Mattguide

Mattguide - välj rätt matta

Det absolut viktigaste när man väljer matta är att man väljer rätt storlek på mattan. I den här mattguiden får du tips och exemel på hur du kan tänka just när det kommer till val av storlek på mattan, och se tydliga exempel på hur stor skillnad det kan göra. En matta som ramar in möblemanget gör rummet komplett. En matta bidrar med värme, färg och ljuddämpning. Classic Collections mattguide nedan hjälper dig att hitta en matta i rätt storlek och material. En underdimensionerad matta försvinner i rummet och skapar en rörig känsla. En matta som är alldeles för stor kan istället ta över, grundregeln är dock att det alltid blir bättre med en stor matta än en som är för liten.


MATTA TILL VARDAGSRUM.

När man väljer matta till vardagsrummet bör man bortsett från storleken på mattan även fundera på vilket material som passar bäst. Är det ett rum som används dagligen, finns det småbarn eller djur i hemmet eller äter ni kanske i soffan? Då passar en matta i ull bäst. Ullmattor är smutsavvisande och slitstarka och fläckar går ofta att få bort med en fuktig trasa och lite galltvål. Dessutom är många ullmattor vändbara. Är det ett elegantare vardagsrum som bara används vid speciella tillfällen och inte utsätts för så mycket slitage så kan en matta i viskos eller Tencel passa bra.

MATTA UNDER SOFFBORDET.
I den här miljön ligger en liten matta 170x230cm. Mattan ligger bara under soffbordet och känslan kan bli spretig och rörig. Den här storleken på matta lämpar sig bäst i ett lilet rum.
MATTA UNDER DEL AV MÖBLEMANG.
Den perfekta mattan för ett mellanstort vardagsrum där man möblerar mot vägg. Grundregeln här är att samtliga möbler står med minst två ben på mattan. Man får en helhet och ett rum i rummet. Hela möblemanget ramas in fint av mattan.
MATTA UNDER HELA MÖBLEMANGET.
I ett stort vardagsrum där man möblerar fritt i rummet passar en stor matta bäst hela möblemanget står placerade på mattan. En lyxig salongskänsla infinner sig i detta rum.

VÄLJ RÄTT MATTA TILL KÖKET/MATRUMMET.
När man väljer matta till köket eller matrummet bör man tänka praktiskt, det är viktigt att välja både rätt storlek och rätt material. En bra köksmatta ska vara slitstark och gärna vändbar om det är ett kök/matrum som används dagligen. Materialmässigt är ull och pet yarn de bästa materialen. Mattan bör sticka ut 60-90cm utanför bordets kanter.

LITEN MATTA UNDER MATBORD.
En för liten matta under matbordet gör att stolarna inte kan dras ut helt utan att fastna i mattkanten. Mattan ser pluttig ut och man får ingen rumskänsla. När stolen är helt utdragen ska alla fyra stolsben stå på mattan för bästa resultat. Mattan bör dessutom vara tillräckligt lång för att placera stolar på kortändarna av bordet, även dessa stolar ska kunna dras ut helt och fortfarande stå med alla ben på mattan.
MELLANSTOR MATTA UNDER MATBORD.
En mellanstor matta under matbordet passar bättre än en liten matta, nu kan stolarna dras ut och fortfarande stå med alla fyra ben på mattan. Dock kan inte stolar på kortändarna av bordet användas utan att fastna i mattkanten.
STOR MATTA UNDER MATBORD.
En stor matta under bordet ramar in matgruppen och skapar en fin rumskänsla. Alla stolar kan dras ut helt och det finns fortfarande gott om marginal till mattkanten. Dessutom kan man placera stolar på bordets kortändar och även dessa kommer kunna dras ut utan att fastna i mattkanten.

VÄLJ RÄTT MATTA TILL SOVRUMMET.
I ett sovrum kan man i stort sett ha vilken matta man vill då slitaget normalt är minimalt. En luggmatta i ull, viskos eller tencel upplevs mysigt och inbjudande, dessutom är de väldigt mjuka att sätta fötterna på när man kliver ur sängen. Nedan följer tre förslag på olika storlekar och placering, en stor matta passar oftast bättre än en liten. Alternativet till en matta som placeras under sängen är att lägga två gångmattor på sidorna av sängen. Passande storlek för detta är 80x200cm om mattan skall ligga under sängborden eller 80x150cm om mattan skall ligga framför sängbordet och bort mot fotändan på sängen.

LITEN MATTA UNDER SÄNGEN.
En för liten matta under sängen ser pluttig och malplacerad ut.

MATTA UNDER DEL AV SÄNGEN.
Här visas en matta i storlek 200x300cm under en dubbelsäng i storleken 180x200cm. Det här alternativet passar i ett normalstort sovrum. Mattan går inte ända in under sängen utan det finns plats att ställa sängborden direkt på golvet. Säng samt sängbord ramas in fint av en matta i den här storleken.


MATTA UNDER HELA SÄNGEN.
Ovan visas en matta i storlek 250x350cm under en dubbelsäng i storleken 180x200cm. Det här valet av matta passar i det stora sovrummet och i sovrummet där en lyxig hotellkänsla önskas. Sängborden placeras på mattan eller fästes på vägg. Säng och sängbord är fint inramade av mattan.
Classic Collection
 1. Matta Plain 200x300cm Silver
  6590 kr
  Tillfälligt slut
 2. Matta Key Tencel 250x350cm Nougat
  21990 kr
  Tillfälligt slut
 3. Matta Copenhagen 200x300cm Ivory
  10790 kr
  Tillfälligt slut
 4. Matta Zebra 200x300cm Taupe Grå
  16490 kr
  Tillfälligt slut
 5. Matta Soho 140x200cm Smoked Pine
  4590 kr
  Tillfälligt slut
 6. Matta Key 250x350cm vit
  15390 kr
  Tillfälligt slut
30 dagars öppet köp
Säkra betalningar med