inredningsknep är alltså att låta alla rum hänga samman genom färgskala och stil!  Ett annat bra knep är att skapa ett blickfång i den ram som dörrkarmen utgör. Då drar man genast in blicken i rummet och skapar intresse.

   

  Vackert sovrum i beige färgskala

   

  Väggbelysning och kristallkronor

  På den vänstra bilden står jag och vinkar i en spegel åt en säljsugen expedit, och låtsas ta en alldeles normal gammal selfie när jag egentligen vill åt väggbelysningen på motsatt vägg. Ser ni den? Yum, yum, yum. På den högra bilden ser ni mig igen, för hur mycket jag än försökte lyckades jag inte komma åt att fotografera hur spegelfälten som är placerade mittemot varandra gör att det ser ut som om det är en oändlig korridor med tusen vackra kristallkronor,  utan att stå precis framför dem. Speglar mittemot varandra  – ett annat intressant inredningsknep!

   

  Speglar, väggbelysning och kristallkronor

   

  Inredning är viktigt, men det är pannkakor också

  Som ni vet är den verkliga anledningen att åka till USA – förutom Ralph Lauren och Restoration Hardware – pannkakor. Det håller alla med om, även de som inte håller med om det. De är bara förvirrade.  Riktigt fantastiska pannkakor med mascarpone och tillhörande lyxhotell finns att avnjuta på Shutters på stranden i Santa Monica. Det tråkiga med att bo här är att det är så trevligt att man inte får så mycket annat gjort.

   

  Vackert hus, pool och strand
  Här kan man stå lutad mot staketet och se dekorativ ut, utan att få något annat gjort. Man kan även ligga och bli blöt (i poolen) eller fortsätta att vara torr (i en solstol) utan att få något annat gjort.

   

  Gula kuddar, vit bänk och vacker dukning
  Här kan man sitta bland en massa gula ballonger, utan att få något annat gjort. Man kan även äta en ljuvlig middag, även här utan att få något annat gjort.

   

  Det var allt för den här veckan. Vi ses väl nästa fredag?

  Och kom ihåg: Om ni vill småprata lite om inredning, pannkakor  eller något annat trevligt, så kan  ni alltid mejla mig på sofia@tretowdeco.com.

  Kram! /Sofia

 • Inredning av vardagsrum med materialen linne och trä i fokus
  Tretow Deco

  ”Ta det lugnt med sammeten, Bob”

  Under det gångna året hjälpte jag en kvinna (vi kan kalla henne Bob Dylan, för enkelhetens skull. Varför inte?) med inredningen av hennes vackra, en smula fantastiska jugendvilla i Djursholm. Hon var 42, lång, modemedveten och välfönad. Jag var livrädd för henne ända tills vi träffades och det visade sig att alla 42-åriga, långa, välfönade, modemedvetna kvinnor inte är läskiga. Jag vet inte varför jag trodde det. Kanske för att jag blir lite rädd för mig själv när jag är för välfönad.

   

  Vardagsrum inrett med materialen linne och trä
  Jag och Bob älskar sammet. Men i det här rummet känns det skönt att de primära materialen är linne och trä i kombination med mattans naturfiber, fällen och brickan av rotting.

   

  Inredningstips för ett trendigt hem

  Hur som helst visade sig Bob genast vara varm och rolig –  dessutom älskade hon mina inredningar! Hur skulle jag kunna motstå en sådan fantastisk och klok människa?
  Bob gjorde det genast till en vana att ringa mig medan hon satt och åt på någon väldigt trendig och högljudd restaurang och ställa godtyckliga inredningsrelaterade frågor i stil med: ”Hur många blåvita urnor kan man ha per kvadratmeter?”, eller ”Hur långt bör stallet vara i förhållande till orangeriet?” Man kunde alltid höra kypare vråla åt varandra, disk som skramlade och glada skratt i bakgrunden. Jag tror att hon faktiskt väntade med att ringa tills hon satt på något sådant ställe.

  Bob hade också för vana att presentera sig med MITT namn i luren: “Sofia!”.
  Jag undrade alltid vilken Sofia det var som ringde tills jag insåg att det var mig hon menade.

   

  Dekoration av hylla med naturmaterial
  Naturmaterial – ramen av mocka, bysten av sten och hornet – är en skön kontrast till senare tidens vurm för blanka, glamorösa material – tycker jag! Men alla tycker olika, och det går hur bra som helst!

   

  Det fantastiska materialet linne

  En morgon när hon sin vana trogen ringde mig från någon nattklubb, skrotupplag eller liknande, lät hon inte riktigt som sig själv. “Sofia!”, utropade hon som vanligt till hälsning, med slamret av porslin som dukas ut i bakgrunden, och jag undrade som vanligt vilken Sofia, innan jag insåg vem det egentligen var:

  “Aha – BOB!” God morgon! Du låter upprörd,” sa jag.
  “Sofia, det är precis vad jag är.” Bob försjönk i fundersam tystnad i andra änden av luren.
  “Upprörd och förvirrad”, sa hon till sist. ”Ja, det kan man säga.”
  “Vad har hänt?”, undrade jag, samtidigt som jag föreställde mig hur hon körde sänggaveln jag hade rekommenderat i en flismaskin, att hon skulle börja gorma och kräva allmänna reklamationer, att tavlan jag hängde upp i fredags hade trillat ned och exploderat. “Det är faktiskt inget roligt”, började hon, medan mina farhågor växte, “men jag sitter här med en croissant i ena handen och kaffet i andra och stirrar på bordsduken, som är av helt fantastiskt vackert, belgiskt linne. Och Sofia, sen tänker jag: ‘Jag älskar linne’. Som en blixt från klar himmel! Och Sofia, om jag nu älskar linne, då kanske fler älskar linne. Och om fler älskar linne, betyder det att sammetstrenden är över? Är den det, Sofia?”

   

  Blommor i en vacker vas på en bricka av rotting

   

  Är sammetstrenden över?

  Trenden får gärna vara över om den behagar det. Sammet är underbart oavsett hur trendigt det är. Men eftersom det är så lätt att – precis som Bob –  förälska sig i sammet, få ett entusiastiskt frispel och klä hela sitt hem – soffa, kuddar, överkast, sänggavel, gardiner – med fyratusen meter sammet, och sedan plötsligt upptäcka att man har blivit förälskad i linne istället, så hoppas jag att fler upptäcker redan från början att

   

  Det är kontrasten mellan olika material som kan göra ett rum så där oemotståndligt spännande och dynamiskt att du blir känd som inredningsgeniet i vänkretsen

   

  “Men”, säger du kanske och känner dig lite ledsen, “jag älskar ju också sammet”. Jag förstår! Samma här! Men kommer du att älska det du älskar idag om fem år? Och jag talar inte om din man, nu. Det får vi nysta i en annan gång.

   

  Soffbord med inredningsdetaljerna doftljus, vas och bricka i rotting

   

  Konsten att kombinera olika material

  Jag förstår verkligen att det är svårt att sluta inreda med sammet när man väl har börjat. Och att motstå den våg av sammet som sköljt över en i flera år kan kännas helt omöjligt! Men här gäller det att stå stadigt på avgrundens rand utan att vingla, se sammeten stint i ögonen och väsa:

   

  ”Sammet;  jag älskar dig. Men jag måste få ha andra vänner också”

   

  Vackert inredd hylla med staty, doftljus, bilder och ramar

   

  Massor av kramar!

  /Sofia, Tretow Deco

   

 • Entrébord
  Tretow Deco

  Runda makar och dito entrébord:

  Båda är klassiker men en av dem blir ibland utelåst och får bo på hotell.

  Minst en av mina vänner är lagom kort, blond, väldigt fantastisk och en sann estet. Hennes våning på Kaptensgatan i Stockholm är i ständig förändring och det är alltid ett äventyr att titta förbi och se vad hon har ändrat sedan sist. För några fredagar sedan knackade jag på med Amaronen under armen, varpå min vän öppnade med tårarna sprutande. Hon förklarade hulkande att hon och hennes man hade börjat skrika på varandra gällande huruvida det heter “Kineserier” eller “Kinesiserande”, eller om det i själva verket är två helt skilda saker. Det hela hade kulminerat i en stycke makes irrationellt ilskna sorti, orden “Skilsmässa, så in i helvete!” hängande i luften och en hysterisk väninna med de första fem cigaretterna på tretton år hängandes i mungipan.

   

  Entrébord
  Jag har en fäbless för svarta entrébord med en glamorös taklampa i anslutning till en trappa med svartmålade trappsteg. Det var när vi flyttade hit för sex år sedan som jag också insåg att schackrutiga golv är det som gör formeln komplett. Svart entrébord +svarta trappsteg + schackrutigt golv= bättre än kakdeg. Och kakdeg är väldigt, väldigt, väldigt bra.

   

  Ordväxlingen hade börjat med att hon hade hittat en antik, kinesisk vikvägg på auktion, som hon hade tänkt använda för att dölja några fula klädkrokar i hallen. Nu fungerade den tillsammans med ett runt salongsbord med marmorskiva i barockstil och en iögonfallande vacker sidenlampa som praktiska konstverk i hennes rymliga sekelskifteshall, och tydligen, visade det sig, även som en nagel i deras äktenskaps öga.  Alla ser inte skönheten i kinesiska vikväggar, och det får man ta och förlåta, hur obegripligt och fel det än verkar!

   

  Svart avlastningsbord
  Ser du – ett svart avlastningsbord i anslutning till en trappa med svarta trappsteg! En sann klassiker. Här har man placerat en väl tilltagen bukett som leder blicken upp för trappan.

   

  Det runda bordet, däremot, var den enda möbel som de båda två hade varit rörande överens om att köpa till våningen när de flyttat in fem år tidigare. De hade hittat det på sin bröllopsresa i Langue-doc och sett den gemensamma förälskelsen i bordet och varandra som ett tecken på en strålande framtid tillsammans. Nu såg den emellertid  lika mörk ut som bordets mahogny, något som min vän bekräftade genom att håglöst fimpa en av de fem cigaretterna i den stora vasen med vita rosor som stod i mitten av bordet och räcka ut tungan åt det. Tydligen var det något med bordets rondör som fick henne att tänka på makens ständigt expanderande midjemått.

   

  Sidobord
  Bildcred: Pinterest Jag har inte mycket emot svarta golv heller. Jag älskar dem faktiskt, men vissa i hushållet har motsatt sig betsning i snart tretton år! Vad gör man inte för sitt äktenskap?

   

  ”Ett runt entrébord är nämligen en klassiker som aldrig gör en besviken”

   

  Det faktum att hon förstod vikten av att använda utrymmet i sin stora hall till att inhysa ett runt entrébord gjorde mig dock trygg i förvissningen om att hon säkert skulle kunna applicera sitt förnuft på att lösa även sin äktenskapliga kris.  Ett runt entrébord är nämligen en klassiker som aldrig gör en besviken. Nästan aldrig.  Det kommer aldrig att vräka ur sig sårande kommentarer om din mamma eller dina nya kuddar,  och det kommer aldrig att ljuga och säga att de har sett den nya spegeln när det inte alls har det.

   

  Salongsbord
  Den här bilden på salongsbordet är från en underbar inredare som heter Suzanne Kasler. Hon har antagligen valt höjd på sitt stilleben så att det inte ska konkurrera med vyn in i angränsande rum, vilket är en viktig aspekt att ta hänsyn till.

   

  För att ett entrébord emellertid ska göra ett riktigt bra första intryck är det viktigt att proportionerna blir rätt, och att man satsar på ett inte alltför blygsamt stilleben i mitten. Det största felet jag gjorde innan jag fått in vanan – och jag ser det så ofta hos mina kunder att jag vet att det är en akilleshäl för många – var detta:

  En alldeles för låg vas med alldeles för låga blommor. Ta i lite, här. Ditt bord ska nämligen säga ”VÄLKOMMEN!” inte ”Välkommen, eller äsch, alltså,  jag vet inte…”

   

  Det här behöver du för att lyckas med ditt entrébord

  • En proportionerlig vas som kan inhysa ett blomsterarrangemang som tar för sig av rummet och bordet
  • Ett skrin för nycklar, gardinkrokar och möbelnitar (det är sådant som ligger och skräpar hos mig, men du kanske behöver förvaring för andra saker)
  • Några böcker av större format
  • Ett par ljusstakar
  • En generöst tilltagen taklampa att centrera bordet inunder

   

  Om du känner dig lite osäker på det här med stilleben kan du läsa mitt tidigare inlägg om just detta, som heter ”Soffbordsstyling – en guide”.

  Ja just det, vill ni veta hur historien med min vän slutade? Maken fick ta sin expanderande midja och den bittra eftersmaken av orättvisa inredningstillmälen och ta in på hotell en natt eller två, tills han bett vikväggen om ursäkt.

   

   

 • Inredning och Bergerer
  Tretow Deco

  Om Vivienne Westwood och konsten att uppskatta bergèrefåtöljer

  En gång var det någon som sa till mig att vackra möbler och bekväma möbler är två oförenliga ting. Det är flera år sedan, men om ni råkar se mig på stan någon gång i ett hörn med ett ganska upprört och oförstående uttryck i ansiktet och ett “mäh, va…?” på läpparna, så är det för att jag just tagit fram det där minnet och smakat på det igen. Det finns nämligen få saker som rör om med en skruvmejsel i mitt hjärta lika effektivt som det påståendet.

  För det första: Det inte sant.
  För det andra: Det är verkligen inte sant!
  För det tredje: Jag undrar hur oböjlig den här människan var, egentligen? Det finns såklart vackra möbler som inte är det minsta bekväma. Men för det mesta måste man vara ett stelopererat benrangel med bölder för att inte kunna uppskatta en lagom hygglig gustaviansk bergère.

   

  Vit Gustaviansk Bergere fåtölj

   

  ”Det går bara att ha en möbelklädsel som är gjord av askgrå, stinkande säckväv”

   

  Mannen i fråga – vi kan kalla honom Vivienne Westwood eftersom jag såg en film med henne häromdagen och har namnet i färskt minne – menade att det till exempel bara går att ha en möbelklädsel som är gjord av askgrå, stinkande säckväv (det kan tänkas att jag överdriver en lite för effektens skull. Men ändå!), eftersom det ändå är bittert ödesbestämt att någon tänker spilla tjära, sätta sig på en pizza, råka komma emot den med eldkastaren eller på något annat sätt förstöra möbeln. Jag vet att orden “fotbollsfredag”, “grabbarna” och “barbecuesås” också var generöst förekommande, men vid det laget hade jag tappat förmågan att ta in mer information.

   

  Gustaviansk soffa

   

  Vivienne Westwood  ville också ha möjligheten att lättad slänga sig ned i fåtöljen efter en lång jobbdag för att tanka nya krafter. Det är helt omöjligt att leva sig in i detta mer än vad jag gör – jag älskar att slänga mig i fåtöljer – och han var en mycket trevlig och klok man i övrigt, men just på denna front måste jag ändå misstänka att det låg ett eller flera hemska trauman i bagaget. Jag förstod att han aldrig hade haft nöjet att sjunka ned i en generös gustaviansk bergère framför brasan med en rökig Laphroaigwhisky i nyporna.

   

  Vad vore livet utan baljfåtöljer?

  Gustaviansk fåtölj

  ”Bergère?” utropade Vivienne Westwood med skeptisk avsmak och spände ögonen i mig. Han förklarade att hans lösning på problemet var att aldrig ha någon vacker/snygg/estetiskt tilltalande möbel – någonsin. De är ändå bara obekväma och skulle oundvikligen bli förstörda. Men den där whiskyn ville han gärna ha om han kunde fiska upp den ur ett hemligt fack på fåtöljen.

  Han förespråkade alltså ett liv utan baljfåtöljer. Ett liv utan den här vita fåtöljen, den här fåtöljen i mahogny, eller den här gråa gustavianska fåtöljen. Vad är det för torftig tillvaro? Nej, berätta inte det!

  Min lösning är att hitta ett rimligt slitstarkt och fläcktåligt tyg och en formskön modell som inte kompromissar med estetiken. För min del handlar inte inredning om att naivt förneka att vissa möbler är obekväma eller att det kan uppstå fläckar och slitage. Det är de, och det gör det. Och man SKA kunna slänga sig i soffan och äta Kentucky Fried Chiken och dricka rödvin. För mig handlar det om att maximera lyckan en möbel kan förse en med på kortast möjliga tid, i förhållande till möbelns funktion.  För en möbel vars färg och form är en njutning för ögat ger en inte bara glädje när den är helt ny och fläckfri, utan fortsätter att vara vacker trots slitage och ett antal ärr och minnen från mysiga kvällar med vänner, barnens lördagsgodis och hundens lertassar. En vacker möbel får värdefull patina när den har älskats länge –  men en soffa som är halvtrist från början har en dalande aktiekurs från dag ett.

   

  När det gäller fåtöljer och soffor får man kompromissa

  Man kan inte avfärda sannolikheten att man är mer försiktig med något som är vackert och att man känner kärlek så fort man ser den. Så man (barnen också) håller kanske i sina Kentucky Fried Chicken wings lite bättre och låter bli att slänga rödvin i ansiktet varandra – något man naturligtvis gjort utan eftertanke om man ändå hade hatat den där dumma, praktiska soffan. I synnerhet barnen. Bäst att passa på, tänker jag.

   

  Gustavianska bergere fåtöljer

   

  Nej, måste man kompromissa med något, då blir det bekvämligheten med whiskyfacket i armstödet som får stryka på foten.

  Hälsa gärna på mig på Instagram @tretowdeco för mer inredningsinspiration,

  eller mejla mig på sofia@tretowdeco.com och säg hej!

  Kram,

  Sofia/Tretow Deco

 • Vackert handfat i marmor med silverdetaljer
  Tretow Deco

  Den avgörande franskfaktorn för inredningen

  Idag tänkte jag faktiskt helt oombedd dela med mig av en vardagssituation som uppkommer alldeles för ofta: Ibland vill det sig tyvärr så illa att jag måste lämna mina lampskärmar, sluta inreda och istället ägna mig åt något så futilt som att städa. Jag VET! Snacka om helt orealistiska förväntningar på en människa.

  Vi tar en liten paus här så att ni kan infoga lämpliga kondoleanser: ________________

  Tack, vad snällt.

  Det enda som då hindrar mig från att stirra ned i förtvivlans djup är att låtsas att jag inte alls diskar/dammsuger/slösar bort mitt liv. Där har jag upptäckt ett inbördes samband mellan antalet städprodukter i tilltalande förpackningar och min kapacitet att inte sura ihjäl mig.

   

  Handfat med vackert silverfat, rosor och diskmedel

   

  Vikten av estetiskt tilltalande produkter

  Formeln ser ut ungefär så här:

  Hög estetisk faktor – färre bittra kommentarer – acceptabel bitchighetsnivå och ett harmoniskt familjeliv.
  vs.
  Låg estetisk faktor – ett sinne försänkt i mörker – stundande skilsmässa på båda makars initiativ; barnen kräver att bli emanciperade .

  Det framgår ju tydligt att inredning och friktionsfria relationer går hand i hand! #klok #gratisrelationstips

   

  Rosor och silverfat på marmorbord

   

  Inred i fransk stil

  Det finns ytterligare en avgörande faktor, och det är hur pass fransk en enskild produkt är.
  Ni kanske vet att det finns ett skalsystem för att avgöra detta? Kanske inte, eftersom det är jag som har hittat på det. För att ge er ett exempel ligger Ajax på 1 och en pistagegrön macaron på 100. En produkt med hög estetisk franskfaktor måste alltså vara lika delar estetisk, fransk och funktionell (en macaron har mycket hög funktionsdensitet, det vill säga väldigt mycket estetik och kaka förpackat på en osedvanligt liten yta). På fackspråk kallas det EFF-värde. Tycker jag.

  Ett av de sällsynta fabrikat som tar den här skalan på allvar är Astier de Villatte. De råkar händelsevis vara franska, så deras höga franskfaktor infinner sig automatiskt. Skönhetsfaktorn prioriteras också högt av upphovsmännen Ivan Percoli och Benoît Astier de Villatte, och att produkterna dessutom är underbart bra är naturligtvis bara en lyckad bonus.

   

  Ah, franskt diskmedel! Du ljuva vän i mörka tider!

   

  Blommor, staty och doftljus
  Det vackra doftljuset kommer från Astier de Villatte och finns att köpa i Oscar & Clothildes fysiska butik

   

  Rökelser höjer känslan i ett rum

  När man har diskat klart föreställer jag mig att Astier de Villatte gärna uppmuntrar att man tar sig en liten myspaus och tänder deras rökelse.

  Rökelse är något jag aldrig riktigt har förstått mig på, men eftersom den här asken med rökelse är så vacker verkar det som om måste jag ändra mig. Kanske existerar rökelsen så att man har något att lägga i asken? Inget dåligt kan ligga i en nästan Tiffanyblå ask, det vet ju alla!

  Och nu, efter att ha levt med rökelsen några dagar, blir jag lite nervös. Jag älskar den nämligen!  Om jag måste omvärdera rökelse, vad finns det då mer som jag kan ha felbedömt (inget)?

   

  Rökelser i vackert fat med rosor
  Även den fantastiska rökelsen kommer från Astier de Villatte och finns att köpa i Oscar & Clothildes fysiska butik

   

  Doftljus är en ljuvlig inredningsdetalj

  Doftljus var jag också länge skeptisk till. Men det var flera år sedan, innan jag hade något. Och min tvekan måste ha haft något med artificiell tallbarrsdoft att göra; det är fruktansvärt vidrigt och starkt förknippat med hemska saker varav inte en enda är tallbarr.

  Nu vet jag emellertid att det är väldigt lätt att utveckla ett kärleksfullt beroende som kan tyckas urskiljningslöst, men den gemensamma nämnaren är för det mesta ljuvlighet. Och ofta att man blir ruinerad. Men eftersom Astier de Villattes ljus är paraffinfria och underbara kan man säga att man får 100% parafinfrihet och underbarhet, samt ett väldigt respektabelt antal doftpartiklar för runt 8 kronor i timmen i hela 70 franska timmar. Och det anser jag vara rimliga siffror för att upprätthålla en väldoftande paraffinfri tillvaro. Gör inte du?

   

  Doftljus och blommor på vackert sideboard

   

  Ha en fantastisk helg,  och glöm inte bort att flytta runt några möbler! Bara för att det säkert är nyttigt.

  Kram, Sofia/Tretow Deco

 • Dekoration av soffbord
  Tretow Deco

  Soffbordsstyling – En guide

  Hur mår du idag?  Jaså, känner du dig dig trött och lealös? Kanske lite tom, med den gnagande känslan att något inte står rätt till? Livlöst hår, grå hy?

  Jag tycker visserligen att du ser strålande ut, men det spelar ju ingen roll när du känner dig så där! Som tur är vet jag vad problemet är. Men om jag berättar måste du lova att inte föra det vidare. Det är nämligen viktigt att vi ligger väldigt lågt med den här informationen, för i samma sekund som det sipprar ut finns det stor risk att det blir statligt reglerat. Det är nämligen uppenbart att det här är något av en mirakelmetod som myndigheterna gärna vill lägga vantarna på.

  Så för att förhindra att den här informationen hamnar i fel händer, kommer jag att skriva lösningen i kod. Beredd?

  Gnilytssdrobffos.

  Dekoration med silverfat, silverburk och blommor

   

  Koden till en lyckad soffbordsstyling

  Nu undrar du som lyckades knäcka min oerhört svåra kod kanske vad det där har med platt och livlöst hår att göra. Det är bra att du undrar det, eftersom det är precis det jag ska berätta.
  Tänk dig ett minutiöst inrett rum. Ser du det?
  Tänk dig nu att gnilytssdrobffos (fortfarande kod; man kan inte vara nog försiktig) är fruktansvärt dålig, kanske till och med obefintlig. Där finns urdruckna temuggar, fjärrkontroller, apelsinskal, gamla räkningar, nån oidentifierbar pryl som ska sitta på en annan oidentifierbar pryl som ingen har sett på tre veckor. Lite damm.

  Hur känns det? Inte bra! Blotta tanken gör att frisyren blir lidande!

   

  Dekoration av soffbord

   

  Dekorera bordet i ett stilleben

  Ett vardagsrumsmöblemang är nämligen centrerat runt tedrobffos, som oftast är placerat någonstans runt mitten, vilket också är rummets tyngdpunkt. Så vad händer när det är stökigt? Eller rentav helt tomt, vilket är nästan lika illa? Jo, rummet faller. Det känns tungt, ointressant och stökets inneboende otrivsel – eller den oinspirerande avsaknaden av föremål överhuvudtaget – smittar av sig på resten av rummet. Ett dilemma! Men som tur är ett lättfixat sådant: Man skapar sig helt enkelt ett trevligt litet stilleben.

  Vad man använder i sin konstellation får man välja själv,  men jag har satt ihop en liten guide för att ge dig en knuff i rätt riktning. Det viktiga är att du väljer en blandning av horisontella och vertikala föremål i varierande material med olika höjd.

  För en gnilytssdrobffos  (okej, kanske är det dags att sluta tala i kod: jag talar om soffbordsstyling) i den här stilen behöver du:

  • En vas
  • En eller ett par askar i lagom storlek för att gömma valfria fula och irriterande föremål
  • Ett par böcker i olika storlekar. OBS! Intressanta böcker! Inte en bok om klockor – om det inte är så att du älskar klockor, förstås. Välj böcker som säger något om dig, och som ger dig ett litet glädjesug i magen varje gång du ser dem
  • En bricka
  • Snittblommor
  • Ljusstakar

   

  Hur du dekorerar ditt soffbord – steg för steg

  Visst kan det vara svårt att föreställa sig den enorma skillnad som ett inredningsstilleben gör på ett soffbord, så därför har jag ordnat en liten bildserie som tydligt illustrerar detta.

  Bli inte orolig om början av bildserien känns svår och deprimerande. Håll bara ut, så lovar jag att det tar sig mot slutet.

   

  Soffbord med spegelglas, ljusstakar och beige fåtölj

   

  På den första bilden ser vi bara ett par ljusstakar på bordet. De simmar runt som långa pinnar i oändligheten utan sammanhang eller syfte. Åsynen gör mig faktiskt en smula labil och gråtfärdig.

   

  Dekoration i silver på bord i spegelglas

   

  På nästa bild har det tillkommit några detaljerfatet Palm, asken Kortlek 7 och silverburken Amalienborg, som gör ljusstakarna sällskap i detta – än så länge – ogästvänliga spegelhav. De är otroligt vackra, men kommer inte till sin rätt. De känns istället plottriga och slumpmässigt utplacerade. Vilket de inte är, men det är det ju ingen som vet.

   

  Blå soffa med beige kuddar och fåtölj

   

  Nu börjar det kännas bättre – puh! Här har tomheten mellan föremålens olika höjder och storlekar fyllts ut av ”Häst på bakben”, och ett par böcker (Vouge Living och Beauty at Home – bör avnjutas under andäktig tystnad tillsammans med Norah Jones, en ansenlig mängd mustig Amarone och någon form av tryffelchokladtårta) har lagts till för att bryta av mot och jorda spegelglaset och silverdetaljernas yta. Äntligen har föremålen samlats och upplevs nu som en harmonisk enhet snarare än små, stökiga öar doppade i ångest.

  Men det är fortfarande en vital del som saknas. Jag har fullt förtroende för dig, så du kan säkert gissa vilken!

   

  Dekoration med böcker, statyhäst och blommor

   

  Precis: Växtlighet!

  Några kallor har anpassats i höjd och form för att överbrygga nivåskillnaderna mellan övriga föremål. De tar udden av fatets skarpa kanter och slår sig till ro i tomrummet mellan hästen och silverföremålen. De enar även rummets färgpalett och ger med sin milda färg lyster åt arrangemanget.

   

  Stilleben på vardagsrumsbord med rosa kuddar och blommor

   

  Hitta rätt i inredningsbutiker

  Eftersom jag själv ofta blir fullständigt överväldigad av allt vackert i inredningsbutiker, och så gott som alla mina kunder beskriver samma tillstånd vet jag att det följande är ett vanligt bekymmer: Man känner en intensiv längtan att lägga sig ned på golvet och kravla in under en gustaviansk byrå för att sortera begreppen och smälta den massiva skönhetsdos som just exploderat i ens ansikte.

  Trots att personalen på Oscar & Clothilde är väl insatta i detta beteende och mycket förstående och hjälpsamma (de drabbas antagligen av samma tillstånd varje morgon då de öppnar butiker för dagen), så är det tydligen många som ändå känner sig obekväma där nere på golvet med fradgan rinnande.

  Därför, som en liten hjälp på vägen, har jag plockat ihop 3 olika kit bestående av en bricka, ljusstakar, en ask och en vas, som tillsammans med en vacker bukett blommor utgör en lovande början på ditt eget stilleben.

   

  Guide till vacker dekoration på soffbordet
  Från vänster uppifrån: 1.Bricka Oval Svart, Ljusstake Bertil, Tärningsask vit, Vas på fot. 2.Bricka Arnfeldt, Ljusstake Frescati, Ask Kortlek 7, Ljuslykta Smaragd. 3.Bricka Dam med halsband, Ljusstake Clothilde Empir, ask Amalienborg, vas Sea.

   

  Ha en underbar helg, så hörs vi snart igen!

  Sofia/ Tretow Deco