Historien om Baljfåtöljer

Baljfåtöljer

Skiss av Louis Masreliez till stolar i antik stil, skissen från ca 1780 finns på Nationalmuseum i Stockholm.

Historien om en Baljfåtölj

Formgivare
Baljfåtöljen ritades av Louis Masreliez som 5 år gammal kom till Sverige från Paris 1753. Han var son till Jacques Adrien Masreliez som kallats till Sverige från Frankrike för att medverka vid uppförandet av Stockholms slott. Vid 10 års ålder började Louis sin utbildning vid Ritarakademien.

Kännetecken
En baljfåtölj kännetecknas av en svängd rygg och har ofta även svängda fötter. De började tillverkas omkring år 1800. Fåtöljens raka och ganska enkla former ger den en vacker kombination av klassisk stil och komfort och modellen passar in i många olika miljöer.

Baljfåtöljer

Tidiga modeller
De äldsta baljfåtöljerna tycks ha gjorts med enbart skuren dekor i form av bockfötter som avslutning på benen. Armstöden pryds ofta av egyptiska sfinxhuvuden. En mer stram variant saknar skulpterat ornament vid övergången mellan den svängda ryggen och de jämnbreda armstöden och den enda dekoren är armstödens dubbla kannelyrer. Vid övergången mellan rygg och stöd sattes ofta lejonhuvuden.

Vår baljfåtölj
I vår tolkning av den klassiska baljfåtöljen ser vi tidstypiska lejonhuvuden men ben utan bockfötter. Våra baljfåtöljer tillverkas efter gamla hantverkstraditioner med karaktäristiskt svängd stoppad ryggbricka samt träskuren dekor.

Gustavianska stilepoken
Den gustavianska stilepoken hör till den verkliga skatten i svensk möbelhistoria och kom som en stram motreaktion mot den föregående och betydligt mer pråliga rokokon. Den gustavianska stilen har fått sitt namn från Gustav III som var Sveriges regent när stilen kom till Sverige. Stilepoken kan delas in i två, gustaviansk år 1770 – 1790 och sengustaviansk år 1785 – 1810. Än idag är den gustavianska stilen omåttligt populär, både i nyproduktion och vid auktionshusen. Om man ska beskriva stilen med tre ord skulle det kunna vara måttfullhet, harmoni och klarhet.

Några typiska kännetecken för gustavianska möbler är benen som nästan alltid är raka och avsmalnande nedåt. Ofta ser man ”kannelyrer” i benen vilket betyder att de har urfrästa räfflor. Typiska gustavianska dekorationer är rosetter med svängande bandändar, veteax, bladgirlanger och lagerblad. Bårder med grekiskt inspirerat meandermönster, små kulor radade tätt efter varandra, även kallad pärlstav, eller bårder med små blommor var också vanligt. Ofta kom inspirationen till dessa dekorationer från antiken, under den här tiden gjordes nämligen stora utgrävningar i bland annat den antika staden Pompeji. Den gustavianska stilen innebar att man sökte sig tillbaka till antika stilideal.

Utvalda fåtöljer
Vackra ljusglimtar
3495 kr
1995 kr
Klassiska möbler
28370 kr
17995 kr
1549 kr
30 dagar bytesrätt
Säkra betalningar med