• Ljusstake mässing
  Tretow Deco

  Ljusstakar, kandelabrar och hemliga laster

  Minns ni min väninna på Kaptensgatan som i ett pressat läge föredrar sitt runda entrébord framför sin korpulente make? Inte? Då kan ni bekanta er med henne i ett tidigare blogginlägg. (Förresten, ni har väl inte missat att Oscar & Clothilde nu erbjuder 20% rabatt på utvalda bord?!) Idag ska ni få veta minst tre saker till om min väninna, och vi börjar djärvt med de första två:

  Nummer 1. Hon kallas för Sjodoschnik, vilket betyder ”Den lilla konstnärinnan” på ryska

  Nummer 2. Hon har en kärleksaffär

   

  Ljushållare på sidobord

   

  Kandelabrar är fantastiska ljusstakar

  Sjodoschnik – Nika, kan vi kalla henne – stiger upp klockan fem varje morgon för ett hemligt kärleksmöte. På lätta Uggsklädda fötter lämnar hon sin sovande familj och tassar försiktigt ut ur sovrummet, korsar hallen och ger sitt runda entrébord en kärleksfull strykning innan hon viker av mot höger och fortsätter på knarrande golv in i köket som ligger längst bak i lägenheten med fönster ut mot en lummig bakgård. Där gör hon iordning sin trippelespresso, kryper upp i den platsbyggda sittalkoven och öppnar med bultande hjärta sin MacBook Air. I Googles sökruta skriver hon med darrande händer sin kärleks namn: ”Barnebys”.

  I datorns svala ljus väntar hon sedan andlöst medan sidan laddas, och betraktar med stigande spänning skärmen allteftersom de nya auktionsposterna en efter radas upp inför hennes hungriga blick. Kaffetörsten har tillfälligt släckts, men den törst som griper tag i henne nu är mäktigare än någon annan, som en dånande flod i hennes inre som vägrar låta sig tämjas. Hennes febriga blick vandrar mellan de nya posterna på jakt efter de förlösande orden: ”Kandelabrar, nyrokoko”.

   

  Ljusstakar & Kandelabrar i hemlighet

  Ljushållare

  Nummer 3. Det har gått knappt nio dagar sedan sist Nika lossade på bakväggen i sin platsbyggda walk-in closet och varsamt placerade sitt senaste fynd i dess dunkla gömställe. Sexarmad ljuvlighet, artonhundratal, förgylld brons med blomsterslingor och putti.

  Hon vann budgivningen, trots envetet motstånd från en oerhört fräck anonym budgivare, och kammade hem kandelabrarna för endast ettusenfemhundra per arm. ”Det måste väl ändå vara prisvärt!”, konstaterade hon nöjt för sig själv, med vissheten att maken inte lär hålla med. Han lär faktiskt låta bli att hålla med på ett väldigt högljutt och emfatiskt sätt.

  Hon drömmer om dagen då hon kan anförtro honom sin skamliga last, då hon kan visa honom sin gömda skatt i väggen. Där väntar sedan länge ljusstaken Bertil och Bastille, ett par gustavianska tennljusstakar,  ett antal resliga antika altarljustakar, och…ja, bakväggen i garderoben har på senare tid blivit allt svårare att stänga och buktar nu ut på ett ganska misstänkt sätt.

   

   

  Kandelabrar och framtidsdrömmar

  Hon föreställer sig en avlägsen framtid då hon och den korpulente maken (som också har bitter erfarenhet av saker som börjar bli allt svårare att stänga) sitter i det milda skenet av rokokokandelabrarnas levande ljus och skrattar åt hennes obefogade rädsla att bli upptäckt, medan han berömmer hennes utmärkta stilkänsla och enastående förmåga att urskilja extraordinära ljusstaksfynd. Men än så länge är det bara jag som känner till hennes stulna kärleksstunder i köksmörkret.

  Hon vet att jag förstår.

  Den anonyma budgivaren var trots allt jag.

  Kram och trevlig helg!

  /Sofia, Tretow Deco

   

 • Bordslampa
  Tretow Deco

  Bordslampor, taklampor & vägglampor

  Jag säger det för sällan, lampor, men jag älskar er alla! Bordslampan på bilden ovan heter ”Dana”, och är en av mina favoriter ur Oscar & Clothildes sortiment.

  För några veckor sedan var jag på ett första hembesök hos en ny kund som bor i mina faggor. Det är en lugn och skön promenad genom skogen, och jag tog god tid på mig med mina tygprover och tapeter under armen, pratade med humlor och hade det allmänt trevligt tills jag skymtade hennes hus där grenverket skingrades.

   

  Bordslampa i fönster
  Här på bilden ser vi bordslampan ”Gloriette” (finns i webshopen). Jag rekommenderar den ofta till mina kunder, eftersom det är en väldigt prisvärd och mångsidig modell. Och för att jag älskar den!

   

  Inredning av ett nyrenoverat hus

  Har ni någonsin känt av kaos, innan ni ser det? Som ett kännbart, grått moln? Ett sådant moln av kaos hängde över hennes hus, och mycket riktigt hittade jag min kund liggandes raklång på golvpappen i vardagsrummet, i upplösningstillstånd.

  Hon och hennes man hade påbörjat renoveringen av sin nyköpta villa två månader tidigare, och hade ”bara tänkt slipa golven” och ”kanske måla…vi hade inte bestämt oss”. Sen, berättade hon, blev allt som ett mörkt töcken, och hon har endast vaga minnen av att ha bestämt sig för att köpa en La Cornue-spis, och genom detta oskyldiga och till synes isolerade beslut startat en enorm dominoeffekt, tvingats lägga ut hela huset på helentreprenad och var nu oförmögen att fatta ett enda litet pyttebeslut till utan att bli hysterisk.

  Det som hade hänt precis innan jag kom var att köksfabrikanten pressat fram ett val av köksknopp och därmed sugit det sista unset  livsvilja ur min kund som inte såg någon annan utväg än att lägga sig ned på golvet i ett försök att spontandö.

  Belysning är det viktigaste i din inredning

  Som tur var hade jag både en plan och lite läkande kaffe med mig, och efter en stund piggnade hon till så pass mycket att hon lyckades fokusera blicken och prata om hur vi smidigast skulle komma oskadda ut på andra sidan om kaoset med ett alldeles nyinrett och underbart hus. När vi hade diskuterat en stund ställde hon en fråga som ligger mig så varmt om hjärtat att jag tänkte att jag måste ta upp den här i bloggen:

  Om man inte har ork att satsa på mer än en sak när man flyttar till en ny bostad, vad borde det vara?

  Vet ni vad? Nu tänker jag berätta det, och jag tror att ni kommer att bli besvikna. Beredda? Det är inte en ny soffa. Inte heller en ny matta, köksö eller gardiner. Det är belysning. Direkt därefter följer färgpalett och textilier, men de ska få sitt alldeles egna blogginlägg. Bilden nedan är från en sovrumsspecial som jag gjorde till publikationen Gods & Gårdar. Fotograf är den fantastiska Anne Nyblaeus. Lampan på bilden hade jag precis upptäckt och blivit störtförälskad i. Den heter ”Tsar”, och finns i webshopen.

   

  Bordslampa i svart och mässing

   

  Belysning avgör uppfattningen av ett rum

  Rätt belysning kan nämligen få din skrumpna gamla soffa och mattan som du faktiskt aldrig riktigt har gillat att framstå som höjden av elegans…okej, jag kanske överdriver lite, men min poäng är att belysningen är helt avgörande för hur man uppfattar ett rum. I synnerhet i vårt land, där det milda, förlåtande sommarljuset inte behagar närvara särskilt länge. Resten av året får vi förlita oss på andra ljuskällor, och då är det viktig att de är placerade med eftertanke.

  Nu tänker du kanske ”levande ljus, det är bra belysning”? I så fall har du alldeles rätt – det är det. Även om de mest ger stämning och inte så mycket så ljus, så ger det en fingervisning om hur det skulle kännas i rummet med riktigt bra belysning – det skulle vara lika smickrande och stämningsfullt som levande ljus.

   

  Fönsterlampa

   

  Lampor som allmän belysning och stämningsbelysning

  Vad är då det värsta man kan göra mot sig själv och sin inredning i belysningssammanhang? Det är en ensam, stark, icke dimbar ljuskälla i taket. Gärna lysrör, för att göra det riktigt vansinnigt olidligt. Men så elak kan jag inte tänka mig att någon är.

  För få lampor i ett rum är en dealbreaker. Är ni bortbjudna och värdinnan har för få lampor är det bara att tacka för sig och gå hem; jag är säker på att hon förstår. Det spelar ingen roll hur mycket man har satsat på en fantastisk inredning eller hur god maten är, om ljuset inte bistår med atmosfären. Det kan liknas vid att köpa ett par fantastiska örhängen och kombinera dem med en klänning gjord av en presenning och en gammal ölburk. Eller att äta en riktigt romantisk middag med foie gras och tryffel på en bensinmack. Ni kanske märker att jag känner starkt för det här?

  Ett rum behöver allmän belysning, såsom en taklampa, men även stämningsbelysning – bordslampor och vägglampor –  och dessutom belysning för speciella bestyr, såsom knyppling eller annat som kräver lite extra skärpa (jag kom inte på något annat än knyppling, men det finns säkert fler saker). Där passar golvlampor bra!

   

  Svart taklampa

   

  Lampor som kompletterar varandra

  De ovannämnda lamporna befinner sig naturligt på olika nivåer i rummet, vilket är absolut nödvändigt för att skapa balans och sprida ut ljuset jämnt i rummet. Och de allra vackraste rummen som jag har jobbat med, har varit de där kunden har satt in dimbara vägglampor i ögonhöjd, som komplement till bordslampor, golvlampor och takbelysning. Man får då en jämn matta av behagligt ljus, eftersom man har flera ljuskällor på olika nivåer och kan kosta på sig att dimra ned ljusnivån på varje enskild enhet, så att rummet skimrar och glöder. Oslagbart. OSLAGBART!

  Nu hoppas jag att ni känner er inspirerade att jobba lite med belysningen där hemma! Tveka inte att ställa frågor här nere i kommentarerna, eller mejla mig om ni vill ha en liten pratstund! sofia@tretowdeco.com är min mejladress.

  Kram och trevlig helg!

  /Sofia, Tretow Deco

   

   

   

   

   

   

   

 • Dukning
  Tretow Deco

  Inredningsansvarig – tveklöst den viktigaste rollen i köket

  Ni kanske inte vet att tygprover och måttband får en aningens rökig arom blandat med bränd cellulosa om man lägger dem på lite lätt rostning i ugnen? Skälet till att ni kanske inte vet det är antagligen att ni inte har gömt tygprover i ugnen och sedan glömt dem där.

  Det har jag gjort, och jag misstänker att det är därför jag är portad från köket. Kanske också för att jag pratar för mycket om inredning och var-soffan-borde-stå-och-vet-du-vilken-soffa-min-kund-valde-idag-jag-önskar-mig-samma-i-födelsedagspresent, medan andra lagar. Och medan jag själv lagar. Jag tycker att det är en bra kombo, men inte helt sällan får jag vibbar som skulle kunna antyda motsatsen. Förmodligen bara inbillning.

  Inredningsdetaljer i köket

  Så medan någon annan lagar hovrar jag i närheten, redo att i all välmening och med en millisekunds varsel förse kocken med snygga accessoarer. Jag skulle säga att min uppgift är den viktigaste i köket. Det märkliga är att kocken kontinuerligt tar fel saltströare och ignorerar det självklara i att saltet blir godare och saltare ur den där saltströaren. Ja, den där, den som jag håller fram så vänligt. Och uppläggningsfatet med en fågel på, som någon förutseende person med stil har lagt fram, verkar han inte ens se, utan lägger parmesanen på en bit alldeles alldagligt gammalt hushållspapper. Klassiskt nybörjarmisstag! Jag känner mig generös,  han får en chans till! Kannan då, som vinet till risotton är upphällt i så att man slipper boxen, ser han den? Nähä.

   

  Köksbänk & vinglas

   

  Dukning & vackra vinglas

  Vissa saker är ju så självklara att ovannämnda person med stil inte ens har ansett det nödvändigt att informera omgivningen, som att temat på dukningen går i blåvitt med Tory Burch-influenser. Därför verkar det just nu väldigt konstigt att det åker fram en 20 år gammal salladsskål i världens värsta terrakottanyans. Jag hatar den. Men jag ska inte ta upp det nu. Jag ska stå här och le ljuvt och be honom att hålla i vinglaset (det snygga) så att jag kan ta en en bild, sådär lite spontant och direkt ur livet. Han anlägger en min nu som en känslig person skulle kunna tolka som besvärad eller rent av lite irriterad. Igen: Bara inbillning. Han gör ett uppgivet försök att slippa: ” Jag vill inte ha vin”. Vadå, ”Vill inte ha”? Jodå, vill du visst,  det är jättegott i de där glasen. De är ju från Oscar & Clothilde! Se spontan ut nu då, så att jag kan ta min bild. Vad sa du? Jo, det är visst jättelätt att vara gift med mig.

  Silverskålar för ett exklusivt intryck

  Alla snacks ser mycket dyrare ut i silverskålar. Det här är förstås inte något vidare bra tips om man vill att snacksen ska se billiga ut. Då går det bra att servera dem ur valfri typ av hink också, eller varför inte direkt ur tröjan?

   

  Silverskål på marmorbord

   

  Matbord inrett till drinkstation

  Här har jag anordnat en drinkstation med dessa glas åt gästerna: ”Kom in, ta en drink, mingla lite”. Men de kom, drack upp drinken som svampar och nästan sprang ut i köket med en jättesnygg ljusstake som behövdes till matlagningsprocessen. Nej förresten, det var ju jag.

   

  Dukning på matbord

   

  Dukning med serveringsskålar

  Jag gillar att lägga saker i serveringsskålar. Då känner jag att jag har bidragit med något väsentligt till trivseln. Hemligheten med att lyckas med fransk matlagningen sägs vara ”smör, smör, smör”. Så jag gör bara som de säger, och köper massor med franskt smör.

   

  Dukning

   

  Kökets inredning

  Köksinredning

   

  Jag förlorade privilegiet att använda den här pannan då jag omedelbart efter inköpet brände bort kopparlegeringen från den tillhörande kastrullen. Misstag eller listig plan för att eskalera portningen från köket? Hemligheten dör med mig.

  Nu måste jag tyvärr gå och fortsätta arbeta med golvet i ett underbart vinrum som jag håller på att utforma! Så roligt uppdrag!

  Ni som såg mina stories på Instagram häromdagen vet att det finns så många vackra golv att det kan vara farligt för blodtrycket att beställa för många prover på en gång.

  Vi ses nästa vecka, om jag överlever efter alla golv jag ska titta på.

  /Sofia, Tretow Deco

 • Plädar i höst
  Tretow Deco

  Höstens fem mysigaste plädar

  Vi får tolv grader varmt i vårt hus under vintern. Det är lite som att leva i en väldig kall film om människor som fryser mycket och lär sig att navigera på Netflix med tänderna (fingrarna är för kalla).  Hur som helst får man alltså flera månader på sig att öva sig i konsten att dö långsamt. Men å andra sidan slipper man den här konversationen:

  ”Jag har köpt en pläd.”
  ”Vad är det?”
  ”Det är en sorts filt.”
  ”Vad ska man med den till?”
  ”Den är bara fin.”
  ”Jaha. Vad kostade den? ”
  ”50 öre.”
  ”Du har ju ingen respekt för pengar. Min nya Airzooka, där har vi ett exempel på valuta för pengarna!”

  Nej, med tolv grader i huset låter det så här:

  ”Jag har köpt en pläd.”
  “Vad är det?”
  ”Det är en sorts filt.”
  ”Jag älskar dig.”

   

  Inred med höstblommor

   

  Höstens härligaste plädar

  Jag begär inte en ständigt ljummen tillvaro. Att ständigt vara alldeles jämnvarm av sig själv är inget mysigt, man vill gärna ha sina Uggs på sig. Men tolv grader? Nej. Nej, nej, nej, nej, nej.

  Men nu kommer ni att bli glada! Jag har i samhällets tjänst prövat mig fram och sammanställt en topplista med höstens fem härligaste plädar.
  Förutom det uppenbara – ”Den matchar min garderob” och ”Passar extra bra med Pinot Noir” – har även andra egenskaper utvärderats: Hur nonchalant kan den draperas över en soffa? Hur mysig är den? Hur stor är sannolikheten att du får ha den i fred?

   

  Inredning för hösten

   

  Ullplädar hos Oscar & Clothilde

  1. Först ut kommer Oscar & Clothildes egen kollektion av ullplädar – Morris. Morris är oumbärlig tack vare tre saker: Kvalitén, priset och färgerna. 52% ull och fransar! Bara det!

  Jag har i olika styling- och inredningsjobb avverkat turkos, ljusrosa, ljusgrön, lila, stålgrå och marin, och har nu hunnit fram till en extra härlig bladgrön nyans. Jag är lite sugen på den nyansen som kallas Apelsin, och ber samtidigt att återigen få göra er uppmärksamma på att jag fyllde år förra veckan. Det känns som om ni kanske missade min diskreta vink om det förrförra veckan? *Harkelharkel*.

  Mysighetsfaktor: Slam dunk.
  Draperingsförmåga: Mycket hög, pluspoäng för långa fransar
  Sannolikhet att få ha den ifred: Finns inte.

  Matchar garderob och Pinot Noir: Jag skulle säga att den gröna matchar Pinot Noir och den rosa och stålgrå min garderob.

   

  Grön pläd och mönstrad kudde

   

  Plädar i fuskpäls och ull

  2. En annan riktig favorit som jag brukar smyga runt med om jag känner mig lite ensam är fuskpälspläden.

  Alltid tillmötesgående, alltid ett vänligt ord i beredskap, noll poäng beträffande förmåga att draperas nonchalant. Den blir lätt en pälshög, bara. Beklämmande, men ändå värt att förlåta eftersom mysighetsfaktorn är oöverträffad.

  Matchar Pinot Noir på ett mycket tillfredsställande sätt! Och ja, lite fuskpäls till garderoben funkar också.

  3. Den här pläden tycker jag att ni ska belöna någon snäll person med (jag upprepar: Vissa av oss fyllde år förra veckan och har kanske eller kanske inte åldersångest och frossa. Jag bara säger det).
  Je vous en prèsente:
  Jonathan Adlers pläd av alpackaull! Och det allra finaste är att själv kan bestämma färg, mönster och initial i mitten.
  Mysfaktorn är mycket stabil, draperingsförmågan likaså, även om den kunde vara lite längre.

  Matchar Pinot Noir: Ja, men med jordnötter.

   

  Pläd i fuskpäls

   

  Inred med klassiska plädar

  4. Näst på tur har vi en sann klassiker bland märken, nämligen Hermès. Det jag gillar med den här pläden är att den – förutom den uppenbara fördelen att det är 100% kashmir – inte vrålar ut Hermès på högsta volym. Man vet liksom inte att det är det förrän man tittar lite extra noga nere i ena hörnet.

  Mysighetsfaktor: Otroligt hög
  Förmåga att draperas nonchalant: Ja, den vet vad den sysslar med.
  Sannolikhet att få ha den ifred: Obefintlig.

  Matchar Pinot Noir: Nej, jag skulle välja en Pinot Grigio här. Men garderoben funkar väldigt bra!

  5. Vi avslutar med en riktig pärla från Pillowtalk: En underbar kashmirpläd som man kan beställa med sitt eget, personliga monogram! Eller någon annans, bara för att förvirra.

  Mycket fin draperingsförmåga och hög mysfaktor, ett plus för stor matchningspotential och monogrammöjligheter, men tyvärr är sannolikheten att du får ha den i fred oroväckande låg. Äsch, man kan inte få allt.

  Till den här tror jag att flera olika viner passar väldigt bra, och den kan med fördel kombineras med alla möjliga garderober.

  Nu är ni väl väl rustade inför höstlöven?

  Vi ses nästa vecka!
  Kram/ Sofia

 • Mönstrade tapeter
  Tretow Deco

  Inred med franska muraler

  När man väl har smakat på franska muraler är man en sådan som älskar muraler med brinnande intensitet

  För ungefär åtta år sedan sådde min vän ett frö i min hjärna. Hon visade mig en bild ur en inredningsbok, pekade på en svart byrå med någon typ av sirligt mönster på och gav stilen ett namn: ”Chinoiserie”. Det hade jag aldrig hört talas om och fnös lite åt det hela. Så som man kan göra när man inte är på humör för något nytt och tycker att det där nya är lite för brokigt och påminner lite för mycket om en gammal bordsduk. Från det startskottet tog det cirka fyra timmar för mig att utveckla en osunt intensiv kärlek till allt chinoiserierelaterat, och den växer sig starkare för varje dag.  Särskilt när vi pratar om handmålade sidentapeter.

   

  Inredningstips beträffande mönstrade tapeter

  Det finns de som ohämmat lastar in pjäs efter pjäs, men personligen tycker jag bäst om när chinoiserie funkar som en smakförhöjare – man saltar lite lagom för att ge inredningen dimension, djup och i vissa fall lite extra tyngd. Stilen gör sig väldigt bra i en lite lugn och luftig omgivning; Den förankrar det flytande lugnet och ger det en intressant tyngd och något att fästa blicken vid. Lugnet i sin tur tonar ned mönstret och ger det en bakgrund där det framträder i all sin prakt.

  För ett par år sedan fick jag chansen att leta upp en tapet i chnoiseristil åt en kund, och tillbringade många timmar på nätet och i telefon med dekormålare i Kina och tapetföretag i London och Paris för att få riktig koll på det där med handmålade sidentapeter.
  Vad jag lärde mig var att det knappt finns något som är mer fantastiskt! De målar alltså. För hand. I veckor. För att få till en panel. Det är ett seriöst åtagande.

  Det finns en liten nackdel  med handmålade sidentapeter – en smärre detalj, bara –  om man inte vågar beställa dem från en mörk gränd i internets skummare kvarter. Det är att de kostar precis så mycket som man tror att handmålade sidentapet kostar. Faktiskt lite mer och din mamma. Min vackra kund valde att satsa på en från deGournay i alla fall (hennes mamma var ändå ganska gnällig), och det rummet kan jag inte ens prata om utan att börja gråta. Tapeten…!

   

  Vacker hall med mönstrat golv och tapeter
  Det här är tapeten som min kund valde. För inredningen på bilden står Mary McDonald. Älskar henne!

   

  Alternativ till handmålade sidentapeter

  Men eftersom jag ändå hade letat så länge tänkte jag att jag ville hitta alternativ som inte kostade alla skjortor man har, men som ändå är som en smocka mitt i nyllet av den behagliga sorten. Efter en sökning på nätet med alla möjliga kombinationer av sökorden ”mural” ”chinoiserie”, ”panoramic” och ”men kom igen nu då, tapeten!” hittade jag till slut många värdiga alternativ,  framför allt ett franskt företag som heter Ananbô. Deras specialitet är muraler. När man väl har smakat på franska muraler så är man en sådan som älskar muraler med brinnande intensitet.

   

  Sovrum med vacker tavla i exotiskt motiv
  Inredning och styling: Tretow Deco för Gods & Gårdar Foto: Anne Nyblaeus. Tapeten Chao Phraya från Ananbô blir utan tvekan rummets stjärna!

   

  Att inreda med mönstrade tapeter

  Ananbô grundades av begåvningen Anne Boghossain, som förvånande nog INTE har klätt hela sitt hem i sina egna muraler – jag har lite svårt att förstå hur det går till. Har hon försetts med lugnande och en tvångströja? Själv har jag efter två års tätt samarbete med dem nämligen rekommenderat dem till flera kunder – de som verkligen förstår storheten – , klätt tre rum i vårt hus och är inne på det fjärde, och det är verkligen inte slutet på den berättelsen. Min man tror det, men det är det inte.

   

  Öppen spis och inredning i pastellfärger
  Inredning och styling: Tretow Deco för Gods & Gårdar Foto. Anne Nyblaeus. Om man känner sig lite tveksam till ett helt rum kan man tapetsera en mdf-skiva och istället göra en tavla.

   

  Tapetsering av en öppen spis

  Bilderna nedan är från ett extra roligt projekt  på Östermalm i Stockholm som jag för närvarande arbetar med. Renoveringen är inte riktigt klar, men om kunden tillåter visar jag gärna fler bilder vid ett senare tillfälle då allt är mer klart.

  Kunden är helt underbar och helt orädd, kan visualisera slutresultatet och är en dröm att arbeta med. Hon hade en öppen spis som fungerade som en avdelare mellan vardagsrum och kök, något som ger båda rummen oändlig potential!

  Tyvärr var själva spisen lite trist och saknade den spismantel som hade varit en naturlig fortsättning på resten av lägenhetens vackra sekelskiftesstuckatur. Därför valde vi att skapa en spismantel av gipsstuckaturdelar, sätta upp spegelfält och bröstpanel, och sedan tapetsera inuti spegelfältet över öppna spisen. Till vänster ser ni spisen i sin ursprungsversion. Jag skulle bli väldigt frestad att ta genvägen genom spisen för att komma till köket, skulle inte ni? Och om det inte finns något bra på Netflix kanske någon kan stå på andra sidan och läsa upp nyheterna. Praktiskt!

  På bilden åt höger har vi kommit en bit på väg med en ny spismantel. Jag älskar den. Och då menar jag: Jag ÄLSKAR den. Jag hoppade upp och ned en lång stund första gången jag såg resultatet. Den är komponerad av flera delar gipstuckatur som är förstärkt med en inre struktur av glasfiber. Frisen är egentligen ett dörröverstycke, och dekorelementen på sidorna är pilastrar och kapitaler.

   

  Vit spis med gulddetaljer

  Vacker rosa tapet vid öppen spis
  Här har både bröstlister och spegelfält tillkommit, och målats med Worsted och Peignoir från Farrow and Ball. Och tapeten är uppe!

   

  Att tänka på vid val av tapet

  Om ni vill se en av dessa muraler i verkligheten så har Oscar & Clothilde ett av de vackra motiven monterat i butiken. Annars får ni komma hem till mig och mitt showroom och ta en liten rundtur! Jag vet att ni är många som tycker om dem, för jag får ständigt frågor om den. Det är många som har köpt dem genom mig – så roligt, eftersom bara tanken på att få inspirera er att tapetsera ert hem med något så vackert gör mig glad!

  Men en sak är viktig att komma ihåg när man funderar på en tapet i den här stilen: Den har dignitet. Den tar för sig av ett rum som inget annat. Den dikterar villkoren för resten av inredningen. Eftersom den har en sådan pondus och stark utstrålning passar den inte i alla typer av rum. Tänk även på att de intilliggande rum som har fri sikt in till tapetrummet borde ta upp tapetens färger på något sätt, till exempel i väggfärgen eller accentfärgen, och att det i övrigt hålls lugnt. Då blir övergången mellan rummen mjuk och behaglig, istället för ”rum, rum, KA-POW! Tapet!!”. Det gäller förresten alla sorters tapeter. Jag hjälper er gärna om ni tycker att det är svårt att välja en tapet som passar.

   

   

  Vackra tapeter i sovrum

  På bilden här ser ni att kunden till min stora lycka även förälskade sig i en annan av mina favoriter från Ananbô, som nu stoltserar i sovrummet. Bröstlisterna och det angränsande rummet är målade i Pale Powder från Farrow and Ball, vilket gör att de hänger ihop visuellt och att övergången mellan rummen blir mjuk.

   

  Sovrum med iögonfallande tapet med exotiskt motivVacker tapet i sovrum

   

  Tapeter med asiatiska influenser

  Till er som tycker om tanken på en tapet som strösslats med asiatiska influenser, men som kanske inte är redo att kliva rätt in i muralernas värld riktigt än, tänkte jag tipsa er om mina favorittapeter på rulle.

  Ta fram pekingankan och fröjda ögonen, för här är de!

   

  Manuel Canovas ”Pagoda”. Han kan, han.
  Lee Jofa, ”Willow Pattern Blue”. Yum!
  Braquenié, ”Cantone” Rose.
  ”Stairway To Heaven”, Sanderson

   

   

   

   

   

   

   

   

  Mejla mig gärna om ni har frågor om tapeterna eller något annat trevligt! Håll utkik på Instagram för tips på hur man kan kombinera tre av mina favoriter från Ananbô med möbler och detaljer som förstärker  och väver in den i inredningen.

  Trevlig inredningshelg!

  Kram, Sofia/Tretow Deco

 • Spegel ovanför beige sängram
  Tretow Deco

  Speglar: En fantastisk inredningsdetalj

  Speglar är en trevlig sak även de dagar då man har ovanligt stripigt hår. Häromdagen hade jag bestämt mig för att sitta och se business ut med min trenchcoat och dator på Hotell Lydmar, som för övrigt är ett underbart ställe att jobba på. Jag hade precis avslutat min lunch och hade nått det moment då man kollar om något har fastnat i tänderna eller om mascaran möjligen har ramlat ned över hela ansiktet – som den brukar göra.

   

  Speglar förhöjer känslan i inredningen

  För er som inte har varit där, så är hotellet en mycket stilfull plats där man kan känna sig avslappnad och tillfreds utan att te sig som för udda – så länge man inte drar fram spegeln Slott S ur handväskan (det var en stor handväska) och lagom nonchalant speglar sig i den. Den råkade ligga i min handväska eftersom jag visat den för ett kund tidigare på morgonen, och den råkade tillgodose mina behov för tillfället. Vem tar en liten puderdosa när man har en stor spegel inom räckhåll, frågar jag dig? Ett fullt normalt beslut, menar jag. Det menade inte mina bordsgrannar. Men det kan vi gå in på en annan gång.

   

  Sovrum inrett i grå och beige samt spegel med mässingram
  En oval spegel som kulmen av en sänggavel känns mer som en del av gaveln än en fristående inredningsdetalj

   

  Speglarnas fantastiska egenskaper

  Ni som brukar följa mig på Instagram (tack snälla, fina ni), har kanske lagt märke till att jag älskar speglar. Det beror beklagligt nog inte på att jag är särskilt imponerad av det som reflekteras när jag står framför dem, även om det vore roligt.

  Nej, det beror på att de:

  • ger ett alldeles speciellt djup, ljus och en lyster åt ett rum
  • kan placeras strategiskt för att förstärka ljuset från en armatur
  • kan användas för spegla ett bord där du ofta har blommor för att få en dubbel uppsättning
  • ramar in spegelbilden av ett intilliggande rum
  • tar upp färgaccenter och förstärker dem
  • berättar diplomatiskt men ändå rakt på sak att du glömt klippa bort prislappen på klänningen, att de där jeansen är alldeles för låga för dig eller att du har ovanligt stripigt hår idag.

  Utöver detta räddar de mig för egen del ofta från att gå ut med bara ena ögat färdigsminkat. (Jag blir nämligen ofta trött på mig själv när jag sminkar mig. Så jag tar en paus och gör något roligt, till exempel tänker en stund på fåtöljer. Sedan har jag glömt bort vad jag höll på med och går ut med bara ett färdigsminkat öga. Ni som är blonda vet vad jag menar).

   

  Speglar i varierade storlekar med mässingram

   

  Inred med rätt spegel

  När du väljer spegel finns det några saker som du kan ha i åtanke: Storlek, form, stil. Nedan får du tips om vad du bör ha i åtanke när du ska välja vilken spegel du ska inreda med.

   

  Hur stor spegel ska jag ha?

  En vägg behöver en spegel som är proportionerlig. En för liten spegel på en stor vägg blir lika apart som en för stor spegel på en pytteliten vägg. Spegeln behöver andrum och plats att sträcka ut sig, men också en ”koppling” till väggens ytterkanter, så att den inte simmar runt som en liten fågelunge i ett ensamt hav av ångestfylld vägg. Speglarna på bilden nedan är relativt små, men att de sitter nära varandra gör att de har en koppling sinsemellan och upplevs som en enhet, och blir då även mer av ett blickfång i rummet.

   

  Runda speglar på färgglada väggar
  Inredning & styling: Tretow Deco – Foto höger bild: Anne Nyblaeus,

   

  Vilken form ska spegeln ha?

  Låt oss anta att vi befinner oss i ett vardagsrum, och att mattan, bordet, fönstren, soffan och själva rumsformen är rektanglar eller kvadrater. Då kan en rund spegel eller en spegel med välvt krön vara något att satsa på, eftersom det ”skakar om” lite bland de raka vinklarna och mjukar upp. En rektangulär eller kvadratisk spegel stramar tvärtom upp och ger ett sobrare intryck. Jag föredrar runda, ovala eller välvda speglar, eftersom de skapar ett härligt, böljande flöde och en mjuk koppling med de andra föremålen i rummet.

   

  Rund spegel med svart ram i badrum
  Foto: Anne Nyblaeus Styling och inredning: Tretow Deco Här möts vi av boaseringens många rektanglar i kombination med ett kallt marmorgolv, men de hårda hörnen och materialen mjukas upp av spegelns, mattans, badkarets och urnans rundade former.

   

  Vilken stil på spegeln ska jag välja?

  Speglar med enkel och diskret utformning i all ära – de kan vara otroligt coola och snygga – men de får mig inte att känna något särskilt överhuvudtaget. Och att känna något är ju själva kärnpunkten i inredning. Men bara för att jag råkar ha en fäbless för antika guldspeglar behöver inte betyda att du har det. Det är jag nästan säker på.

  En rikt ornamenterad ram blir som ett fantastiskt smycke i ett rum! Men den kan behöva placering med omtanke för att den ska komma till sin rätt. Kombineras den med flera andra rikt utsmyckade föremål finns risken att den inte får det utrymme den behöver för att stråla, och det hela blir istället en ogenomtränglig gröt – något jag berörde beträffande det underbart beroendeframkallande materialet sammet i inlägget ”Ta det lugnt med sammeten, Bob”.

  Så gör en avvägning där: Tillsätt ett föremål i taget, ta ett steg tillbaka och känn in om balansen funkar.  Gör den det blir spegeln ett alldeles underbart blickfång som kan göra hela rummet!

   

  Rektangulär och rund spegel i badrum
  Placeringen av spegeln är viktig. Här förstärks effekten av den runda, konvexa spegeln i ytterligare en spegel.

   

  Inred med speglar som varierar stilen

  Den ovannämnda ogenomträngliga inredningsgröten är förresten skälet till att antika speglar kan funka så bra i ultramoderna miljöer. Det uttryck som ibland kan upplevas sterilt värms upp och de vassa kanterna rundas av, och spegelns rika ornamentering får sig en intressant kontrast. Precis som en antik guldspegel mjukar upp en stram inredning, tonar en spegel med ett sobert, minimalistiskt uttryck ned den mjuka, romantiska sekelskifteskänslan och kan göra sig fantastiskt i en sekelskiftesmiljö, som kontrast till väggpaneler, kakelugnar och takrosetter.

   

  Spegel med grå ram, sidobord och bordslampa i mässing
  Den här spegeln är placerad mittemot en dörröppning, som i sin tur är mittemot ett stort fönsterparti (som inte syns ur den här vinkeln, men det finns där). Ljuset från fönstren reflekteras således i spegeln och sprider ljuset vidare.

   

  Erbjudande på speglar

  Nu blev ni allt sugna på speglar, va? Jag föddes sugen på speglar, så jag är med er där.

  Som av en händelse råkar Oscar & Clothilde erbjuda 500 kronor rabatt på utvalda speglar mellan 6/9 -10/9. Min nuvarande favorit är spegeln Eklöv. Jag vill ta den, krama den och äta upp den, så fin är den. När jag fyller år? Nästa vecka, tackar som frågar.

  Ha nu en underbar helg!

  Kram,

  Sofia/Tretow Deco