• Tretow Deco

  Kärleken har ett namn, och det är sisalmatta

  Mattor är en sådan där sak som jag kan bli helt fixerad vid. Jaså, har jag sagt det om andra inredningsrelaterade saker också? Oj då. Okej, men nu menar jag det verkligen. Jag ska nu berätta om en plågad kvinna* som i fyra år arbetat med en inredningsrokad enligt trestegsraketsprincipen. Det skulle kunna vara mig själv jag berättar om, eller också inte – jag lämnar det mysteriet olöst. Eller gör jag? Hur som helst.

   

  Inredning av en trapphall

  *Bakgrundsinfo:  Plågad Kvinna.

  Ålder: 39 år

  Intresse: Att bli av med den gula 70-talslacken på parkettgolvet.

  Samlar på: Gamla oförrätter, amerikanska litteraturklassiker och tygprover.

  Anledningen till att hon var plågad var inte psykisk, som så ofta är fallet, utan fysisk eftersom det rörde sig om en högst konkret, svårmöblerad trapphall med ljusinsläpp norrifrån, gulnad fiskbensparkett och många tomma väggar för ljudet att studsa mellan. I det stora hela alltså ingenting alls att direkt beklaga sig över – den plågade kvinnan är mycket medveten om att det finns människor som inte har någon trapphall att oja sig över och skäms tillbörligt. Tro mig. Men som man säger är allt relativt och nu utgjorde denna trapphall alltså en nagel i denna inredningsbesatta kvinnas öga;  för fasiken en sådan sak som höll henne sömnlös om nätterna. För att det är så kul att fundera på trapphallar, alltså.

  Det mystiska plågade kvinnan – kanske blir det tjatigt att inte ha något namn, så vi kallar henne Montgomery Clift, honom är det aldrig nån som tänker på nu för tiden – bestämde sig sent en av de där sömnlösa nätterna för att formulera en långsiktig plan, eftersom hon på en 39-årings sluga vis insåg att de förändringar hon ville åstadkomma var av den typen som skulle framkalla ångestattacker hos maken.* Det gällde därför att hänsynsfullt skynda långsamt, en etapp i taget.

   

  Sisalmatta som heltäckningsmatta

   

  Maken med ett obefintligt inredningsintresse

  *Bakgrundsinfo: Maken.

  Ålder: 40 år

  Samlar på: One liners och roliga saker av plåt från containrar

  Gillar: Att elda saker i badkar (utomhus) och odla svampmycel i lådor (inom- och utomhus).

  Speciell talang: Inredningslöpning (att automatiskt börja springa åt motsatt håll när det pratas inredning och åstadkomma ett mansformat hål i väggen, med eller utan rök. Man har funnit fornlämningar över hela världen som tyder på att detta är en mycket gammal och populär sport).

  Inredningsintresse: Ja, han var mycket intresserad av att absolut inte tänka på, bli tillfrågad om eller uppleva någon som helst form av inredning.

   

  Sisalmatta i sovrum

   

  Inredningstaktik och en absurt vacker sisalmatta

  Åter till Montgomery Clift:

  När hon låg sömlös och smidde underbara planer den där kvällen 2015 kisade hon genom mörkret med blicken stadigt fäst på hösten 2018. Hennes sluga inredningstaktik var en trestegsraket, och kunde som benämningen antyder delas upp i tre punkter:

  • Sätta upp bröstpanel och spegelfält i enlighet med husets befintliga stuckatur och måla trappstegen svarta. Verkställande: Sommar 2016.
  • Montera belysning i spegelfälten och måla väggarna med Alcros “Fjäder”. Verkställande:  Vår 2017
  • Lägga in sisalmatta. Verkställande: Höst 2018

  Detta kanske inte verkar som om det gör en överväldigande skillnad, men tro mig: Det gör en helt enorm skillnad för ljus, ljud, trivsel och värme! Tyvärr är det exakt dessa argument som en person med ringa inredningsintresse vägrar köpa.

  Viktigt att notera: Jag vet detta av erfarenhet. Både hemifrån mig och mina kunder.

  Viktigt att notera, del två: Jag vet också att just de personerna blir chockade ända in i märgen när det hela är fait accompli och de inser att inredaren faktiskt hade rätt.

  Eftersom Mongomery Clifts makes och dotterns känsligare – och något mer krävande  – fötter föredrog mjukare mattor, ingick det även i planerna att lägga en sådan variant i de två sovrum där det fanns avgränsande dörrar, och i det rum som användes som walk in closet. På så sätt störs inte flödet genom de utrymmen utan dörrar som angränsar till varandra, och resultatet blir lugnt och får en genomtänkt känsla.

  De två mattor som valdes ut – sisalmattan ”Country” från Sicoma och den mjuka heltäckningamattan ”Infinity” från JAB – är klara favoriter i respektive kategorier och är ABSURT snygga. Jag menar ”jag-vägrar-gå-hemifrån-jag-ska-vara-med-min-matta-snygga”. Så om någon av er har bokat in ett möte med den här kvinnan och hon inte dyker upp, så har ni greppat situationen.

   

  Heltäckningsmatta som skapar harmoni i inredningen

  Trestegsprincipen i bilder:

  Före:

  Bra förutsättningar, men utrymmet är dött och icke funktionellt. Det är inte heller införlivat i bostaden, utan är endast en försummad, oälskad passage där skräp hamnar. Synd, eftersom det är ett nav i huset och skulle kunna vara så mycket mer än en transportsträcka!

   

  Bild innan heltäckningsmattan

   

  Steg 1: Bröstpanel har utformats med husets befintliga listverk som förlaga. Rummet har redan mer dynamik!

  Inför steg 2: Panelen har målats och väggarna inväntar färg och belysning.

  Steg 3: Äntligen har det lagt sig en fridfull ro över det här oroliga utrymmet. Det känns harmoniskt, ombonat och är en fröjd att vistas i; inte alls en karg passage som man ogärna vistas i, utan ett rum, en plats att bo.

   

  Inredning med sisalmatta

   

   

  Heltäckningsmattor i olika rum

  Den romantiska tapeten i gästrummet får sig ett välbehövligt ”ankare” i sisalens kontrast, och nu behöver ingen vakna av knarrande fotsteg. Rummet som används som walk-in closet fick en mjukare matta (här ska skarven täckas av en skena) som fick ett lager av en extra matta: Underbara rosa ”Cheetah” från Layered.

   

  Lyxig inredning med heltäckningsmatta

   

  Inredning med känsla av en hotellsvit

  Hela övervåningen är tänkt att kännas som en enda stor hotellsvit, så att passagen blir som en förlängning av sovrummen, egentligen utan tydlig gräns sinsemellan. Den lugna, klassiska och neutrala fonden gör att detaljerna är lätta att byta ut efter tycke, eller för att åstadkomma ett nytt uttryck, och den består tidens tand och trender som kommer och går.

   

  Heltäckningsmatta i sovrum

   

  Jag hoppas innerligt att jag har lyckats förmedla storheten med heltäckande sisal med detta inlägg. Och jag har inte ens snuddat vid alla fallolyckor som har undvikits med hjälp av mattor!

  Trevlig helg på er!

 • Tretow Deco

  Byråer & Inredningsinspiration av Chupaflor

  Chupaflor Morvier var varken mer belgisk eller särskilt mycket längre än någon annan, men det var nästan alltid så hon uppfattades. Hon hade en liten, vass, nästan hundra år gammal näsa och rynkor runt mun och ögon av för många skratt och lika många utskällningar. Den som stötte på henne på gatan hade kunnat missta henne för en ilsken liten typ;  jag visste att hon hade ett hjärta som bultade vänskapligare än de allra flesta. När vi träffades för första gången höll hon på att baxa in en antik byrå i sin uråldriga men vackra hiss på Valhallavägen.

  Hon hade bott i huset sedan hon var 24, på den tiden då Valhallavägen fortfarande var en vacker trädkantad esplanad till skillnad från dagens kaosdrabbade trafikinferno. Hon kunde sitta på sin balustradförsedda balkong och vinka med sina spröda händer åt bagaren, som visste att det betydde att det var dags att skicka upp färska budapeststubbar med hissen till andra våningen där Chopaflor ivrigt väntade med sina sugna småttingar. Nu var barnen utflugna och alldeles för ofta upptagna på annat håll, så Chupaflor ägnade istället sin tid åt att älska gamla möbler som hon nosade upp i områdets antikaffärer.

   

  Svart baljfåtölj
  Både jag och Chupaflor är lite partiska när det gäller baljfåtöljer. De är bra till allt. Den vackra baljfåtöljen ovan är från Oscar & Clothilde!

   

  Byråer och möbler som förenar människor

  Dagens fynd var alltså en vacker barockbyrå med stenskiva, som hon hade tänkt måla i en mörk och matt nyans, men först måste hon lyckas få in den i hissen utan att den gamla gallerdörren satte käppar i hjulet. Hur hon än kämpade ville inte dörren gå igen, och när jag kom in i porten och fick syn på henne hade hon just satt sig på den inbyggda hissbänken för att pusta ut en liten stund.

  Jag är ibland lite asocial av mig, så min första instinkt är alltid att låta den som är först i hissen få den medan jag tar trapporna. Men då jag hörde hennes flåsande andetag som förstärktes av det ekande gamla trapphuset, vände jag nedåt igen och frågade: 

  ”Kan jag hjälpa dig med byrån?”. Inredning förenar människor, det är ju det jag säger!

   

  Fåtölj med dekorativt soffbord och ljusstakar
  Jag är så glad att det är höst så att man kan tända ljus!

   

  Byrån som var mäktigare än två viljor tillsammans

  Hon tackade efter en sekunds tveksam tystnad  ja, men efter att ha kämpat en stund insåg vi båda två att den här byrån var mäktigare än båda våra viljor tillsammans: Det var helt enkelt dags att ringa in förstärkning i form av ett stycke ung och frisk make – min. Han jobbar några kvarter bort och var snart på plats i sällskap med sina imponerande biceps, och tillsammans bar vi byrån upp för trapporna med Chupaflor ivrigt gastande instruktioner inifrån hissen. Vi nådde smärtfritt men andfått tredje våningen och bar in byrån i Chupaflors hall. Hall var av den där underbara sorten som ligger i mitten av en solfjäderformad lägenhet; den typen som är idealisk att placera en rund konversationssoffa i.  Vilket hon till min stora lycka också hade gjort! Varför gör man aldrig det nu för tiden?

  Det ska jag ändra på. 

   

   

  Det här är inte Chupaflors taburett, men visst är den fin? Du kan spana in den här.

  Inredning med en drömsk stämning

  På den flata mittdelen stod också en gigantisk bukett med vita rosor, och när jag försiktigt lutade mig över dem för att se skönheten på nära håll och andas in den underbara doften lät jag blicken vandra mellan de fem dörröppningar som utgjorde solfjädern. Varje rum var kärleksfullt och delikat inrett, färgpaletten ljus och mild, och det var då jag förstod att Chupaflor inte var någon vanlig gammal släng-Chupaflor. Rummens inredning förmedlade en värme och känslighet som man sällan får uppleva, en sådan stämning som jag som inredare alltid drömmer om att lyckas med.

  Chupaflor, som tydligen var lite lomhörd, knackade mig på axeln med sitt ovanligt långa och respektingivande pekfinger och vrålade med en nick åt tekoppen i sin hand:

  ”Grädde?!”

  ”Nej tack!!!”, vrålade jag tillbaka och log som tack för teet. Min make försågs med en cider som Chupaflor hade haft i kylen sedan 1986, och slog sig ned i en gustaviansk taburett klädd i dramatiskt, svart linnetyg. Han studerade roat det eklektiska och feminint vackra rummet med dess sirliga linneklädda möbler, blåvita urnor, exotiska gröna växter och sliten stjärnparkett.

  ”Så här kommer det att se ut hos oss om hundra år om du får hållas”, sa han och tog leende en klunk. Han vet precis vad han ska säga för att göra mig glad, och för det älskar jag honom extra mycket.

  Själv slog sig Chupaflor ned i en nött baljfåtölj och vilade sina möra fötter på en ceriserosa puff med fransar. Hon betraktade tankfullt min makes biceps en stund innan hon avgjorde att de var precis vad hon behövde för att flytta på ett skåp som dolde en hemlig lucka i salongens höga bröstpanel (jag ÄLSKAR sånt! Gör inte ni?). Där bakom hade hon sparat hundratals prismor från gamla kristallkronor i diverse kinesiska porslinsteburkar, och nu räckte hon en av dem med sitt gnistrande innehåll till mig och min man som tack för hjälpen med fyndbyrån.

   

  Vacker fåtölj med dekorativ kudde

   

  Baljfåtöljer och andra vackra möbler från Chupaflor

  Chupaflor och jag träffades åtta gånger efter den dagen. Vi flyttade på möbler, hjälptes åt att rensa lite bland hennes skatter – en stor bukett av lösnäsor på pinnar, som hon hade fått i present av sin pappa när hon tog realexamen, fick en ny hedersplats – och uppdaterade de gustavianska baljfåtöljerna med nytt tyg enligt senaste mode från Pierre Frey.

  Jag såg på henne att hon njöt i fulla drag, och när hennes nya, zebrarandiga viskosmatta från Layered, som skulle komplettera hennes rokokodagbädd och ge den ”lite stuns”, som hon uttryckte det, äntligen kom så studsade hon upp och ned så högt hon förmådde på vingliga ben och med rullatorn i ett fast grepp. Den slitna stjärnparketten fick nytt liv med en mörk nyans av silkeslen hårdvaxolja, och den gulnande väggfärgen ersattes med en mycket vacker grönblå färgpalett från Little Green.

  När telefonen efter mitt åttonde besök slutade att ge mig samtal från Chupaflor kände jag vad som hade hänt innan jag kunde formulera det i tankarna. En tid senare lades lägenheten på Valhallavägen ut till försäljning och alla hennes älskade möbler auktionerades bort.

  Den vackra taburetten där min man hade druckit sin cider står nu i vårt vardagsrum. Varje gång jag ser den tänker jag på Chupaflor, som älskade lampor, soffor, fåtöljer, speglar – ja, all inredning – nästan lika mycket som jag.

  Kram och trevlig helg!

  /Sofia, Tretow Deco

 • Gardiner, kuddar och plädar
  Tretow Deco

  Textilkris! Hur väljer man Kuddar, Plädar & Gardiner?

  Jag får många frågor på en dag.

  Ibland är de av den uppfordrande sorten: ”Var är mina strumpor?”, ”Varför parkerade du i en backe utan att lägga i handbromsen?”, eller ”Vad vill du?”. Ibland är de lite trevligare, i stil med ”Varför är du så glad helt plötsligt?”. Jag har upptäckt att de är mer eller mindre retoriska, men här kommer svaren ändå:  Det vet jag inte. Men tack snälla för frågan.

  För att uttrycka sig i procent är dock 95% av frågorna inredningsrelaterade. Och det är ju tur, för på det området är chansen större att jag har ett svar. Häromveckan fick jag ett läsarbrev (jag älskar att jag kan säga så: ”Jag fick ett läsarbrev”!) från någon som utger sig för att heta Linnea, och jag tror henne.

   

  Prydnadskuddar

   

  Hur du inreder med textilier

  Hon skrev så här:

  Hej, Sofia.

  Med risk för att låta som en galen stalker hör jag nu av mig till dig efter att ha läst dina blogginlägg ungefär 100 gånger och detaljstuderat varje bild på Instagram med lupp.  Mitt stora problem är att jag när jag ser dina bilder vill jag kasta ut allt jag har i huset och bara börja om, helt utan verklighetsförankring – säger min man.

  Jag låg för övrigt nästan på golvet och skrattade när jag läste inlägget om stilleben på soffbord samtidigt som min 3-åring och 5-åring for runt och sen sonika öste ner det som låg på soffbordet på golvet när de skulle lägga pussel.  Min lösning på det problemet var initialt att förvara barnen inlåsta, men min make försökte prata mig ur det (funderade på att låsa in honom med då).

  Mitt stora är textilier! Jag ligger sömnlös och grubblar, smygsurfar gardiner på möten (och får mina kollegor att tro att jag är galen när jag plötsligt säger saker som ”rosa sammet” mitt i en helt annat debatt).

  Eftersom jag inser att det inte är riktigt lagligt att helt enkelt stoppa ner dig i min enorma handväska, och därefter kunna plocka fram dig som smakråd/expertkommentator varje gång jag hittar ytterligare en kudde, gardin, draperi eller vad det kan vara så ber jag nu om ett blogginlägg om detta!

  Hur ska man tänka med soffkuddar och gardiner, plädar osv och hur många kuddar är rimligt per soffa? Färg och mönster? Ska gardiner och kuddar matcha plädarna? Hur gör man med maken när han gnäller och är oförstående och vilka material är det som gäller?

  Hur ska man göra med färgskala på textil? Kan det bli för mycket om även det är samma överallt, även om det är rum som man ser in till från varandra?

  Så snälla hjälp mig. Nio månaders jakt på en textiluppenbarelse måste få ett slut! Jag vågar inte börja handla alls för jag vet inte ens vart jag ska börja!

  Stort tack på förhand och tack för all inspiration!

  Hälsningar

  Linnea, svältfödd på textilier.

  PS!

  Älskar för övrigt gardinen på bilden nedan och en fågel viskade i mitt öra att det nog är Mimou. Men vilken variant och är de fodrade? De är underbara! Det är även ”Ritz trend frozen mint”, men dessa i samma rum är ju helt hopplöst.

   

   

  Gardiner

   

   

  Kuddfodral, gardiner & tygsorter

  Kära svältfödda Linnea!

  För det första: Vem älskar inte en galen stalker?

  För det andra: Ja, det stämmer, tyget på bilden är från Mimou och heter ”Siam”. Det är dupionsiden, och de är fodrade med bomull. Kul att du gillar dem! Samma tyg men i en annan kulör ser du på den allra första bilden.

  Frozen mint låter som att den skulle kunna passa till, men två olika gardintyg i samma rum blir….låt oss kalla det ”intressant”.

  Absolut, ibland kräver situationen att barn och man hålls inlåsta för att de inte ska sabba viktiga stilleben eller komma med irrelevanta kommentarer om verklighetsförankring – du har troligtvis lagen på din sida här.

  Tyvärr vore det förmodligen opraktiskt för dig att ha mig i din handväska, även om det är ett enormt smickrande förslag som jag bara har fått vid ett fåtal andra tillfällen. Som du skriver har du redan problem på möten med spontana utrop, och eftersom jag är ganska krävande och gnällig när jag befinner mig i en väska skulle jag utan tvekan ställa till det ännu mer för dig: Bli hungrig i tid och otid och börja sjunga mitt under Skypemöten. Ibland skulle jag till och med kräva att få mina fötter filade på tunnelbanan.

  Jag förstår ditt dilemma med textilier, och även hur det känns att råka nämna dem utan kontext på möten. Det är ett vanligt problem som tyvärr många lider av i det tysta. Något som kan bli verkligt begränsande både socialt och yrkesmässigt, men som oftast inte tas på allvar förrän det är för sent!

  En av mina kunder som var besatt av tartanmönster vågade inte gå på bio av rädsla för att hon mitt under filmen plötsligt skulle fara upp upp och vråla: ”SKOTSKRUTIGT”!

  Eftersom textilier oftast är det som knyter samman rummen och färgskalan, och det jag får mest frågor om utöver hur man färgsätter på ett harmoniskt vis, är det en jättebra idé att skriva ett blogginlägg om det. Tack för tipset!

   

   

  Kuddar & vacker inredning

   

   

  Prydnadskuddar, plädar & gardiner

  Så, utan ytterligare omsvep: Textilier!

  Det är förstås oerhört svårt att ge generella råd som inte är så vaga att man blir mer förvirrad och arg än upplyst i frågan. Men utan att veta hur rummet i fråga ser ut – vilka kulörer och mönster som redan finns på plats,  vad som ligger i anslutning till det och hur ljuset ser ut – är det väldigt stor risk att det ändå blir rätt allmängiltiga råd. Framför allt är färgsättning med val av textilier mer en ”känsla” än något som framgångsrikt kan beskrivas med ord! Det blir som att försöka berätta hur man gör för att måla en fin tavla.

  Fråga 1-2:

  Hur ska man tänka med färg och mönster på soffkuddar och gardiner och plädar?  Ska gardiner och kuddar matcha plädarna?

  Finns det något i rummet som redan har en distinkt kulör, en basfärg, att ta hänsyn till? Soffan? Väggarna?  Mattan? Dessa blir utgångspunkten för din färgsättning av rummet, och alltså även för valet av textilier. Vad du nu ska göra är att ”plocka upp” dessa kulörer, och antingen matcha dem med kompletterande kulörer eller sådana som går ton-i -ton.

  Exempel: Din soffa eller dina väggar är grå, så du tar upp det gråa genom att även välja grå gardiner. Eller också väljer du en kulör som kompletterar det grå, som till exempel rosa.

  För att hitta färger som kompletterar de du redan har, så kan du börja med att ställa dig med en färgkarta intill din vägg, din soffa eller vad det nu råkar vara. Ta med en kopp kaffe, så ser det ut som om du bara ställt dig intill väggen för att fika, och undviker på så sätt frågor som kan störa koncentrationen.

  Bläddra dig fram till kulörer som ”gnistrar till” tillsammans med baskulören.

  Låt oss anta att det blir en vacker dimgrön nyans, något jag för tillfället själv har snöat in på. Kanske blir det lite dämpat rost också; den är jag väldigt sugen på. Dessa kulörer kan du nu strössla med över rummet i form av kuddar, gardiner och matta. Låt en av dem vara mer dominant. Fler än tre punkter ger kulören ett sammanhang och binder ihop rummet, men bryt upp blockfärgerna med mönster som också tar upp kulörerna, och se till att mönstren är av varierande  skala och typ om de ska vara intill varandra. Stramt grafiskt med blommigt, till exempel.

   

  Kuddar & dess antal

  Fråga 3-4:

  ”Hur gör man med maken när han gnäller och är oförstående?” och  ”Hur många kuddar är rimligt?”

  Dessa frågor är också fascinerande, men svaren flytande. Det beror nämligen på vem man frågar.

  Min man tycker att svaren lyder: ”Sluta köpa inredning” och ”Inga, bränn hela skiten” (han är extremt gullig och fin, men han har ännu inte greppat vikten av inredning). Dessa svar är uppenbarligen både stötande och fel. Jag tycker att svaret pendlar mellan: ”Ge honom en öl och en macka” och ”Fyra till trettiotvå”. En öl och en macka säger: ”Här får du något som förtjänar mer uppmärksamhet än hur många kuddar soffan har”. Mindre än fyra kuddar ser inte inbjudande ut, och trettiotvå är antalet på det kuddar som jag för närvarande älskar. Fem-sex kuddar i varierande storlek verkar göra alla mer eller mindre nöjda och förhindra blodstörtning hos samtliga parter. Och blodstörtning tycker jag annars brukar lägga lite sordin på stämningen, likaså skilsmässa.

  Vi är nog alla överens om att man själv fortfarande ska kunna få plats i soffan, och det ska inte se överlastat ut. Men det ska heller inte se ut som om skolverket har sett över inredningen.

   

  Tygmaterial på textilier

  Fråga 5:

  Vilka material är det som gäller?

  Jag svarar med en motfråga: Vilka material gillar du?

  Det viktiga är att du inte satsar på ett enda material, eller det ”trendiga materialet”, utan en kombination av flera. Kontraster, kontraster!

   

   

  Plädar och kuddar

   

   

  Hur du ska tänka med kulörerna på dina textilier

  Fråga 6:

  Kan det bli för mycket om det är samma överallt, även om det är rum som man ser in till från varandra?

  Ja. Varför har samma kulör när du kan ha fler? Det enda du behöver göra är att se till att övergången mellan dem känns naturlig och harmonisk. Då blir flödet i hemmet lugnt och vackert. Gör så att rummen får en röd tråd genom att plocka in färger från varandra som accenter, och låt dem bli olika dominanta beroende på vilket rum det gäller.  För att intrycket ska hållas lugnt och enhetligt brukar jag  välja tre kulörer förutom neutraler som återkommer i olika varianter men med samma styrka och intensitet genom hela bostaden.

  Detta kan ju låta oerhört flummigt och svårt att applicera, men det är som sagt ett försök att beskriva en svårgripbar känsla. Jag hoppas att det åtminstone var lite hjälp på vägen!

  För en mer djupgående analys av just ditt hem går det bra att anlita mig för en inredningskonsultation eller utformning av en färgpalett. Eller varför inte ta en rundtur hos Oscar & Clothilde med mig, så hjälper jag dig att välja ut lite vackra textilier? Du når mig via ljuvliga Oscar & Clothilde, eller här: sofia@tretowdeco.com. Se, där fick jag in lite reklam också!

  Ha  en strålande helg!

  /Sofia

  Tretow Deco

 • Badrum
  Okategoriserad,  Tretow Deco

  Badrum, Bamford & Gömställen på Inspirerande Hotell

  Vissa har en utpräglad social talang. De småpratar lättsamt om lite allt möjligt (med andra människor; att prata med inredningen räknas tyvärr inte), det blir inga pinsamma tystnader som fylls med otroligt roliga skämt som ingen förstår och verbala trumvirvlar eller helt enkelt lösryckta fakta som ingen vet var de kommer ifrån eller varför de dök upp just nu.

   

  Badrumsinspiration med vackert kakel & tvålar

  Andra springer iväg så fort som möjligt för att kolla om restaurangbadrummet har något spännande att erbjuda i inredningsväg, och hänger sedan lite extra med en rolig tvålpump, en intressant kakelläggning och en drink tills det börjar komma väldigt många sms om att det är dags att komma ut nu och interagera ordentligt med mänskligheten. När de kommer hem lite senare på kvällen är de överlastade till bristningsgränsen av intryck, men det är bara ett enda lösgör sig tydligt från mängden:  Den extremt väl utvalda handdukshylla som lokaliserades tidigt på kvällen, vid första rymningsförsöket. Till exempel.

   

  Badrumsinspiration

   

  Badrumsinredning & Bamfords hudvårdsprodukter

  Hotellbadrum står också högt upp på listan över ställen att samla mingelkrafter på, och det var just på Hotel Diplomat som jag första gången råkade få syn på min nya favoritserie med tvålar och hudvårdsprodukter: Bamford.

  Nu blir du kanske lite orolig att det här inlägget inte ska handla om inredning, men det är ingen fara – vi kommer dit. Jag nämner bara lite förbigående att kvalitén är underbar och doften ljuvlig, så är vi färdiga med det sedan. Nu kan vi koncentrera oss på förpackningen, som ju alla vet är det viktigaste: Den är skogsgrön och får mig att gilla hösten extra mycket. En vacker skogsgrön förpackning blir extra fin i badrummet eller i köket såhär på hösten, och det kan vara just nu som man faktiskt behöver den här sortens inredningskram extra mycket.

  Jag har nämligen bara hört talas om två kategorier  människor:

  En av dem blir väldigt glad av stilleben och vackra förpackningar.

  Den andra bryr sig inte.

  Däremot har jag aldrig hört talas om någon som mått sämre av ett litet stilleben. Poäng framförd!

   

  Badrumsinredning

   

  Badrum & vackra förpackningar

  Vackra förpackningar är en underbar liten företeelse med väldigt mycket inneboende piff, och bara närvaron av dem i badrummet en måndagsmorgon sätter sådan extrem piff på tillvaron att det kan få din inbokade lektion om hur en värmepanna funkar att kännas som en filmisk upplevelse. Så det är allt bra lägligt att Bamford och ett gäng andra underbara produkter för badrummet också  finns hos Oscar & Clothilde,  annars vet jag en hel del människor som skulle vara tvungna att genomlida en hel del alldeles vanliga lektioner om värmepannor!

  Tänk på det ni, nästa gång ni klagar.

  PS!

  1. En stor ursäkt till er som älskar att höra om värmepannor.
  2. Om ni också samlar på fina badrum vill jag tipsa er om Bank Hotel och Paraden. Veckans Tretow Deco-favoriter!

  Trevlig helg!

  /Sofia


  Om du är intresserad av vackra ljusstakar får du inte missa förra veckans blogginlägg och att Oscar & Clothilde nu har 30% rabatt på utvalda ljusstakar och lyktor!

 • Ljusstake mässing
  Tretow Deco

  Ljusstakar, kandelabrar och hemliga laster

  Minns ni min väninna på Kaptensgatan som i ett pressat läge föredrar sitt runda entrébord framför sin korpulente make? Inte? Då kan ni bekanta er med henne i ett tidigare blogginlägg. (Förresten, ni har väl inte missat att Oscar & Clothilde nu erbjuder 20% rabatt på utvalda bord?!) Idag ska ni få veta minst tre saker till om min väninna, och vi börjar djärvt med de första två:

  Nummer 1. Hon kallas för Sjodoschnik, vilket betyder ”Den lilla konstnärinnan” på ryska

  Nummer 2. Hon har en kärleksaffär

   

  Ljushållare på sidobord

   

  Kandelabrar är fantastiska ljusstakar

  Sjodoschnik – Nika, kan vi kalla henne – stiger upp klockan fem varje morgon för ett hemligt kärleksmöte. På lätta Uggsklädda fötter lämnar hon sin sovande familj och tassar försiktigt ut ur sovrummet, korsar hallen och ger sitt runda entrébord en kärleksfull strykning innan hon viker av mot höger och fortsätter på knarrande golv in i köket som ligger längst bak i lägenheten med fönster ut mot en lummig bakgård. Där gör hon iordning sin trippelespresso, kryper upp i den platsbyggda sittalkoven och öppnar med bultande hjärta sin MacBook Air. I Googles sökruta skriver hon med darrande händer sin kärleks namn: ”Barnebys”.

  I datorns svala ljus väntar hon sedan andlöst medan sidan laddas, och betraktar med stigande spänning skärmen allteftersom de nya auktionsposterna en efter radas upp inför hennes hungriga blick. Kaffetörsten har tillfälligt släckts, men den törst som griper tag i henne nu är mäktigare än någon annan, som en dånande flod i hennes inre som vägrar låta sig tämjas. Hennes febriga blick vandrar mellan de nya posterna på jakt efter de förlösande orden: ”Kandelabrar, nyrokoko”.

   

  Ljusstakar & Kandelabrar i hemlighet

  Ljushållare

  Nummer 3. Det har gått knappt nio dagar sedan sist Nika lossade på bakväggen i sin platsbyggda walk-in closet och varsamt placerade sitt senaste fynd i dess dunkla gömställe. Sexarmad ljuvlighet, artonhundratal, förgylld brons med blomsterslingor och putti.

  Hon vann budgivningen, trots envetet motstånd från en oerhört fräck anonym budgivare, och kammade hem kandelabrarna för endast ettusenfemhundra per arm. ”Det måste väl ändå vara prisvärt!”, konstaterade hon nöjt för sig själv, med vissheten att maken inte lär hålla med. Han lär faktiskt låta bli att hålla med på ett väldigt högljutt och emfatiskt sätt.

  Hon drömmer om dagen då hon kan anförtro honom sin skamliga last, då hon kan visa honom sin gömda skatt i väggen. Där väntar sedan länge ljusstaken Bertil och Bastille, ett par gustavianska tennljusstakar,  ett antal resliga antika altarljustakar, och…ja, bakväggen i garderoben har på senare tid blivit allt svårare att stänga och buktar nu ut på ett ganska misstänkt sätt.

   

   

  Kandelabrar och framtidsdrömmar

  Hon föreställer sig en avlägsen framtid då hon och den korpulente maken (som också har bitter erfarenhet av saker som börjar bli allt svårare att stänga) sitter i det milda skenet av rokokokandelabrarnas levande ljus och skrattar åt hennes obefogade rädsla att bli upptäckt, medan han berömmer hennes utmärkta stilkänsla och enastående förmåga att urskilja extraordinära ljusstaksfynd. Men än så länge är det bara jag som känner till hennes stulna kärleksstunder i köksmörkret.

  Hon vet att jag förstår.

  Den anonyma budgivaren var trots allt jag.

  Kram och trevlig helg!

  /Sofia, Tretow Deco

   

 • Bordslampa
  Tretow Deco

  Bordslampor, taklampor & vägglampor

  Jag säger det för sällan, lampor, men jag älskar er alla! Bordslampan på bilden ovan heter ”Dana”, och är en av mina favoriter ur Oscar & Clothildes sortiment.

  För några veckor sedan var jag på ett första hembesök hos en ny kund som bor i mina faggor. Det är en lugn och skön promenad genom skogen, och jag tog god tid på mig med mina tygprover och tapeter under armen, pratade med humlor och hade det allmänt trevligt tills jag skymtade hennes hus där grenverket skingrades.

   

  Bordslampa i fönster
  Här på bilden ser vi bordslampan ”Gloriette” (finns i webshopen). Jag rekommenderar den ofta till mina kunder, eftersom det är en väldigt prisvärd och mångsidig modell. Och för att jag älskar den!

   

  Inredning av ett nyrenoverat hus

  Har ni någonsin känt av kaos, innan ni ser det? Som ett kännbart, grått moln? Ett sådant moln av kaos hängde över hennes hus, och mycket riktigt hittade jag min kund liggandes raklång på golvpappen i vardagsrummet, i upplösningstillstånd.

  Hon och hennes man hade påbörjat renoveringen av sin nyköpta villa två månader tidigare, och hade ”bara tänkt slipa golven” och ”kanske måla…vi hade inte bestämt oss”. Sen, berättade hon, blev allt som ett mörkt töcken, och hon har endast vaga minnen av att ha bestämt sig för att köpa en La Cornue-spis, och genom detta oskyldiga och till synes isolerade beslut startat en enorm dominoeffekt, tvingats lägga ut hela huset på helentreprenad och var nu oförmögen att fatta ett enda litet pyttebeslut till utan att bli hysterisk.

  Det som hade hänt precis innan jag kom var att köksfabrikanten pressat fram ett val av köksknopp och därmed sugit det sista unset  livsvilja ur min kund som inte såg någon annan utväg än att lägga sig ned på golvet i ett försök att spontandö.

  Belysning är det viktigaste i din inredning

  Som tur var hade jag både en plan och lite läkande kaffe med mig, och efter en stund piggnade hon till så pass mycket att hon lyckades fokusera blicken och prata om hur vi smidigast skulle komma oskadda ut på andra sidan om kaoset med ett alldeles nyinrett och underbart hus. När vi hade diskuterat en stund ställde hon en fråga som ligger mig så varmt om hjärtat att jag tänkte att jag måste ta upp den här i bloggen:

  Om man inte har ork att satsa på mer än en sak när man flyttar till en ny bostad, vad borde det vara?

  Vet ni vad? Nu tänker jag berätta det, och jag tror att ni kommer att bli besvikna. Beredda? Det är inte en ny soffa. Inte heller en ny matta, köksö eller gardiner. Det är belysning. Direkt därefter följer färgpalett och textilier, men de ska få sitt alldeles egna blogginlägg. Bilden nedan är från en sovrumsspecial som jag gjorde till publikationen Gods & Gårdar. Fotograf är den fantastiska Anne Nyblaeus. Lampan på bilden hade jag precis upptäckt och blivit störtförälskad i. Den heter ”Tsar”, och finns i webshopen.

   

  Bordslampa i svart och mässing

   

  Belysning avgör uppfattningen av ett rum

  Rätt belysning kan nämligen få din skrumpna gamla soffa och mattan som du faktiskt aldrig riktigt har gillat att framstå som höjden av elegans…okej, jag kanske överdriver lite, men min poäng är att belysningen är helt avgörande för hur man uppfattar ett rum. I synnerhet i vårt land, där det milda, förlåtande sommarljuset inte behagar närvara särskilt länge. Resten av året får vi förlita oss på andra ljuskällor, och då är det viktig att de är placerade med eftertanke.

  Nu tänker du kanske ”levande ljus, det är bra belysning”? I så fall har du alldeles rätt – det är det. Även om de mest ger stämning och inte så mycket så ljus, så ger det en fingervisning om hur det skulle kännas i rummet med riktigt bra belysning – det skulle vara lika smickrande och stämningsfullt som levande ljus.

   

  Fönsterlampa

   

  Lampor som allmän belysning och stämningsbelysning

  Vad är då det värsta man kan göra mot sig själv och sin inredning i belysningssammanhang? Det är en ensam, stark, icke dimbar ljuskälla i taket. Gärna lysrör, för att göra det riktigt vansinnigt olidligt. Men så elak kan jag inte tänka mig att någon är.

  För få lampor i ett rum är en dealbreaker. Är ni bortbjudna och värdinnan har för få lampor är det bara att tacka för sig och gå hem; jag är säker på att hon förstår. Det spelar ingen roll hur mycket man har satsat på en fantastisk inredning eller hur god maten är, om ljuset inte bistår med atmosfären. Det kan liknas vid att köpa ett par fantastiska örhängen och kombinera dem med en klänning gjord av en presenning och en gammal ölburk. Eller att äta en riktigt romantisk middag med foie gras och tryffel på en bensinmack. Ni kanske märker att jag känner starkt för det här?

  Ett rum behöver allmän belysning, såsom en taklampa, men även stämningsbelysning – bordslampor och vägglampor –  och dessutom belysning för speciella bestyr, såsom knyppling eller annat som kräver lite extra skärpa (jag kom inte på något annat än knyppling, men det finns säkert fler saker). Där passar golvlampor bra!

   

  Svart taklampa

   

  Lampor som kompletterar varandra

  De ovannämnda lamporna befinner sig naturligt på olika nivåer i rummet, vilket är absolut nödvändigt för att skapa balans och sprida ut ljuset jämnt i rummet. Och de allra vackraste rummen som jag har jobbat med, har varit de där kunden har satt in dimbara vägglampor i ögonhöjd, som komplement till bordslampor, golvlampor och takbelysning. Man får då en jämn matta av behagligt ljus, eftersom man har flera ljuskällor på olika nivåer och kan kosta på sig att dimra ned ljusnivån på varje enskild enhet, så att rummet skimrar och glöder. Oslagbart. OSLAGBART!

  Nu hoppas jag att ni känner er inspirerade att jobba lite med belysningen där hemma! Tveka inte att ställa frågor här nere i kommentarerna, eller mejla mig om ni vill ha en liten pratstund! sofia@tretowdeco.com är min mejladress.

  Kram och trevlig helg!

  /Sofia, Tretow Deco