Oscar & Clothildes
tips för en bättre belysning

Att belysa ett rum är inte alltid lätt men ger en otrolig effekt när det görs rätt. Ett generellt tips är att använda sig av 5-7 ljuskällor / rum. Det kan låta mycket men varierar man placering, ljusstyrka och typ av belysning så är det fullt möjligt. Fundera över just ditt ljusbehov och ta del av våra bästa tips när det kommer till att belysa ett rum.

Belysningsguide

Fundera över ditt ljusbehov, ett tips på vägen är att dela in det i:

Allmänbelysning: Ljuspunkter som sprider ljus över allmänna ytor i hela rummet.

Funktionsbelysning: Arbetsplats, läslampor etc. En tydlig funktion som kräver rätt belysning.

Punktbelysning: Riktad belysning mot tavlor, växter, bokhylla etc.

Stämningsbelysning: Precis som det låter, till för att skapa en stämning eller mysbelysning. Här är levande ljuskällor perfekt.

Våra tennfavoriter
 1. Kungalampett 21 cm tenn
  3395 kr
 2. Bricka Armfeldt
  489 kr
 3. 50%
  Ljusstake Svea
  Ljusstake Svea
  Specialpris 235 kr Ordinarie pris 469 kr
 4. Skål med pärlkant tenn 27 cm
  995 kr
 5. Fat 2-vån 34 cm tenn
  995 kr
 6. 50%
  Salladsbestick Sally tenn
  Salladsbestick Sally tenn
  Specialpris 200 kr Ordinarie pris 399 kr
 7. Ljusstake med handtag i tenn
  249 kr

Ett tips för att rummet ska upplevas som större och mer levande är att ha olika ljuspunkter i varierande höjder som belyser från flera håll. Ju större rum desto fler belysningspunkter behövs.

Att använda en ljuskälla med för stark watt kan lätt blända, ska belysningen användas som mysbelysning så är det idé att använda en lägre watt för att få ett mer behagligt sken.

En takpendel bör alltid ha någonting under sig, t.ex. ett matbord eller soffbord, då funktionen är att belysa ett föremål man vill framhäva. En takbelysning ger sällan en effektiv belysning av sig själv så komplettera gärna med flera ljuskällor så att du kan punktmarkera t.ex. tavlor.

Ett enkelt sätt att få behagligare och vackrare ljus är att sätta dimmer på alla lampor, då kan du själv höja-och sänka styrkan efter behov, humör och årstid.

Vägglampor fungerar utmärkt som exempelvis sängbelysning och gör att du slipper ha en större lampa på ett vanligtvis ganska litet sängbord.

Levande ljus är en mycket vacker och effektfull form av belysning. Att använda sig av ljuslyktor, ljusstakar samt att belysa speglar kan ge dramatiska effekter och skapa en enorm trivsel. Våga använda levande ljus även under vår-och sommartid då det alltid bidrar till en varm och härlig stämning i hemmet.

Tänk också på vilka färger du har hemma när du väljer din belysning, mörka ytor absorberar ljus och ljusa ytor reflekterar. Har du ett mörk rum med lite dagsljus behövs det fler lampor. Har du ett generöst naturligt ljusinsläpp kan du satsa mer på stämningsbelysning.

Fri standardfrakt över 800 kr
30 dagar bytesrätt
Säkra betalningar med